Back to top

A KITE hírös alközpontja

Kecskeméten már 2001 óta van alközpontja a KITE-nek, de a régi telephelyet mostanra kinőtték. Ezért újat építettek, mégpedig új helyszínen, az autópályához közelebb, és május 25-én fel is avatták. Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója a beruházás előzményeiről és okairól szólt, majd a vállalat közeljövőben várható további fejlesztéseit ismertette az ünnepség alkalmából.

Ünnepélyes szalagátvágás: Szabó Levente, Guba Sándor, Mádl Tamás és Szemereyné Pataki Klaudia
Ünnepélyes szalagátvágás: Szabó Levente, Guba Sándor, Mádl Tamás és Szemereyné Pataki Klaudia
Fotó: Avar László
A hírös városban tartott ünnepélyes eseményen részt vett többek között Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, Mádl Tamás, a generálkivitelező, a Merkbau Kft. termelési igazgatója, valamint a KITE több vezetője is.

Rövid és találó hasonlattal kezdte beszédét a KITE vezérigazgatója.

Ha Beethoven a zene Mozartja, akkor a KITE Zrt. a magyar mezőgazdaság Mercedese. Igaz ez az összehasonlítás a színvonalra, a hozzáértésre, a megbízhatóságra és a korszerűségre is.

Kecskeméten már 2001 óta van alközpontja a KITE-nek, de a régi telephelyet mostanra kinőtték. Ezért újat építettek, mégpedig új helyszínen. A Kecskeméten jól ismert Szélmalom csárda tőszomszédságában – ami igencsak megkönnyíti az odatalálást –, a Mercedes-gyártól karnyújtásnyira készült el a KITE legújabb bázisa. Szükség is van erre a fejlesztésre, hisz a KITE 45 éves történelméből 40 éve jelen van ezen a vidéken. Itt és így alakultak ki azok a partnerkapcsolatok, amelyek kölcsönösen hasznosnak bizonyultak a termelők és az integrátor számára egyaránt, és amelyeknek a folytatását kívánták megalapozni az új alközpont átadásával.

A régi telephelyük a városhoz volt közelebb, nem az autópályához, aminek volt néhány hátránya. A KITE vezetősége úgy határozott, hogy ez a régió, ez a megye és maga Kecskemét is megérdemel egy új, korszerű KITE-alközpontot. Muszáj volt ezt megtenniük, mert a régiben már szűkössé váltak a raktározási lehetőségek, és az eladótér is egyre inkább kevésnek bizonyult, ugyanakkor a partneri érdeklődés, a vevői forgalom egyre erősödött.

Tehát a kapcsolataik kinőtték a régi telephelyet. Igaz ez a raktárkapacitásra, de még inkább a KITE portfóliójának bizonyos részeire. Már nehézséget okozott, ha egy kombájnt vagy egy új John Deere traktort szerettek volna bemutatni a közönségnek, mert ha a bemutatónak magának még akadt is terület, de a parkolás megoldhatatlanná vált.

A fejlesztésről hozott döntés második eleme távlatokban értékelhető. A KITE Zrt. külföldi terjeszkedése, a cég stratégiájának alakulása is azt követelte, hogy az addiginál alkalmasabb helyen építsék fel a teljesen új alközpontot. Erről 2016-ban született meg a döntés, és 2017-ben megkezdte a működését a KITE szerbiai leányvállalata, a d.o.o., ami a John Deere és a JCB gépek ottani jogainak tulajdonosa. Ennek létrehozásához olyan „hátországra” volt szükség, amelyik a műszaki szolgáltatások és az alkatrészellátás, sőt akár a gépértékesítés bázisa lehet, minél közelebb az autópályához. Ezért esett a választás Kecskemétre.

