Back to top

A GMO petúniaügy folytatása

A tavaly tavasszal váratlanul piacra került, genetikailag módosított (GM vagy GMO) narancssárga petúniák nagy visszhangot keltettek, a magyarmezogazdasag.hu is beszámolt az esetről. A Nébih idei kora tavaszi mintavételei azonban megnyugtató eredménnyel zárultak.

2017 tavaszán a petúnia transzgénikus érintettsége nagy megdöbbenést keltett a dísznövényes szakmában. Hanyagság vagy szándékosság okozta-e, nem tudjuk, de engedély nélkül hoztak forgalomba számos, idegen gént hordozó petúniafajtát, és erre csak véletlenül derült fény. Hány hasonló esemény lesz még? Azt gondolom, most már együtt kell élnünk azzal a tudattal, hogy a dísznövényszektor sem mentes a genetikai módosításoktól. Könnyen lehetséges, hogy más fajok is érintettek.

GMO-kutatások

A világhálón több tudományos írást találunk, amelyek megerősítik, hogy szerte a világon – így az USA-ban, Japánban és az EU-ban is –, folynak transzgénikus kutatások dísznövényekkel. A nemesítőházak versengése is azt erősíti, hogy a műhelyekből kikerülhetnek géntechnológiával módosított növények, amelyeket – akár a GM-érintettség ismerete nélkül – felhasználhatnak a hagyományos nemesítéseknél. Néhány vágott virág géntechnológiával módosított fajtája pedig már törvényesen is a piacon van (pl. az Applause kék rózsa, és számos szegfű).

Kockázat

A nemesítőknek és a szaporítóanyag- termesztőknek óriási a felelősségük abban, hogy géntechnológiával módosított növények engedély nélkül ne kerülhessenek a piacra. Szerencsére ezt már ők is fölismerték. A tavalyi botrányban érintett nemesítő, forgalmazó cégek mossák kezeiket a hatóságok előtt, mondván, nem tudtak a szennyezettségről. Hogy igyekezetüket megmutassák, petúniafajta- szortimentjüket független laboratóriumokkal megvizsgáltatták, és – javukra legyen írva – megtisztították állományaikat az érintett fajtáktól.

Uniós intézkedés

Az EU-s tagállamok szakembereiből álló bizottság (a 2001/18/EC irányelv alatti intézkedéseket szabályozó bizottság), amelyben hazánk is képviselteti magát, óvatosságra intette a tagállamokat, és

azt javasolta, hogy rendszeresen vegyenek mintákat a dísznövények GMO-vizsgálatára.

Az EU szabályai, valamint a magyar alkotmány és a kormány elkötelezettsége a GMO-mentes hazai vetőmag- és szaporítóanyag- termesztés mellett a hazai hatóságokat is kötelezi. A vetőmagvak és szaporítóanyagok géntechnológiai eredetének vizsgálata és ellenőrzése tekintetében hazánkban – az Agrárminisztérium mellett – a Nébih Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága az eljáró hatóság.

Hatósági mintavétel

A Nébih kisebb kutatást végzett a szakirodalomban és az adatbázisokban, hogy kiderítse, mely dísznövényfajok lehetnek érintettek a géntechnológiai eljárásokban.

Megállapították, hogy a kockázat nagy, ezért folyamatos mintavételekre van szükség, és az uniós utasítással összhangban rendszeres monitorozást terveznek a dísznövényeknél. A megfelelő szervezettség és egységes eljárás érdekében szakmai útmutatót, valamint éves ellenőrzési és mintavételi tervet dolgoztak ki.

A Nébih 2018-ban célszerűnek látta folytatni a szaporítóanyagok szélesebb körének vizsgálatát, bízva abban, hogy megnyugtatóan lezárhatják a petúniaügyet.

A mintákat a járási hivatalok munkatársai vették a 2018 tavaszán EUtagállamokból beszállított petúniatételekből. A kertészeti szaporítóanyag-felügyelők szaporítóanyag-behozatallal foglalkozó ismert nagykereskedőket, valamint egy termesztőt kerestek föl 2018 február elejétől április végéig, és összesen 130 petúniatételből vettek mintát. A mintavételre javasolt sorozatokat a Nébih jelölte ki kockázatértékelés alapján.

Az országos mintavétel 122 különböző petúniafajtát érintett, így nagy szortimentet sikerült megvizsgálni. A felügyelők helyszíni ellenőrzései igazolták, hogy az ellenőrzött üzemek felhagytak a 2017-ben GMO-fertőzöttnek bizonyult fajták termesztésével.

