Milyen színű gyümölcsöket ismernek, miből készíthető lekvár és miből szoktunk befőttet csinálni – sorjáztak a kicsik tudását kipuhatoló kérdések. Aztán maguk szedte cseresznyével a fülükön, korai kajszival a markukban, asztalhoz ülve kóstolták végig a gyümölcsöket és lekvárokat.
Mint Süle Katalintól, az agrárkamara szóvivőjétől megtudtuk, óvodásoknak ez volt az első mezőgazdasági program. A kamara már minden megyeszékhelyen 2-2 iskolában tartott hasonló rendezvényt, körülbelül 5300 általános- és középiskolásnak.
A helyes táplálkozásra hívják föl a gyerekek figyelmét, a nagyobbaknak már nemcsak azt mutatják be, milyen finomak a hazai zöldségek-gyümölcsök, hanem többek közt a tej, a tojás, a hal szerepére is kitérnek. A középiskolások pedig európai kitekintést is kapnak, és elmagyarázzák nekik az élelmiszerekre vonatkozó szabályozások különbségeit.
Az iskolákat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ választja ki a programban való részvételre, az óvodákat pedig a fenntartók.
A legkisebbeknek minden megyében a helyi sajátosságoknak megfelelő mezőgazdasági tevékenységet mutatják majd be, eljuthatnak gombaházba, tojástermelő vagy állattartó családi gazdaságba.