Back to top

Virágágyások a kertben: júniusi verőfény

Lassan kezdődik a vakáció, egyre több időt tölthetünk a szabadban. Az első virágok már elnyíltak, fokozatosan magasabb, melegkedvelő évelők váltják föl a tavasz első szépségeit. Újabb virágzási hullám indul a nyárral, mind több külhonos növény tarkítja az ágyásainkat.

A virágágyásban érdemes az egy időben virágzókat egymás közelébe ültetni, hogy kiemeljék egymás szépségét. A nyaraló kertjébe – amit leginkább nyáron használunk – válogassunk a tavasz végén induló, nyáron virágzó évelőkből.

Összetett feladat a növények megfelelő társítása. Sok mindenre kell figyelnünk, hogy szép, és kevés fenntartást igénylő virágágyást tudjunk kialakítani. Először többnyire a virágok színére, magasságára gondolunk, pedig ennél fontosabb, hogy milyen igényeik vannak.

Két nagy szemponthalmazt kell összehangolnunk, az ökológiai igényeket és az esztétikai megfontolásokat.

Tartsuk szem előtt, hogy milyen éghajlati és talajadottságok között érzi jól magát a kiválasztott növény. Elsősorban a fényigényre és a víz mennyiségére figyeljünk. Érdemes végiggondolni, hogy a nap mely részében és mennyi napfényt kap a terület, milyen ott a talaj, mennyi víz áll a növények rendelkezésére. Ezek ismeretében válogassuk ki azokat a növényeket, amelyek az adott körülmények között a legszebben tenyésznek. Az azonos fényigényű és hasonló vízellátást kedvelő növényeket társítsuk.

Csak ezek után következnek az esztétikai megfontolások. A virágzás ideje és hossza fontos ismeret. A legtöbb évelő ugyan csak néhány hétig virágzik, ezért nagyon kell figyelni, hogy az egy időben nyílók egymás mellett álljanak, de van egy-két hálás kedvencem, amelyek hónapokig díszítenek a virágaikkal: a hunyorok, a kokárdavirág, a macskamenta, a gólyaorr, a pereszlény és az örökzöld keserűfű.

Arra is gondoljunk, hogy milyen messziről fogjuk leggyakrabban látni a virágágyást. Ha többnyire távolról, akkor érdemes nagy termetű, gazdagon virágzó növényeket, egy fajtából több tövet, csoportosan ültetni. A színek erős kontrasztja olyankor is előnyös.

A társításnál azt is tudnunk kell, hogy milyen magasra nőnek, hogy ne takarják el egymást. Az sem mindegy, mennyi időt akarunk az ágyás gondozására fordítani.

Korbácsliliom és izsópfű (Eremurus x isabellinus ’Cleopatra’ és Agastache ’Blue Fortune’)
Korbácsliliom és izsópfű (Eremurus x isabellinus ’Cleopatra’ és Agastache ’Blue Fortune’)
Fotó: Algeier Wendy

Ha olyan növényt is fölvettünk a listánkba, amelyik elvirágzás után hamar visszahúzódik, akkor annak olyan helyet válasszunk, ahol elszáradása után eltakarja tövét a szomszédja. Ennek ellenére ne mondjunk le ezekről a rövid ideig díszítőkről, mert többségük elbűvölően szép. Közéjük tartozik a virágzáskor rendkívül figyelemfölkeltő korbácsliliom. Nem tudjuk, vajon miért ezt a szigorú magyar nevet kapta, német és angol nevei – sivatagi vagy pusztai gyertya, rókafarkú liliom – jobban kifejezik szépségét. Ez a pompás, rendkívül szárazságtűrő virág Közép-Ázsia köves, száraz, füves pusztáiról került a nemesítők műhelyeibe. Vastag, húsos gyökerei vízszintesen, sugárirányban nőve kapaszkodnak a talajban, kipányvázzák a magas virágszárakat. A sok vizet, különösen a téli csapadékot nem szíveli. Gyönyörű, 30-90 cm hosszú virágfüzéreit nyár elején, júniusban hozza. Elvirágzás után tőlevélrózsája a mi éghajlatunkon még néhány hétig zöld marad, azután biológiai programja szerint nyugalomba vonul. A képünkön látható ágyásban hasonló igényű és szép kontrasztot adó társakkal, a hosszan nyíló piros cickafark és az egyre népszerűbb kék izsópfű között látható.