Eredmény

A mintákat a Nébih ÉTbI Élelmiszer Mikrobiológiai Nemzeti Referencia Laboratórium vizsgálta DNS-alapú real-time PCR módszerrel. A vizsgálatok alapját az EURL GMFF (Géntechnológiával módosított élelmiszereket és takarmányokat vizsgáló európai referencialaboratórium) „Nem engedélyezett GM-petúnia kimutatása” című útmutatója képezte.

A vizsgálat megnyugtató eredménnyel zárult, egyik tételben sem mutattak ki géntechnológiai módosítást. A termesztők tájékoztatására ezúton tesszük közzé a megvizsgált és GMO-mentesnek bizonyult petúniafajták listáját.

Pete Andrásné
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2018/23 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szilvakülönlegességek Érden

A 19. században még a szilvafajták fele sárga gyümölcsű volt, néhányukat ma is láthatjuk a NAIK Gyümölcstermeszáti kutatóintézet érdi génbankjában. ahol nyitott napon mutatták be a fajtákat. A kutatóintézet három állomásán is találhatók szilvaváltozatok, Érden 348, Cegléden 220, Újfehértón 138 fajta és tájfajta.

Veszélyesek lehetnek a dietanolamint tartalmazó állatgyógyászati készítmények

A fogyasztókra jelentett esetleges veszélye miatt határozatlan időre felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hét, dietanolamint tartalmazó állatgyógyászati készítmény forgalmazását. A korlátozás bevezetésére Magyarországon ez év májusában került sor, azóta az Európai Unió több tagállama követte a hazai példát.

Roadshow keretében tanulhatnak a modern technológiákról a dinnyetermesztők

Hamarosan befejeződik a dinnyeszezon a termelő körzetekben, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből még augusztus végéig bőségesen érkezik gyümölcs. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti osztályának elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: az idei szezonban körülbelül két héttel korábban érkezett a piacokra az igen jó minőségű görögdinnye.

Cserjék a Bibliából

A bibliai történetek nagy része vadvirágokban, cserjékben, szárazságtűrő törpecserjékben gazdag, legelőterületnek is megfelelő vidékeken játszódik. Ennek ellenére a vadon élő cserjék közül nem sokat említ a Biblia, pedig sokszor fontos a szerepük egy-egy történetben. A korábban megjelent Gyümölcsök a Bibliából illetve Zöldségek a Bibliából című cikkek folytatását közöljük.

Német precízió: 5400 tonna hulladék 95 százalékát újrahasznosították

A környezetet romboló műanyagok Németországban heves társadalmi ellenállást váltanak ki. Egy szakmai fórumon a nyilvánosság előtt igyekeztek föltárni a kertészeti termesztés műanyaghasználatának kérdéseit és az újrahasznosítás kilátásait. Az eseményről a Gemüse szaklap adott hírt.

Rekordtermés mandulából – mégsem örülnek a gazdák

Az kaliforniai mandulatermelők rekordtermésre számíthatnak, azonban kérdéses, milyen áron tudják eladni adni a portékájukat.

Uborkaszedés kézzel vagy géppel

A szántóföldön termesztett uborka kézzel és géppel egyaránt betakarítható, de mivel nem egyszerre érik, a taroló rendszerű gépi szedésnél tetemes a terméskiesés. Ha sikerül sérülés nélkül osztályozni, különböző méretű uborkák értékesíthetők, hiszen a konzervipar szinte minden méretet fölhasznál.

Kerti segítőinknek katica albérlet

Becse Ildikó, a Föngyöskert Gyógyító Völgy tervezője tele van jó ötletekkel. A Vértesacsa határában fekvő közel 10 hektáros területen katicák óvják a gyümölcsfákat. Ehhez a kert gondozói jópofa „szobácskát” tartanak fönt számukra.

Korai kápia nagylégterű fóliában

A fokozódó keresletet kihasználva Szentesen, Janó Imre is növelte a kápiapaprika területét, idén a másfél hektáros nagylégterű fóliatelep 60 százalékában azt ültette. A minél korábbi szedés érdekében pedig az ültetés utáni négy hétben síkfóliával is takarták az állományt a fűtetlen sátrakban. Ennek köszönhetően június 9-én már szállítottak árut a DélKerTÉSZ-hez.

Hátrányosan érintheti a dísznövény-termelőket az EU készülő rendelete

Harminckilenc magas növény-egészségügyi kockázattal rendelkező fás szárú dísznövény, illetve trópusi szobanövény harmadik országokból történő importját korlátozná az Európai Bizottság rendelettervezete, amelyről az EB Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatósága (DG SANTE) július közepén on-line konzultációt indított.