Back to top

Éhen halhatnak az európai fák a környezetszennyezéstől

A fák életéhez nélkülözhetetlen szimbióta gombák pusztulásával Európa fái gyakorlatilag éhen halnak - figyelmeztetnek a tudósok.

Ezek a gombák a fák gyökerein élnek, vízzel és ásványi anyagokkal látják el azokat. Éppen ezért ha fontos, hogy milyen állapotban vannak erdeink, a talajfelszín alá is be kell néznünk - mondta Dr. Martin Bidartondo a BBC-nek. Martin a londoni Imperial College természettudományos tanszékénél és a kewi Királyi Botanikus Kerteknél (Royal Botanic Gardens, Kew) dolgozik.

"Muszáj a föld alá néznünk és megérteni, hogyan táplálják a gombák a fákat."

Az egyes fajok által formált gombatestekből tudjuk, hogy évtizedekig és képesek életben maradni a felszín alatt, és több négyzetméternyi területet is benőnek.

Ezek a gombák mikorrhiza fonalakkal kapcsolódnak a fákhoz, és a kész tápanyagért cserébe olyan talajból felvett ásványi anyagokat szolgáltatnak, mint a nitrogén, foszfor és a kálium.

A kutatás 13 ezer minta 40 ezer gyökerét vizsgálta meg, melyeket 137 különböző erdőből gyűjtöttek Európában, 10 éven keresztül.

Szimbióta gombafonalak tölgyfa gyökerén
Szimbióta gombafonalak tölgyfa gyökerén
Fotó: Laura M Suz

Az eredményeik alapján a helyi levegő és talaj minősége erősen befolyásolta a mikorrhizákat.

A fáknak szükségük van a gombák által szolgáltatott ásványi anyagokra és vízre. Ezért ha a szennyezések hatással vannak a gombákra, akkora az hatással van a fák egészségére és növekedésére is.

A fák alultápláltságának jelei már megmutatkoznak egész Európában elszíneződött, vagy hiányzó levelek formájában.

"A tanulmány egyik legfontosabb felfedezése, hogy az Európában megállapított szennyezési határétékek túl magasak" - mondta Bidartondo.

"Észak Amerikában jóval alacsonyabbak, és most már bizonyítékunk van rá, hogy Európában is hasonló határértékeknek kellene lenni. Például az európai nitrogén határértéket felére kéne csökkenteni. Az európai fák nem tűrik jobban a szennyezést, mint az észak-amerikaiak - csupán a szimbióta gombáik szenvednek jobban."

A tanulmányban bükk, tölgy, és fenyőerdőket is vizsgáltak Európa szerte.

A fő probléma az, hogy a gombafélék kevés figyelmet kapnak a természetvédelmi irányelvekben, így nehéz megállapítani, hogy melyik fajaik ritkák, vagy vannak visszaszorulóban.

Forrás: 
bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kaptárak lehallgatásával mentenek méheket

A mesterséges intelligencia és a technológiai fejlődés segíthet megállítani a világ méhpopulációjának drasztikus lecsökkenését. A kaptárakra hat érzékelőt helyeznek, melyekkel rögzítik a méhek zümmögését, a láb és szárny mozgásuk hangjait, az általuk termelt méz súlyát, a kaptár páratartalmát, továbbá a helyi időjárási és légszennyezettségi viszonyokat.

Mogyoróval az allergia ellen?

A kisgyerekkortól folyamatosan fogyasztott mogyoró véd a maggal szembeni allergiával szemben – következtet egy brit kutatás alapján a Business Insider. Bár a tanulmány önmagában még nem bizonyítja a feltevést, az eredmény szignifikáns, és jól beilleszthető az allergiáról szerzett eddigi ismereteinkbe.

Genetikától függ, szeretjük-e a kávét

A kávé keserű íze nem finom – mégis emberek milliói fogyasztják naponta mint kedvelt italt. Egy friss kutatás szerint genetikai alapokra vezethető vissza, ki szereti a kávét és ki nem.

Kaszó titokzatos ízei

A nagy rengeteg kellős közepén található Kaszó. A legközelebbi település is 6-8 kilométerre rejtőzik. Erdővel körülzárt csendes vidék, ahol mintha még az idő is kicsit megpihent volna. Szinte minden a vadászathoz kötődik, a tavasz és a nyár viszont a turistáké, amikor a vadászház étterme mellett a Főherceg Fogadó fogadja a kirándulókat.

Hallotta már a gyökerek növekedését?

A gyökerek növekedését meg lehet hallani, sőt, a talajban élő giliszták mozgását is. Az ETH Zürich és a Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet egy új módszerrel állt elő a talajok vizsgálatához.

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Vadászat miatti lezárások Szilvásvárad környékén

A szokatlan novemberi meleg után hétfőtől kezdetét veszi a fagyosabb idő. A meteorológusok szerint vasárnap éjjel megérkezik a lehűlés és akár havas esőre, a magasabb régiókban pedig havazásra is számíthatunk. Érdemes még kihasználni a közelgő napos hétvégét egy őszi kiruccanásra, erdei túrázásra.

Árulkodó méhek

Méheket több évtizede használnak környezeti terhelések megfigyelésére. A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának kutatói, ipari partnerek bevonásával 2015-ben kezdtek méhcsaládokra alapozott biomonitoring rendszer fejlesztésébe. Eddigi tapasztalataikat konferencia keretében számoltak be.

Elkutyásodott macskák: mit értenek belőlünk?

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói az Intelligence folyóiratban megjelent tanulmányukban azt állítják, hogy a gyűjtőnéven „mutatásnak” nevezett emberi gesztusokat nem csak a kutyák értik.