Back to top

A KITE hírös alközpontja

Kecskeméten már 2001 óta van alközpontja a KITE-nek, de a régi telephelyet mostanra kinőtték. Ezért újat építettek, mégpedig új helyszínen, az autópályához közelebb, és május 25-én fel is avatták. Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója a beruházás előzményeiről és okairól szólt, majd a vállalat közeljövőben várható további fejlesztéseit ismertette az ünnepség alkalmából.

Ünnepélyes szalagátvágás: Szabó Levente, Guba Sándor, Mádl Tamás és Szemereyné Pataki Klaudia
Ünnepélyes szalagátvágás: Szabó Levente, Guba Sándor, Mádl Tamás és Szemereyné Pataki Klaudia
Fotó: Avar László
A hírös városban tartott ünnepélyes eseményen részt vett többek között Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, Mádl Tamás, a generálkivitelező, a Merkbau Kft. termelési igazgatója, valamint a KITE több vezetője is.

Rövid és találó hasonlattal kezdte beszédét a KITE vezérigazgatója.

Ha Beethoven a zene Mozartja, akkor a KITE Zrt. a magyar mezőgazdaság Mercedese. Igaz ez az összehasonlítás a színvonalra, a hozzáértésre, a megbízhatóságra és a korszerűségre is.

Kecskeméten már 2001 óta van alközpontja a KITE-nek, de a régi telephelyet mostanra kinőtték. Ezért újat építettek, mégpedig új helyszínen. A Kecskeméten jól ismert Szélmalom csárda tőszomszédságában – ami igencsak megkönnyíti az odatalálást –, a Mercedes-gyártól karnyújtásnyira készült el a KITE legújabb bázisa. Szükség is van erre a fejlesztésre, hisz a KITE 45 éves történelméből 40 éve jelen van ezen a vidéken. Itt és így alakultak ki azok a partnerkapcsolatok, amelyek kölcsönösen hasznosnak bizonyultak a termelők és az integrátor számára egyaránt, és amelyeknek a folytatását kívánták megalapozni az új alközpont átadásával.

A régi telephelyük a városhoz volt közelebb, nem az autópályához, aminek volt néhány hátránya. A KITE vezetősége úgy határozott, hogy ez a régió, ez a megye és maga Kecskemét is megérdemel egy új, korszerű KITE-alközpontot. Muszáj volt ezt megtenniük, mert a régiben már szűkössé váltak a raktározási lehetőségek, és az eladótér is egyre inkább kevésnek bizonyult, ugyanakkor a partneri érdeklődés, a vevői forgalom egyre erősödött.

Tehát a kapcsolataik kinőtték a régi telephelyet. Igaz ez a raktárkapacitásra, de még inkább a KITE portfóliójának bizonyos részeire. Már nehézséget okozott, ha egy kombájnt vagy egy új John Deere traktort szerettek volna bemutatni a közönségnek, mert ha a bemutatónak magának még akadt is terület, de a parkolás megoldhatatlanná vált.

A fejlesztésről hozott döntés második eleme távlatokban értékelhető. A KITE Zrt. külföldi terjeszkedése, a cég stratégiájának alakulása is azt követelte, hogy az addiginál alkalmasabb helyen építsék fel a teljesen új alközpontot. Erről 2016-ban született meg a döntés, és 2017-ben megkezdte a működését a KITE szerbiai leányvállalata, a d.o.o., ami a John Deere és a JCB gépek ottani jogainak tulajdonosa. Ennek létrehozásához olyan „hátországra” volt szükség, amelyik a műszaki szolgáltatások és az alkatrészellátás, sőt akár a gépértékesítés bázisa lehet, minél közelebb az autópályához. Ezért esett a választás Kecskemétre.

Az új alközpont megépítésének harmadik okaként a térség erős kertészeti hagyományait említette Szabó Levente. A kertész partnereiket már nem lehetett megfelelő színvonalon kiszolgálni a régi alközpontból, tehát kellett egy új, nagyobb és jól megközelíthető alközpont. Ennek kiemelkedő jelentőségét akkor láthajuk be, ha tudjuk, hogy a KITE Zrt. mennyire elkötelezte magát e szakterület mellett. Példaként említette a vezérigazgató, hogy 2016-ban indították el a KITE-Tagliani Kft. faiskoláját, amely a megfelelő szaporítóanyag- előállításban tud versenyképes lenni. Hasonló okból tervezi a KITE Zrt., hogy a vállalat derecskei telephelyén lebontják a régi nevelősátrakat, és korszerűbbeket építenek helyettük. Ezzel azt kívánják elérni, hogy az összes létező kertészeti kultúrából egész évben be lehessen szerezni náluk minőségi szaporítóanyagot.

A KITE Zrt. kecskeméti alközpontjának hatókörében 4 ezer vásárló partnert tartanak nyilván. Most végre ennek a számnak megfelelő logisztikai hátteret és kiszolgálási területet alakítottak ki, és ugyanakkor arra is nagy gondot fordítanak, hogy megfelelő szakemberek tudjanak nekik segíteni, a vásárlásban közreműködni.

Kecskeméten mostantól két kertészeti szaktanácsadó és egy biológiai növényvédelemmel foglalkozó speciális szaktanácsadó dolgozik. Ez nem egyszerűen három szakember jelenléte, hanem egyben a figyelem felhívása arra, hogy a KITE milyen fontosnak látja a kertészet jövőjét.

