Back to top

A KITE hírös alközpontja

Kecskeméten már 2001 óta van alközpontja a KITE-nek, de a régi telephelyet mostanra kinőtték. Ezért újat építettek, mégpedig új helyszínen, az autópályához közelebb, és május 25-én fel is avatták. Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója a beruházás előzményeiről és okairól szólt, majd a vállalat közeljövőben várható további fejlesztéseit ismertette az ünnepség alkalmából.

Ünnepélyes szalagátvágás: Szabó Levente, Guba Sándor, Mádl Tamás és Szemereyné Pataki Klaudia
Ünnepélyes szalagátvágás: Szabó Levente, Guba Sándor, Mádl Tamás és Szemereyné Pataki Klaudia
Fotó: Avar László
A hírös városban tartott ünnepélyes eseményen részt vett többek között Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, Mádl Tamás, a generálkivitelező, a Merkbau Kft. termelési igazgatója, valamint a KITE több vezetője is.

Rövid és találó hasonlattal kezdte beszédét a KITE vezérigazgatója.

Ha Beethoven a zene Mozartja, akkor a KITE Zrt. a magyar mezőgazdaság Mercedese. Igaz ez az összehasonlítás a színvonalra, a hozzáértésre, a megbízhatóságra és a korszerűségre is.

Kecskeméten már 2001 óta van alközpontja a KITE-nek, de a régi telephelyet mostanra kinőtték. Ezért újat építettek, mégpedig új helyszínen. A Kecskeméten jól ismert Szélmalom csárda tőszomszédságában – ami igencsak megkönnyíti az odatalálást –, a Mercedes-gyártól karnyújtásnyira készült el a KITE legújabb bázisa. Szükség is van erre a fejlesztésre, hisz a KITE 45 éves történelméből 40 éve jelen van ezen a vidéken. Itt és így alakultak ki azok a partnerkapcsolatok, amelyek kölcsönösen hasznosnak bizonyultak a termelők és az integrátor számára egyaránt, és amelyeknek a folytatását kívánták megalapozni az új alközpont átadásával.

A régi telephelyük a városhoz volt közelebb, nem az autópályához, aminek volt néhány hátránya. A KITE vezetősége úgy határozott, hogy ez a régió, ez a megye és maga Kecskemét is megérdemel egy új, korszerű KITE-alközpontot. Muszáj volt ezt megtenniük, mert a régiben már szűkössé váltak a raktározási lehetőségek, és az eladótér is egyre inkább kevésnek bizonyult, ugyanakkor a partneri érdeklődés, a vevői forgalom egyre erősödött.

Tehát a kapcsolataik kinőtték a régi telephelyet. Igaz ez a raktárkapacitásra, de még inkább a KITE portfóliójának bizonyos részeire. Már nehézséget okozott, ha egy kombájnt vagy egy új John Deere traktort szerettek volna bemutatni a közönségnek, mert ha a bemutatónak magának még akadt is terület, de a parkolás megoldhatatlanná vált.

A fejlesztésről hozott döntés második eleme távlatokban értékelhető. A KITE Zrt. külföldi terjeszkedése, a cég stratégiájának alakulása is azt követelte, hogy az addiginál alkalmasabb helyen építsék fel a teljesen új alközpontot. Erről 2016-ban született meg a döntés, és 2017-ben megkezdte a működését a KITE szerbiai leányvállalata, a d.o.o., ami a John Deere és a JCB gépek ottani jogainak tulajdonosa. Ennek létrehozásához olyan „hátországra” volt szükség, amelyik a műszaki szolgáltatások és az alkatrészellátás, sőt akár a gépértékesítés bázisa lehet, minél közelebb az autópályához. Ezért esett a választás Kecskemétre.

