Back to top

Virágágyások a kertben: júniusi verőfény

Lassan kezdődik a vakáció, egyre több időt tölthetünk a szabadban. Az első virágok már elnyíltak, fokozatosan magasabb, melegkedvelő évelők váltják föl a tavasz első szépségeit. Újabb virágzási hullám indul a nyárral, mind több külhonos növény tarkítja az ágyásainkat.

A virágágyásban érdemes az egy időben virágzókat egymás közelébe ültetni, hogy kiemeljék egymás szépségét. A nyaraló kertjébe – amit leginkább nyáron használunk – válogassunk a tavasz végén induló, nyáron virágzó évelőkből.

Összetett feladat a növények megfelelő társítása. Sok mindenre kell figyelnünk, hogy szép, és kevés fenntartást igénylő virágágyást tudjunk kialakítani. Először többnyire a virágok színére, magasságára gondolunk, pedig ennél fontosabb, hogy milyen igényeik vannak.

Két nagy szemponthalmazt kell összehangolnunk, az ökológiai igényeket és az esztétikai megfontolásokat.

Tartsuk szem előtt, hogy milyen éghajlati és talajadottságok között érzi jól magát a kiválasztott növény. Elsősorban a fényigényre és a víz mennyiségére figyeljünk. Érdemes végiggondolni, hogy a nap mely részében és mennyi napfényt kap a terület, milyen ott a talaj, mennyi víz áll a növények rendelkezésére. Ezek ismeretében válogassuk ki azokat a növényeket, amelyek az adott körülmények között a legszebben tenyésznek. Az azonos fényigényű és hasonló vízellátást kedvelő növényeket társítsuk.

Csak ezek után következnek az esztétikai megfontolások. A virágzás ideje és hossza fontos ismeret. A legtöbb évelő ugyan csak néhány hétig virágzik, ezért nagyon kell figyelni, hogy az egy időben nyílók egymás mellett álljanak, de van egy-két hálás kedvencem, amelyek hónapokig díszítenek a virágaikkal: a hunyorok, a kokárdavirág, a macskamenta, a gólyaorr, a pereszlény és az örökzöld keserűfű.

Arra is gondoljunk, hogy milyen messziről fogjuk leggyakrabban látni a virágágyást. Ha többnyire távolról, akkor érdemes nagy termetű, gazdagon virágzó növényeket, egy fajtából több tövet, csoportosan ültetni. A színek erős kontrasztja olyankor is előnyös.

A társításnál azt is tudnunk kell, hogy milyen magasra nőnek, hogy ne takarják el egymást. Az sem mindegy, mennyi időt akarunk az ágyás gondozására fordítani.

Korbácsliliom és izsópfű (Eremurus x isabellinus ’Cleopatra’ és Agastache ’Blue Fortune’)
Korbácsliliom és izsópfű (Eremurus x isabellinus ’Cleopatra’ és Agastache ’Blue Fortune’)
Fotó: Algeier Wendy

Ha olyan növényt is fölvettünk a listánkba, amelyik elvirágzás után hamar visszahúzódik, akkor annak olyan helyet válasszunk, ahol elszáradása után eltakarja tövét a szomszédja. Ennek ellenére ne mondjunk le ezekről a rövid ideig díszítőkről, mert többségük elbűvölően szép. Közéjük tartozik a virágzáskor rendkívül figyelemfölkeltő korbácsliliom. Nem tudjuk, vajon miért ezt a szigorú magyar nevet kapta, német és angol nevei – sivatagi vagy pusztai gyertya, rókafarkú liliom – jobban kifejezik szépségét. Ez a pompás, rendkívül szárazságtűrő virág Közép-Ázsia köves, száraz, füves pusztáiról került a nemesítők műhelyeibe. Vastag, húsos gyökerei vízszintesen, sugárirányban nőve kapaszkodnak a talajban, kipányvázzák a magas virágszárakat. A sok vizet, különösen a téli csapadékot nem szíveli. Gyönyörű, 30-90 cm hosszú virágfüzéreit nyár elején, júniusban hozza. Elvirágzás után tőlevélrózsája a mi éghajlatunkon még néhány hétig zöld marad, azután biológiai programja szerint nyugalomba vonul. A képünkön látható ágyásban hasonló igényű és szép kontrasztot adó társakkal, a hosszan nyíló piros cickafark és az egyre népszerűbb kék izsópfű között látható.

