Back to top

A klímaváltozás csökkenti a rizs tápanyagtartalmát

A magasabb légköri széndioxid szint hatására csökken a fehérje és tápanyag tartalom a rizsben - mutatta ki terepi kísérletekkel egy nemzetközi tudóscsapat. A változás miatt a betegségek hangsúlyosabbak lesznek, illetve befolyásolni fogja a gyerekkori fejlődést is, több millió anya és gyermek egészségét veszélyezteti.

A tanulmányt még május végén jelentették meg a Science Advances magazinban, és azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a rizs növekedését és tápanyagtartalmát a széndioxid szint növekedése, ami még ennek az évszázadnak a végén várhatóan bekövetkezik.

A rizs 2 milliárd ember elsődleges táplálékforrása a Földön. A tápanyagtartalom csökkenése aránytalanul nagy hatással lenne a szegényebb, rizstől erősen függő országok népének általános egészségi állapotára.

„A rizs évezredek óta az ázsiai népesség alapélelmiszere, de felfutóban van Afrikában is” nyilatkozta Kristie Ebi, A Washingtoni Egyetem Egészségügyi és Globális Környezetvédelmi Központjának igazgatója (Center for Health & the Global Environment), aki a világ-egészségügyi, környezeti és foglalkoztatási egészségügyi tudományok professzora. „A tápanyagtartalom minőségének csökkenése a rizs esetében több millió anya és gyermek egészségét veszélyezteti.”

A terepi kísérleteket Kínában és Japánban végezték, 18 gyakori rizsfajtával. A rizsföldeken műanyagcsövekből nyolcszög-alakzatokat hoztak létre, amin keresztül a széndioxidot kijuttatták a kísérleti területre. A széndioxid szintjét érzékelőkkel figyelték, és olyan magasra állították be, amilyen várhatóan a 21. század végére jellemző lesz bolygónkon.

Az egyik kísérleti terület Tsukubában, Japánban.
Az egyik kísérleti terület Tsukubában, Japánban.
Fotó: Toshihiro Hasegawa/National Agriculture and Food Research Organization of Japan

Már korábbi tanulmányok is rámutattak, hogy a fehérje, vas és cink tartalom csökkent a rizsben a magasabb széndioxid koncentráció hatására, ezt most megerősítették ebben a kísérletben is. Azt is kimutatták, hogy a B1, B2, B5 és B9 vitaminok szintje is jelentősen visszaesett. Ezek a vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezet számára az élelmiszer energiává alakításához.

Az eredményeik alapján az átlagos változások:

  • B1 vitamin: 17,1 százalékkal csökkent
  • B2 vitamin: 16,6 százalékkal csökkent
  • B5 vitamin: 12,7 százalékkal csökkent
  • B9 vitamin: 30,3 százalékkal csökkent
  • B6 vitamin: nem változott
  • Kalcium: nem változott
  • E vitamin: egyes fajtáknál növekedett a mennyisége
  • Fehérje: 10,3 százalékkal csökkent
  • Vas: 8 százalékkal csökkent
  • Cink: 5,1 százalékkal csökkent

Ezek a tápanyagtartalom változások a legjobban azokat az országokat fogják érinteni, ahol a táplálék nagyobb hányadát teszi ki a rizs. Körülbelül 600 millió ember – főként Dél-Ázsiában – a napi kalória és fehérjeszükségletének több, mint felét a rizzsel viszi be. A tudósok szerint emiatt a tápanyagtartalom változás miatt a betegségek hangsúlyosabbak lesznek, illetve befolyásolni fogja a gyerekkori fejlődést is. Hozzátették azt is, hogy az alultápláltság súlyosbíthatja a hasmenéses betegségeket és a maláriafertőzést is.

Néhány tanulmány szerint a magasabb széndioxid szint serkenti a növények növekedését a fotoszintézis által.

„Az emberek szerint a széndioxid a növények tápláléka – és az is. Azonban a növények válasza a hirtelen megnövekedett tápanyagmennyiségre befolyásolja az emberi egészséget is, kezdve a tápanyaghiánytól, az etnofarmakológián át (az egyes népek gyógynövényhasználatát vizsgáló tudomány), egészen a szezonális pollenallergiáig – mindezt olyan módon, amit még nem értünk” mondta el a tanulmány segéd-szerzője, Lewis Ziska, növényélettani kutató az Alkalmazkodó Növénytermesztési Rendszerek Laboratóriumában, az USA Mezőgazdasági Minisztériumánál.

