Back to top

A magyar cukrászok hírneve a tét

Ha nem jó minőségűek a termékek, akkor nemcsak a szakma sérül, hanem előbb-utóbb a vendég is elfogy. Hiába az élelmiszerkönyv szigorú szabályozása, a cukrásziparban is vannak még gondok a minőséggel.

Az olyan hagyományőrző cukrászipari termékeket, mint a dobos-torta, Esterházy-torta, indiánerfánk, rigójancsi, krémes, francia krémes és a bejgli, csak akkor árusíthatják ezen a néven, ha a Magyar élelmiszerkönyvben meghatározott minimális anyaghányadot és technológiai követelményeket betartják - írja a vg.hu. A szabályozás 2015. január elsején lépett életbe, de még mindig vannak silány minőségű termékek a kínálatban.

„Az ipartestületnél az a legfontosabb irányelv, hogy minél jobb minőségű termékek legyenek a piacon, vigyázzunk a hagyományokra és az értékekre, őrizzük a tradíciókat.

Központosították, hogy milyen anyaghányaddal dolgozhatnak a cukrászok, mert a nagy szabadság odáig ment el, hogy trükköztek.

Azért volt szükség az élelmiszerkönyvi szabályozásra, hogy eltűnjenek a silány sütemények” – mondta a Világgazdaságnak a Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének egyik, neve elhallgatását kérő tagja. Hozzátette, az ipartestületi tagok zöme tartja magát az előírásokhoz, de országos szinten vannak problémák.

Az élelmiszerkönyv előírja, hogy milyen összetevőket legalább milyen arányban kell tartalmaznia egy-egy süteménynek. Például a krémes tejjel készüljön, ne vízzel, csak természetes vaníliát lehet hozzá használni, az aroma nem elég, a leveles tésztához minimum 85 százalékban vajat kell használni, és a margarin nem lehet több 15 százaléknál. Csak azok a sütemények árusíthatók krémes néven, amelyek megfelelnek ezeknek a szabályoknak.

Tehát bizonyos anyaghányadok kötöttek, de csak a minimumok.

Minden cukrásznak a saját fantáziájára van bízva, hogyan hozza ki a legjobbat a süteményekből. Ettől még egyedi marad a termék, és továbbra is használhatók a cukrásztitkok, pusztán azok a minimumok vannak megadva, amelyek garantálják, hogy minőségi terméket állítanak elő – hangsúlyozta a szakember.

Elmondása szerint azonban még ma is lehet olyan krémessel találkozni, amely gumis állagú, mert nem tejjel készítik, viszont telerakják keményítővel.

„Ha nem jó minőségűek a termékek, akkor nemcsak a szakma sérül, hanem előbb-utóbb a vendég is elfogy, mivel a vásárlók is egyre tudatosabbak. Vannak olyan vendégek, akik az előző rendszerben megszokott ízeket keresik. Akkor még a krémest sok helyen vízzel és tojásfehérjével készítették, és bár krémesnek hívták, valójában nem volt az. Nálunk például az ilyen termék neve nosztalgia. Ilyet is árulunk az igazi krémes mellett, mert figyelni kell a vásárlók igényeire, és ki kell szolgálni a közizlést is. Ez nem azt jelenti, hogy ez silány termék, ebből is lehet nagyon finomat készíteni, de ez nem krémes” – szögezte le a cukrász. Összességében tehát nincsenek túlkorlátozva a cukrászok.

Megvizsgálnak 145 terméket

„A 2018. évi monitoringvizsgálatok keretében 145 darab cukrászati készítmény – melyeknek részei a hagyományőrző cukrászati készítmények is – hatósági laboratóriumi vizsgálatát tervezzük. A vizsgálatok kémiai és mikrobiológiai paraméterek kimutatására, mérésére irányulnak. Az észlelt hiányosságtól függően élelmiszer-ellenőrzési vagy élelmiszerlánc-felügyeleti bírság szabható ki, illetve megtiltható a nem megfelelő termék forgalomba hozatala” – közölte a Nébih a Világgazdaság kérdésére.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Áprilisban is többet költöttünk a boltokban

Áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 4,4 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva - főként a húsvéthatás miatt - 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az év első négy hónapjában a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 6,9 százalékkal emelkedett.

Komoly változások a Szamos Marcipánnál

Változatlan tulajdonosi struktúra mellett holdinggá alakult és Justin István személyében új ügyvezetőt nevezett ki a Szamos Marcipán Kft. élére a Szamos családi vállalkozás tulajdonosi menedzsmentje - adta hírül a társaság.

60 ezer doboz kétes eredetű étrend-kiegészítőre csapott le a Nébih

Egy fővárosi raktárban több mint 60 000 doboz, jogszerűtlenül forgalomba hozott étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sikeres ellenőrzésre egy több társhatóság részvételével lebonyolított akció részeként került sor, melyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) koordinált.

Gluténmentes spagettiket ellenőrzött a Nébih

Az év hatodik Szupermenta terméktesztjén a gluténmentes spagettiket ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek laboratóriumban ellenőrizték többek között a termékek glutén-, laktóz-, tejfehérje tartalmát, de a tojásfehérje allergén jelenlétét is. A vizsgálatokon mind a 9 kukoricaliszt alapú száraztészta megfelelt.

Magyarország a negyedik legolcsóbb ország az EU-ban

Az élelmiszerek, és az alkoholt nem tartalmazó italok ára Magyarországon az EU-átlag 82 százalékát tette ki az Eurostat felmérése szerint.

Minden, amit a máktermesztés ellenőrzéséről tudni kell

Második alkalommal rendezték meg június 11-én, Tordason az étkezési és ipari máktermesztés hatósági ügyeivel foglakozó járási szakemberek szakmai tanácskozását. A program résztvevői, a mindennapi hatósági feladatok megvitatásán túl, kísérőprogramként a mák virágzáskori fajtabemutatóját is megtekinthették a Nébih tordasi fajtakísérleti állomásán.

"Okosvizet" palackoznak majd Zalaszentgróton

Mintegy 1,8 milliárd forintos beruházással bővítette zalaszentgróti gyártókapacitását a Coca-Cola HBC Magyarország, amely egy új prémium termék, az "okosvíz" palackozását indította el több ország piacára - tájékoztatta a cég hétfőn az MTI-t.

Dám az erdőben és a tányéron

A dámszarvas Gyulaj szent állata. Érzik is a megtiszteltetést, az ember közelsége nem okoz riadalmat köreikben. Egy alkalommal odáig vetemedtek, hogy az Óbiródi Vadászháznál az esküvői kocsiról éjszaka lelegelték a virágdíszítést.

Fejlesztenek az éttermek, hogy kevesebb étel kerüljön a szemétbe

Az élelmiszerpazarlásból az éttermek is alaposan kiveszik a részüket, így felelősségük olyan megoldásokat keresni, mely csökkenti a veszteséget. Néhány innovatív megoldással már jelentős eredmények érhetőek el.

Egységes módszertannal vizsgálják az élelmiszer-minőséget unió-szerte

Az Európai Bizottság eljárásmódot dolgozott ki az unióban forgalmazott élelmiszerek minőségi összehasonlítására, a kettős élelmiszerminőség megállapítása érdekében - közölte a bizottság.