Back to top

A klímaváltozás csökkenti a rizs tápanyagtartalmát

A magasabb légköri széndioxid szint hatására csökken a fehérje és tápanyag tartalom a rizsben - mutatta ki terepi kísérletekkel egy nemzetközi tudóscsapat. A változás miatt a betegségek hangsúlyosabbak lesznek, illetve befolyásolni fogja a gyerekkori fejlődést is, több millió anya és gyermek egészségét veszélyezteti.

A tanulmányt még május végén jelentették meg a Science Advances magazinban, és azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a rizs növekedését és tápanyagtartalmát a széndioxid szint növekedése, ami még ennek az évszázadnak a végén várhatóan bekövetkezik.

A rizs 2 milliárd ember elsődleges táplálékforrása a Földön. A tápanyagtartalom csökkenése aránytalanul nagy hatással lenne a szegényebb, rizstől erősen függő országok népének általános egészségi állapotára.

„A rizs évezredek óta az ázsiai népesség alapélelmiszere, de felfutóban van Afrikában is” nyilatkozta Kristie Ebi, A Washingtoni Egyetem Egészségügyi és Globális Környezetvédelmi Központjának igazgatója (Center for Health & the Global Environment), aki a világ-egészségügyi, környezeti és foglalkoztatási egészségügyi tudományok professzora. „A tápanyagtartalom minőségének csökkenése a rizs esetében több millió anya és gyermek egészségét veszélyezteti.”

A terepi kísérleteket Kínában és Japánban végezték, 18 gyakori rizsfajtával. A rizsföldeken műanyagcsövekből nyolcszög-alakzatokat hoztak létre, amin keresztül a széndioxidot kijuttatták a kísérleti területre. A széndioxid szintjét érzékelőkkel figyelték, és olyan magasra állították be, amilyen várhatóan a 21. század végére jellemző lesz bolygónkon.

Az egyik kísérleti terület Tsukubában, Japánban.
Az egyik kísérleti terület Tsukubában, Japánban.
Fotó: Toshihiro Hasegawa/National Agriculture and Food Research Organization of Japan

Már korábbi tanulmányok is rámutattak, hogy a fehérje, vas és cink tartalom csökkent a rizsben a magasabb széndioxid koncentráció hatására, ezt most megerősítették ebben a kísérletben is. Azt is kimutatták, hogy a B1, B2, B5 és B9 vitaminok szintje is jelentősen visszaesett. Ezek a vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezet számára az élelmiszer energiává alakításához.

Az eredményeik alapján az átlagos változások:

  • B1 vitamin: 17,1 százalékkal csökkent
  • B2 vitamin: 16,6 százalékkal csökkent
  • B5 vitamin: 12,7 százalékkal csökkent
  • B9 vitamin: 30,3 százalékkal csökkent
  • B6 vitamin: nem változott
  • Kalcium: nem változott
  • E vitamin: egyes fajtáknál növekedett a mennyisége
  • Fehérje: 10,3 százalékkal csökkent
  • Vas: 8 százalékkal csökkent
  • Cink: 5,1 százalékkal csökkent

Ezek a tápanyagtartalom változások a legjobban azokat az országokat fogják érinteni, ahol a táplálék nagyobb hányadát teszi ki a rizs. Körülbelül 600 millió ember – főként Dél-Ázsiában – a napi kalória és fehérjeszükségletének több, mint felét a rizzsel viszi be. A tudósok szerint emiatt a tápanyagtartalom változás miatt a betegségek hangsúlyosabbak lesznek, illetve befolyásolni fogja a gyerekkori fejlődést is. Hozzátették azt is, hogy az alultápláltság súlyosbíthatja a hasmenéses betegségeket és a maláriafertőzést is.

Néhány tanulmány szerint a magasabb széndioxid szint serkenti a növények növekedését a fotoszintézis által.

„Az emberek szerint a széndioxid a növények tápláléka – és az is. Azonban a növények válasza a hirtelen megnövekedett tápanyagmennyiségre befolyásolja az emberi egészséget is, kezdve a tápanyaghiánytól, az etnofarmakológián át (az egyes népek gyógynövényhasználatát vizsgáló tudomány), egészen a szezonális pollenallergiáig – mindezt olyan módon, amit még nem értünk” mondta el a tanulmány segéd-szerzője, Lewis Ziska, növényélettani kutató az Alkalmazkodó Növénytermesztési Rendszerek Laboratóriumában, az USA Mezőgazdasági Minisztériumánál.

