Back to top

Túl a záróvizsgán

Lezajlott a Talent Program záróvizsgája, azt megelőzően pedig megtartottuk a szezon harmadik díjugrató és díjlovagló edzőtáborát. Ebben a szezonban már új lehetőségekkel is élhettek a résztvevők a programszabályzat módosításának köszönhetően.

A lovastusa szakágat képviselő egyetlen résztvevőnk, Alasztics-Nakagami Anna Noriko egyéni díjlovagló és díjugrató képzésben részesült az általa választott Talent-edzők vezetésével, az edzések mellett a díjlovasok előadásait hallgatta, a harmadik edzőtábor során pedig az elméleti képzésbe csatlakozott a másik két szakág résztvevőihez.
A lovasok Johan Rockx, John Ledingham és Janik Attila vezetőedzők segítségével készültek fel a szombati megmérettetésre. A szülők, a regisztrált edzők és a lovasok prof. dr. Sótonyi Péter lóanatómia-előadásán és Pankár Tibor sportpszichológiai előadásán vehettek részt.

Utóbbi kapcsán fontos megjegyezni, hogy idén első alkalommal bevontuk a szülőket és a regisztrált edzőket is, tehát azokat a szereplőket, akik az egyéni fejlődést napi szinten tudják támogatni a versenyző fiatalok életében.

Sólyom Bori Luca, Szarka Éva, Gátfalvi Kíra    I    Johan Pockx, Pachl Péter és Nagy Rita Laura
Fotó: Somogyvári Anett

A díjugratóknak John Ledingham és Janik Attila tartott elméleti és gyakorlati képzést. A három szakág lovasainak Száz Petra lovaskultúra-oktató tartott játékos, ismeretterjesztő, csapatépítő foglalkozásokat. A díjugratópályát Karádi László nemzetközi pályaépítő tervezte és adta át a lovasoknak első kézből származó információkkal, hiszen a pályabejárást megelőzően a technikai feladatokat és a pálya nehézségeit személyesen ismertette a lovasokkal és edzőikkel.

Johan Rockx mellett Pachl Péter, John Ledingham mellett pedig Janik Attila és ifj. Kövy András segített és fordított a lovasoknak. A díjlovasok vizsgaprogramjait Budai Andrea bírálta.


Kiss Lizanna
Fotó: Somogyvári Anett
Idén a díjugratók II-es korcsoportja nem egyéni edzéseken, hanem edzőtáborokon vett részt, sőt, a lovasoknak lehetőségük nyílt arra, hogy két lóval vegyenek részt az edzéseken.

A Talent Program szabályzatát is módosították a szervezők az elmúlt évek tapasztalatai alapján, eszerint a résztvevő lovasoknak a szezon során volt lehetőségük lovat cserélni.

A csere feltétele az edzői kar jóváhagyása és igazolt versenyeredmények voltak. A lehetőséggel hat páros élt a szezon során.

A szezont hét páros kezdte meg a díjugratók I-es korcsoportájában, hat páros teljesítette a záróvizsga feltételeit és lovagolt a minősítések megszerzése érdekében a szombati zárónapon.

A díjugrató II-es és III-as korcsoport tíz résztvevő párossal indult, ebből kilenc vett részt a záróvizsgán.

A díjlovasok tizenöt párossal indultak, közülük kilenc tett záróvizsgát; a militarysok pedig két párossal kezdték meg a szezont, közülük egy záróvizsgázott.
 

Tóth Ninetta
Fotó: Somogyvári Anett
A záróvizsgára bocsátás feltételeit nem teljesített párosoknál sérülés vagy hiányzás állt a háttérben, de olyan ok is előfordult, hogy a regisztrált edző nem vett részt a programban.

