0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Négy év börtön az áfacsaló gabonakereskedőknek

Letöltendő, illetve felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla másodfokon kilenc vádlottat, akik 2010 augusztusától 2011 novemberéig több ezer tonna, Romániából importált gabonát értékesítettek a forgalmi adó megfizetése nélkül.

Az ügy elsőrendű vádlottját bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettében és magánokirat-hamisításban mondta ki jogerősen bűnösnek a táblabíróság, s ezért négy és fél év börtönbüntetéssel sújtotta. Korábbi feleségére, Csábi Bettina profi ökölvívó- és kick-boksz-világbajnokra – szintén jogerősen – két év, négy évre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki.

Az ügy hat másik vádlottját két év hat hónap és öt év közötti börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság, egy vádlott esetében felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki. Az ítélőtábla a vádlottakat három és nyolc év közötti időtartamra eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól.

A táblabíróság hét vádlott esetében megállapította, hogy a bűncselekményeket bűnszervezet tagjaként követték el, így őket kizárta a feltételes szabadság lehetőségéből.

A vádlottak 2010 nyarán állapodtak meg abban, hogy szlovák gazdasági társaságokkal együttműködve, azokat felhasználásával nettó áron több ezer tonna gabonát vásárolnak Romániában, majd hamis papírokkal azt a látszatot keltik, hogy az árut továbbviszik Szlovákiába, de végül Magyarországon értékesítik. Előbb egy kft. képviseletében adták el az árut, később pedig további öt, ugyancsak általuk irányított vállalkozás nevében értékesítették a gabonát.

A Romániában megvett árut bajai és Baja környéki gabona-nagykereskedő gazdasági társaságoknak vásárolták meg.

A vádlottak a bűncselekmények elkövetése érdekében fiktív gazdasági társaságokból álló hálózatot építettek ki. Ezek a néhány hónapig használt cégek a számlázásban, a fiktív fuvarlevelek bélyegzésében, továbbításában, az átutalásokban, a készpénzfelvételben, a gabonafelvásárlásban és -továbbértékesítésben, a pénz továbbításában működtek közre, a bűncselekményeket részletesen megtervezve hajtották végre.

A táblabíróság három vádlottat bizonyos vádpontokban felmentett, esetükben az ügyész és a védők három nap gondolkodási időt kértek az esetleges fellebbezés bejelentésére.

Harangozó Attila tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során hangsúlyozta, a kilenc éve történt bűncselekmények esetében időszerű elbírálás esetén sokkal súlyosabb büntetéseket kellett volna kiszabnia a bíróságnak.

Forrás: MTI