Back to top

Éhen halhatnak az európai fák a környezetszennyezéstől

A fák életéhez nélkülözhetetlen szimbióta gombák pusztulásával Európa fái gyakorlatilag éhen halnak - figyelmeztetnek a tudósok.

Ezek a gombák a fák gyökerein élnek, vízzel és ásványi anyagokkal látják el azokat. Éppen ezért ha fontos, hogy milyen állapotban vannak erdeink, a talajfelszín alá is be kell néznünk - mondta Dr. Martin Bidartondo a BBC-nek. Martin a londoni Imperial College természettudományos tanszékénél és a kewi Királyi Botanikus Kerteknél (Royal Botanic Gardens, Kew) dolgozik.

"Muszáj a föld alá néznünk és megérteni, hogyan táplálják a gombák a fákat."

Az egyes fajok által formált gombatestekből tudjuk, hogy évtizedekig és képesek életben maradni a felszín alatt, és több négyzetméternyi területet is benőnek.

Ezek a gombák mikorrhiza fonalakkal kapcsolódnak a fákhoz, és a kész tápanyagért cserébe olyan talajból felvett ásványi anyagokat szolgáltatnak, mint a nitrogén, foszfor és a kálium.

A kutatás 13 ezer minta 40 ezer gyökerét vizsgálta meg, melyeket 137 különböző erdőből gyűjtöttek Európában, 10 éven keresztül.

Szimbióta gombafonalak tölgyfa gyökerén
Szimbióta gombafonalak tölgyfa gyökerén
Fotó: Laura M Suz

Az eredményeik alapján a helyi levegő és talaj minősége erősen befolyásolta a mikorrhizákat.

A fáknak szükségük van a gombák által szolgáltatott ásványi anyagokra és vízre. Ezért ha a szennyezések hatással vannak a gombákra, akkora az hatással van a fák egészségére és növekedésére is.

A fák alultápláltságának jelei már megmutatkoznak egész Európában elszíneződött, vagy hiányzó levelek formájában.

"A tanulmány egyik legfontosabb felfedezése, hogy az Európában megállapított szennyezési határétékek túl magasak" - mondta Bidartondo.

"Észak Amerikában jóval alacsonyabbak, és most már bizonyítékunk van rá, hogy Európában is hasonló határértékeknek kellene lenni. Például az európai nitrogén határértéket felére kéne csökkenteni. Az európai fák nem tűrik jobban a szennyezést, mint az észak-amerikaiak - csupán a szimbióta gombáik szenvednek jobban."

A tanulmányban bükk, tölgy, és fenyőerdőket is vizsgáltak Európa szerte.

A fő probléma az, hogy a gombafélék kevés figyelmet kapnak a természetvédelmi irányelvekben, így nehéz megállapítani, hogy melyik fajaik ritkák, vagy vannak visszaszorulóban.

Forrás: 
bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Átfogó természetvédelmi munka kezdődik a Túr mentén

A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) és a szatmárnémeti központú Erdélyi Kárpát Egyesület a Túr folyó menti védett területek természetvédelmi kezelésének megalapozását és bemutató infrastruktúrájának fejlesztését valósítja meg 643,7 ezer euró összköltségvetésű közös projektben, az Interreg V-A Románia-Magyarország program támogatásával.

A tudósokkal is kibabrálnak az eszközhasználó papagájok

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint az Új-Zélandon élő hegyvidéki papagájok – maoir nyelven kea – képesek az eszközhasználatra. Ez az első alkalom, hogy vadon élő madarak esetében ilyen jelenséget figyeltek meg.

Indul a gombaszezon a Bakonyban és a Balaton-felvidéken is

Beindult a gomba a Balaton-felvidéki és a bakonyi erdőkben. Kelli Lajossal, a veszprémi piac szakellenőr úgy látja, a tipikus őszi gombák még csak mutatóban vannak, remélhetőleg azokból majd októberben lehet sokat találni.

Újabb "gyógytanösvényt" adtak át

Kardióösvényt alakítottak ki Budapest XII. kerületében, a Normafán, a túraútvonal elsősorban szív- és érrendszeri vagy magas vérnyomás betegséggel élők, valamint cukorbetegek számára készült, de egészséges embereknek is ajánlják betegségmegelőzés vagy állapotfelmérés céljából.

Mesehős lett Rezét gőzös

Már a második kötetét mutatták be annak a mesekönyvsorozatnak, melynek főszereplői a valóságban is szolgálatot teljesítő mozdonyok, a helyszínek pedig az erdei vasutak állomásai, és azok a csodás tájak, ahol a keskenynyomtávú szerelvények zakatolnak.

Ukrán-magyar összefogás a rókaveszettség ellen

Három évre szóló megállapodást kötött az Agrárminisztérium és az ukrán szaktárca a rókaveszettség-felszámolási program végrehajtásáról.

Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról

A gazdasági, társadalmi és természetvédelmi elvárások közötti harmóniát biztosító többcélú erdőgazdálkodás tapasztalatainak átadását segíti az az Európai Unió által finanszírozott projekt, amelynek keretében hazánkban üdvözölhetjük a georgiai környezetvédelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettest és delegációját – mondta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a georgiai (grúz) szakemberek fogadásakor.

Kertészkedés a tenger alatt

A víz alatti gazdálkodás lehet az egyik megoldás a világ élelmezési hiányának felszámolására. A koncepciót az olaszországi Ocean Reef Csoport legújabb kutatási projektjének keretében dolgozta ki.

Zsákmány és látványosság: a jávorszarvas

Lehet-e egy szarvas haszonállat? Természetesen lehet, hiszen világszerte nem ritkák a szarvasfarmok, ahol jobbára az agancsukért és/vagy húsukért körbezárt területen tenyésztik őket. Ám, hogy egy vadon élő, tehát nem tenyésztett állat haszonállattá váljon, az mégiscsak furcsa. Ezért különleges a Svédországban élő jávorszarvas, amelynek húsa jelentős helyet foglal el a helyi gasztronómiában.

Ékszerek betonból, kemolumineszcencia és megannyi érdekesség

Szeptember 28-án a Szent István Egyetem budapesti, gödöllői és szarvasi telephelyei 175 programmal csatlakoznak az Európai Unió egyik legnagyobb tudománynépszerűsítő programjához, hogy így is népszerűsítsék a tudományos életpályát a fiatalok körében. 14 órától késő estig érdekes és ingyenes programok sokasága várja a látogatókat.