0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Milyen reformok várnak az élelmiszer-gazdaságra?

Hazánk húszmillió embert el tudna látni. Magyarország hetven, Somogy pedig nyolcvan százaléka értékes termőterület. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke kedden ismertette a Jólétben a gyarapodó vidékért programot.

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta: szükség van az elaprózódott birtokrendszer átalakítására, a regisztrált gazdálkodó mindössze egyharmada alkalmas támogatás igénylésére – írja a sonline.hu. Azt szeretnék, ha száz millió forint bevétel alatt a családi gazdálkodók adómentesek lennének, továbbá szükségesnek látják szövetkezetek, társaságok létrehozását.

Megemlítette: nagyon jól működik az integráció Somogy megyében a dió, a szőlő és a barack esetében. Úgy véli, hogy az öröklés jogi rendszerét is szabályozni kell. Szükség van az agroinformatikai fejlesztésekre is, valamint növelni kell az öntözött területek nagyságát, amely jelenleg hazánk területének mindössze két százaléka.

– A magyar élelmiszer-gazdaság olyan mint egy gyümölcsfa, vannak gyökérproblémáik, ha azokat kikezelik, stabillá válhat és annyi gyümölcsöt terem, mint amennyit szeretnénk.

2050-re a világ lakossága eléri a kilenc milliárdot, hatvan százalékkal megnő az élelmiszer szükséglet, a termőterület pedig nem növelhető tovább.

– mondat Gombos Sándor, NAK megyei elnök – Magyarország hetven, Somogy pedig nyolcvan százaléka értékes termőterület, ez tízszerese a világ átlagnak. Stratégiai elemmé vált a víz és az energia mellett az élelmiszer.

Önellátó élelmiszer-gazdasága

– Hazánk húszmillió embert el tudna látni, de még mindig pazarlóan bánunk a természeti kincsekkel. A Dél-Balatonon termett szőlő mindössze húsz százalékából készül minőségi bor, vagy a somogyi gabona mindössze tíz százaléka marad itt, a többi külföldön köt ki nyersanyagként – tette hozzá.

– Az a célunk, hogy egy erős agrárosztály alakuljon ki, ennek érdekében a program elemeit eljuttatjuk a minisztériumokhoz, szaktárcákhoz és reméljük az ötletekből rendeletek születnek minél előbb – zárta gondolatait Gombos Sándor.

Forrás: sonline.hu