Back to top

A GMO petúniaügy folytatása

A tavaly tavasszal váratlanul piacra került, genetikailag módosított (GM vagy GMO) narancssárga petúniák nagy visszhangot keltettek, a magyarmezogazdasag.hu is beszámolt az esetről. A Nébih idei kora tavaszi mintavételei azonban megnyugtató eredménnyel zárultak.

2017 tavaszán a petúnia transzgénikus érintettsége nagy megdöbbenést keltett a dísznövényes szakmában. Hanyagság vagy szándékosság okozta-e, nem tudjuk, de engedély nélkül hoztak forgalomba számos, idegen gént hordozó petúniafajtát, és erre csak véletlenül derült fény. Hány hasonló esemény lesz még? Azt gondolom, most már együtt kell élnünk azzal a tudattal, hogy a dísznövényszektor sem mentes a genetikai módosításoktól. Könnyen lehetséges, hogy más fajok is érintettek.

GMO-kutatások

A világhálón több tudományos írást találunk, amelyek megerősítik, hogy szerte a világon – így az USA-ban, Japánban és az EU-ban is –, folynak transzgénikus kutatások dísznövényekkel. A nemesítőházak versengése is azt erősíti, hogy a műhelyekből kikerülhetnek géntechnológiával módosított növények, amelyeket – akár a GM-érintettség ismerete nélkül – felhasználhatnak a hagyományos nemesítéseknél. Néhány vágott virág géntechnológiával módosított fajtája pedig már törvényesen is a piacon van (pl. az Applause kék rózsa, és számos szegfű).

Kockázat

A nemesítőknek és a szaporítóanyag- termesztőknek óriási a felelősségük abban, hogy géntechnológiával módosított növények engedély nélkül ne kerülhessenek a piacra. Szerencsére ezt már ők is fölismerték. A tavalyi botrányban érintett nemesítő, forgalmazó cégek mossák kezeiket a hatóságok előtt, mondván, nem tudtak a szennyezettségről. Hogy igyekezetüket megmutassák, petúniafajta- szortimentjüket független laboratóriumokkal megvizsgáltatták, és – javukra legyen írva – megtisztították állományaikat az érintett fajtáktól.

Uniós intézkedés

Az EU-s tagállamok szakembereiből álló bizottság (a 2001/18/EC irányelv alatti intézkedéseket szabályozó bizottság), amelyben hazánk is képviselteti magát, óvatosságra intette a tagállamokat, és

azt javasolta, hogy rendszeresen vegyenek mintákat a dísznövények GMO-vizsgálatára.

Az EU szabályai, valamint a magyar alkotmány és a kormány elkötelezettsége a GMO-mentes hazai vetőmag- és szaporítóanyag- termesztés mellett a hazai hatóságokat is kötelezi. A vetőmagvak és szaporítóanyagok géntechnológiai eredetének vizsgálata és ellenőrzése tekintetében hazánkban – az Agrárminisztérium mellett – a Nébih Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága az eljáró hatóság.

Hatósági mintavétel

A Nébih kisebb kutatást végzett a szakirodalomban és az adatbázisokban, hogy kiderítse, mely dísznövényfajok lehetnek érintettek a géntechnológiai eljárásokban.

Megállapították, hogy a kockázat nagy, ezért folyamatos mintavételekre van szükség, és az uniós utasítással összhangban rendszeres monitorozást terveznek a dísznövényeknél. A megfelelő szervezettség és egységes eljárás érdekében szakmai útmutatót, valamint éves ellenőrzési és mintavételi tervet dolgoztak ki.

A Nébih 2018-ban célszerűnek látta folytatni a szaporítóanyagok szélesebb körének vizsgálatát, bízva abban, hogy megnyugtatóan lezárhatják a petúniaügyet.

A mintákat a járási hivatalok munkatársai vették a 2018 tavaszán EUtagállamokból beszállított petúniatételekből. A kertészeti szaporítóanyag-felügyelők szaporítóanyag-behozatallal foglalkozó ismert nagykereskedőket, valamint egy termesztőt kerestek föl 2018 február elejétől április végéig, és összesen 130 petúniatételből vettek mintát. A mintavételre javasolt sorozatokat a Nébih jelölte ki kockázatértékelés alapján.

Az országos mintavétel 122 különböző petúniafajtát érintett, így nagy szortimentet sikerült megvizsgálni. A felügyelők helyszíni ellenőrzései igazolták, hogy az ellenőrzött üzemek felhagytak a 2017-ben GMO-fertőzöttnek bizonyult fajták termesztésével.

Eredmény

A mintákat a Nébih ÉTbI Élelmiszer Mikrobiológiai Nemzeti Referencia Laboratórium vizsgálta DNS-alapú real-time PCR módszerrel. A vizsgálatok alapját az EURL GMFF (Géntechnológiával módosított élelmiszereket és takarmányokat vizsgáló európai referencialaboratórium) „Nem engedélyezett GM-petúnia kimutatása” című útmutatója képezte.

