0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Harcias kakasok

Amióta a világ világ, a baromfiudvar elképzelhetetlen kakasok nélkül. Mondhatni, a kakaskukorékolás elválaszthatatlan része a vidéki életérzésnek. Ennek azonban árnyoldalai is vannak. Napjainkban a kakastartás leginkább azért okozhat gondot, mert egy-egy szomszéd nem hajlandó tűrni a hajnali kakaskukorékolást.

Pedig ez az esetek legnagyobb többségében nem sért semmiféle szabályt, rendeletet. Ám vannak olyan fajták, melyeket kifejezetten hosszú, gyakori kukorékolásra nemesítettek ki. Ezek egy idő után valóban az idegeire mehetnek az embernek.

E különleges fajták tartását egyes országokban külön rendeletben szabályozzák. Nálunk azonban az így szelektált állatokból még mutatóban sem igen akad. A gyakori kakaskukorékolásnál sokkal gyakoribb gond, hogy a hamis kakasok gondozójukkal, vagy azok családtagjaival is szembeszállnak, akár súlyosabb sérülést is okozhatnak. Ilyen szempontból különösen a gyerekek, vannak veszélyben.

A kakasoknál az agresszivitás mértéke változó, de vannak olyan fajták, mint például a hampshire, melyeknél igen sok hamis kakas fordul elő. Jellemzően az őshonos, kisebb termetű fajtáink között kevesebb a harcias példány, hiszen ezeket hajdanán eleink erre is szelektálták. Azokon a portákon, ahol több tucat tyúk is él az udvaron, tehát több kakasra is szükség van, jellemzően ezek agresszivitása megnőhet, mivel csoportba verődve erősebbnek érezhetik magukat. Így gyakorta nem egyedül, hanem többedmagukkal egyszerre támadnak gondozójukra.

A különösen harcias kakasoktól nem érdemes meghagyni utódokat, mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy a következő generációkban is nagy számban fordulnak elő nehezen kezelhető példányok.

Forrás: Kistermelők Lapja