A most felavatott alközpont- beruházás értéke 1,2 milliárd forint. A telket 2015-ben vásárolták meg, a munkát nem nehezítették adminisztratív akadályok. A tervezést és a kivitelezést is 2016-ban kezdték el, az építkezés maga 2017-ben történt meg. A tulajdonba vétel múlt év végére esett, és a 2018-as tavaszi értékesítési szezont már ezen a telephelyen kezdhette meg a KITE Zrt. alközpontja. A telephely teljes területe 3 hektár, amiből 3600 négyzetméter a beépített, zárt hasznos felület. A külső fedett tárolókkal együtt a zárt terület mérete eléri a 4500 négyzetmétert.

A zöld folyosón gyors a kiszolgálás – Markó Csaba idegenvezetésével
A zöld folyosón gyors a kiszolgálás – Markó Csaba idegenvezetésével
Fotó: Avar László
Szabó Levente vezérigazgató elmondta, hogy ezután sem áll le a fejlesztésekkel a KITE Zrt. Szeretnék hozzáférhetővé tenni azokat a szolgáltatásaikat, amelyek iránt a megye, a régió és Kecskemét térségében igény mutatkozik. Bővíteni akarják a szakműhelyi kapacitásukat, ez várhatóan 2019-ben történik meg.

A most felavatott új alközpont az eddigitől eltérő koncepció alapján épült. A megszokottnál jóval nagyobb a bemutatótere, ami hasznos lehet az alkatrész-kereskedelem számára, és a kertészettel foglalkozóknak szintén előnyösebb.

Arra törekedtek a kialakítás során, hogy rugalmas, úgynevezett zöld folyosós kiszolgálást valósítsanak meg, ami a munka gyorsításával jár együtt.

Ugyancsak itt juthatnak hozzá partnereik a kis kiszerelésű szabad forgalmú növényvédő szerekhez, a termelésnövelő anyagokhoz és az egyéb inputanyagokhoz is. Az árukat le lehet venni a polcról, és ha valakinek szüksége van rá, az itt dolgozó szakemberek tudnak segíteni szakmai kérdésekben. Szintén a folyamatot szolgálja a raktározás technológiai nyilvántartásának automatizálása.

A megnyitó után a résztvevők Markó Csaba, a KITE Zrt. déli régióigazgatójának közreműködésével megtekintették azt, ami ma a kiszolgálásban korszerűnek, vevőbarátnak nevezhető. Ennek során kiderült: úgy alkották meg az új alközpontot, hogy ne csak a város legyen hírös, hanem az ott működő KITE-alközpont is rászolgáljon a jelzőre.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2018/23 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

Technológiai újdonságok az AXIÁL standon, az AgrárgépShow szakkiállításon

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját, melyet naponta kétszer, 11:00 és 13:30 órai kezdettel tekinthetnek meg a látogatók a Hungexpo D pavilonjában.

A poszméh, mint eleven drón - videó

A mezőgazdasági termelők már használják a drónokat a növények megfigyelésére és a hőmérséklet vagy a páratartalom ellenőrzésére. Ezek az eszközök azonban eléggé energiaigényesek. Új módszereket keresnek. Az energiafogyasztó drónok helyett a Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan rendszert hoztak létre, amely elég kis érzékelővel rendelkezik ahhoz, hogy azokat egy poszméh hátán helyezzék el.

Drónok segítik a megporzást

Tavaly a méhek munkáját egy drón is segítette az USA New York államában a 150 hektáros Beak and Skiff almáskertben. Peter Fleckenstein, a cég friss gyümölcs értékesítéssel foglalkozó ügyvezetője talált rá arra a start-up cégre a közeli Syracuse-ban, amelyik mandulában kísérletezett drónos megporzással.

A szerb mezőgazdasági termelés 16,3 százalékkal nőtt

Jó évet zárt Szerbia 2018-ban, jelentősen csökkent az államadósság, a gazdasági növekedés pedig régiós szinten kiemelkedő - közölte Miladin Kovacevic, a szerbiai statisztikai hivatal vezetője a hét végén a Politika című belgrádi napilapnak adott interjúban.

Amit a lopásról tudni kell: a kis érték „eltűnését” is jelentsük!

Sajnos valamennyien találkozunk a mindennapjainkban vagyont érintő bűncselekményekkel, a vagyonunk elleni támadással. A mezőgazdasági termelők helyzetükből adódóan nem mindig tudják minden vagyonukat folyamatosan védeni, minden földet nem lehet bekeríteni, egy komolyabb mezőgazdasági telepet nehéz minden részében állandóan őrizni.

Olcsó, rossz minőségű import termékektől tartanak a Brexit gazdák

A brit élelmiszerlánc képviselői, élelmiszergyártók és gazdák egyaránt, arra hívják fel a figyelmet, hogy a helyi termékek védelmét meg kell erősíteni mire az Egyesült Királyság kilép az Unióból.

Finn sikertörténet – magyar tanulságok

Finnország a világ egyik legfejlettebb országa, ám nem volt ez mindig így: a 19. században nyomor, elmaradottság és elavult gazdálkodási formák jellemezték az országot. Ezekről az időkről is olvashatunk egy frissen megjelent kötetben, amely finn és magyar szakemberek tanulmányain keresztül veszi górcső alá a két ország mezőgazdaságának alakulását, különös tekintettel a 20. és 21. századra.

Balázs Ervin maradt az MTA ATK főigazgatója

Az Akadémia négy kutatóközpontjában és két kutatóintézetében járt le tavaly év végén az eddigi főigazgatók, illetve igazgatók megbízatása. Egy kutatóközpontban és egy kutatóintézetben az eddigi vezetők mandátumát hosszabbították meg.

Nagy István agrárminiszter: ki kell törni az alapanyag-termelő szerepből!

A mezőgazdasági termelés jövedelmezőségét és a versenyképességet látja a fő fejlesztendő területeknek Nagy István, aki szerint mennyiségi értelemben már vannak komoly eredmények, de jobb jövedelmezőséget kell elérni az agráriumban.