Back to top

Jégkrémhiány jöhet egész Európában

Jégkrémhiányra kell számítani egész Európában a felmelegedés hatására megugró kereslet és a munkaerőhiány miatt – közölte az InfoRádióval a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára. Intődy Gábor szerint eljutnak ugyan a hűsítő édességek a boltokba, de hamar kifogyhatnak a kereskedők a készletekből.

Hatalmas a jégkrémpiac – hangsúlyozta az Inforádiónak Intődy Gábor. Csak az importforgalom meghaladja a 3 milliárd dollárt, a beérkező mennyiség pedig több mint egymillió tonna. Ráadásul a globális piac is folyamatosan bővül – tette hozzá a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára.

Szűkülhet a kínálat, kánikulai napokon pedig ki is fogyhat a készlet

Mivel időjárásfüggő termékről beszélünk, azt gondolhatnánk, örülnek a jégkrémgyártók a nagy melegnek, de Intődy Gábor elmondta, a globális felmelegedés miatt egyes minőségi alapanyagokat egyre nehezebb beszerezni, például a gyümölcsöket. „A jégkrémgyártók egyik szeme valószínűleg sír, a másik nevet” – fogalmazott.

Idén nyáron egész Európában jégkrémhiány várható.

„Ez nem azt jelenti, ha valaki jégkrémet keres, feltétlenül üres polcokat fog látni, de azt igen, hogy gyorsabban ürülnek a készletek” – magyarázta a szövetség titkára. Időnként szűkülhet a kínálat, vagy nagyon meleg napokon el is fogyhat a készlet.

A kereslet növekedésén kívül ezt Magyarországon a munkaerőhiány is tetézi – tette hozzá. Bár eddig hazánkban nem volt változás a jégkrémek árában, arra számítani lehet, hogy ha az alapanyagköltségek megugranak, a termékek is drágulhatnak.

"A gyártóktól nem kaptunk olyan jelzést, hogy jelentős változás lenne az árazásban" - mondta Intődy Gábor.

Forrás: 
Inforádió

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Többet pazarolnak a fogyasztók, mint a feldolgozók

Felmérések szerint az Európai Unióban a fogyasztók élen járnak az élelmiszerpazarlás tekintetében, azonban a feldolgozók számára is vannak lehetőségek a veszteségek csökkentésére. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igyekszik a fejlődést elősegíteni az élelmiszer előállítók körében.

Bioropi és a feldolgozóipar

Évek óta nő a feldolgozott élelmiszerek forgalmazásának aránya, s az egyre élesedő ágazati versenyben a költségek optimalizálásával, csökkentésével igyekeznek nyerő helyzetbe kerülni. Egervári Márk, a Biopont Kft. ügyvezető igazgatójának cégbemutatkozójával kezdődött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága "Erősödő élelmiszergazdaság" címmel tartott sajtótájékoztatója Ercsiben.

Édesipari összefogás a szakképzett utánpótlásért

Három édesipari cég összefogásával, valamint a helyi önkormányzat támogatásával többféle duális képzés indul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen – jelentették be a városban megrendezett sajtótájékoztatón, csütörtökön.

Fémdarabot találtak a csokoládéba mártott goji bogyóban

Az Egyesült Királyság bejelentése szerint – vállalati önellenőrzés során – fémdarabokat találtak az egyik, csokoládéba mártott nyers goji bogyó termékben, amelyből Magyarországra is érkezett.

Elkezdődött a homoktövisszüret

Elkezdődött a homoktövisszüret Jászszentandrás határában. Idén is bő termés várható, ami jócskán ad munkát a helyieknek. Egyre kevesebb a közfoglalkoztatott dolgozó, ezért a kétkezi munkát igénylő betakarítás olykor nehézségekbe ütközik. A piac telített, ez pedig folyamatos termékmegújításra ösztönözi a feldolgozást végző szociális ­szövetkezetet.

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozásról "tanulhatunk együtt"

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Tanuljunk együtt” című ingyenes szakmai programsorozatának keretein belül az őszi félévben is meghirdeti a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás tematikájú rendezvényét.

Olcsó és jó minőségű a szilva

Olcsóbb alapanyagból készülhet idén a szilvapálinka, az átlagosnak mondható termésért ugyanis a tavalyinál jelentősen kevesebbet fizetnek a feldolgozók. A ­30-40 forintos kilónkénti ár, amivel több esetben is találkozhattak a gazdák, a termelési költséget sem fedezte.

Új nápolyigyártó gépet is üzembe helyeztek a Rétságon

Új gyártóüzemmel, valamint nápolyigyártó és -csomagoló technológiával bővítette kapacitását az U és U Kft. (az Urbán cégcsoport tagja) a Nógrád megyei Rétságon; a beruházáshoz 432 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) - erről közleményben tájékoztatta a cég kedden az MTI-t.

„Eltört” kakaó helyett fenntartható gazdálkodás

Amerika egyik legnagyobb magánkézben lévő élelmiszeripari vállalat, a Mars új „kakaó stratégiával” rukkolt elő, melynek célja újratervezi az ellátási láncukat annak érdekében, hogy visszaszorítsák az erődirtásokat és a gyermekmunkát a kakaóültetvényekre építő országokban.

Törökországba költözik a Negro

A snackgyártó Mondelez International vállalat áthelyezi a Negro cukorkák gyártását a törökországi Gebzében található üzemébe jövő év június végéig, ezzel megszűnik a Győri Keksz Kft. által üzemeltetett cukorkagyár működése Győrben - tájékoztatta a Mondelez Hungária Kft., valamint a Győri Keksz Kft. kommunikációs tanácsadója csütörtökön az MTI-t.