Back to top

Éhen halhatnak az európai fák a környezetszennyezéstől

A fák életéhez nélkülözhetetlen szimbióta gombák pusztulásával Európa fái gyakorlatilag éhen halnak - figyelmeztetnek a tudósok.

Ezek a gombák a fák gyökerein élnek, vízzel és ásványi anyagokkal látják el azokat. Éppen ezért ha fontos, hogy milyen állapotban vannak erdeink, a talajfelszín alá is be kell néznünk - mondta Dr. Martin Bidartondo a BBC-nek. Martin a londoni Imperial College természettudományos tanszékénél és a kewi Királyi Botanikus Kerteknél (Royal Botanic Gardens, Kew) dolgozik.

"Muszáj a föld alá néznünk és megérteni, hogyan táplálják a gombák a fákat."

Az egyes fajok által formált gombatestekből tudjuk, hogy évtizedekig és képesek életben maradni a felszín alatt, és több négyzetméternyi területet is benőnek.

Ezek a gombák mikorrhiza fonalakkal kapcsolódnak a fákhoz, és a kész tápanyagért cserébe olyan talajból felvett ásványi anyagokat szolgáltatnak, mint a nitrogén, foszfor és a kálium.

A kutatás 13 ezer minta 40 ezer gyökerét vizsgálta meg, melyeket 137 különböző erdőből gyűjtöttek Európában, 10 éven keresztül.

Szimbióta gombafonalak tölgyfa gyökerén
Szimbióta gombafonalak tölgyfa gyökerén
Fotó: Laura M Suz

Az eredményeik alapján a helyi levegő és talaj minősége erősen befolyásolta a mikorrhizákat.

A fáknak szükségük van a gombák által szolgáltatott ásványi anyagokra és vízre. Ezért ha a szennyezések hatással vannak a gombákra, akkora az hatással van a fák egészségére és növekedésére is.

A fák alultápláltságának jelei már megmutatkoznak egész Európában elszíneződött, vagy hiányzó levelek formájában.

"A tanulmány egyik legfontosabb felfedezése, hogy az Európában megállapított szennyezési határétékek túl magasak" - mondta Bidartondo.

"Észak Amerikában jóval alacsonyabbak, és most már bizonyítékunk van rá, hogy Európában is hasonló határértékeknek kellene lenni. Például az európai nitrogén határértéket felére kéne csökkenteni. Az európai fák nem tűrik jobban a szennyezést, mint az észak-amerikaiak - csupán a szimbióta gombáik szenvednek jobban."

A tanulmányban bükk, tölgy, és fenyőerdőket is vizsgáltak Európa szerte.

A fő probléma az, hogy a gombafélék kevés figyelmet kapnak a természetvédelmi irányelvekben, így nehéz megállapítani, hogy melyik fajaik ritkák, vagy vannak visszaszorulóban.

Forrás: 
bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ne szemetelj!

Különböző megfogalmazásban erre szólítanak föl azok a táblák, melyeket már négy éve helyezett ki az erdőgazdálkodó a leglátogatottabb dél-mátrai kirándulóhelyeken. Üzenetük egységes: a szemét nem az erdőbe való, ha utunk során megtermeltük, vigyük is magunkkal hazáig.

Ircsi fonodája

Bevallom, amíg nem ismertem Bene Ircsi díszüvegfonásait, nekem bizony kosárfonás, demizsonfonás, üvegfonás, egyre ment. Nem tudtam, hogy a különbség olyasféle, mint a fatáblára krétával rótt betűk, és a finom papírra, tollal írt, gyöngybetűs szöveg között – hisz mindkettő olvasható, de más a jellegük és funkciójuk. A kosarak rusztikus szépsége mellett a díszüvegfonás filigrán mívessége is másfajta használatról vall.

Világszerte csökken a földek termékenysége

A talajromlás jelenleg a földterületek több mint 75 százalékát érinti, 2050-re ez 90 százalékra nő - derül ki az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja által közzétett, az elsivatagosodást bemutató világatlasz új kiadásából. 2050-re a szűkös talajerőforrásokból eredő problémák akár 700 millió embert is arra kényszeríthetnek, hogy elhagyják lakóhelyüket.

Génszerkesztéssel tettek ellenállóbbá sertéseket

Génszerkesztéssel tettek sertéseket ellenállóvá a világ egyik legköltségesebb állatbetegségével szemben – idézte a BBC hírportálját az MTI.

Organikus rovarriasztó a mezőgazdaságnak

A hagyományos inszekticidek nemcsak a kártevőket pusztítják, hanem veszélyt jelentenek a méhekre, a hasznos rovarokra és hatással vannak a talajok, felszíni vizek és tengerek biológiai sokféleségére. A Müncheni Műszaki Egyetem egyik kutatócsoportja egy alternatív lehetőséget fejlesztett ki erre a problémára: biológiai ágens, amely nem mérgezi, hanem távol tartja a kártevőket.

Az egri füvesember tanácsai

A jó idő beköszöntével a természet gyógyító kincseivel ajándékozza meg az erdőn mezőn járókat. Az, aki figyelmes sok gyógynövényt gyűjthet. Számos esetben még azok is hasznosak, melyek elsőre kiirthatatlan gyomnövénynek tűnnek.

Őzbakot fogtak Kecskemét belvárosában

Napok óta több bejelentés érkezett a rendőrségre arról, hogy őzet láttak Kecskemét belvárosában. A rendőrök keresni kezdték és a járőrök kedd délután megtalálták a belváros egyik utcájában.

Az Európai Bizottság támogatja a BIOEAST kezdeményezést

 Az Európai Bizottság támogatásáról biztosította az agrár-élelmiszer kutatást és innovációt elősegítő BIOEAST kezdeményezést - közölte az Agrárminisztérium.

Nem vágják tarra, csak felújítják

Soron kívül felülvizsgálják Sóstón az erdei tornapálya fáit a szakemberek, mert az elmúlt hétvégén egy élő fa mintegy 20 centiméter átmérőjű oldalága lehasadt, nem kis riadalmat keltve az ott tartózkodó kisgyermekes szülőkben. Az tarvágás azonban nem indokolt, csupán nevelővágást végeznek, így az erdei tornapálya "zöld képe" is megmarad.

Ahol az erdő és a zene összefonódik

A 15 éve megfogalmazott célok nem változtak: az erdő, a zene, a művészetek erejével a környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítani az embereket, hangzott el a Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok idei eseménysorozatának beharangozóján. A bővülő, a kultúrát és az erdők világát a helyi értékekkel ötvöző programsorozatot a kezdetektől támogatja az Országos Erdészeti Egyesület.