Fotó: Algeier Wendy

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2018/5-6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelmi előrejelzés – mindenki a moníliára panaszkodik

Zajlik a szőlő- és gyümölcsszüret, de már a következő idényre is gondolni kell, egyebek között azzal, hogy nem hagyjuk a fán a moníliás termést, és szükség esetén őszi olajos lemosó permetezést is bevetünk. Puszpángmoly-fronton sem árt az éberség.

Több mint 2 hektárral bővíti palántanevelő-felületét az Árpád-Agrár Zrt.

A szentesi Árpád-Agrár Zrt. az elmúlt néhány évben egymás után építette korszerű, termálvíz-fűtésű hajtatóházait. Decemberi átadással pedig összesen 22 ezer négyzetméterrel bővül a palántanevelő ágazata a szegvári telephelyén. A beruházás segíthet abban, hogy az országosan megnövekedett hajtatófelület miatti nagyobb palántaigényt minél nagyobb arányban itthonról elégítsük ki.

Bérelhető babérok

A babérról legtöbbünknek a győztesek jutalmául adott koszorú vagy a karakteres konyhai fűszer jut az eszébe. A babérból azonban elegáns dísznövény is nevelhető, amit akár királyi esküvőkre is bérbe lehet venni.

Virágba borultak a szilvafák a kaposmérői háznál

A kaposmérői férfi háza előtt az összes szilvafa virágba borult. A nem mindennapi jelenség a kellemes időjárásnak köszönhető.

Növényvédelmi előrejelzés – gyorsan a szőlőszürettel

Szeptember első napjaiban gyökeresen megváltozott az időjárás a korábbi időszakhoz képest: a Dunántúlon és Közép-Magyarországon néhány nap alatt a sokévi átlag másfél-kétszerese hullott csapadékból, helyenként jéggel társulva, ami a szüret alatti gyümölcsösöket és szőlőt károsította. Csapadékos vidékeken a szőlőt a szürkepenészes rothadás, a gyümölcsféléket pedig a gyümölcsmonília-fertőzés veszélyezteti, különösen a jégjárta helyeken.

Áfonyát konténerben

Hazánkban csak néhány körülhatárolt terület alkalmas a savanyú talajt és kiegyenlített, hűvös, csapadékos klímát kedvelő áfonya számára. Fák árnyékában azonban bárhol termeszthetjük nagy konténerben, ehhez adunk tanácsokat.

Külföldön is nagyon keresett a jó minőségű, magyar dió

A dió termesztése a gazdálkodók körében egyre népszerűbb, termőterülete évről évre dinamikusan növekszik, mostanra elérte a 7130 hektárt, az átlagos termés pedig az utóbbi években megközelítette a tízezer tonna héjas diót – hangzott el a Lengyeltótiban megtartott dió szakmai konferencián.

Ékszerdoboz a Mecsekben

Megoszlanak a vélemények, hogy ildomos-e közszemlére tenni magánkertet, hiszen az a magánéletünk része. Heim Márta és férje, Szibelle Jenő szerint – akik az idén először nyitották meg hivatalosan is a kertjüket a Kelet-Mecsek kis zsákfalujában, Óbányán – a kettő nem zárja ki egymást, az évenként egyszeri, kétórás látogatás rengeteget adhat a házigazdának és a vendégnek egyaránt.

Zalai kertek is versenyeznek a legszebb konyhakert címért

Közel száz, gondosan művelt helyi kert közül végül hatot neveztek be a program falubeli koordinátorai a Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű vetélkedő idei országos versenyére.

Honvéd kertbarátok bemutatója

Sokszínű élményben volt része annak, aki fölkereste a Honvéd Kertbarát Kör idei terménybemutatóját a Honvéd Kulturális Központban. Budapestről és a környező településekről hozták el legszebb terményeiket és kézműves alkotásaikat a kiállítók. A kertbarát kört 1972-ben hívta életre Bálint György, ma közel ötvenen vesznek részt a rendezvényeiken.