Az új alközpont megépítésének harmadik okaként a térség erős kertészeti hagyományait említette Szabó Levente. A kertész partnereiket már nem lehetett megfelelő színvonalon kiszolgálni a régi alközpontból, tehát kellett egy új, nagyobb és jól megközelíthető alközpont. Ennek kiemelkedő jelentőségét akkor láthajuk be, ha tudjuk, hogy a KITE Zrt. mennyire elkötelezte magát e szakterület mellett. Példaként említette a vezérigazgató, hogy 2016-ban indították el a KITE-Tagliani Kft. faiskoláját, amely a megfelelő szaporítóanyag- előállításban tud versenyképes lenni. Hasonló okból tervezi a KITE Zrt., hogy a vállalat derecskei telephelyén lebontják a régi nevelősátrakat, és korszerűbbeket építenek helyettük. Ezzel azt kívánják elérni, hogy az összes létező kertészeti kultúrából egész évben be lehessen szerezni náluk minőségi szaporítóanyagot.

A KITE Zrt. kecskeméti alközpontjának hatókörében 4 ezer vásárló partnert tartanak nyilván. Most végre ennek a számnak megfelelő logisztikai hátteret és kiszolgálási területet alakítottak ki, és ugyanakkor arra is nagy gondot fordítanak, hogy megfelelő szakemberek tudjanak nekik segíteni, a vásárlásban közreműködni.

Kecskeméten mostantól két kertészeti szaktanácsadó és egy biológiai növényvédelemmel foglalkozó speciális szaktanácsadó dolgozik. Ez nem egyszerűen három szakember jelenléte, hanem egyben a figyelem felhívása arra, hogy a KITE milyen fontosnak látja a kertészet jövőjét.

A most felavatott alközpont- beruházás értéke 1,2 milliárd forint. A telket 2015-ben vásárolták meg, a munkát nem nehezítették adminisztratív akadályok. A tervezést és a kivitelezést is 2016-ban kezdték el, az építkezés maga 2017-ben történt meg. A tulajdonba vétel múlt év végére esett, és a 2018-as tavaszi értékesítési szezont már ezen a telephelyen kezdhette meg a KITE Zrt. alközpontja. A telephely teljes területe 3 hektár, amiből 3600 négyzetméter a beépített, zárt hasznos felület. A külső fedett tárolókkal együtt a zárt terület mérete eléri a 4500 négyzetmétert.

A zöld folyosón gyors a kiszolgálás – Markó Csaba idegenvezetésével
A zöld folyosón gyors a kiszolgálás – Markó Csaba idegenvezetésével
Fotó: Avar László
Szabó Levente vezérigazgató elmondta, hogy ezután sem áll le a fejlesztésekkel a KITE Zrt. Szeretnék hozzáférhetővé tenni azokat a szolgáltatásaikat, amelyek iránt a megye, a régió és Kecskemét térségében igény mutatkozik. Bővíteni akarják a szakműhelyi kapacitásukat, ez várhatóan 2019-ben történik meg.

A most felavatott új alközpont az eddigitől eltérő koncepció alapján épült. A megszokottnál jóval nagyobb a bemutatótere, ami hasznos lehet az alkatrész-kereskedelem számára, és a kertészettel foglalkozóknak szintén előnyösebb.

Arra törekedtek a kialakítás során, hogy rugalmas, úgynevezett zöld folyosós kiszolgálást valósítsanak meg, ami a munka gyorsításával jár együtt.

Ugyancsak itt juthatnak hozzá partnereik a kis kiszerelésű szabad forgalmú növényvédő szerekhez, a termelésnövelő anyagokhoz és az egyéb inputanyagokhoz is. Az árukat le lehet venni a polcról, és ha valakinek szüksége van rá, az itt dolgozó szakemberek tudnak segíteni szakmai kérdésekben. Szintén a folyamatot szolgálja a raktározás technológiai nyilvántartásának automatizálása.

