Back to top

Robot ajánl borokat az Auchan-nál

Elbeszélgethetünk otthonunkban egy robottal a borászat árnyalatnyi érdekességeiről és azonnal rendelhetünk valami különlegességet – legalábbis Franciaországban, ugyanis a Google és az Auchan elindította első hangvezérlésű cset-robotját.

A lakásban használható eszköz, mellyel a borokról beszélgethetünk, a Google Home. Ez egy élő beszéddel irányítható, internetkapcsolattal rendelkező okoseszköz, mely hangszóró is egyben. Végeredményben úgy beszélgethetünk vele, mint a sci-fi filmek főszereplői: például a Star Trek űrhajóinak fedélzeti számítógépével Kirk kapitány.

Röviden egy apró eszköz a szoba közepén, ami hozzáférést nyújt a Google szolgáltatásaihoz hangvezérléssel.

Ehhez az otthoni asszisztenshez fejlesztett a két cég egy beszélő programot, mely olyan kérdésekre képes választ adni, mint: melyik ételhez, milyen bor illik; vagy milyen ízlésvilághoz, mely fajtákat érdemes választani.

Ezt a szolgáltatás a Google Home mellett a Google Assistant telefonos alkalmazáson keresztül is el lehet érni, igaz, egyelőre csak Franciaországban. Mintegy 1200 borral kapcsolatos hivatkozást kezel a program, ismeri a legfontosabb ó- és újvilági szőlőfajtákat, és természetesen a naprakész árlistát is le lehet kérni – elvégre a cél nem csak a tájékoztatás és szórakoztatás, hanem a még átfogóbb vásárlási élmény megteremtése.

Mennyire életszerű?

Az Auchan innovációs igazgatója Claire Koralewski elmondta: a cset-bot egy olyan új technológia, mely még könnyebbé, gördülékenyebbé teszi a vásárlást. A vevőnek olyan extra élményt és nem utolsó sorban könnyen elérhető, pontos információkat tudunk nyújtani, mellyel a cégünk újraértelmezi a vásárlási élményt - tette hozzá.

Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Idén is meghirdették a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatát

Meghirdették az idei Magyar Innovációs Nagydíj pályázatát és ismertették az értékelés szempontjait szerdán Budapesten. Az idén 27. alkalommal meghirdetett nagydíj az innováció eredeti jelentéstartalmát kívánja erősíteni, amely Gábor Dénes megfogalmazása szerint gazdasági és társadalmi hasznot hozó kutatási és fejlesztési (k+f) eredményeket takarja.

Különleges bort ígér a kései szüret

Aszúsodott a szőlő az egyik somlói borászatnál. A termést a napokban szedték le és dolgozták fel a családi gazdaságnál.

Díjazott takarmánykeverő és -kiosztó

A takarmányozás napi feladatait több cég is komoly fejlesztésekkel próbálja megkönnyíteni. A robotizáció ezen a területen már jó ideje megjelent, a fejlesztők évről-évre izgalmas újításokkal jelennek meg a szakmai rendezvényeken.

Ismét a tokaji aszút ünnepelhetjük

December 10-én immár másodszor ünnepelhetjük a tokaji aszút, ami exkluzivitása révén a világ egyik legjobb édes bora. Az idei Nemzetközi Aszú Day jó alkalom arra, hogy egy klasszikus párosításával, a libamájjal kóstoljuk együtt.

Gyengébb? Nem! Női borászok mutatkoztak be Székesfehérváron

Huszonegy borászat az ország minden tájáról, egy tokaji pálinkaház és egy fehérvári sörfőző – ezek termékeit ízlelhették meg szombaton az érdeklődők a Székesfehérváron szervezett sétáló kóstolón. Különleges, hogy ezúttal kifejezetten a nők mutatkoztak be a közönségnek.

A fekete járdoványtól a kékfrankoson át a borsmentáig

Régi, újra felfedezett és új nemesítésű magyar szőlőfajtákból készült borokat is kóstolhattak a résztvevők az ismertebb nedűk mellett szombaton, Magyar Borok Mustráján Keszthelyen a Balaton Színházban.

A szőlősgazdáknak a jövőjük érdekében össze kell fogniuk

Együtt kell működniük a kunsági termelőknek ahhoz, hogy hosszú távon a szőlőtermesztés fennmaradjon a Duna–Tisza közén. A Kunsági borvidék gazdái fél éve egyeztetnek. A borvidéki vezetés támogatja a kezdeményezésüket.

Kaptárak lehallgatásával mentenek méheket

A mesterséges intelligencia és a technológiai fejlődés segíthet megállítani a világ méhpopulációjának drasztikus lecsökkenését. A kaptárakra hat érzékelőt helyeznek, melyekkel rögzítik a méhek zümmögését, a láb és szárny mozgásuk hangjait, az általuk termelt méz súlyát, a kaptár páratartalmát, továbbá a helyi időjárási és légszennyezettségi viszonyokat.

A marha nem csak steaknek jó

A mázsás állatok nem csak a tányérunkon végezhetik a vágás után. Manapság, a mindennapi élet során használt tárgyaink nagy része mesterséges alapanyagokból készül. Azonban akad néhány olyan termék, amely természetes, állati nyersanyagokat használ fel.

Hallotta már a gyökerek növekedését?

A gyökerek növekedését meg lehet hallani, sőt, a talajban élő giliszták mozgását is. Az ETH Zürich és a Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet egy új módszerrel állt elő a talajok vizsgálatához.