Az új alközpont megépítésének harmadik okaként a térség erős kertészeti hagyományait említette Szabó Levente. A kertész partnereiket már nem lehetett megfelelő színvonalon kiszolgálni a régi alközpontból, tehát kellett egy új, nagyobb és jól megközelíthető alközpont. Ennek kiemelkedő jelentőségét akkor láthajuk be, ha tudjuk, hogy a KITE Zrt. mennyire elkötelezte magát e szakterület mellett. Példaként említette a vezérigazgató, hogy 2016-ban indították el a KITE-Tagliani Kft. faiskoláját, amely a megfelelő szaporítóanyag- előállításban tud versenyképes lenni. Hasonló okból tervezi a KITE Zrt., hogy a vállalat derecskei telephelyén lebontják a régi nevelősátrakat, és korszerűbbeket építenek helyettük. Ezzel azt kívánják elérni, hogy az összes létező kertészeti kultúrából egész évben be lehessen szerezni náluk minőségi szaporítóanyagot.

A KITE Zrt. kecskeméti alközpontjának hatókörében 4 ezer vásárló partnert tartanak nyilván. Most végre ennek a számnak megfelelő logisztikai hátteret és kiszolgálási területet alakítottak ki, és ugyanakkor arra is nagy gondot fordítanak, hogy megfelelő szakemberek tudjanak nekik segíteni, a vásárlásban közreműködni.

Kecskeméten mostantól két kertészeti szaktanácsadó és egy biológiai növényvédelemmel foglalkozó speciális szaktanácsadó dolgozik. Ez nem egyszerűen három szakember jelenléte, hanem egyben a figyelem felhívása arra, hogy a KITE milyen fontosnak látja a kertészet jövőjét.

A most felavatott alközpont- beruházás értéke 1,2 milliárd forint. A telket 2015-ben vásárolták meg, a munkát nem nehezítették adminisztratív akadályok. A tervezést és a kivitelezést is 2016-ban kezdték el, az építkezés maga 2017-ben történt meg. A tulajdonba vétel múlt év végére esett, és a 2018-as tavaszi értékesítési szezont már ezen a telephelyen kezdhette meg a KITE Zrt. alközpontja. A telephely teljes területe 3 hektár, amiből 3600 négyzetméter a beépített, zárt hasznos felület. A külső fedett tárolókkal együtt a zárt terület mérete eléri a 4500 négyzetmétert.

A zöld folyosón gyors a kiszolgálás – Markó Csaba idegenvezetésével
A zöld folyosón gyors a kiszolgálás – Markó Csaba idegenvezetésével
Fotó: Avar László
Szabó Levente vezérigazgató elmondta, hogy ezután sem áll le a fejlesztésekkel a KITE Zrt. Szeretnék hozzáférhetővé tenni azokat a szolgáltatásaikat, amelyek iránt a megye, a régió és Kecskemét térségében igény mutatkozik. Bővíteni akarják a szakműhelyi kapacitásukat, ez várhatóan 2019-ben történik meg.

A most felavatott új alközpont az eddigitől eltérő koncepció alapján épült. A megszokottnál jóval nagyobb a bemutatótere, ami hasznos lehet az alkatrész-kereskedelem számára, és a kertészettel foglalkozóknak szintén előnyösebb.

Arra törekedtek a kialakítás során, hogy rugalmas, úgynevezett zöld folyosós kiszolgálást valósítsanak meg, ami a munka gyorsításával jár együtt.

Ugyancsak itt juthatnak hozzá partnereik a kis kiszerelésű szabad forgalmú növényvédő szerekhez, a termelésnövelő anyagokhoz és az egyéb inputanyagokhoz is. Az árukat le lehet venni a polcról, és ha valakinek szüksége van rá, az itt dolgozó szakemberek tudnak segíteni szakmai kérdésekben. Szintén a folyamatot szolgálja a raktározás technológiai nyilvántartásának automatizálása.

