Back to top

Nem lehetetlen 6 hónap alatt triplázni a mezőgazdasági termelést

Jót tett Katar mezőgazdaságának az egy éve bevezetett politikai és gazdasági blokád, az elmúlt hat hónapban ugyanis ennek hatására jelentősen növekedett az élelmiszertermelés az Arab-öböl menti országban.

Tavaly szakította meg kereskedelmi kapcsolatait Katarral Szaúd-Arábia, Az Egyesült Arab Emirátusok és Egyiptom is. A vád szerint túl jó kapcsolatot ápolt Iránnal, és felmerült a terrorizmus támogatása is.

Ez a lépés nemcsak diplomáciai veszéllyel fenyegetett, de az élelmiszerellátást is komolyan fenyegette - korábban ugyanis élelmiszer-szükségletének 80 százalékát fedezte importból a kis ország. A bojkott azonban nem bizonyult sikeresnek. Abdelrahim Al-Hour gazdasági elemző szerint ez ugyanis ráébresztette az országot arra, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a helyi élelmiszertermelésre.

Egy kormányképviselő a Reutersnek elmondta, hogy korábban a tej és tejtermékek terén Szaúd-Arábiából függtek, mára azonban az ország igényeinek 80 százalékát képesek megtermelni. A blokád kezdetén gyakorlatilag kifogyott a tej az országból. Hogy a problémát orvosolják, 4000 fejőstehenet vásároltak tavaly júliusban - többek között Magyarországról is.

Egy húsfeldolgozójuk például 30 tonnányi feldolgozott baromfi terméket bocsájt ki naponta, de év végére a tervek szerint megduplázzák a termelést.

Ahmed Hussain Al-Khalaf, a Nemzetközi Projekt Fejlesztési Vállalat (International Projects Development Company, IPDC) elnöke elmondta, hogy 6 hónap alatt sikerült megháromszorozni a termelést, ezzel pedig az ország élelmiszerigényének 60 százalékát fedezni tudják.

Nem állnak le azonban a fejlesztésekkel, és a terveik szerint a közeljövőben teljesen önellátóvá válik az ország élelmiszertermelés terén.

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ízesített ásványvizek és újfajta likőrök fejlesztéséről állapodtak meg

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem (SZIE) és a Miskolci Likőrgyár Zrt. a magyar szeszesital-gyártás értéknövelő és fenntartható fejlesztése érdekében szerdán Budapesten.

Indul a medvehagymaszezon: nem mindegy, honnan és mennyit szedünk!

A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. A vadfokhagymaként is ismert, jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. Azonban nem mindegy, honnan és mennyit gyűjtünk ebből az erdei csemegéből.

A kormány is a minőségi sörök mellé állt

A sörágazat dinamikus fejlődésének fenntartása mellett a kormány törekszik a minőségi sörök piacának élénkítésére és a kézműves sörök szegmensének szélesítésére - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán, a XIII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra beharangozó sajtótájékoztatón, Budapesten.

Népszerűsítik a vadhúsból készülő ételeket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Szervezetei által közösen útjára indított eseménysorozat keretében a vadhúsfogyasztás népszerűsítésére gasztronómiai bemutatót tart Pécsett március 22-én – jelentették be az esemény szervezői közösen tartott sajtótájékoztató keretében.

Professzor: kevesebb sót használjon az élelmiszeripar!

Újabb tudós figyelmeztetett a sóbevitel mérséklésének hatására, Paul Elliott, az Imperial College London professzora ráadásul rendszerszintű változást sürget. Szerinte ha az élelmiszeripar nagyarányú sócsökkentést lépne meg, az emberéleteket menthetne.

Megdőlt a sörre bor népi bölcsesség

Mindegy milyen sorrendben, ha sokat iszunk, berúgunk, ezt állapították meg egy kísérlet eredményeképpen német és angol tudósok. Ezzel évszázados népi bölcsességet döntöttek meg.

Az elmúlt 26 év legrosszabb termését takarították be tavaly Finnországban

Két egymást követő évben is siralmas volt az aratás, erősítette meg a Finnországi Természeti Erőforrások Intézete (Luke) múlt hét csütörtökön. A jelentés szerint az összes betakarított gabona 2,7 millió tonna volt. Az elmúlt 26 évben ez volt a legrosszabb termés.

Nőtt a Bonafarm csoport árbevétele tavaly

Mintegy 266 milliárd forintra nőtt tavaly az előzetes, még nem auditált adatok alapján a stratégiai partnerek eredményeivel együtt a Bonafarm csoport árbevétele, amely az azt megelőző évben 202 milliárd forintot tett ki - közölte a vállalatcsoport kedden az MTI-vel.

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozási továbbképzés a NAK-nál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága – az ingyenes szakmai programsorozata keretein belül – meghirdeti a „Tanuljunk együtt! - Zöldség-gyümölcs feldolgozás” elnevezésű rendezvényét.

Kelet-Közép-Európa legkorszerűbb zöldség-gyümölcs termelő beruházása

Mosonmagyaróváron március 19-én közös sajtótájékoztató keretében jelentette be az Agrárminisztérium és a FAKT AG, hogy egy közel egymilliárd eurós mezőgazdasági és infrastruktúra-fejlesztési beruházás valósul meg hamarosan Hegyeshalom-Bezenye települések határában. A beruházás jelentős mérföldkő mind a cég, mind Magyarország életében.