A megnyitó után a résztvevők Markó Csaba, a KITE Zrt. déli régióigazgatójának közreműködésével megtekintették azt, ami ma a kiszolgálásban korszerűnek, vevőbarátnak nevezhető. Ennek során kiderült: úgy alkották meg az új alközpontot, hogy ne csak a város legyen hírös, hanem az ott működő KITE-alközpont is rászolgáljon a jelzőre.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2018/23 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az agrárcégek vezetői nem örülnek az autógyárnak

Egyes hajdúsági agrárcégek vezetői nem örülnek a megye leendő autógyárának, mivel hosszú távon tovább ronthatja az amúgy is kedvezőtlen helyzetüket. A hazai fejlesztéspolitikát pedig túlságosan pályázatfüggőnek érzik.

A sárgarépa drágult legjobban

Júniusban a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakival azonos szinten álltak, a növényi termékek ára 3,5 százalékkal emelkedett, míg az élő állatok és állati termékek ára 5,6 százalékkal csökkent - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Így kéne átalakítani az agráradózást

„Merész tervek: teljes reform előtt az agráradózás?” című beszélgetés során a NAK egyik közelmúltbeli javaslatát vitatták meg szakemberek Hajdúböszörményben. Az áfacsökkentés folytatását és a családi mezőgazdasági vállalkozási forma bevezetését egyöntetűen kedvezően fogadták.

Migránsok dolgoznak a földeken

Meghosszabbítják és jelentősen kiterjesztik Svájcban a menekülteket a mezőgazdaságban alkalmazó programot, miután többségében pozitív tapasztalatokkal zárult a termelők és a szaktárca korábbi kezdeményezése.

Uborkaszedés kézzel vagy géppel

A szántóföldön termesztett uborka kézzel és géppel egyaránt betakarítható, de mivel nem egyszerre érik, a taroló rendszerű gépi szedésnél tetemes a terméskiesés. Ha sikerül sérülés nélkül osztályozni, különböző méretű uborkák értékesíthetők, hiszen a konzervipar szinte minden méretet fölhasznál.

Augusztus végéig tart a diákmunka

Az idén a mezőgazdaságban és a vendéglátásban augusztus végig támogatott a diákfoglalkoztatás. A program minden 16–25 év közötti, nappali tagozatos tanuló előtt nyitva áll, és még augusztusban is be lehet jutni. A munkáltatók azonban már most sajnálják, hogy nem tart tovább, hiszem számos gazdaságban a munka dandárja csak ezután jön.

A hazaárulótól a luxustraktorig

Tüzes gép, hazaáruló és nőknek készült körmös traktor – a magyar mezőgazdaság történetének főszereplői, amelyek nélkül ma nem léteznének high-tech luxustraktorok. Utóbbival dolgozni már nem is fizikai munka, inkább tudomány, hiszen a legújabb erőgépek mechanikáját az űr- és légi technológiához hasonlítják a szakértők.

Veterán csodák, és modern gépek egymás ellen

Hagyományőrzés és szántóverseny, a kettő nagyon jól megfér egymással; ezt bizonyítja a Jászkiséren augusztus 4-én már 3. alkalommal megrendezett „Hagyományőrző Veterán Szántóverseny és Gép- és Gépésztalálkozó”.

Gőzgéppel csépelnek Hódmezővásárhelyen

Száz éves cséplési technológiát, oldtimereket és high-tech mezőgépeket is bemutatnak az idei Hódmezőrület 3.0-n. A járműtechnika imádói augusztus 25-én egész nap tobzódhatnak a többgenerációs traktorok és driftautók tucatjai között. A kicsik traktorbiciklit, az idősebbek pedig traktormonstrumokat is vezethetnek, a VR szemüvegekben pedig bárki játszva élheti át a mezőgépész szakma rejtelmeit.

A parlagfű egyre jobban teljesít

A szerény külső adottságokkal rendelkező, de csodás latin nevet viselő parlagfű minden nyáron celebeket meghazudtoló érdeklődést vív ki magának: orvosok, allergiás betegek, gyógyszerészek, törvényhozók és természetgyógyászok foglalkoznak vele.