Back to top

Túl a záróvizsgán

Lezajlott a Talent Program záróvizsgája, azt megelőzően pedig megtartottuk a szezon harmadik díjugrató és díjlovagló edzőtáborát. Ebben a szezonban már új lehetőségekkel is élhettek a résztvevők a programszabályzat módosításának köszönhetően.

A lovastusa szakágat képviselő egyetlen résztvevőnk, Alasztics-Nakagami Anna Noriko egyéni díjlovagló és díjugrató képzésben részesült az általa választott Talent-edzők vezetésével, az edzések mellett a díjlovasok előadásait hallgatta, a harmadik edzőtábor során pedig az elméleti képzésbe csatlakozott a másik két szakág résztvevőihez.
A lovasok Johan Rockx, John Ledingham és Janik Attila vezetőedzők segítségével készültek fel a szombati megmérettetésre. A szülők, a regisztrált edzők és a lovasok prof. dr. Sótonyi Péter lóanatómia-előadásán és Pankár Tibor sportpszichológiai előadásán vehettek részt.

Utóbbi kapcsán fontos megjegyezni, hogy idén első alkalommal bevontuk a szülőket és a regisztrált edzőket is, tehát azokat a szereplőket, akik az egyéni fejlődést napi szinten tudják támogatni a versenyző fiatalok életében.

Sólyom Bori Luca, Szarka Éva, Gátfalvi Kíra    I    Johan Pockx, Pachl Péter és Nagy Rita Laura
Fotó: Somogyvári Anett

A díjugratóknak John Ledingham és Janik Attila tartott elméleti és gyakorlati képzést. A három szakág lovasainak Száz Petra lovaskultúra-oktató tartott játékos, ismeretterjesztő, csapatépítő foglalkozásokat. A díjugratópályát Karádi László nemzetközi pályaépítő tervezte és adta át a lovasoknak első kézből származó információkkal, hiszen a pályabejárást megelőzően a technikai feladatokat és a pálya nehézségeit személyesen ismertette a lovasokkal és edzőikkel.

Johan Rockx mellett Pachl Péter, John Ledingham mellett pedig Janik Attila és ifj. Kövy András segített és fordított a lovasoknak. A díjlovasok vizsgaprogramjait Budai Andrea bírálta.


Kiss Lizanna
Fotó: Somogyvári Anett
Idén a díjugratók II-es korcsoportja nem egyéni edzéseken, hanem edzőtáborokon vett részt, sőt, a lovasoknak lehetőségük nyílt arra, hogy két lóval vegyenek részt az edzéseken.

A Talent Program szabályzatát is módosították a szervezők az elmúlt évek tapasztalatai alapján, eszerint a résztvevő lovasoknak a szezon során volt lehetőségük lovat cserélni.

A csere feltétele az edzői kar jóváhagyása és igazolt versenyeredmények voltak. A lehetőséggel hat páros élt a szezon során.

A szezont hét páros kezdte meg a díjugratók I-es korcsoportájában, hat páros teljesítette a záróvizsga feltételeit és lovagolt a minősítések megszerzése érdekében a szombati zárónapon.

A díjugrató II-es és III-as korcsoport tíz résztvevő párossal indult, ebből kilenc vett részt a záróvizsgán.

A díjlovasok tizenöt párossal indultak, közülük kilenc tett záróvizsgát; a militarysok pedig két párossal kezdték meg a szezont, közülük egy záróvizsgázott.
 

Tóth Ninetta
Fotó: Somogyvári Anett
A záróvizsgára bocsátás feltételeit nem teljesített párosoknál sérülés vagy hiányzás állt a háttérben, de olyan ok is előfordult, hogy a regisztrált edző nem vett részt a programban.

Egyetlen páros, Tóth Ninetta és Plankton esetében tett kivételt az edzői kar és engedte a párost záróvizsgázni annak ellenére, hogy Nina egy sérülés miatt nem tudott részt venni az összes edzésen. Az elméleti képzésen és mindhárom edzőtáboron ettől függetlenül is részt vett, ahogy eddig is tette, hiszen a páros immáron negyedik éve a program oszlopos tagja. Teljesítményük kiemelkedő volt az elmúlt évek során, az edzői kar szorgalmukra, kitartásukra és lojalitásukra való tekintettel engedélyezte a részvételüket a záróvizsgán, ahol szép vizsgalovaglást láthattunk tőlük és Nemzeti Talent minősítéssel zártak.

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Esőben is felfedezték az erdőt az erdészekkel

Az Erdők Hetén ötödik alkalommal rendezte meg a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája a „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” elnevezésű programot. A nyíregyházi Sóstói-erdőben két nap alatt csaknem 1100 gyerek és mintegy 110 kísérőjük ismerkedett az erdészek tevékenységével.

Pincefeltörést is megakadályoznak a lovas polgárőrök

Lovas polgárőrök gyakorlati továbbképzését tartották a mögöttünk hagyott hétvégén, péntektől vasárnapig Békésen. Az ilyen jellegű szolgálatot vállaló lovasok több területen tevékenykednek, például az illegális fakitermelések, illegális szemétlerakók és parlagfűvel szennyezett területek felszámolásában.

Dromedár is várta az ovisokat a lovardában

Hagyományos Mihály-napi Lóvoda napon látták vendégül a környék óvodásait a Sjáli Szórakoztató Parkban. A kicsik megismerkedhettek a park új lakójával is.

Új szakág születőben: Working equitation Magyarországon

Kappel Edit neve ma már valószínűleg senkinek nem cseng ismeretlenül a hazai lovas életben. A Philippe Karl nevével fémjelzett Ecole de Légèreté hazai instruktora, a klasszikus lovasművészet művelője és oktatója.

Négyszeres német győzelem

2014 után az idén ismét Kaposváron rendeztük a lovastorna junior Európa-bajnokságot, ahol a versenyzők négy kategóriában – junior leány, fiú, páros és csapat – mérték össze tudásukat. A rekkenő hőség ellenére Németország remekelt, négy aranyérmet vitt haza. A magyar versenyzők közül többen most debütáltak kontinensviadalon. A junior csapatunk és Király Ákos pedig a döntőbe került.

Hiába röpködnek a drónok, az ekére mindig szükség lesz

Összesen 19 fiatal mérte össze tudását pénteken a 9. Középiskolás Szántóversenyen: két kategóriában – ágyeke és váltva forgató eke – gyűjtötték a pontokat. A zsűri szerint erős volt a mezőny, s lelkesedésből sem volt hiány: diáktársak szurkoltak az agráros tanulóknak.

A Bábolnai Gazdanapok után a KÁN „sztárjai” is a lovak voltak

Az ország lovakat szerető része a hétvégén Kaposvárra figyelt: rendkívül sok látnivaló akadt e téren ugyanis az idei KÁN-on. A legjellegzetesebb fajták a legkülönbözőbb lovasprogramok alkalmával mutatkoztak be a kiállításon.