Back to top

A GMO petúniaügy folytatása

A tavaly tavasszal váratlanul piacra került, genetikailag módosított (GM vagy GMO) narancssárga petúniák nagy visszhangot keltettek, a magyarmezogazdasag.hu is beszámolt az esetről. A Nébih idei kora tavaszi mintavételei azonban megnyugtató eredménnyel zárultak.

2017 tavaszán a petúnia transzgénikus érintettsége nagy megdöbbenést keltett a dísznövényes szakmában. Hanyagság vagy szándékosság okozta-e, nem tudjuk, de engedély nélkül hoztak forgalomba számos, idegen gént hordozó petúniafajtát, és erre csak véletlenül derült fény. Hány hasonló esemény lesz még? Azt gondolom, most már együtt kell élnünk azzal a tudattal, hogy a dísznövényszektor sem mentes a genetikai módosításoktól. Könnyen lehetséges, hogy más fajok is érintettek.

GMO-kutatások

A világhálón több tudományos írást találunk, amelyek megerősítik, hogy szerte a világon – így az USA-ban, Japánban és az EU-ban is –, folynak transzgénikus kutatások dísznövényekkel. A nemesítőházak versengése is azt erősíti, hogy a műhelyekből kikerülhetnek géntechnológiával módosított növények, amelyeket – akár a GM-érintettség ismerete nélkül – felhasználhatnak a hagyományos nemesítéseknél. Néhány vágott virág géntechnológiával módosított fajtája pedig már törvényesen is a piacon van (pl. az Applause kék rózsa, és számos szegfű).

Kockázat

A nemesítőknek és a szaporítóanyag- termesztőknek óriási a felelősségük abban, hogy géntechnológiával módosított növények engedély nélkül ne kerülhessenek a piacra. Szerencsére ezt már ők is fölismerték. A tavalyi botrányban érintett nemesítő, forgalmazó cégek mossák kezeiket a hatóságok előtt, mondván, nem tudtak a szennyezettségről. Hogy igyekezetüket megmutassák, petúniafajta- szortimentjüket független laboratóriumokkal megvizsgáltatták, és – javukra legyen írva – megtisztították állományaikat az érintett fajtáktól.

Uniós intézkedés

Az EU-s tagállamok szakembereiből álló bizottság (a 2001/18/EC irányelv alatti intézkedéseket szabályozó bizottság), amelyben hazánk is képviselteti magát, óvatosságra intette a tagállamokat, és

azt javasolta, hogy rendszeresen vegyenek mintákat a dísznövények GMO-vizsgálatára.

Az EU szabályai, valamint a magyar alkotmány és a kormány elkötelezettsége a GMO-mentes hazai vetőmag- és szaporítóanyag- termesztés mellett a hazai hatóságokat is kötelezi. A vetőmagvak és szaporítóanyagok géntechnológiai eredetének vizsgálata és ellenőrzése tekintetében hazánkban – az Agrárminisztérium mellett – a Nébih Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága az eljáró hatóság.

Hatósági mintavétel

A Nébih kisebb kutatást végzett a szakirodalomban és az adatbázisokban, hogy kiderítse, mely dísznövényfajok lehetnek érintettek a géntechnológiai eljárásokban.

Megállapították, hogy a kockázat nagy, ezért folyamatos mintavételekre van szükség, és az uniós utasítással összhangban rendszeres monitorozást terveznek a dísznövényeknél. A megfelelő szervezettség és egységes eljárás érdekében szakmai útmutatót, valamint éves ellenőrzési és mintavételi tervet dolgoztak ki.

A Nébih 2018-ban célszerűnek látta folytatni a szaporítóanyagok szélesebb körének vizsgálatát, bízva abban, hogy megnyugtatóan lezárhatják a petúniaügyet.

A mintákat a járási hivatalok munkatársai vették a 2018 tavaszán EUtagállamokból beszállított petúniatételekből. A kertészeti szaporítóanyag-felügyelők szaporítóanyag-behozatallal foglalkozó ismert nagykereskedőket, valamint egy termesztőt kerestek föl 2018 február elejétől április végéig, és összesen 130 petúniatételből vettek mintát. A mintavételre javasolt sorozatokat a Nébih jelölte ki kockázatértékelés alapján.