Fotó: Algeier Wendy

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2018/5-6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kert-Tech Kertészeti Technikai Kiállítás huszonegyedszer

Kecskeméten, a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karán idén is várták az érdeklődő kertészeket a Magyar Kertészeti Háttéripari Egyesület tagjai. Bár a kiállítók és a látogatók száma is elmaradt az előző évekétől, a szakmaiságra nem lehetett panasz. A kertészek ezúttal is hasznos információkkal mehettek haza, és lehetőség volt vásárlásra is.

Önellátóból őstermelő: „Ő a fákkal is beszélgetett”

Ángyán Józsefné szerint a magyar mezőgazdaság legnagyobb, már-már égető problémája az, hogy nincs „hadra fogható” munkaerő. A Somogy megyei Marcaliban gazdálkodó és a környéken piacozó asszony szerint úgyszólván tarthatatlan állapot uralkodik, és a fiatalok hozzáállása miatt nem is várható, hogy alapjaiban megváltozna a helyzet.

Narancs- és almaültetvényből van a legtöbb Európában

Magyarországon 36,3 ezer hektáron termeltek gyümölcsöt 2017-ben, az Európai Unióban (EU) a vizsgált évben közel 1,3 millió hektár földterületet borítottak gyümölcsfák, amelyek kétharmada Spanyolországban, Olaszországban és Lengyelországban koncentrálódott - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) csütörtökön.

Még nem kell félniük a hétvégi fagyoktól a gyümölcstermesztőknek

Aggódnak a gyümölcstermesztők. A héten volt olyan nap, amikor 15-17 C-fokot is mértek, de napközben országszerte is 8-10 C-fok körül alakult a hőmérséklet. A hétvégére viszont erős lehűlést jeleztek a meteorológusok. A bogyós gyümölcsök már elkezdtek hajtani, mi lesz így a növényekkel – kérdeztük Ledó Ferenctől FruitVeB elnökétől.

Egészséges függőség a kertészkedés

Ha egész életedben boldog akarsz lenni, kertészkedj, ajánlja a kínai mondás, mely szerint egy nap boldogsághoz elég berúgni, egy hónapnyihoz pedig megnősülni. A legújabb élettani kutatások alátámasztják ezt a régi nézetet. A kertészkedés az egyik legbiztosabb módja az egészség és a lelki nyugalom megőrzésének, amit már számos tudományos eredmény igazol.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

Rózsák Afrikából

Kenya a világ legnagyobb rózsa­exportőre. A Kenyai Virágiroda szerint az ország virágkertészeti ipara 2016-ban 890 millió USD bevétellel zárt.

Frissítették a génmódosított petúniák jegyzékét

Két évvel ezelőtt botrányt keltett szakmai körökben, amikor génmódosított narancsszínű petúnia tűnt fel számos uniós tagállamban. Az elmúlt két év a petúniaállomány GMO-fajtáktól való megtisztításáról szólt, a Nébih honlapján most elolvasható a GM-petúniák egyesített és frissített európai jegyzéke.

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei szervezete 2018-ban ismét összeállította a közterületi sorfák jegyzékét, a növényeket növényvédelmi igényük szerint is értékelték. A védekezésben pedig már most is vannak tennivalók.

Mogyoró: bujtványt vagy merisztéma-szaporításút?

Kissé megfeledkeztünk a kevésbé jelentős gyümölcsfajainkról, pedig véleményem szerint manapság mind nagyobb figyelmet érdemelnek. A mogyorófajtákat köztudottan bujtással szaporított gyökeres sarjakkal telepítették régen és Magyarországon még ma is. A világon azonban több új módszert is kifejlesztettek, amivel a mogyorótermesztés egyes problémái elkerülhetők.