Back to top

Emlékezetes volt az idei tavasz a gabonatermesztők számára

A napokban több helyen is elkezdődtek a próbavágások a korai őszi árpa esetében, s összességében elmondható: az aratási munkák nagy része is előbbre tolódik. A tavaszi időszak ugyanakkor a gabonák világpiaci árára is hatást gyakorolt.

„A megszokottnál korábban, június 7-én kezdődtek el a próbavágások az ország több pontján, amik jellemzően a homokos területeken termő korai árpát érintik” – nyilatkozta lapunknak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. A szakember szerint mindebből még nem vonhatók le végleges következtetések az egész ország termését illetően, az azonban nagyjából már látszik, hogy idén valószínűleg közepes minőségű lesz a termés.

„A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy nemcsak az őszi árpa, hanem a repce és az őszi búza aratása is előbb kezdődik majd el, mint ahogyan azt a
népi hagyományok mondják”

– utalt a június 29-i Péter és Pál napjára a GOSZ elnöke.

Az idei tavasz – még, ha nem is az időjárásból adódóan – mindemellett más területeken is érezteti hatását. Elkezdtek például emelkedni a nyersanyagok világpiaci árai, amit egyebek között a növekvő benzinárak is mutatnak. Petőházi Tamás szerint azonban biztató, hogy mindez a gabonák világpiaci árára pozitív hatással van, hiszen az most az aratási idő előtt nemhogy nem csökken, hanem bár kis léptékben, de növekedésnek indult. „A legnagyobb kereslet a nyári kalászos gabonák iránt van, az olajos magvak terén viszont nem tapasztaltunk ilyen mértékű intenzitást.” – folytatta a GOSZ elnöke.

Az elmúlt időszak ugyanakkor a termelésbiztonság kapcsán is hozott előrelépést: a jégkármérséklő rendszer az egész országot lefedi, s csökkenti az esélyét a komolyabb jégveréseknek. „A hosszú távú tapasztalatokhoz évek szükségesek, a rendszer működése óta eltelt bő egy hónapban viszont pozitív eredményeket tapasztaltunk” – emelte ki a sokakat foglalkoztató téma kapcsán Petőházi Tamás, aki szerint a sikeres védekezés kulcsa a talajgenerátorok összehangolt működtetése, hiszen ahogy mondta, a jégdarabok méretének csökkentésére fellőtt ezüst-jodid kilométerekkel odébb fejti ki hatását a szél és a vihar eredményeképp.

MMG - Medárd napján Martonvásáron jártunk

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukoricabetakarítási rekord: 8 óra alatt 1110 tonna

Egy Amerikában összeszerelt 503 LE-s motorral szerelt CLAAS Lexion 760 Terra Trac RotoPlus APS hibrid cséplőszerkezetű kombájn 8 óra alatt 1110 tonna kukoricát takarított be,

Idén csökken az orosz részesedés a globális búzapiacon

Oroszország részesedése a globális búzapiacon 19 százalékra csökken a június végéig tartó folyó mezőgazdasági évben az egy évvel korábbi 23 százalékról.

Aktualitások a magyar agrárgazdaságban

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd „Aktualitások a magyar agrárgazdaságban” címmel hangzott el Dr. Feldman Zsoltnak, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkárának bevezető előadása az AGROmashEXPOn, a GOSZ szakmai napján.

Kihívások a növényvédelemben

Milyen kihívások érik a termelőket a növényvédelem terén, kereste a választ a Gabonatermesztők Országos Szövetsége az AGROmashEXPO-n rendezett Szántóföldi Szakmai Nap Konferencián. Nagy gyártók és a növényegészségügyi hatóság képviselője beszélt az uniós szabályozás okozta gondokról, új készítményekről, technológiákról és digitális eszközökről, valamint a növényvédőszer-hamisítás kockázatairól.

Gabonaár: merre indul el?

Viszonylagos csend honol a világ és azon belül Magyarország gabonapiacain, amiből egyelőre nem következik sem árzuhanás, sem érdemi drágulás. Azonban a holtszezonnak számító januárban érdemes a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalásokra figyelni, amelyek kimenetele befolyásolhatja az egyelőre bőséges termésűnek ígérkező 2019-es szezon gabonaárait.

17 tonna feletti átlagtermés: szenvedélyük a kukorica

Ha nem is dőltek meg a korábbi rekordok, szép sikerek születtek az idei, X. Kukorica Termésversenyen. Minderről ünnepélyes keretek között számolt be a Magyar Kukorica Klub Egyesület elnöksége. A gödöllői Grassalkovich Kastélyban tartott díjátadó ünnepségen az ország öt régiójából jöttek el termelők, hogy együtt örüljenek saját és egymás sikereinek.

Nehéz helyzetben a német gazdaságok

A Német Parasztszövetség (DBV) felmérése és előrejelzése szerint, az előző évihez képest 21,8 százalékkal kevesebb gabona és repce termett az idén, és a szálas, illetve tömegtakarmányokból is rosszul alakultak a terméseredmények, és ez nehéz helyzetbe hozza a német gazdaságokat.

Új szintre léptek a kukorica posztregisztrációs fajtakísérletek

A legújabb kísérleti eredmények részletei az eddiginél jóval szélesebb körben válhatnak ismertté: az AGROmashEXPO-n díjazzák a szakmaszervezetek a legkiválóbb fajtanemesítőket, akik munkásságáról a NAKlapban is olvashatnak majd a gazdák.

Kedvező volt a napraforgó- és a kukoricatermés

A Nemzeti Agrárkamara (NAK) közreműködésével begyűjtött adatok alapján az AKI elkészítette az őszi mezőgazdasági munkák állásáról szóló tájékoztatóját. Napraforgóból és kukoricából több termett, mint 2017-ben.

A Fiat traktor évszázada

A Fiat Agri utódja, a New Holland, ebben az évben ünnepli, hogy az első Fiat emblémás traktor legurult a szerelő szalagról. A márka 702-es számot viselő modellje megoldást kívánt adni a gazdák számára az I. világháborút követően kialakult munkaerő-hiányra.