Back to top

Túl a záróvizsgán

Lezajlott a Talent Program záróvizsgája, azt megelőzően pedig megtartottuk a szezon harmadik díjugrató és díjlovagló edzőtáborát. Ebben a szezonban már új lehetőségekkel is élhettek a résztvevők a programszabályzat módosításának köszönhetően.

A lovastusa szakágat képviselő egyetlen résztvevőnk, Alasztics-Nakagami Anna Noriko egyéni díjlovagló és díjugrató képzésben részesült az általa választott Talent-edzők vezetésével, az edzések mellett a díjlovasok előadásait hallgatta, a harmadik edzőtábor során pedig az elméleti képzésbe csatlakozott a másik két szakág résztvevőihez.
A lovasok Johan Rockx, John Ledingham és Janik Attila vezetőedzők segítségével készültek fel a szombati megmérettetésre. A szülők, a regisztrált edzők és a lovasok prof. dr. Sótonyi Péter lóanatómia-előadásán és Pankár Tibor sportpszichológiai előadásán vehettek részt.

Utóbbi kapcsán fontos megjegyezni, hogy idén első alkalommal bevontuk a szülőket és a regisztrált edzőket is, tehát azokat a szereplőket, akik az egyéni fejlődést napi szinten tudják támogatni a versenyző fiatalok életében.

Sólyom Bori Luca, Szarka Éva, Gátfalvi Kíra    I    Johan Pockx, Pachl Péter és Nagy Rita Laura
Fotó: Somogyvári Anett

A díjugratóknak John Ledingham és Janik Attila tartott elméleti és gyakorlati képzést. A három szakág lovasainak Száz Petra lovaskultúra-oktató tartott játékos, ismeretterjesztő, csapatépítő foglalkozásokat. A díjugratópályát Karádi László nemzetközi pályaépítő tervezte és adta át a lovasoknak első kézből származó információkkal, hiszen a pályabejárást megelőzően a technikai feladatokat és a pálya nehézségeit személyesen ismertette a lovasokkal és edzőikkel.

Johan Rockx mellett Pachl Péter, John Ledingham mellett pedig Janik Attila és ifj. Kövy András segített és fordított a lovasoknak. A díjlovasok vizsgaprogramjait Budai Andrea bírálta.


Kiss Lizanna
Fotó: Somogyvári Anett
Idén a díjugratók II-es korcsoportja nem egyéni edzéseken, hanem edzőtáborokon vett részt, sőt, a lovasoknak lehetőségük nyílt arra, hogy két lóval vegyenek részt az edzéseken.

A Talent Program szabályzatát is módosították a szervezők az elmúlt évek tapasztalatai alapján, eszerint a résztvevő lovasoknak a szezon során volt lehetőségük lovat cserélni.

A csere feltétele az edzői kar jóváhagyása és igazolt versenyeredmények voltak. A lehetőséggel hat páros élt a szezon során.

A szezont hét páros kezdte meg a díjugratók I-es korcsoportájában, hat páros teljesítette a záróvizsga feltételeit és lovagolt a minősítések megszerzése érdekében a szombati zárónapon.

A díjugrató II-es és III-as korcsoport tíz résztvevő párossal indult, ebből kilenc vett részt a záróvizsgán.

A díjlovasok tizenöt párossal indultak, közülük kilenc tett záróvizsgát; a militarysok pedig két párossal kezdték meg a szezont, közülük egy záróvizsgázott.
 

Tóth Ninetta
Fotó: Somogyvári Anett
A záróvizsgára bocsátás feltételeit nem teljesített párosoknál sérülés vagy hiányzás állt a háttérben, de olyan ok is előfordult, hogy a regisztrált edző nem vett részt a programban.

