Back to top

Nem lehetetlen 6 hónap alatt triplázni a mezőgazdasági termelést

Jót tett Katar mezőgazdaságának az egy éve bevezetett politikai és gazdasági blokád, az elmúlt hat hónapban ugyanis ennek hatására jelentősen növekedett az élelmiszertermelés az Arab-öböl menti országban.

Tavaly szakította meg kereskedelmi kapcsolatait Katarral Szaúd-Arábia, Az Egyesült Arab Emirátusok és Egyiptom is. A vád szerint túl jó kapcsolatot ápolt Iránnal, és felmerült a terrorizmus támogatása is.

Ez a lépés nemcsak diplomáciai veszéllyel fenyegetett, de az élelmiszerellátást is komolyan fenyegette - korábban ugyanis élelmiszer-szükségletének 80 százalékát fedezte importból a kis ország. A bojkott azonban nem bizonyult sikeresnek. Abdelrahim Al-Hour gazdasági elemző szerint ez ugyanis ráébresztette az országot arra, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a helyi élelmiszertermelésre.

Egy kormányképviselő a Reutersnek elmondta, hogy korábban a tej és tejtermékek terén Szaúd-Arábiából függtek, mára azonban az ország igényeinek 80 százalékát képesek megtermelni. A blokád kezdetén gyakorlatilag kifogyott a tej az országból. Hogy a problémát orvosolják, 4000 fejőstehenet vásároltak tavaly júliusban - többek között Magyarországról is.

Egy húsfeldolgozójuk például 30 tonnányi feldolgozott baromfi terméket bocsájt ki naponta, de év végére a tervek szerint megduplázzák a termelést.

Ahmed Hussain Al-Khalaf, a Nemzetközi Projekt Fejlesztési Vállalat (International Projects Development Company, IPDC) elnöke elmondta, hogy 6 hónap alatt sikerült megháromszorozni a termelést, ezzel pedig az ország élelmiszerigényének 60 százalékát fedezni tudják.

Nem állnak le azonban a fejlesztésekkel, és a terveik szerint a közeljövőben teljesen önellátóvá válik az ország élelmiszertermelés terén.

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Életbe léptek az újabb amerikai és kínai pótvámok

Az Egyesült Államok és Kína életbe léptette hétfőn az újabb, kölcsönösen megemelt vámokat; a világ két legnagyobb gazdasága nem adja jelét a meghátrálásnak egyre elkeseredettebb kereskedelmi vitájukban, amely alááshatja a világgazdasági növekedést.

Megrohamozták a magyar pavilont a torinói ízfesztiválon

Hatalmas érdeklődés fogadta Magyarország standját és az ott kiállított minőségi termékeket a Slow Food mozgalom gasztronómiai örökség megőrzésének szentelt nemzetközi fesztiválján Torinóban, amelyet a hétfői zárónapig az becslések szerint mintegy másfél millióan keresnek fel.

A sötétzöld arany titka

Ősszel se szeri se száma a tökkel kapcsolatos programoknak. Már ott vannak a tökök a falvak őszi díszleteinél, tökfesztiválokat hirdetnek a közösségek, tökfaragásos kézműves foglakozásokra invitálnak a művelődési házak, az iskolák.

Nébih farm a belvárosban

Két új városrésszel bővíti a MiniPoliszt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság egyúttal bekapcsolódik az interaktív kiállítás élménypedagógiai programjaiba is. E csatlakozásnak köszönhetően a jövőben a felelős állattartásról, az állatorvosi hivatásról, az élelmiszerlánc-biztonságról vagy éppen az erdőtűz-megelőzésről is tanulhatnak az érdeklődő gyermekek.

Hét szűk esztendőre számítanak a „Brexit gazdák”

Körvonalazódnak azok a törvények, melyek a farmerek támogatását hivatottak biztosítani azután, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. Az első reakciók vegyesek. Míg a kormány a Brexit előnyeit hangsúlyozza, a brit gazdák nehéz időszakra számítanak.

Rossz hatással volt az időjárás a hagymafélék termesztésére

Rossz hatással volt a száraz időjárás a hagymafélék és a burgonya termesztésére, miközben jó évet zárt a napraforgó és a paradicsom - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója vasárnap az M1 aktuális csatornán.

A koffeinmentes kávé titka

Sokan kedvelik a kávé ízét, azonban a koffein mellékhatásai miatt nem élvezhetik az ital hagyományos változatát. De vajon hogy lehet kiszedni a koffeint a kávébabból?

„Eltört” kakaó helyett fenntartható gazdálkodás

Amerika egyik legnagyobb magánkézben lévő élelmiszeripari vállalat, a Mars új „kakaó stratégiával” rukkolt elő, melynek célja újratervezi az ellátási láncukat annak érdekében, hogy visszaszorítsák az erődirtásokat és a gyermekmunkát a kakaóültetvényekre építő országokban.

Kétmilliárdos program Törökszentmiklóson

Pannon Breeding Programot indított a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. A kutatók a projekt során olyan technológiákat, módszereket fejlesztenek, amelyek a korszerű és innovatív gazdálkodásra leginkább alkalmasak.

Jól szerepelt a magyar tökmagolaj

A Great Taste Awards szakmai zsűrije ismét 3 csillaggal díjazta a Donum Terrae Tökmagolaját, a cég Tökmagkrémje pedig végre belépett a 2 csillagosok táborába.