Back to top

Túl a záróvizsgán

Lezajlott a Talent Program záróvizsgája, azt megelőzően pedig megtartottuk a szezon harmadik díjugrató és díjlovagló edzőtáborát. Ebben a szezonban már új lehetőségekkel is élhettek a résztvevők a programszabályzat módosításának köszönhetően.

A lovastusa szakágat képviselő egyetlen résztvevőnk, Alasztics-Nakagami Anna Noriko egyéni díjlovagló és díjugrató képzésben részesült az általa választott Talent-edzők vezetésével, az edzések mellett a díjlovasok előadásait hallgatta, a harmadik edzőtábor során pedig az elméleti képzésbe csatlakozott a másik két szakág résztvevőihez.
A lovasok Johan Rockx, John Ledingham és Janik Attila vezetőedzők segítségével készültek fel a szombati megmérettetésre. A szülők, a regisztrált edzők és a lovasok prof. dr. Sótonyi Péter lóanatómia-előadásán és Pankár Tibor sportpszichológiai előadásán vehettek részt.

Utóbbi kapcsán fontos megjegyezni, hogy idén első alkalommal bevontuk a szülőket és a regisztrált edzőket is, tehát azokat a szereplőket, akik az egyéni fejlődést napi szinten tudják támogatni a versenyző fiatalok életében.

Sólyom Bori Luca, Szarka Éva, Gátfalvi Kíra    I    Johan Pockx, Pachl Péter és Nagy Rita Laura
Fotó: Somogyvári Anett

A díjugratóknak John Ledingham és Janik Attila tartott elméleti és gyakorlati képzést. A három szakág lovasainak Száz Petra lovaskultúra-oktató tartott játékos, ismeretterjesztő, csapatépítő foglalkozásokat. A díjugratópályát Karádi László nemzetközi pályaépítő tervezte és adta át a lovasoknak első kézből származó információkkal, hiszen a pályabejárást megelőzően a technikai feladatokat és a pálya nehézségeit személyesen ismertette a lovasokkal és edzőikkel.

Johan Rockx mellett Pachl Péter, John Ledingham mellett pedig Janik Attila és ifj. Kövy András segített és fordított a lovasoknak. A díjlovasok vizsgaprogramjait Budai Andrea bírálta.


Kiss Lizanna
Fotó: Somogyvári Anett
Idén a díjugratók II-es korcsoportja nem egyéni edzéseken, hanem edzőtáborokon vett részt, sőt, a lovasoknak lehetőségük nyílt arra, hogy két lóval vegyenek részt az edzéseken.

A Talent Program szabályzatát is módosították a szervezők az elmúlt évek tapasztalatai alapján, eszerint a résztvevő lovasoknak a szezon során volt lehetőségük lovat cserélni.

A csere feltétele az edzői kar jóváhagyása és igazolt versenyeredmények voltak. A lehetőséggel hat páros élt a szezon során.

A szezont hét páros kezdte meg a díjugratók I-es korcsoportájában, hat páros teljesítette a záróvizsga feltételeit és lovagolt a minősítések megszerzése érdekében a szombati zárónapon.

A díjugrató II-es és III-as korcsoport tíz résztvevő párossal indult, ebből kilenc vett részt a záróvizsgán.

A díjlovasok tizenöt párossal indultak, közülük kilenc tett záróvizsgát; a militarysok pedig két párossal kezdték meg a szezont, közülük egy záróvizsgázott.
 

Tóth Ninetta
Fotó: Somogyvári Anett
A záróvizsgára bocsátás feltételeit nem teljesített párosoknál sérülés vagy hiányzás állt a háttérben, de olyan ok is előfordult, hogy a regisztrált edző nem vett részt a programban.

Egyetlen páros, Tóth Ninetta és Plankton esetében tett kivételt az edzői kar és engedte a párost záróvizsgázni annak ellenére, hogy Nina egy sérülés miatt nem tudott részt venni az összes edzésen. Az elméleti képzésen és mindhárom edzőtáboron ettől függetlenül is részt vett, ahogy eddig is tette, hiszen a páros immáron negyedik éve a program oszlopos tagja. Teljesítményük kiemelkedő volt az elmúlt évek során, az edzői kar szorgalmukra, kitartásukra és lojalitásukra való tekintettel engedélyezte a részvételüket a záróvizsgán, ahol szép vizsgalovaglást láthattunk tőlük és Nemzeti Talent minősítéssel zártak.