A vizsgálat megnyugtató eredménnyel zárult, egyik tételben sem mutattak ki géntechnológiai módosítást. A termesztők tájékoztatására ezúton tesszük közzé a megvizsgált és GMO-mentesnek bizonyult petúniafajták listáját.

Pete Andrásné
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2018/23 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben

Házikertünk egyik kedvenc növénye a szőlő, amely csak rendszeresen trágyázott, jó minőségű talajban képes évente megfelelő mennyiségű és minőségű, jóízű termést adni. A szőlőben a tápanyag-utánpótlást szeptembertől március végéig terjedő időszakban érdemes elvégezni.

Idén ünnepelhetjük először az Élelmiszerbiztonsági Világnapot

Az idei évtől június 7-e a biztonságos élelmiszerek előnyeiről szól majd. A tematikus világnap szükségességével 2015 óta foglalkoznak a szakemberek, végül az ENSZ 2018. december 20-án elfogadta a javaslatot. Az Agrárminisztérium, a magyar élelmiszerlánc-biztonságért felelős és az iránt maximálisan elkötelezett szervezetként, üdvözli az Élelmiszerbiztonsági Világnap bevezetését– fogalmazott Zsigó Róbert.

Zellert találtak a „zellert nem tartalmazó” leveskockákban

Zellert találtak a „zellert nem tartalmazó” felirattal ellátott dennree leveskocka és szárított zöldségkeverék termékekben. A Nébih – német riasztás alapján – a RASFF-on keresztül értesült a problémáról.

Két fiatal magyar kertépítő a WorldSkills-en

Átadták az Országos Parképítő Tehetséggondozó Tanbázist Budapesten, az Agrárminisztérium Közép-Magyarországi Agrár Szakképző Központ Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziumában. Ugyanezen a napon hirdették ki a WordSkills Kazan 2019 Szakmák Világbajnoksága kertépítő szakma nemzeti válogatójának eredményét is.

Indul az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM

Az Agrárminisztérium, az Iskolakertekért Alapítvány, a Váci Egyházmegyei Karitász és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara saját iskolakert kezdeményezéseik összehangolásaként országos iskolakert-fejlesztési programot indít januárban, melynek keretében tankertet hoznak létre a nagyvárosi iskolákban. A program legfontosabb célja a szemléletformálás.

A tárolókapacitás növelése segítheti a hagymaágazatot

A hazai hagymaágazat versenyképességének növelését célozza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hagyma munkacsoportja. Bár a 2018-as év a termelők szempontjából eredményes volt, a termelőket összefogó csoport – a piac évről évre jelentős ingadozását ellensúlyozandó – ösztönzi a tárolókapacitások növelését és a szorosabb együttműködést.

Ellenálló puszpángok

A január 9. és 11. között Baltimore-ban megrendezett Közép-Atlanti Faiskolai Szakváráson (MANTS) debütáltak a Saunders Brothers, Inc. faiskola által szelektált ellenálló, újgenerációs puszpáng-változatok. A NewGen márkanéven forgalomba hozott fajták ellenállók a puszpángvésszel szemben, és a faj másik ádáz ellensége, a selyemfényű puszpángmoly is kevésbé károsítja őket.

Városi dzsungel, instant kert és szabadidős vásárlás

A mai kor fogyasztói igénylik a környezetbarát „zöld termékeket” és szeretik a kerteket, növényeket. A német kertészeti és kertépítő szövetség tapasztalatai szerint nemcsak a magánkertesek részéről nőttek jelentős mértékben a megrendelések, hanem egyre több közpark és intézményi kert is épül, megújul, ami társadalmi és környezeti okokra egyaránt visszavezethető.

Szükség van-e csípős paradicsomra?

A csilipaprika evolúciós szempontból nézve a paradicsom távoli, undok unokatestvére. 19 millió évvel ezelőtt váltak le a közös őstől, de még mindig vannak közös szakaszok a DNS-ükben. Két különböző irányba fejlődtek: a paradicsom egy húsosabb, ásványi anyagokban gazdag gyümölcsöt, a csili azonban erőteljes védelmi vonalat hozott létre a kapszaicinoidok kifejlesztésével.

Kautzky Armand: az igénytelenség elkerül

Amikor a címe felől kérdeztem, biztos voltam benne, hogy nem a belvárosban kell majd keresnem Kautzky Armandot. A hegy lábánál az utolsó utcába kanyarodunk be, ott is az utolsó házat vásárolta meg évekkel ezelőtt a Kautzky család. Az erdő szinte összeér a kerttel, az udvaron még magasles is áll, a két kutyus, Csipke és Zsepi pedig türelmetlenül várja az erdei sétát, amit miattunk kellett elhalasztani.