Back to top

KAP: többet kérnének, de kevesebbet adnának?

Néhány prioritás és részlet kivételével többségében nem tartja elfogadhatónak az Európai Bizottság agrártámogatásokra vonatkozó javaslatait Kis Miklós Zsolt. A NAK-alelnök szerint a legfontosabb az lenne, hogy az elosztható pénz mennyiség ne csökkenjen.

Az Európai Bizottság javaslataiban vannak támogatható és elfogadhatatlan részek egyaránt – mondta el lapunknak Kis Miklós Zsolt. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke kifejtette: alapvetően két külön javaslatcsomagról van szó, a költségvetési és a szakmai anyagról.

„Egyik sem igazán az, amivel Magyarország egyet tudna érteni” - fogalmazott az alelnök, aki szerint a leginkább húsba vágó az, hogy a költségvetés agrár-vidékfejlesztésre fordítható kerete nagymértékben csökken.

2018-as árakon például a vidékfejlesztés forrásai Magyarország esetében mintegy 26 százalékkal mérséklődnének, amely rendkívüli vágást jelent. Az nem tűnik túl kedvezőnek, hogy egyre többet várnak el a gazdáktól, és egyre kevesebbet adnak cserébe - mondta el.

A szakmai javaslatcsomaggal kapcsolatban támogathatónak tartotta az alelnök a prioritásokat: az egyszerűsítés, a továbbra is létező beruházási támogatások és a nagyobb mértékű szubszidiaritás, rugalmasság is kedvező, ám utóbbi esetében könnyen temérdek plusz adminisztráció is kisülhet a dologból.

Kis Miklós Zsolt szerint problémás a capping, vagyis a gazdaságonként maximált támogatás eszköze is. „Azzal az alapelvvel, hogy a támogatás döntően ne a nagygazdaságokhoz kerüljön, egyetértünk, a Bizottság által javasolt 60, illetve 100 ezer eurós keret azonban már akár a közepes méretű hazai családi gazdaságokat is veszélyezteti.”

Kis Miklós Zsolt szerint a közeljövőben még sokat puhulhat a rendszer, mert számos tagállamnak vannak kifogásai a mostani javaslatokkal kapcsolatban. Az alelnök arra számít, hogy a legkritikusabb pontok fognak megváltozni, így a csökkenő költségvetés és a már említett capping lehet az, amit visszavernek a tagállamok.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Őrült pazarlás: kárbaveszett tej- és tejtermékek

Évente 116 millió tonna tej és tejtermék, vagyis az előállított áruk 16 százaléka vész kárba világszerte a szemétbe dobás és a nem hatékony tárolási, szállítási folyamatok miatt – derült ki az Edinburghi Egyetem szakembereinek vizsgálatából.

Nincs egységes uniós stratégia az elsivatagosodás ellen

Az Európai Bizottság nem rendelkezik világos képpel az Európai Unióban egyre nagyobb fenyegetést jelentő elsivatagosodásról és talajromlásról, az eddig tett bizottsági és tagállami lépések nem egységesek - állapította meg egyebek mellett a luxembourgi székhelyű Európai Számvevőszék kedden közzétett jelentésében.

Bővült a napi fogyasztási cikkek magyarországi piaca

Európa-szerte stabil a kiskereskedelem teljesítménye: a kontinens 2018 harmadik negyedévi 3,7 százalékos bővüléséhez a töretlen fogyasztói bizalom és az alacsony infláció is hozzájárult. Ehhez az eredményéhez képest a magyar kiskereskedelem több mint kétszer gyorsabb ütemben, 7,6 százalékkal bővült a vizsgált időszakban, ezzel tartja bérelt helyét a top 3-ban.

Le sem szedik a narancsot

Katasztrofálisan rossznak titulálta az idei narancs- és mandarinidény első felét a spanyolországi Murcia tartomány gazdaszervezetének vezetősége, és elsősorban a déli féltekéről, főleg Dél-Afrikából érkező árut tették felelőssé a spanyol citruságazat vergődéséért.

A biomassza kapacitás kiaknázásához több támogatás kell

Magyarország nagyobb részesedést kér a kelet-közép-európai gazdálkodóknak az uniós kutatási-fejlesztési forrásokból - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, az uniós Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülését követően hétfőn.

Több feladathoz több pénz kell

Továbbra sem engedne a Közös Agrárpolitika (KAP) büdzséjéből Kis Miklós, aki szerint a legoptimistább forgatókönyv szerint szinten maradhat az elosztható források összege. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára lapunknak elmondta: a többi fő kérdésben, legalábbis a célokat tekintve, egyetért az Európai Bizottság szándékaival – a hozzájuk rendelt eszközökkel azonban nem.

Mi számít unfairnek, és kit kell megvédeni ellene?

Még ebben a két alapvető kérdésben sincs egyezség, így most már biztos, hogy az idén nem születik meg az uniós irányelv a tisztességtelen kereskedői gyakorlatok tiltásáról – írja a fruchthandel.de.

Jó termés piros húsú almákból

Az idei termés különösen jó lett a francia nemesítésű pirosas húsú almafajtákból, jelentette a Kissabel®-családról a forgalmazó Ifored Konzorcium. A védett fajtákat Francia-, Német-, Spanyol- és Olaszországban, valamint Svájcban, az Egyesült Királyságban és az USA-ban termesztik.

Karácsonykor háromszor annyit vásárolunk

Bár a legerősebb hét most kezdődik az élelmiszerüzletekben, az eddigi tapasztalatok alapján a CBA a decemberi forgalom 3-5 százalékos növekedésére számít az előző év azonos időszakához képest - mondta Fodor Attila, a társaság kommunikációs igazgatója vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Műanyaghulladékból szintetikus olajok

A BASF az első vállalat, amely kémiailag újrahasznosított műanyagok felhasználásával állítja elő termékeit.