Egyetlen páros, Tóth Ninetta és Plankton esetében tett kivételt az edzői kar és engedte a párost záróvizsgázni annak ellenére, hogy Nina egy sérülés miatt nem tudott részt venni az összes edzésen. Az elméleti képzésen és mindhárom edzőtáboron ettől függetlenül is részt vett, ahogy eddig is tette, hiszen a páros immáron negyedik éve a program oszlopos tagja. Teljesítményük kiemelkedő volt az elmúlt évek során, az edzői kar szorgalmukra, kitartásukra és lojalitásukra való tekintettel engedélyezte a részvételüket a záróvizsgán, ahol szép vizsgalovaglást láthattunk tőlük és Nemzeti Talent minősítéssel zártak.

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az összetevők közül csak egy közös: a kovász

Igazi különlegességeket adott a fogyasztóknak a Magyar Pékszövetség 2018-as, augusztus 20-i termékversenye. Az idén Innovatív, Teljes kiőrlésű és Búzakenyér kategóriákban meghirdetett verseny nyertesei a Mézalmás Rozskenyér, Hajsza és Várhegyi Deres nevet kapták, és mindegyik egészen egyedi élményt ad.

Döntős a magyar díjugrató csapat

A magyar csapat a második helyen végzett az eddigi legrangosabb hazai díjugrató viadal vasárnapi záró- egyúttal főszámában, a 200 ezer euró összdíjazású Nemzetek Díján.

A világ szeme rajtunk van

A bábolnai CSI-n beszélgettem a verseny nemzetközi bírónőjével, az osztrák Inés Bejdllel, akiről kiderült, hogy magyar ősökkel rendelkezik. Gyerekkorától lovagol, sikeres fiatal lovas volt díjlovaglásban és díjugratásban is, díjugratóként Európa- és világbajnokságokon szerepelt eredményesen, tagja volt az osztrák díjugrató-válogatottnak.

Augusztus 18-án nyílik meg Szilvásváradon a lipicai lovasközpont

Augusztus 18-án nyílik meg Szilvásváradon a lipicai lovasközpont, ahol ezen a napon az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szervezésében családi napot rendeznek

Minden ötödik górcső alatt

A VinAgora Nemzetközi Borverseny a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságával együttműködve idén egyedülálló és úttörő gyakorlatot vezetett be a verseny hitelességének további erősítése érdekében.

Csoportképzés, rangsor – amire ügyelnünk kell a lovaknál

A lovak társas lények. Semmi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy a szabad természetben csapatokba szerveződve élnek. Ezen magatartásforma kialakulása az ősidőkre, több millió évre, azaz arra a korszakra vezethető vissza, amikor még az őslovaknak az életben maradásukért meg kellett küzdeniük a ragadozókkal.

Új állattenyésztési törvény: hol tartanak az előkészítéssel?

November 1-jétől az európai állattenyésztési rendelet hatályba lépését követően az eddigi nemzeti hatáskörből az EU illetékességébe kerül a szarvasmarha-, a ló-, a sertés-, a juh- és a kecsketenyésztés-szervezésének szabályozása. Hol tart az uniós állattenyésztési rendelet hazai jogharmonizációja? Elkészül-e addig a hazai állattenyésztési törvény – kérdeztük az Agrárminisztériumtól.

Kitartó és szívós: ez a kunfakó ló

Őseink lovához hasonló fajta kitenyésztése a cél a kunfakóval, amely bő évtized múltán már hivatalosan elismert lófajta lehet. A kunfakósok a hétvégén közös ünnepre gyűlnek a félegy­házi parkerdőben.

Etetés vagy táplálás?

A szájüreg mirigyei feladataik szerint két csoportba sorolhatók. A nyálkamirigyekre, amelyek a szájüreg falában vannak és nyál helyett nyálkát termelnek; valamint a szájüregtől távolabb elhelyezkedő páros, nagy nyálmirigyekre. Az egészséges nyáltermelés szempontjából nem mindegy, hogy mit, mennyit és hogyan eszik a lovunk.

Megmenekülnek a vadlovak: folyamatosan születnek csikók

A korábbiakhoz képest több Przsevalszkij-ló pusztult el a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó, vadlórezervátumként is ismert Pentezugban. Szakértők szerint az elhullások több ökológiai és viselkedéstani tényező egymást erősítő hatásaira vezethetők vissza.