Back to top

Később indult a spanyol dinnye

Spanyolország déli zöldségeskertjében, Almériában ezúttal a szokásosnál később kezdődött a dinnyeszezon, pedig bőven van kereslet az árujukra Európa-szerte. A görögdinnye árával elégedettek a termesztők, a sárgadinnyéével kevésbé.

A fruchthandel.de információi szerint nem panaszkodnak a görögdinnye-árakra a spanyol termesztők. A 23. héten, vagyis június első teljes hetében a mini görögdinnye kilójáért átlagosan 0,62 eurót kaptak, a fekete héjú dinnyéért 0,70 eurót, a csíkosért pedig 0,60-at.

A sárgadinnye esetében már nem ennyire derűs a kép. A Piel de Sapo típusú dinnyék kilónkénti ára 0,40, sőt akár 0,25 euróig is süllyedt, a kanáridinnyének vagy mézdinnyének nevezett sárga fajtakör termelői ára átlagosan 40 cent, a zöld belsejű galia dinnyéket pedig 5-20 centért vásárolták fel.

Európa zöldségeskertjében, a téli termesztés zászlóshajójaként ismert Almériában ugyanakkor már a következő szezont is tervezik. A vetőmag-forgalmazó cégek úgy számolnak, hogy később ültetik majd el a paradicsomot és a paprikát, és bár korai lenne még konkrétumokat mondani, a termesztőfelületek várhatóan nem változnak. Talán paradicsomból fognak kicsit kevesebbet ültetni, mert a rövid ideig tartó jó árak ellenére összességében csökken a lelkesedés a termesztése iránt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Amit eddig nem tudtunk a paradicsomléről

A paradicsomlé többek között káliumot tartalmaz, amely segíti az izmok és az idegrendszer megfelelő működését és támogatja a megfelelő vérnyomás fenntartását. 100 ml paradicsomlé 260 mg káliumot tartalmaz, ami a napi ásványi anyag bevitel referenciaértékének 13% -át biztosítja.

Elviszi a víz a spanyol mandarint?

Özönvízszerű eső és jég zúdult a spanyolországi Valencia tartomány gyümölcsöseire és zöldségtermő területeire. Az első becslések 70 millió euróra (több mint 20 milliárd forintra) teszik a kárt, de ha marad az ítéletidő, akkor 100 millió euró fölé is emelkedhet.

Kevert kínai méz Spanyolországból

Egy régi meghívásnak tettem eleget, amikor idén nyáron Spanyolországban jártam. Az ország középkeleti részén látogattam meg egy méhészszövetkezetet, méhészetet és beszélgethettem méhészekkel. (Bross Péter beszámolója)

Újítani kell a dinnyeágazatban

Három fontos kérdésre kell jól reagálnunk: fajtaszerkezet-váltás, piacépítés, szervezettség - hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete által rendezett regionális fórumon, melyet a Magyar dinnyetermesztés jövője címmel tartottak csütörtökön Medgyesegyházán, ahova nagyon sok termelő érkezett.

Százezer tonna ipari paradicsom

Szinte egymást érik az ipari paradicsommal megrakott szerelvények az Univer Product Zrt. kecskeméti telepén. A két lépcsőben több, mint 9 milliárd forintból megvalósított műszaki, infrastrukturális, építési és technológiai fejlesztésnek köszönhetően idén már több mint 100 ezer tonna ipari paradicsomot dolgoznak föl az üzemben. Ezzel a 37. helyre kerültek a paradicsomföldolgozók világrangsorában.

Keserédes dinnyeszezon

Nem panaszkodhattak a szezon egyhangúsága miatt idén a magyar görögdinnye-termelők. A korai meleget júliusban erős lehűlés és eső követte, ami a termésmennyiséget és a keresletet is visszavetette, az exportpia­cokon is nagyon nyomott árak alakultak ki. Bár az augusztusi hőségnek köszönhetően megugrott forgalom az árakra is jó hatással volt, ez már nem tudta kompenzálni a korábbi veszteségeket.

Sajt 4,6 millió forintért

Penészes, szagos, markáns és augusztus vége óta csúcstartó. A spanyolországi Las Arenasban 14 300 euróért, azaz több mint 4,6 millió forintért kelt el egy két kilogrammos kéksajt.

Jövőre is szívesen viszontlátná a kedvenc paradicsomfajtáját? Most fogjon róla magot!

Ismerős a helyzet? Az idén nagyon finom paradicsomot sikerült nevelni, vessünk hát belőle jövőre is. Elvileg nem nehéz feladat, néhány részlettel azonban nem árt tisztában lenni, nehogy csalódás legyen a vége.

Átformálták a spanyol dinnyepiacot

Idén Spanyolországban a dinnyefelület meghaladta a 20 ezer hektárt, és az utóbbi évtizedben megváltozott vásárlói szokásokhoz igazodva, a terület mintegy 70 százalékán mag nélküli fajtákat termesztenek. Ezzel együtt a hajtatási felület is 3000-ről 8000 ezer hektárra nőtt Almériában.

Zöldségről, gyümölcsről "szermaradéktalanul"

A fogyasztók egészségesen akarnak táplálkozni, ezért szigorúak a zöldség-gyümölcsökben kimutatható szermaradékokra vonatkozó előírások. A FruitVeB és a Hortiservice Kft. közös rendezvényén elismert szaktanácsadók osztották meg ismereteiket, tapasztalataikat arról, hogy a termelők hogyan felelhetnek meg ennek a kihívásnak. Mindezek középpontjában az Aminoret® szermaradékmentes technológia állt.