Az országos mintavétel 122 különböző petúniafajtát érintett, így nagy szortimentet sikerült megvizsgálni. A felügyelők helyszíni ellenőrzései igazolták, hogy az ellenőrzött üzemek felhagytak a 2017-ben GMO-fertőzöttnek bizonyult fajták termesztésével.

Eredmény

A mintákat a Nébih ÉTbI Élelmiszer Mikrobiológiai Nemzeti Referencia Laboratórium vizsgálta DNS-alapú real-time PCR módszerrel. A vizsgálatok alapját az EURL GMFF (Géntechnológiával módosított élelmiszereket és takarmányokat vizsgáló európai referencialaboratórium) „Nem engedélyezett GM-petúnia kimutatása” című útmutatója képezte.

A vizsgálat megnyugtató eredménnyel zárult, egyik tételben sem mutattak ki géntechnológiai módosítást. A termesztők tájékoztatására ezúton tesszük közzé a megvizsgált és GMO-mentesnek bizonyult petúniafajták listáját.

Pete Andrásné
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2018/23 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

60 ezer doboz kétes eredetű étrend-kiegészítőre csapott le a Nébih

Egy fővárosi raktárban több mint 60 000 doboz, jogszerűtlenül forgalomba hozott étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sikeres ellenőrzésre egy több társhatóság részvételével lebonyolított akció részeként került sor, melyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) koordinált.

Kiheverték a növények is az áradást Szentgotthárdon

Hetekkel ezelőtt jelentős áradás vonult végig a Rába vasi szakaszain. Többek között Szentgotthárdnál is, ahonnan a Vas megyei hírportál olvasója fotókat küldött arról, hogyan regenerálódtak a növények.

Gluténmentes spagettiket ellenőrzött a Nébih

Az év hatodik Szupermenta terméktesztjén a gluténmentes spagettiket ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek laboratóriumban ellenőrizték többek között a termékek glutén-, laktóz-, tejfehérje tartalmát, de a tojásfehérje allergén jelenlétét is. A vizsgálatokon mind a 9 kukoricaliszt alapú száraztészta megfelelt.

Feldman: az új KAP támogassa a gmo-mentes szójatermelést

Növelni kell az Európában előállított, gmo-mentes fehérjetakarmány-alapanyagok mennyiségét, ehhez pedig az unió 2020 utáni támogatáspolitikájában (KAP) legalább szinten kell tartani a termeléshez kötött támogatásokat – jelentette ki Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Németországban, az 5. Nemzetközi Duna-Szója Kongresszuson.

Műtrágyával a gyomok ellen

Egy újonnan kifejlesztett műtrágyázási rendszer tápanyaggal látja el a génmódosított gyapotot és eközben pusztítja a herbicidekre egyre rezisztensebbé váló gyomokat.

Ellepték a krumplibogarak a kónyi kerteket

Krumplibogár-invázióval küzdenek Győr-Moson-Sopron megyei Kóny kerttulajdonosai. Ezerszám lepik el a bogarak birtokaikat és szinte mindent elpusztítanak, ami eléjük kerül.

Ovikertben termesztik a kicsik a tízóraihoz a zöldségeket

Magaságyás készült a Ficánkoló óvoda udvarán Vasváron. A mini zöldségeskert érdekessége, hogy ovis kezek ültették a magokat, palántákat. A termőföldet is maguk keverték a kicsik.

Növényvédelmi előrejelzés – Medárd után

Az elmúlt hét időjárása teljes mértékben a Medárdra jellemző csapadékos, párás, fülledt időt idézte. A gyümölcsféléket károsító molyfajok mellett a nedvességet igénylő kórokozók is megtalálták életfeltételeiket a gyors felszaporodáshoz.

Minden, amit a máktermesztés ellenőrzéséről tudni kell

Második alkalommal rendezték meg június 11-én, Tordason az étkezési és ipari máktermesztés hatósági ügyeivel foglakozó járási szakemberek szakmai tanácskozását. A program résztvevői, a mindennapi hatósági feladatok megvitatásán túl, kísérőprogramként a mák virágzáskori fajtabemutatóját is megtekinthették a Nébih tordasi fajtakísérleti állomásán.

Éjjel is beporzáson dolgoznak a drónok Amerikában

A méhek száma világszerte csökken. Gazdálkodók, természetvédők és kutatók egyaránt a megoldásokat keresik erre a problémára, de arra is, miként lehetne mesterségesen megoldani a virágok beporzását. Egy New York-i cég a legmodernebb technológiákat teszteli.