Back to top

Emlékezetes volt az idei tavasz a gabonatermesztők számára

A napokban több helyen is elkezdődtek a próbavágások a korai őszi árpa esetében, s összességében elmondható: az aratási munkák nagy része is előbbre tolódik. A tavaszi időszak ugyanakkor a gabonák világpiaci árára is hatást gyakorolt.

„A megszokottnál korábban, június 7-én kezdődtek el a próbavágások az ország több pontján, amik jellemzően a homokos területeken termő korai árpát érintik” – nyilatkozta lapunknak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. A szakember szerint mindebből még nem vonhatók le végleges következtetések az egész ország termését illetően, az azonban nagyjából már látszik, hogy idén valószínűleg közepes minőségű lesz a termés.

„A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy nemcsak az őszi árpa, hanem a repce és az őszi búza aratása is előbb kezdődik majd el, mint ahogyan azt a
népi hagyományok mondják”

– utalt a június 29-i Péter és Pál napjára a GOSZ elnöke.

Az idei tavasz – még, ha nem is az időjárásból adódóan – mindemellett más területeken is érezteti hatását. Elkezdtek például emelkedni a nyersanyagok világpiaci árai, amit egyebek között a növekvő benzinárak is mutatnak. Petőházi Tamás szerint azonban biztató, hogy mindez a gabonák világpiaci árára pozitív hatással van, hiszen az most az aratási idő előtt nemhogy nem csökken, hanem bár kis léptékben, de növekedésnek indult. „A legnagyobb kereslet a nyári kalászos gabonák iránt van, az olajos magvak terén viszont nem tapasztaltunk ilyen mértékű intenzitást.” – folytatta a GOSZ elnöke.

Az elmúlt időszak ugyanakkor a termelésbiztonság kapcsán is hozott előrelépést: a jégkármérséklő rendszer az egész országot lefedi, s csökkenti az esélyét a komolyabb jégveréseknek. „A hosszú távú tapasztalatokhoz évek szükségesek, a rendszer működése óta eltelt bő egy hónapban viszont pozitív eredményeket tapasztaltunk” – emelte ki a sokakat foglalkoztató téma kapcsán Petőházi Tamás, aki szerint a sikeres védekezés kulcsa a talajgenerátorok összehangolt működtetése, hiszen ahogy mondta, a jégdarabok méretének csökkentésére fellőtt ezüst-jodid kilométerekkel odébb fejti ki hatását a szél és a vihar eredményeképp.

MMG - Medárd napján Martonvásáron jártunk

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagyszerű év lehet 2018 a szója- és a napraforgótermesztők számára

Évek óta tendencia, hogy hazánk földjein az olajos növények termesztése az egyik leggazdaságosabb megoldás. Ehhez igazodva, a napraforgó és a szója is fontos időszak előtt állhat.

Ősszel is folytatódik a nyár - a betakarításnak kedvez az időjárás

A mezőgazdasági munkákkal, a betakarítással jól lehetett és a továbbiakban is jól lehet majd haladni, legfeljebb pénteken és szombaton alakulhat ki elszórtan az országban csapadék, de a jövő héten visszatér a késő nyári meleg, száraz idő. Az északkeleti területeken azonban helyenként száraz a talaj, mely a kelőfélben lévő repcére nagyon kedvezőtlen.

Elérheti a százezer tonnát a somogyi napraforgótermés

A megyében is megkezdődött már a napraforgó betakarítása, jellemzően három tonna körüli hektáronkénti termésátlagot várnak a szakemberek. Közel 1,8 millió tonna napraforgó lehet az országban az idei esztendőben.

Jobb eredményre számítottak a gazdák Baranyában

Meglepődtek a gazdálkodók a napraforgó tekintetében, ugyanis magasabb termésátlagot vártak az előzetes becslések alapján a hektáronkénti 3–3,5 tonnánál

Mérlegen az idei terményátlag Fejér megyében

Körkép arról, hogy milyen terményhozammal záródhat az idei betakarítás Fejér megyében. A szója vetésterülete idén nagyjából 60 ezerre tehető, ebből Fejérben 880 hektárt vetettek.

Repcefronton szinte legyőzhetetlenek a nógrádi lankák

Meghaladta az országos átlagot – 3,32 tonna/ hektáros eredménnyel – a repce termésátlaga Nógrád megyében. A napokban beérkezett adatokból az is kiderül, hogy egyre többen vetik el földjeikbe az olajos növényt.

Csődben a német gazdák: az első adatok az aszálykárról

Legkevesebb hárommilliárd euró (966 milliárd forint) kár érte a német mezőgazdasági termelőket az utóbbi hónapok csapadékszegény időjárása miatt a betakarítás után készített első becslések szerint - írták hétfőn német lapok.

Az árpa jobban hoz a konyhára a búzánál

Befejeződött a gabonák betakarítása Békés megyében, sőt, már a tarlóhántás is a vége felé tart. Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta, a búzánál és az őszi árpánál hektáronként egyaránt 4,9 tonna, a repcénél 2,8 tonna lett az átlaghozam. A megye különböző részein a termésben nagy a szóródás.

Veterán csodák, és modern gépek egymás ellen

Hagyományőrzés és szántóverseny, a kettő nagyon jól megfér egymással; ezt bizonyítja a Jászkiséren augusztus 4-én már 3. alkalommal megrendezett „Hagyományőrző Veterán Szántóverseny és Gép- és Gépésztalálkozó”.

Aratókoszorú a Szent István bazilikában

Idén első alkalommal a Szent István bazilikában állították ki a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program keretében elkészült - aratókoszorút, mely a 19 magyarországi megyéből, valamint a határon túli magyarlakta területekről származó búzából font erdélyi motívumokat magában foglaló mű.