0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nem halogathatják tovább az aratást a Mezőföldön

Nem tévedés, jövő hétfőn elkezdik az aratást a Dunaújváros környéki földeken. Az elmúlt két hónapban legfeljebb 13 milliméternyi esett a térségben. Ugyanakkor nagyon előrehaladott állapotban vannak a növények.

Elképesztő dolgok történnek itt nálunk! – mondta a duol.hu-nak Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője. – Most jöttünk vissza a tulajdonossal az aratás előtti határszemléről, és a 6-os főúton, a papírgyárnál elkapott minket egy jó kis zápor, olyan, amilyen már nagyon régen kellene nekünk, növénytermesztőknek. Igen ám, de a 6-os út másik, mező felőli oldalán már nem esett egy csepp sem!

Márkli szerint az elmúlt két hónapban legfeljebb 13 milliméternyi esett a város környéki táblákon, egyenként két-három milliméteres részletekben, még akkor is, amikor benn, a városban özönvízszerű esőzés tombolt.

Ugyanakkor nagyon előrehaladott állapotban vannak a növények, mondta az ügyvezető. Erre a hétre már be is jelentette a műszaki szemlét, amelyen az arató- és szállítógépeket vizsgáztatják majd.

A jelek szerint jövő hétfőn muszáj megkezdeni az őszi árpa aratását, annyira beérett a növény.

Igaz, hogy a szára alacsonyabb a szokásosnál, és a magok sem fejlődtek ki rendesen a csapadékhiány miatt, de nem halogathatják tovább a betakarítást. A repce is majdnem vágásra érett, a hőség miatt azonban nagyon gyorsan elvirágzott, alig két és fél hét alatt, és emiatt nem fordult annyira termőre, mint várták.

A kukorica szépen kikelt, de most már kezd megállni a fejlődésben a szárazság miatt, akárcsak a napraforgó, ami közel sem nőtt akkorára, mint máskor ebben az időszakban szokott.

Tehát a csapadékhiány nagyon elbánt a mezőgazdasággal ebben a körzetben: az ország más részein talán nem ennyire súlyos a helyzet, de mifelénk nagyon szomorúnak néz ki a jövő.

Őszi árpából még a közepesnél jobb termést várnak, de a búzának egy közepes terméshez is nagyon kellene az eső, jegyezte meg Márkli János.

Forrás: duol.hu