Egyetlen páros, Tóth Ninetta és Plankton esetében tett kivételt az edzői kar és engedte a párost záróvizsgázni annak ellenére, hogy Nina egy sérülés miatt nem tudott részt venni az összes edzésen. Az elméleti képzésen és mindhárom edzőtáboron ettől függetlenül is részt vett, ahogy eddig is tette, hiszen a páros immáron negyedik éve a program oszlopos tagja. Teljesítményük kiemelkedő volt az elmúlt évek során, az edzői kar szorgalmukra, kitartásukra és lojalitásukra való tekintettel engedélyezte a részvételüket a záróvizsgán, ahol szép vizsgalovaglást láthattunk tőlük és Nemzeti Talent minősítéssel zártak.

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borárverések újragondolva

Most először két tapasztalt fél összefog, hogy útjára indítson egy igazi, klasszikus kereskedelmi borárverést. Az Axioart valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. egy karácsony előtti borárverést szervez abban bízva, hogy az elmúlt néhány évtizedben újra születtek kiemelkedő minőségű és sokáig eltartható bor tételek.

Átadták Az Év Tanyája díjakat

Az idén 15 tanyagazdaság pályázott a díjra, és most először a határon túli magyar lakta térségekből is neveztek egyéni gazdaságok. A díjátadón azokat az egyéni tanyagazdaságokat jutalmazták, amelyek jó mintául szolgálhatnak mások számára is.

Jönnek a lengyel borok?

A lengyel bort a jellegzetes ízéről és savasságáról lehet felismerni. Az európai desszertital piacon Lengyelország versenyképessé vált a jégborával. A lengyel borászatok már számos nemzetközi versenyen nyertek díjat boraikkal. A szakértők szerint Lengyelország hamarosan komoly versenytársa lesz az ismert bornagyhatalmaknak.

Mi lesz Magyarország étele 2019-ben?

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete meghirdette a Magyarország étele 2019 élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, valamint az Okés Országos Közétkeztetési szakács-megmérettetést.

A világ legjobbjai között a Kőszegi Sör

Bronzérmes lett a Kőszegi Sör Bécsi Lager terméke. Európa egyik legrangosabb sörversenyén, a Brussels Beer Challenge-n első alkalommal kapott magyar sör ilyen rangos elismerést.

A szabadonidomítás világklasszisai Budapesten

A világ legjobb fogathajtói mellett más hazai és nemzetközi lovas kiválóságok is bemutatják tudásukat különböző szakterületeken 2006 óta december elején Budapesten, a Papp László Arénában. Így volt ez idén is, amikor a jelenleg legsikeresebbnek tartott három szabadonidomító tréner lépett a porondra.

Lovasok rémálma: a kólika

A hétköznapi nyelvben kólika fogalmán általában a vékony- és vastagbeleket érintő elváltozásokat értjük. Maga a kólika szó hasi fájdalmat jelent, tehát nem egy bizonyos betegség definíciója, hanem számos olyan kórkép együttes tünete, amelyek hasi fájdalommal járnak. Fontos, hogy a lótartók minél hamarabb felismerjék a tüneteket, de még ennél is fontosabb a megelőzés.

Nagy tervek – szép kiilátások

Sikeres budapesti ötcsillagos CSIO, helytállás Tryonban és a barcelonai kvalifikáció – melynek gyakorlati megvalósulása ugyan füstbe ment terv lett –, ezek a felnőtt magyar díjugratóválogatott-keret mérföldkövei a 2018-as évben. Megkérdeztük a szövetségi kapitányt, Németh Istvánt, hogyan értékeli a szerepléseket és ezek fényében, hogy alakulnak a jövő évi célok.

Lovas polgárőrök észleltek tüzet

Füzesgyarmat felé terjedő tüzet fedezett fel a szokásos kilovaglás (lójáratás) közben két lovas polgárőr november idusán a település határában, Biharnagybajom és Füzesgyarmat között.

Megmérettek 2018 legjobb újborai

A közel négyszáz bort felvonultató, XV. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál versenyén Magyarország mellett a Kárpát-medencei pincészetek „friss” borai szerepelnek. Az évjárat első borversenyének győztesei között van a Varga Pincészet Aranymetszés Friss Sauvignon Blanc-ja.