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntartható-e eredményesen a magyar lótenyésztés?

Hogyan vészelte át a rendszerváltás zavaros időszakát a lovaságazat? Nyereséges-e a tenyésztés? Lesznek-e még Kincsemek a Magyar Derbyn? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről tanácskoztak gazdák, kutatók, tenyésztők és a szaktárca képviselői a „Fenntartható állattenyésztés Herceghalomból nézve” című szakmai rendezvénysorozat hatodik fórumán.

Április végéig lehet nevezni a konyhakertek versenyére

Április végéig csatlakozhatnak a települések Magyarország legszebb konyhakertjei címért kiírt országos vetélkedőhöz.

Megújult a Kincsem - Imperiál kiállítás

Kedden nyílik meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum felújított Kincsem - Imperiál: Híres magyar versenylovak című állandó kiállítása, amely átfogóan mutatja be a legkiemelkedőbb magyar versenylovak sikereinek történetét, a galoppversenyzés szabályait, valamint a versenyüzem működésének érdekességeit.

Az állattartás elkötelezettje

Országh Béla gazdaságának legújabb jövevénye egy alig néhány napos cigája kosbárány. A fiatal gazdálkodó gyerekkora óta tart állatokat, jelenleg őshonos jószágokat tenyészt. Balatonszentgyörgyi birtokán számos négylábú és többféle baromfi található. Mint lapunknak elmondta, az állattartás amellett, hogy nem könnyű és áldozatokat kíván, sok élményt nyújt, így mindenkinek ajánlja legalább hobbi szinten.

Lovak a tájvédelem szolgálatában

Németország egyes tájvédelmi körzeteibe 2002-től kezdve holland mintára konyik lovakat telepítettek a táj védelmének elősegítésére, főleg réti madarak élőhelyeinek fenntartására és a félig nyílt legelő tájak megőrzésére.

Nem úri huncutság a slow feeding: új trend a lovak etetésében

Fokozatosan egyre nagyobb teret hódít magának a lótartók körében az úgynevezett slow feeding, azaz nyersfordításban a lassú etetés módszere. De hogy mi is ez tulajdonképpen, és miért jó, annak megértéséhez meg kell ismerkedni a lovak alapvető táplálkozási szokásaival és emésztőrendszerének felépítésével.

Ló elli a csikót, de zab az anyja

Ahogyan mondani szokták: karácsonykor még az olimpiai bajnokhoz párosít a kancatartó, januárban az ország legjobb ménjéhez, februárban a megye legjobbjához, majd áprilisban, amikor a kanca sárlik – a legközelebbihez. Ami sajnos sok esetben a faluban „illetékes” zugmén…

Házi praktikák a lovak körül

A lótartásban felmerülhetnek olyan problémák, amelyekre szeretnénk egyszerű, praktikus, és mellékhatásoktól mentes megoldást találni, vagy a szükséges orvosi és egyéb kezelések mellé keresünk kiegészítést. Ahány ház, annyi szokás, ám ebben az írásban megpróbálunk közreadni egy csokorra valót azokból a ház körül is elérhető praktikákból, amelyeket nyugodt szívvel bevehetünk a „házi patikába”.

Merlot, a nagyaranyas

Európa egyik legfontosabb nemzetközi borkiállításán, a március 17-19 között Düsseldorfban megrendezett ProWeinon adják át a Koch Borászatnak a PAR nemzetközi borversenyen kapott aranyérmeket. Koch Csaba villányi és hajós-bajai borai már nem először kapnak 90 feletti pontokat a megmérettetésen.

Péksütemények, halas termékek és üdítők is az Év Termékei között

Az idén nyolcadik alkalommal adták át az Év terméke elismeréseket hétfőn, a magyar fogyasztók 20 kategóriában értékelték a termékeket - közölte Vágvölgyi Mihály, a versenyt szervező Product of the Year Kft. sajtófőnöke az MTI-vel.