Back to top

Később indult a spanyol dinnye

Spanyolország déli zöldségeskertjében, Almériában ezúttal a szokásosnál később kezdődött a dinnyeszezon, pedig bőven van kereslet az árujukra Európa-szerte. A görögdinnye árával elégedettek a termesztők, a sárgadinnyéével kevésbé.

A fruchthandel.de információi szerint nem panaszkodnak a görögdinnye-árakra a spanyol termesztők. A 23. héten, vagyis június első teljes hetében a mini görögdinnye kilójáért átlagosan 0,62 eurót kaptak, a fekete héjú dinnyéért 0,70 eurót, a csíkosért pedig 0,60-at.

A sárgadinnye esetében már nem ennyire derűs a kép. A Piel de Sapo típusú dinnyék kilónkénti ára 0,40, sőt akár 0,25 euróig is süllyedt, a kanáridinnyének vagy mézdinnyének nevezett sárga fajtakör termelői ára átlagosan 40 cent, a zöld belsejű galia dinnyéket pedig 5-20 centért vásárolták fel.

Európa zöldségeskertjében, a téli termesztés zászlóshajójaként ismert Almériában ugyanakkor már a következő szezont is tervezik. A vetőmag-forgalmazó cégek úgy számolnak, hogy később ültetik majd el a paradicsomot és a paprikát, és bár korai lenne még konkrétumokat mondani, a termesztőfelületek várhatóan nem változnak. Talán paradicsomból fognak kicsit kevesebbet ültetni, mert a rövid ideig tartó jó árak ellenére összességében csökken a lelkesedés a termesztése iránt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Roadshow keretében tanulhatnak a modern technológiákról a dinnyetermesztők

Hamarosan befejeződik a dinnyeszezon a termelő körzetekben, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből még augusztus végéig bőségesen érkezik gyümölcs. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti osztályának elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: az idei szezonban körülbelül két héttel korábban érkezett a piacokra az igen jó minőségű görögdinnye.

Evett már Ön füstölt dinnyét?

Will Horowitz, New York-i séf különleges étellel, sóban szárított, füstölt görögdinnyével kápráztatja el vendégeit a Ducks Eatery étteremben. Az étel külsőre teljesen úgy néz ki, mint a marhasteak vagy füstölt sonka, íze azonban semmihez sem fogható.

Szeptemberig lesz dinnye, de a minőség kérdéses

Sok termelő nem tudta időben leszedni a termést, a kiadós esők miatt romlott a kint maradt dinnye minősége. Rontotta a hazai termelők exportpozícióit, hogy a meghatározó Spanyolországban a hűvös miatt kitolódott az érés, így az egyébként a spanyol után érkező magyar dinnye július közepéig „beszorult” a hazai piacra.

Egy hónappal rövidebb lesz idén a dinnyeszezon

Egy hete kezdődött el az igazi kánikula, most fogyna a dinnyéből a legtöbb, a termelők viszont azt mondják, még egy hét, és vége a szezonnak. Erre még nem volt példa, hiszen még csak augusztus legeleje van, egy átlagos évben még legalább egy hónapig tart a dinnyeszezon. A medárdi esők, majd a hűvös éjszakák tönkretették azt a termést, melynek most kellene beérni.

Magyar koktélparadicsomok az élen

A könnyed saláták egyik népszerű összetevőjét, a koktélparadicsomokat vizsgálták a Szupermenta legújabb projektjében. A szakemberek 16 terméket teszteltek élelmiszerbiztonsági és növényvédelmi szempontok mentén: 300 növényvédőszer-hatóanyagot is vizsgáltak. Jó hír, hogy az ellenőrzött termékek élelmiszer-biztonsági és minőségi szempontból egyaránt megfeleltek az előírásoknak.

Kér egy paradicsomot a kávéjához?

Maguk a kutatók is meglepődtek, hogy milyen nagy arányban válaszoltak igennel a hollandok a címbeli kérdésre, vagyis, ha volt lehetőség, akkor örömmel nyúltak az egészséges rágcsálnivalóért a süti helyett. Pedig amúgy vészesen csökken a zöldségfogyasztás náluk is, éppen erre igyekeztek ellenszert találni a Wageningen Egyetem kutatói.

Gigaparadicsom termett egy zalai kertben

Pöszér Károlyné kertjében, Szécsiszigeten termett a képen látható 80 dkg-os paradicsom, amely mellett eltörpülnek az egyik áruházban vásárolt társai.

A burgonya és a paradicsom legveszedelmesebb betegsége

Ebben a változékony időjárásban, amit hőmérsékletingadozás, hirtelen jött hatalmas záporok, zivatarok jellemeznek, burgonya- és paradicsomnövényeinket komolyan veszélyezteti legnagyobb ellenségük, a fitoftóra.

Közepes szezont zárhatnak idén a dinnyetermesztők

A szeszélyes időjárás miatt közepes szezont zárhatnak az idén a hazai dinnyetermesztők. Az exportárak sem a termelőknek kedveznek jelenleg, ebben a szezonban az olasz, az ukrán és a macedón görögdinnye az északi piacainkon nagyon nyomott áron van jelen.

Galambok és chili: egy aktív nyugdíjas Kajdácsról

Sok nyugdíjas példát vehetne a Kajdacson élő Kelemen Istvánról. Baromfit tart, fürjeket tenyészt, díszgalambokat versenyeztet, sokféle konyhakerti növénnyel foglalkozik, s nem mellesleg ő a világ legjobb nagypapája.