A szerzők szerint további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a széndioxid szint változása miatt bekövetkező egészségügyi tápanyagszint változásokat és az ehhez kapcsolódó egészségügyi következményeket feltérképezzük.

Ehhez az agronómusok, járványügyi szakértők, táplálkozási szakemberek, és egészségügyi szolgáltatók összefogására van szükség.

Olyan lehetőségeket is kutatni kell, amellyel csökkenthető vagy megszüntethető ez a kockázat. Ideértve például azt, hogy a hagyományos vagy génmódosítási eljárásokkal tápanyagban gazdagabb rizst nemesítenek ki, vagy hogy a tápanyagtartalmat műtrágyákkal, betakarítás utáni dúsítással növelnék.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerezzünk! A kurkuma és a chili kedvező hatásai

Néhány fűszer nem csak ízt és aromát kölcsönöz az ételeinknek, hanem meglepő módon olyan, az egészségünkre jótékony hatással bírhatnak, mint a mentális egészség javítása és a rák elleni védelem. A kurkumát, vagy a chilit sokan használják a főzéshez anélkül, hogy tudnának a szervezetükre gyakorolt jótékony hatásairól.

A jó csomagolás véd, informál, reklámoz - sőt, védi a környezetet

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága szakmai rendezvényt tartott, amely az élelmiszeripari vállalatok tudás- és hatékonyság növelését volt hivatott elősegíteni a csomagolásfejlesztést érintő előadásokon keresztül.

Újraélesztenek a séfek és a pincérek

Teljes biztonságben érezhetik magukat a St. Andrea Wine&Gourmet Bár vendégei, mert az étterem minden alkalmazottja képes életet menteni, és egy defibrillátort is beszereztek. Az étterem elsőként reagált az országos mentőszolgálat Élet Mentő Pont felhívásához.

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol a résztvevők nagy tapssal fogadták annak bejelentését, hogy a növényorvosok szaktudását, munkájuk jelentőségét szakmai doktori címmel tervezik elismerni. Elvárás ugyanakkor, hogy olyan fenntartható növényvédelmet folytassunk, ahol az utolsó megoldás a növényorvosi vény kiállítása.

Földbe kerültek az első komlótövek Kastélyosdombón

Több mint két évtized után újra termelnek hazánkban komlót. A sör egyik ízesítő anyagaként szolgáló növény nagyüzemi termesztését Kastélyosdombón kezdték el.

Drágább lett termelni az agráriumban

Idén szeptemberében a mezőgazdasági termelői árak 2017 azonos időszakához képest 6,2 százalékkal nőttek, amit a növényi termékek árának 12 százalékos emelkedése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,8 százalékos csökkenése eredményezett.

Megjelentek a többcsatornás vásárlók: már online is rendelünk élelmiszert

Az online élelmiszer-kereskedelem az ágazat legdinamikusabban fejlődő területe: 2017-ben 22,5 százalékkal nőttek a számok – a növekvő tendencia tartósnak látszik. Egy átlagos online bevásárlás értéke ráadásul duplája a boltiénak - derült ki a Budapesten megrendezett Agóra konferencián, ahol a közösségi média és az internet kereskedelemre gyakorolt hatásáról beszéltek a szakemberek.

Újabb gyomorforgató konyhát buktatott le a Nébih

Házhozszállítást is végző budapesti éttermet ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek az egységben számos higiéniai hibát tártak fel, nem nyomon követhető élelmiszerek miatt pedig több millió forint bírságot szabtak ki.

Idén elfelejthetjük a barackpálinkát

Idén főleg alma-, körte- és törkölycefréből készül a pálinka, mivel a barackból a tavaszi fagyok miatt kevesebb termett. Tolnában azonban olyan kevés volt a gyümölcs, hogy alig főzettek le pálinkát.

Drótdarab az étcsokiban - újra riasztott a RASFF

Német bejelentés szerint egy vásárló kisebb drótdarabot talált a dmBio étcsokoládés kókuszos szeletben. A dm Kft. felelős vállalkozóként értesítette a Nébih-et, a terméket kivonta a forgalomból, és minden szükséges intézkedést megtett a vásárlók tájékoztatása céljából.