0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tüntettek a francia méhészek a méhpusztulások miatt

A francia méhészek szövetsége (UNAF) tüntetést szervezett csütörtökön Párizsba, hogy így sarkallja végre lépésekre a kormányt a méhek drasztikus halálozása miatt - írta az Euronews. Az elmúlt harminc évben 3-5 százalékról 60-90 százalékra nőtt a méhek halálozási aránya Franciaországban. A problémát okozó növényvédő szerek tiltása viszont legkorábban másfél év múlva lép érvénybe.

A méhészek szerint a tömeges méhpusztulás oka a neonikotinoidos rovarirtók használata. Az ezekben alkalmazott vegyszer a méhek idegrendszerére is hat, lehetetlenné téve számukra a tájékozódást, és ezzel végső soron halálra ítéli őket.

A rovarirtók az 1990-es években elkezdődött tömeges alkalmazása előtt a méhek halálozási rátája 3-5 százalék körül járt. Idén ez a szám hatvan százalék – egyes régiókban azonban a 90 százalékot is elérheti. A méhészek szerint, bár az ország egészében rossz a helyzet, Bretagne a leginkább érintett régió: ott az idei tél után több, mint 20 ezer kaptár pusztult el.

A számok magukért beszélnek, de a méhészek szerint a nagyközönség még mindig nem tudja felmérni, ez mekkora kárt jelent a gyakorlatban.

Az európai parlament képviselője, a zöld Yannick Jadot, aki maga is bretagne-i, a francia agrárminisztert hibáztatja a kialakult helyzetért, aki „tagadja a valóságot”. A 2016-ban megszavazott, biodiverzitást védő törvény betiltotta ugyanis a neonikotinoidok használatát – de csak 2019 szeptember elsejétől, sőt, helyzettől függően akár 2020 július elsejéig is használhatják azt egyes cégek.

Az EU eközben három neonikotinoidot tiltott már be európai szinten – de csupán december elejétől lesz kötelező érvényű a tiltás.

Forrás: nepszava.hu