Back to top

Jégkrémhiány jöhet egész Európában

Jégkrémhiányra kell számítani egész Európában a felmelegedés hatására megugró kereslet és a munkaerőhiány miatt – közölte az InfoRádióval a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára. Intődy Gábor szerint eljutnak ugyan a hűsítő édességek a boltokba, de hamar kifogyhatnak a kereskedők a készletekből.

Hatalmas a jégkrémpiac – hangsúlyozta az Inforádiónak Intődy Gábor. Csak az importforgalom meghaladja a 3 milliárd dollárt, a beérkező mennyiség pedig több mint egymillió tonna. Ráadásul a globális piac is folyamatosan bővül – tette hozzá a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára.

Szűkülhet a kínálat, kánikulai napokon pedig ki is fogyhat a készlet

Mivel időjárásfüggő termékről beszélünk, azt gondolhatnánk, örülnek a jégkrémgyártók a nagy melegnek, de Intődy Gábor elmondta, a globális felmelegedés miatt egyes minőségi alapanyagokat egyre nehezebb beszerezni, például a gyümölcsöket. „A jégkrémgyártók egyik szeme valószínűleg sír, a másik nevet” – fogalmazott.

Idén nyáron egész Európában jégkrémhiány várható.

„Ez nem azt jelenti, ha valaki jégkrémet keres, feltétlenül üres polcokat fog látni, de azt igen, hogy gyorsabban ürülnek a készletek” – magyarázta a szövetség titkára. Időnként szűkülhet a kínálat, vagy nagyon meleg napokon el is fogyhat a készlet.

A kereslet növekedésén kívül ezt Magyarországon a munkaerőhiány is tetézi – tette hozzá. Bár eddig hazánkban nem volt változás a jégkrémek árában, arra számítani lehet, hogy ha az alapanyagköltségek megugranak, a termékek is drágulhatnak.

"A gyártóktól nem kaptunk olyan jelzést, hogy jelentős változás lenne az árazásban" - mondta Intődy Gábor.

Forrás: 
Inforádió

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bezár a román Nestlé üzem, Magyarországra költözhet?

A svájci Nestlé élelmiszeripari csoport bezárja egyetlen romániai üzemét Temesváron, így 388 ember marad állás nélkül - jelentette be pénteken a vállalat.

Kevés a hazai alapanyag: mi lesz a magyar gyümölcslével?

Komoly gondok elé néz a hazai gyümölcslégyártás, mert rohamosan csökken a felhasználható alapanyag, derült ki a FruitVeB tanácskozásán. A klasszikus magyar gyümölcslevekhez szinte asztali minőségű termésre, zamatos fajtákra van szükség.

Megbízható pritaminpaprikák

Régóta termesztett fajtatípus hazánkban a paradicsom alakú paprika, a bolgár kertészek honosították meg. A kezdetben termesztett szabad elvirágzású (konstans) fajtákat idővel fölváltották a nagyobb termőképességű, jobb bogyóminőségű hibridek.

Változások az állati eredetű melléktermékek bejelentésénél

Megkezdődött a 2018-as jelentéstételi időszak az állati melléktermékekre vonatkozóan. Az idei évtől kötelezően elektronikusan benyújtandó jelentést a NÉBIH új Állati Eredetű Melléktermék Bejelentő Rendszerében tehetik meg ügyfeleink.

Nőtt a csipszadó

Január 1-től általánosan 20 százalékkal emelkedik a népegészségügyi termékadó (neta) az egészségi kockázatot jelentő ételek és italok esetében, emellett az adóköteles italok körébe tartoznak újévtől a gyümölcspárlat, a pálinka és a gyógynövényes italok is - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel.

Mézeskalácsfalu Szomoron

Lélegzetelállítóan aprólékos munkával készült, igazi mesterművek láthatók Szomoron, ezen a Dunántúl északkeleti részén, Komárom-Esztergom-, Pest-, és Fejér megye hármas találkozásánál fekvő településen. A mézeskalácstészta kezelhetősége miatt a résztvevők bármit elkészítenek, ami eszükbe jut. A település középületei, magánházak, templomok tekinthetők meg a plébánia épületében.

Az anyaországi gazdaságot is erősítik a külhoni vállalkozások

Az anyaországi gazdaság azáltal csak erősödhet, ha a külhoni magyar vállalkozások is megjelennek a magyar piaci folyamatokban - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter pénteki vajdasági látogatásán.

Ütőfák őrzik a mézeskalács titkait

A mézeskalácsosság eredete a régmúltba nyúlik vissza. Noha már a letelepült magyarság körében is ismertek voltak különféle mézből készült édességek, az első mézeskalácsokat szász telepesek és a méhészkedést felkaroló szerzetesek készítették

Ismét kapható a legendás magyar csoki

A négy éve nem gyártott Piros Mogyorós legendás magyar márkát most egy magyar, édesiparban két évtizedes kereskedelmi tapasztalattal rendelkező vállalkozás éleszti újra.

A zöldségchips és a lekvárkészítés titkai

2018. december 7-8-án lezajlott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Tanuljunk Együtt!” programsorozatának idei utolsó eseménye. A zöldség- és gyümölcsfeldolgozási gyakorlaton élelmiszer-előállítók és mezőgazdasági termelők egyaránt részt vettek.