A megnyitó után a résztvevők Markó Csaba, a KITE Zrt. déli régióigazgatójának közreműködésével megtekintették azt, ami ma a kiszolgálásban korszerűnek, vevőbarátnak nevezhető. Ennek során kiderült: úgy alkották meg az új alközpontot, hogy ne csak a város legyen hírös, hanem az ott működő KITE-alközpont is rászolgáljon a jelzőre.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2018/23 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit tudnak a szőlőkombájnok?

A szőlőkombájnon belül különböző szállítóberendezések mozgatják az anyagot. A vízszintes irányú szállítást szállítószalagok, kaparószalagok, a ferde és függőleges irányú anyagmozgatást nyitott vagy zárt házban futó kaparóelemes, rekeszes szállítószalagok, illetve serleges felvonók biztosítják. A szállítóberendezések rendszert képeznek, a szállítás végpontja a gyűjtőtartály.

Az Ön vállalkozása hogyan digitalizál? – Rövid felmérés

Amennyiben ön egyéni gazdálkodó vagy cégvezető, kérjük, szánjon néhány percet az önkéntes és anonim kérdőív kitöltésére! Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának (DAS) célja az agrárgazdaság digitalizációs átalakítása és fejlesztése az agrárgazdaság hatékonyságának növeléséhez. A DAS gördülékeny és hatékony megvalósítása érdekében az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérést készít a jelenlegi helyzetről.

Nagy átalakítást sürgetnek a klímaváltozás elleni harcban

A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése, valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re.

Nők a gáton

Az ENSZ közgyűlése – felismerve a mezőgazdaságban és vidékfejlesztésben tevékenykedő nők helyzetét – 2007-ben tűzte ki célul a falusi szegénység felszámolását és október 15-én a Vidéki Nők Nemzetközi Napjának évenkénti megünneplését. A vidékfejlesztés elképzelhetetlen a nők részvétele nélkül, hiszen odaadásukra és gondoskodó munkájukra szükség van a vidék sérülékeny egyensúlyának megőrzésében.

Új ORBIS-generáció

A CLAAS nemcsak a betakarítógépeket, hanem azok adaptereit is folyamatosan fejleszti, hiszen minden a gép elején kezdődik. Ezekre a fejlesztésekre példa a CLAAS legújabb, 6 és 7,5 méteres munkaszélességű ORBIS kukoricaadapter-családja.

Az Év Magyar Vállalata 2018-ban az AXIÁL Kft.

Október 11-én rendezték meg a FIGYELŐ TOP200 Gálát Budapesten a Várkert Bazárban. Az AXIÁL Kft. az Év Magyar Vállalata díjat nyerte meg.

Édesipari összefogás a szakképzett utánpótlásért

Három édesipari cég összefogásával, valamint a helyi önkormányzat támogatásával többféle duális képzés indul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen – jelentették be a városban megrendezett sajtótájékoztatón, csütörtökön.

Napraforgó-termesztésünk válaszúton

Egy-egy szántóföldi növényfaj termésátlaga akkor növekedett jelentősen, amikor termesztéstechnológiája elemeinek komplex fejlesztése megvalósult. Hazánkban a napraforgó termésátlagának változása, növekedése az elmúlt évtizedekben nem volt folyamatos.

Szoros együttműködés Oroszországgal

Magyarország mezőgazdasága számára kiemelten fontos partner Oroszország - mondta Nagy István agrárminiszter a Dimitrij Ny. Patrusev, mezőgazdasági miniszterrel folytatott megbeszélésen, Moszkvában.

Vessünk direktbe!

Még gyakorlott francia gazdák is azt vallják, hogy a forgatás nélküli talajművelés minden évben egy-egy újabb kísérlet. Egészen más hozzáállást igényel egy csapadékosabb, mint egy szárazabb évjáratban. Az Agri Szerviz Kft. szervezésében Somogyfajszon, Berend Ferenc birtokán mutatták be a francia Sky MaxiDrill mulcs vetőgépet.