Back to top

Virágágyások a kertben: júniusi verőfény

Lassan kezdődik a vakáció, egyre több időt tölthetünk a szabadban. Az első virágok már elnyíltak, fokozatosan magasabb, melegkedvelő évelők váltják föl a tavasz első szépségeit. Újabb virágzási hullám indul a nyárral, mind több külhonos növény tarkítja az ágyásainkat.

A virágágyásban érdemes az egy időben virágzókat egymás közelébe ültetni, hogy kiemeljék egymás szépségét. A nyaraló kertjébe – amit leginkább nyáron használunk – válogassunk a tavasz végén induló, nyáron virágzó évelőkből.

Összetett feladat a növények megfelelő társítása. Sok mindenre kell figyelnünk, hogy szép, és kevés fenntartást igénylő virágágyást tudjunk kialakítani. Először többnyire a virágok színére, magasságára gondolunk, pedig ennél fontosabb, hogy milyen igényeik vannak.

Két nagy szemponthalmazt kell összehangolnunk, az ökológiai igényeket és az esztétikai megfontolásokat.

Tartsuk szem előtt, hogy milyen éghajlati és talajadottságok között érzi jól magát a kiválasztott növény. Elsősorban a fényigényre és a víz mennyiségére figyeljünk. Érdemes végiggondolni, hogy a nap mely részében és mennyi napfényt kap a terület, milyen ott a talaj, mennyi víz áll a növények rendelkezésére. Ezek ismeretében válogassuk ki azokat a növényeket, amelyek az adott körülmények között a legszebben tenyésznek. Az azonos fényigényű és hasonló vízellátást kedvelő növényeket társítsuk.

Csak ezek után következnek az esztétikai megfontolások. A virágzás ideje és hossza fontos ismeret. A legtöbb évelő ugyan csak néhány hétig virágzik, ezért nagyon kell figyelni, hogy az egy időben nyílók egymás mellett álljanak, de van egy-két hálás kedvencem, amelyek hónapokig díszítenek a virágaikkal: a hunyorok, a kokárdavirág, a macskamenta, a gólyaorr, a pereszlény és az örökzöld keserűfű.

Arra is gondoljunk, hogy milyen messziről fogjuk leggyakrabban látni a virágágyást. Ha többnyire távolról, akkor érdemes nagy termetű, gazdagon virágzó növényeket, egy fajtából több tövet, csoportosan ültetni. A színek erős kontrasztja olyankor is előnyös.

A társításnál azt is tudnunk kell, hogy milyen magasra nőnek, hogy ne takarják el egymást. Az sem mindegy, mennyi időt akarunk az ágyás gondozására fordítani.

Korbácsliliom és izsópfű (Eremurus x isabellinus ’Cleopatra’ és Agastache ’Blue Fortune’)
Korbácsliliom és izsópfű (Eremurus x isabellinus ’Cleopatra’ és Agastache ’Blue Fortune’)
Fotó: Algeier Wendy

Ha olyan növényt is fölvettünk a listánkba, amelyik elvirágzás után hamar visszahúzódik, akkor annak olyan helyet válasszunk, ahol elszáradása után eltakarja tövét a szomszédja. Ennek ellenére ne mondjunk le ezekről a rövid ideig díszítőkről, mert többségük elbűvölően szép. Közéjük tartozik a virágzáskor rendkívül figyelemfölkeltő korbácsliliom. Nem tudjuk, vajon miért ezt a szigorú magyar nevet kapta, német és angol nevei – sivatagi vagy pusztai gyertya, rókafarkú liliom – jobban kifejezik szépségét. Ez a pompás, rendkívül szárazságtűrő virág Közép-Ázsia köves, száraz, füves pusztáiról került a nemesítők műhelyeibe. Vastag, húsos gyökerei vízszintesen, sugárirányban nőve kapaszkodnak a talajban, kipányvázzák a magas virágszárakat. A sok vizet, különösen a téli csapadékot nem szíveli. Gyönyörű, 30-90 cm hosszú virágfüzéreit nyár elején, júniusban hozza. Elvirágzás után tőlevélrózsája a mi éghajlatunkon még néhány hétig zöld marad, azután biológiai programja szerint nyugalomba vonul. A képünkön látható ágyásban hasonló igényű és szép kontrasztot adó társakkal, a hosszan nyíló piros cickafark és az egyre népszerűbb kék izsópfű között látható.

Fotó: Algeier Wendy

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2018/5-6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Legenda a sárgarépáról

A sárgarépa narancs színben pompázik, vagy éppen sárga a sárgarépa, de egyre kedveltebbek – főként saláta keverékekben – a fehér vagy lila sárgarépák. A hétköznapi és ünnepi konyha szerves részei, de mit is tudunk róla?

Ahol más nem terem: a csicsóka hasznosítási lehetőségei

A jól bevált növényfajok mellett a globális vagy éppen a lokális kihívások, törvényi szabályozás, illetve a fogyasztói preferenciák teret engedhetnek némely növényfaj át- vagy újraértékelésének. Az egyik ilyen növény az észak-amerikai géncentrumból származó csicsóka.

Olcsóbb banánt enni, mint almát

A gyümölcsök ára átlagosan alacsonyabb, mint tavaly, ám még így is sok hazai fajta drágább, mint több egzotikus gyümölcs.

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Örökölt örökzöldek

Keskeny kis szerpentinen kapaszkodunk föl a Badacsonyörs fölött magasodó Örsi-hegyre, ahol az ország egyetlen teraszos arborétuma található. A világ minden tájáról származó örökzöld különlegességek élnek itt, gyűjteményüket a Folly család négy generációja hozta létre, gyarapította, őrizte és fejleszti a mai napig is.

Franciaország betiltja a metám-nátriumot

A francia élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi és foglalkozás-egészségügyi kormányügynökség az emberi egészségre és a környezetre ártalmasnak nyilvánította, és javasolta a metám-nátrium hatóanyagú készítmények forgalmazásának betiltását, miután Nyugat-Franciaországban több gazdálkodó, illetve a gazdaságok szomszédságában lakó emberek légúti mérgezést szenvedtek a hatóanyag használata után.

Őshonos fákra cserélik az invazívakat Pécsen

A Tettye környékén bálványfákat vágtak ki. A fák ugyan egészségesek voltak, azonban inváziós fajnak számítanak, így egy kormányrendelet értelmében irtani kell őket. A város azonban gondoskodik a pótlásukról ott, ahol szükséges: helyükre őshonos fafajok kerülnek.

Az arborétum a második otthona

Vérbeli kiránduló izgalmával és ezernyi kérdéssel érkezem az Agostyáni Arborétumba. Amint belépek a nagy székely kapun, a csönd magával ragad. A lombok árnyékában közelítek a kicsi faházikó felé, ahol Rozmann Hajnalka mindig mosolygós arca fogad. Mint vendéget a házigazda köszönt, ő az arborétum vezetője.

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol a résztvevők nagy tapssal fogadták annak bejelentését, hogy a növényorvosok szaktudását, munkájuk jelentőségét szakmai doktori címmel tervezik elismerni. Elvárás ugyanakkor, hogy olyan fenntartható növényvédelmet folytassunk, ahol az utolsó megoldás a növényorvosi vény kiállítása.