A szerzők szerint további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a széndioxid szint változása miatt bekövetkező egészségügyi tápanyagszint változásokat és az ehhez kapcsolódó egészségügyi következményeket feltérképezzük.

Ehhez az agronómusok, járványügyi szakértők, táplálkozási szakemberek, és egészségügyi szolgáltatók összefogására van szükség.

Olyan lehetőségeket is kutatni kell, amellyel csökkenthető vagy megszüntethető ez a kockázat. Ideértve például azt, hogy a hagyományos vagy génmódosítási eljárásokkal tápanyagban gazdagabb rizst nemesítenek ki, vagy hogy a tápanyagtartalmat műtrágyákkal, betakarítás utáni dúsítással növelnék.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ipari mennyiségek: az almasűrítmény számai

A világon 1,6 millió tonna almasűrítményt készítenek, körülbelül a harmadát Európában. Kontinensünkön 12 millió tonna alma terem, annak a harmada ipari. A legnagyobb almatermést Lengyelország hozza, náluk 300-350 ezer tonna sűrítmény készül, hazánkban 50 ezer tonna. Ennek a mennyiségnek a gazdaságossági oldalát járta körül előadásában Apáti Ferenc a FruitVeB tanácskozásán, Mátraházán.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Az egészséges táplálkozásban is van helyük a tésztaféléknek

A tésztafélék annak ellenére is a rendszeresen fogyasztott élelmiszereink közé tartoznak, hogy mi magyarok nem számítunk igazi „tésztás” nemzetnek. Azonban minden családnak van legalább egy kedvenc tésztaétele, és persze a levesek jelentős részét is tésztabetéttel tesszük tartalmasabbá. De szedhetünk-e egy kicsit többet a tányérunkra, ha az egészségünkre is figyelni akarunk?

Bárány: kijózanodás következhet a Brexit folyamatában

Ébresztőként szolgálhat a brit politikai elit számára a May-féle tervezet keddi bukása, amelynek eredménye egy sokkal enyhébb forgatókönyv megvalósulása lehet – mondta el lapunknak az egyik legnagyobb baromfihús-exportőr vállalat tulajdonosa.

Elismert az uniós élelmiszerbiztonsági modell, de nem elég ambíciózus

Az Európai Számvevőszék új jelentése szerint, noha a fogyasztókat az élelmiszerekben található veszélyes vegyi anyagoktól megvédő uniós rendszer kellően megalapozott, jelenleg túl ambiciózusnak bizonyul. Az Európai Bizottság és a tagállamok nem rendelkeznek kellő kapacitással ahhoz, hogy a rendszer működését maradéktalanul biztosítsák.

Péntektől vámot kell fizetni az egyik rizsfajta behozatalánál

A Kambodzsából és Mianmarból származó indica rizs uniós behozatala jelentősen megemelkedett, gazdasági károkat okozva az európai termelőknek, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy behozatali vámokat ír elő az érintett rizsfajtára - közölte az uniós bizottság szerdán.

Csak a jelöléssel volt gond a 100%-os citromleveknél

13 citromlé komplex vizsgálatát és ellenőrzését végezték el a szakemberek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. Bio és sűrítményből készült gyümölcslé egyaránt akadt a tesztelt termékek között. A hivatal munkatársai laboratóriumban ellenőrizték többek között a növényvédő- és tartósítószerek jelenlétét, a termékek vitamin- és citromsav-tartalmát, valamint pH értékét.

A lebomló fürttartót is díjazták a franciák

Január közepén már 33. alkalommal nyitotta meg kapuit a SIVAL nemzetközi növénytermesztési kiállítás Angers-ban. A több mint 3 hektáros pavilonokban 640 kiállító termékeivel, szolgáltatásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Ahogyan minden évben, most is nagy hangsúlyt helyeztek a rendezők az innovatív megoldások bemutatására, különösen a környezetet, felhasználókat kímélő újításokra.

Először díjazták a leginnovatívabb termékek fejlesztőit

Hagyományteremtő céllal indították útjára a szervezők a Top 10 legérdekesebb magyar innováció díjátadó gála és jótékonysági estet, amelyen mások mellett elismerést kapott a „világító növények”, illetve a futószalagos növénytermesztési rendszer kiötlője is.

Gyapot nő a Hold sötét oldalán

A nemrég a Hold sötét oldalán landolt kínai űrszonda fedélzetén egy apró zöld csíra növekszik, jelentették a tudósok kedden. A gyapot növényke nincs egyedül, több más mag illetve muslica peték és élesztőgomba is érkezett a Holdra.