Back to top

Húst találtak a Tesco vegetáriánus termékeiben

A brit élelmiszer-felügyet közlése szerint hússzármazékokat találtak a Tesco és a Sainsbury húsmentes és vegán termékeiben.

A brit Élelmiszer Szabványügyi Hivatal (FSA) laboratóriumi tesztjei szerint többek között disznóhúst mutattak ki a húsmentes húsgolyóban és pulykát a félkész vegán makaróniban – írja a vg.hu.

A FSA vizsgálatát megelőzte a The Daily Telegraph egyik írása, miszerint a Tesco félkész vegán makaróni termékében pulykahúst, illetve disznóhúst mutattak ki a „húsmentes” húsgolyóban.

A hivatal hangsúlyozta, továbbra is elsőbbséget kell élveznie annak, hogy a fogyasztók csak azt a terméket vásárolhassák meg, amelynek a szupermarketláncok meghirdetik. A Tesco és a Sainsbury reagált:

komolyan veszik a dolgot, mindent megtesznek a vegetáriánus vásárlók kiszolgálásáért, emiatt aggasztják őket az új eredmények és kivizsgáljak, hogy történhetett ilyesmi.

A Sainsbury azt is kijelentette, hogy a húsmentes termékeiket olyan gyárakban állítják elő, ahol szigorúan csak húsmentes termékeket készítenek el. Ezeket pedig rendszeres ellenőrzik, és eddig még semmilyen problémával nem találkoztak.

A Tesco közleményében kéri a Telegraph-ot, hogy osszák meg az általuk bevizsgáltatott termékeket és a róluk szóló eredményeket is, hogy majd a szupermarket-hálózat további vizsgálatra elküldhesse. A Telegraph beszámolója szerint 10 különböző élelmiszert küldött el egy német kormány által akkreditált élelmiszer-vizsgáló laboratóriumnak, amely nyolcféle húsra végzett el teszteléseket.

Forrás: 
vg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lengyel marhahús-botrány: a csehek bizalmatlanok

A cseh agrárminiszter szerint Prága továbbra is szükségesnek tartja a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, mert nem bízik a lengyelországi élelmiszerellenőrzési rendszerben.

Felére csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása

Ötvenkét százalékkal csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása három év alatt Kalifornia államban, ahol 2015-ben vezették be az egészséget károsító italok megadóztatását - derítették ki a Kaliforniai Egyetem kutatói.

Sikerrel zárult az Agrárminisztérium szerbiai intézményfejlesztési projektje

A mintegy két és fél éven át tartó szerbiai állategészségügyi intézményfejlesztési (Twinning) projekt célja az uniós csatlakozásra készülő szerb hatóságok kapacitásfejlesztése, valamint az állatokról emberekre terjedő fertőző betegségek (zoonózisok), és az élelmiszer eredetű betegségek kezelése volt.

Élelmiszer-Higiéniai és –biztonsági rendezvénysorozatot tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága az „Együtt az élelmiszeriparért” konferenciasorozat keretében „Élelmiszer-higiénia és -biztonság kis- és közepes vállalkozásoknak” című rendezvényt tart három helyszínen.

6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi üzletek forgalma tavaly decemberben a nyers adat szerint 3,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4 százalékkal nőtt a forgalom.

Többet költünk élelmiszerre, mint bármi másra

A magyarok közel fele (46 százalék) úgy véli, jobban áll anyagilag, mint öt évvel korábban. A pénztöbbletből leginkább a kiskereskedelem profitált: 100-ból 42 magyar fogyasztó, saját bevallása szerint, többet költ élelmiszerre, mint öt évvel ezelőtt.

A németek megfeleznék a kidobott élelmiszer mennyiségét

Az élelmiszerhulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el szerdai ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni.

Termelői piac nyílt Pusztaszeren

A helyben és a környékbeli tanyákon élők régóta felmerülő igényeit kiszolgáló új közösségi térrel gazdagodott Pusztaszer, ahol a kor követelményeinek megfelelő elárusítóhelyen találhat egymásra termelő és fogyasztó – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31 és fél millió forintból kialakított pusztaszeri piactér átadásán.

Élelmiszerbiztonság: Mese habbal?

Új elemmel, oktató jellegű mesekönyvvel bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oktatási programja. Az elsősorban 3. és 4. osztályosoknak szóló „Mese habbal, szülinappal” című történetet Gévai Csilla meseíró jegyzi. A kiadványt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár mutatta be ma a Csillaghegyi Általános Iskolában.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.