Back to top

Emlékezetes volt az idei tavasz a gabonatermesztők számára

A napokban több helyen is elkezdődtek a próbavágások a korai őszi árpa esetében, s összességében elmondható: az aratási munkák nagy része is előbbre tolódik. A tavaszi időszak ugyanakkor a gabonák világpiaci árára is hatást gyakorolt.

„A megszokottnál korábban, június 7-én kezdődtek el a próbavágások az ország több pontján, amik jellemzően a homokos területeken termő korai árpát érintik” – nyilatkozta lapunknak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. A szakember szerint mindebből még nem vonhatók le végleges következtetések az egész ország termését illetően, az azonban nagyjából már látszik, hogy idén valószínűleg közepes minőségű lesz a termés.

„A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy nemcsak az őszi árpa, hanem a repce és az őszi búza aratása is előbb kezdődik majd el, mint ahogyan azt a
népi hagyományok mondják”

– utalt a június 29-i Péter és Pál napjára a GOSZ elnöke.

Az idei tavasz – még, ha nem is az időjárásból adódóan – mindemellett más területeken is érezteti hatását. Elkezdtek például emelkedni a nyersanyagok világpiaci árai, amit egyebek között a növekvő benzinárak is mutatnak. Petőházi Tamás szerint azonban biztató, hogy mindez a gabonák világpiaci árára pozitív hatással van, hiszen az most az aratási idő előtt nemhogy nem csökken, hanem bár kis léptékben, de növekedésnek indult. „A legnagyobb kereslet a nyári kalászos gabonák iránt van, az olajos magvak terén viszont nem tapasztaltunk ilyen mértékű intenzitást.” – folytatta a GOSZ elnöke.

Az elmúlt időszak ugyanakkor a termelésbiztonság kapcsán is hozott előrelépést: a jégkármérséklő rendszer az egész országot lefedi, s csökkenti az esélyét a komolyabb jégveréseknek. „A hosszú távú tapasztalatokhoz évek szükségesek, a rendszer működése óta eltelt bő egy hónapban viszont pozitív eredményeket tapasztaltunk” – emelte ki a sokakat foglalkoztató téma kapcsán Petőházi Tamás, aki szerint a sikeres védekezés kulcsa a talajgenerátorok összehangolt működtetése, hiszen ahogy mondta, a jégdarabok méretének csökkentésére fellőtt ezüst-jodid kilométerekkel odébb fejti ki hatását a szél és a vihar eredményeképp.

MMG - Medárd napján Martonvásáron jártunk

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden növény megsínyli a csapadékhiányos időt

Gazdaszemmel nézve nem jól megyünk a télbe, ugyanis majdnem minden elvetett növény vízhiánnyal küzd. Hetvenöt napja nem esett számottevő eső, és úgy tűnik, a következő hetekre sem várható csapadék.

Főként a repce szenved az enyhe, csapadék nélküli ősztől

A száraz, meleg időjárás következtében már befejeződött az őszi szántóföldi kultúrák – napraforgó, kukorica, szója - betakarítása, egyedül a cukorrépa mintegy 40 százaléka van még a földben, hangzott el az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

Messze még a mezőgazdasági év vége

A régi népi hagyomány szerint Márton-napkor, azaz november 11-én lezárul a mezőgazdasági év, a földművelők nemcsak a Szent Mártont, hanem addig szinte látástól vakulásig tartó munkájuk befejezését is ünneplik. Idén azonban elhúzódnak a munkálatok – aminek tavasszal is meglesz a hatása, ez már most biztos.

Hamarosan befejezik a kukoricabetakarítást

Az elmúlt évek legjobb időjárását hozta a kukoricatermesztőknek 2018. Hetekkel járnak előrébb a munkával a gazdák a szokásosnál, most úgy tűnik, október végére végezhetnek is. Igaz-e ez – kérdeztük Vancsura Józseftől, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnökétől.

Gabonatermesztők: jól haladnak az őszi munkák

Jó ütemben haladnak az őszi betakarítási és a vetési munkák is a száraz időjárásnak köszönhetően, ugyanakkor a megfelelő keléshez szükség lenne a csapadékra - mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek.

Figyeljünk egymásra! A sárfelhordás balesetet okozhat

A megyei rendőrkapitányságok kérésére a NAK felhívja a gazdálkodók figyelmét a KRESZ-ből adódó kötelezettségükre, illetve a közútra történő sárfelhordás közlekedésbiztonsági veszélyeire.

Hiába röpködnek a drónok, az ekére mindig szükség lesz

Összesen 19 fiatal mérte össze tudását pénteken a 9. Középiskolás Szántóversenyen: két kategóriában – ágyeke és váltva forgató eke – gyűjtötték a pontokat. A zsűri szerint erős volt a mezőny, s lelkesedésből sem volt hiány: diáktársak szurkoltak az agráros tanulóknak.

Tíz helyszínen tesztelték az őszi búzát

Összesen 46 őszi búza fajtát vizsgáltak a szakemberek a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tizenegyedik alkalommal szervezett posztregisztrációs fajtakísérletében.

Átmenetileg leállt a kukoricaaratás a kedvezőtlen időjárás miatt

Több régióban leállt ideiglenesen a csapadék és a viharos szél miatt a kukorica aratása, ugyanakkor az eddig betakarított mennyiség jó minőségűnek, a termésátlag pedig biztatónak mondható – közölte a Concordia Közraktár Zrt.

Az öntözésfejlesztés a legfőbb célok egyike

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár az Országos Szakmai Nap Konferencián foglalta össze az agrárágazat legfőbb aktualitásait. Beszédében kiemelten foglalkozott a 2020 utáni KAP tervezetével, valamint az öntözésfejlesztés szükségességével is.