Back to top

Jégkrémhiány jöhet egész Európában

Jégkrémhiányra kell számítani egész Európában a felmelegedés hatására megugró kereslet és a munkaerőhiány miatt – közölte az InfoRádióval a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára. Intődy Gábor szerint eljutnak ugyan a hűsítő édességek a boltokba, de hamar kifogyhatnak a kereskedők a készletekből.

Hatalmas a jégkrémpiac – hangsúlyozta az Inforádiónak Intődy Gábor. Csak az importforgalom meghaladja a 3 milliárd dollárt, a beérkező mennyiség pedig több mint egymillió tonna. Ráadásul a globális piac is folyamatosan bővül – tette hozzá a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára.

Szűkülhet a kínálat, kánikulai napokon pedig ki is fogyhat a készlet

Mivel időjárásfüggő termékről beszélünk, azt gondolhatnánk, örülnek a jégkrémgyártók a nagy melegnek, de Intődy Gábor elmondta, a globális felmelegedés miatt egyes minőségi alapanyagokat egyre nehezebb beszerezni, például a gyümölcsöket. „A jégkrémgyártók egyik szeme valószínűleg sír, a másik nevet” – fogalmazott.

Idén nyáron egész Európában jégkrémhiány várható.

„Ez nem azt jelenti, ha valaki jégkrémet keres, feltétlenül üres polcokat fog látni, de azt igen, hogy gyorsabban ürülnek a készletek” – magyarázta a szövetség titkára. Időnként szűkülhet a kínálat, vagy nagyon meleg napokon el is fogyhat a készlet.

A kereslet növekedésén kívül ezt Magyarországon a munkaerőhiány is tetézi – tette hozzá. Bár eddig hazánkban nem volt változás a jégkrémek árában, arra számítani lehet, hogy ha az alapanyagköltségek megugranak, a termékek is drágulhatnak.

"A gyártóktól nem kaptunk olyan jelzést, hogy jelentős változás lenne az árazásban" - mondta Intődy Gábor.

Forrás: 
Inforádió

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Komoly változások a Szamos Marcipánnál

Változatlan tulajdonosi struktúra mellett holdinggá alakult és Justin István személyében új ügyvezetőt nevezett ki a Szamos Marcipán Kft. élére a Szamos családi vállalkozás tulajdonosi menedzsmentje - adta hírül a társaság.

A magyar cukrászok hírneve a tét

Ha nem jó minőségűek a termékek, akkor nemcsak a szakma sérül, hanem előbb-utóbb a vendég is elfogy. Hiába az élelmiszerkönyv szigorú szabályozása, a cukrásziparban is vannak még gondok a minőséggel.

Kötelező lesz a fő alapanyag eredetjelzése címkéken

Nem trükközhetnek tovább az élelmiszergyártók a termékek származási helyével. Egy uniós rendelet ugyanis arra kötelezi a feldolgozókat, hogy a származási hely mellett a fő összetevő eredetét is jelöljék az árukon, ha a két helyszín eltér egymástól. Az agrártárca is üdvözli a lépést, hiszen így megakadályozható a vásárlók félrevezetése a hazai és az uniós élelmiszerpiacon egyaránt.

ASP: a tárca dolgozik a kárenyhítési lehetőségeken

Az afrikai sertéspestis (ASP) magyarországi megjelenése miatt az elmúlt időszakban estek a felvásárlási árak, ám semmi nem indokolja azt, hogy ez a folyamat folytatódjon – mondta el a magyarmezogazdasag.hu-nak Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. A tárca még július elején kifizeti a közel 2,5 milliárd forintnyi hízók utáni állatjóléti támogatást.

Piacon a friss idei meggy

A napokban már kapható a korai hazai meggy a piacokon, üzletekben. Magyarország az Európai Unió második legnagyobb meggytermelője; az utóbbi években itthon is egyre népszerűbb a frisspiaci meggy – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Legtöbb az Érdi és a Debreceni bőtermő, az Újfehértói fürtös valamint a Kántorjánosi fajtákból terem.

Keresett árucikk a magyar fagyasztott zöldség

A fagyasztott zöldségek tavalyi kivitele bőven többletes volt, ugyanis a 85,5 millió eurós, 118 ezer tonnás fagyasztott zöldségexporttal szemben 24,2 millió eurós, 37 ezer tonnás import állt. Meghatározó termék a csemegekukorica és a zöldborsó.

Egymilliárd forintból bővült a berkenyei gyümölcsfeldolgozó

Új gyümölcsfeldolgozó üzemet adott át a Nógrád megyei Berkenyei Faluszövetkezet csütörtökön; a szövetkezet tavaly 2800 tonna árut dolgozott fel, az egymilliárd forintos beruházás lehetővé teszi ennek megduplázását, ezzel a cég Magyarország egyik legnagyobb fagyasztottgyümölcs-feldolgozója lesz - mondta az ünnepélyes átadáson a faluszövetkezet elnöke.

Biztató lehetőségek a baromfiipar előtt

Kedvező világpiaci környezet és lehetőségek mellett jelentősen növelheti kibocsátását idén a hazai baromfiipar - mondta lapunknak a Baromfi Világnap alkalmából Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács tisztségében újabb 3 évre megerősített elnöke.

Terjed a mesterséges intelligencia a feldolgozóiparban is

Az Európai Bizottság több intézkedést terjesztett elő, hogy a mesterséges intelligenciát az európai polgárok szolgálatába állítsa és javítsa az európai versenyképességet ezen a területen.

Lendületben a homoktövis

Egy éve alakult meg a homoktövis termesztőket összefogó Első Magyar Homoktövis Mezőgazdasági Szövetkezet. Termékeiket bestberry.hu márkanév alatt forgalmazzák. Ezt a sokrétű egészségvédő hatással rendelkező növényt körülbelül százan termesztik hazánkban, közülük harmincheten alkotják jelenleg a szövetkezetet.