Back to top

KAP: többet kérnének, de kevesebbet adnának?

Néhány prioritás és részlet kivételével többségében nem tartja elfogadhatónak az Európai Bizottság agrártámogatásokra vonatkozó javaslatait Kis Miklós Zsolt. A NAK-alelnök szerint a legfontosabb az lenne, hogy az elosztható pénz mennyiség ne csökkenjen.

Az Európai Bizottság javaslataiban vannak támogatható és elfogadhatatlan részek egyaránt – mondta el lapunknak Kis Miklós Zsolt. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke kifejtette: alapvetően két külön javaslatcsomagról van szó, a költségvetési és a szakmai anyagról.

„Egyik sem igazán az, amivel Magyarország egyet tudna érteni” - fogalmazott az alelnök, aki szerint a leginkább húsba vágó az, hogy a költségvetés agrár-vidékfejlesztésre fordítható kerete nagymértékben csökken.

2018-as árakon például a vidékfejlesztés forrásai Magyarország esetében mintegy 26 százalékkal mérséklődnének, amely rendkívüli vágást jelent. Az nem tűnik túl kedvezőnek, hogy egyre többet várnak el a gazdáktól, és egyre kevesebbet adnak cserébe - mondta el.

A szakmai javaslatcsomaggal kapcsolatban támogathatónak tartotta az alelnök a prioritásokat: az egyszerűsítés, a továbbra is létező beruházási támogatások és a nagyobb mértékű szubszidiaritás, rugalmasság is kedvező, ám utóbbi esetében könnyen temérdek plusz adminisztráció is kisülhet a dologból.

Kis Miklós Zsolt szerint problémás a capping, vagyis a gazdaságonként maximált támogatás eszköze is. „Azzal az alapelvvel, hogy a támogatás döntően ne a nagygazdaságokhoz kerüljön, egyetértünk, a Bizottság által javasolt 60, illetve 100 ezer eurós keret azonban már akár a közepes méretű hazai családi gazdaságokat is veszélyezteti.”

Kis Miklós Zsolt szerint a közeljövőben még sokat puhulhat a rendszer, mert számos tagállamnak vannak kifogásai a mostani javaslatokkal kapcsolatban. Az alelnök arra számít, hogy a legkritikusabb pontok fognak megváltozni, így a csökkenő költségvetés és a már említett capping lehet az, amit visszavernek a tagállamok.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Milliárdos beruházás a SinoGrain-nél

A SinoGrain, Kína egyik vezető gabonakészletező és kereskedelmi vállalata 10 milliárd jüant, vagyis 1,61 milliárd dollárt költ gabonatároló kapacitásának, illetve az ehhez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésére – közölte a vállalat a közelmúltban.

Egyiptom dollármilliókat költ a búzatolvajok megfékezésére

Véget vethet az egyiptomi gabonakészletek megdézsmálásának az a fejlesztés, amelyet egy amerikai cég készített az ország számára.

Megkezdődtek a szabadkereskedelmi tárgyalások Új-Zéland és az EU között

Hivatalosan is megkezdődtek a szabadkereskedelmi tárgyalások az Európai Unió és Új-Zéland között - jelentette be az Európai Bizottság. Különös figyelmet fordítanak ugyanakkor a sérülékenyebb ágazatok, köztük a mezőgazdaság oly módon való védelmére, hogy a piac megnyitása - de nem teljes liberalizációja - maximális előnyökkel járjon anélkül, hogy a helyi termelők hátrányba kerülnének.

Magyarország a negyedik legolcsóbb ország az EU-ban

Az élelmiszerek, és az alkoholt nem tartalmazó italok ára Magyarországon az EU-átlag 82 százalékát tette ki az Eurostat felmérése szerint.

Az Európai Bizottság támogatja a BIOEAST kezdeményezést

 Az Európai Bizottság támogatásáról biztosította az agrár-élelmiszer kutatást és innovációt elősegítő BIOEAST kezdeményezést - közölte az Agrárminisztérium.

KAP 2020: már 20 tagállam tiltakozik a keretcsökkentés ellen

Óva intett az európai uniós agrártámogatások jövőbeli csökkentésétől hétfőn 20 EU-tagállam szakminisztere, mondván, hogy fenn kell tartani a közös agrárpolitikára (KAP) fordítható források szintjét a 2021-től 2027-ig tartó költségvetési ciklusban. Magyarország számára elfogadhatatlan az Európai Bizottság költségvetés-tervezete - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a tanácsülés után.

Elmossa az eső a meggypiacot

A június harmadik hetében hullott sok csapadék számottevően rontotta az éppen szüretelt Érdi bőtermő minőségét, a konzervgyárakba szállított meggy tetemes hányadát kellett átirányítani a légyártóknak. A FruitVeB június 15-én kiadott meggypiaci előrejelzésében a minőségi problémákra és a később szüretelhető fajták együttérésére figyelmeztet. A termés mennyisége várhatóan 80 ezer tonna körül alakul.

Durum Nap Nádasdon

Egy termékpálya, így a durumbúza jövőjét is az határozza meg, hogy a szereplői jól tudnak-e együtt dolgozni, piaci és szakmai alapon jövedelmezően gazdálkodni. A támogatási rendszer ugyanis csak kiegészítő pénzforrás a fejlesztésekhez, hangsúlyozta Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára az Első Magyar Durumbúza Termelési Rendszer által szervezett nádasdi Durum Napon.

Egységes módszertannal vizsgálják az élelmiszer-minőséget unió-szerte

Az Európai Bizottság eljárásmódot dolgozott ki az unióban forgalmazott élelmiszerek minőségi összehasonlítására, a kettős élelmiszerminőség megállapítása érdekében - közölte a bizottság.

Első lett

A Hydrangea paniculata ‘Berg14’ (Polestar) fajta nyerte az idén először megrendezett hollandiai Garden Trials és Trade 2018 kiállítás első díját.