Back to top

Emlékezetes volt az idei tavasz a gabonatermesztők számára

A napokban több helyen is elkezdődtek a próbavágások a korai őszi árpa esetében, s összességében elmondható: az aratási munkák nagy része is előbbre tolódik. A tavaszi időszak ugyanakkor a gabonák világpiaci árára is hatást gyakorolt.

„A megszokottnál korábban, június 7-én kezdődtek el a próbavágások az ország több pontján, amik jellemzően a homokos területeken termő korai árpát érintik” – nyilatkozta lapunknak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. A szakember szerint mindebből még nem vonhatók le végleges következtetések az egész ország termését illetően, az azonban nagyjából már látszik, hogy idén valószínűleg közepes minőségű lesz a termés.

„A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy nemcsak az őszi árpa, hanem a repce és az őszi búza aratása is előbb kezdődik majd el, mint ahogyan azt a
népi hagyományok mondják”

– utalt a június 29-i Péter és Pál napjára a GOSZ elnöke.

Az idei tavasz – még, ha nem is az időjárásból adódóan – mindemellett más területeken is érezteti hatását. Elkezdtek például emelkedni a nyersanyagok világpiaci árai, amit egyebek között a növekvő benzinárak is mutatnak. Petőházi Tamás szerint azonban biztató, hogy mindez a gabonák világpiaci árára pozitív hatással van, hiszen az most az aratási idő előtt nemhogy nem csökken, hanem bár kis léptékben, de növekedésnek indult. „A legnagyobb kereslet a nyári kalászos gabonák iránt van, az olajos magvak terén viszont nem tapasztaltunk ilyen mértékű intenzitást.” – folytatta a GOSZ elnöke.

Az elmúlt időszak ugyanakkor a termelésbiztonság kapcsán is hozott előrelépést: a jégkármérséklő rendszer az egész országot lefedi, s csökkenti az esélyét a komolyabb jégveréseknek. „A hosszú távú tapasztalatokhoz évek szükségesek, a rendszer működése óta eltelt bő egy hónapban viszont pozitív eredményeket tapasztaltunk” – emelte ki a sokakat foglalkoztató téma kapcsán Petőházi Tamás, aki szerint a sikeres védekezés kulcsa a talajgenerátorok összehangolt működtetése, hiszen ahogy mondta, a jégdarabok méretének csökkentésére fellőtt ezüst-jodid kilométerekkel odébb fejti ki hatását a szél és a vihar eredményeképp.

MMG - Medárd napján Martonvásáron jártunk

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Félbeszakították az aratást Dunaújváros környékén

A heves esők, szelek miatt a múlt héten kedden elkezdődött aratás egyetlen nap múltán, szerdán hajnalban félbeszakadt. Többnapi kihagyás után csak a hét végén kezdődött újra a munka Dunaújváros környékén.

Szélsőségesen szóródnak a terméshozamok

Az idei aratás az időjárásról szól: a késői tél és a korai nyár után most a következő két-három hét hőmérsékleti és csapadékviszonyai határozzák meg, milyen minőségű lesz a várhatóan csak átlagos mennyiségű termés. Nem nőtt meg a gabona, így azután kevesebb lett a szalma is.

Már száraz időt kívánnak a gazdák

Bár már biztosnak látszott, mégsem kezdték el az aratást. Az utolsó pillanatban úgy döntöttek a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetői, hogy: nem aratnak!

Gépszemle bemutatót tartottak aratás előtt a gazdáknak

Gyakorlati aratási gépszemlét tartottak Tolnán, az Aranykalász Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Szövetkezet Fácánkerti úton lévő gépműhelyében. Nem csak a gépeknek, de a gépek papírjainak is rendben kell lenniük, illetve tűzoltó készüléknek is lennie kell minden gazdánál aratás idején.

Ilyen aratást még nem láttunk

A szokottnál korábban indult a betakarítás az országban, az árpát már aratják, és hamarosan a repce is sorra kerül, ahogyan a búzával sem várják meg Péter–Pál napját a termelők. A terméskilátások ugyanakkor gyengébbek, az áprilisi hőhullám nem tett jót a növényeknek.

Viharos idő, mi lesz így az aratással?

Az előttünk álló héten csütörtök-pénteken egy átmeneti kisebb lehűlés után visszatér a nyári meleg, egyébként pedig maradnak a majdnem mindennapos zivatarok, területi átlagban pedig újabb jelentős mennyiségű csapadék várható.

Szerbiában már aratnak, Baranyában is hamarosan kezdik a munkát

Az elmúlt két hónap kedvező időjárásának köszönhetően ledolgozta a természet a március végén tapasztalat két hét hátrányát, sőt, a szakemberek szerint az elmúlt időszakhoz képest előbb indulhat a betakarítás a földeken, illetve a gyümölcsösökben is.

Nem halogathatják tovább az aratást a Mezőföldön

Nem tévedés, jövő hétfőn elkezdik az aratást a Dunaújváros környéki földeken. Az elmúlt két hónapban legfeljebb 13 milliméternyi esett a térségben. Ugyanakkor nagyon előrehaladott állapotban vannak a növények.

A gépesítés kilátója

Kilátót alkotott az Alföldre a KITE Zrt.: a hódmezővásárhelyi alközpontban mutatták be, hogy mi az, ami világ mezőgépiparának élvonalát jelenti, hangsúlyosan a saját gépes partnereik eredményeit kidomborítva.

Már aratják a rozst a szegedi határban

Van, amikor az elektromos áram úgy kezdődik, hogy learatják a rozst vagy bármilyen más energianövényt. Szeged határában a napokban fejeződik be az esztendő első betakarítása - bő hat hét múlva már áram is lehet a zölden levágott rozsból.