0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nyolcadik hete folyik a szúnyoggyérítés

Ezen a héten összesen 148 település belterületén permetezik a szúnyogokat, csaknem 60 ezer hektárt kezelnek, amennyiben azt az időjárás megengedi. A tervek alapján Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Csongrád és Bács-Kiskun megyében, valamint Sopron térségében folytatódik a védekezés.

A múlt héten az előzetes terveknek megfelelően 35 ezer hektárt kezeltek, 213 településen és Budapest hat kerületében permetezték a szúnyogokat. A Balatonon, a Tisza-tavon és a Duna mentén biológiai módszerrel gyérítették a szúnyoglárvákat, mérsékelve ezzel a vérszívók utánpótlását.

Nyolcadik hetébe lép a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés. A tervek alapján Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Csongrád és Bács-Kiskun megyében, valamint Sopron térségében permetezik a kifejlett szúnyogokat. A fákkal, bokrokkal sűrűn benőtt területeken – ahol a levegőről kijuttatott szer nem érné el a szúnyogokat – földi eljárással, autóról permeteznek a szakemberek.

Mind a légi, mind a földi eljárás során deltametrin hatóanyagú készítményt használnak, ami egy piretroid típusú rovarölő szer. Ennek a hatóanyagcsaládnak az alkalmazása széles körben elterjedt, a háztartási rovarirtó sprayk többsége többsége is ezek közül kerül ki. A deltametrint a mezőgazdaságban is használják a rovarkártevők ellen. A szúnyogok érzékenysége miatt a szúnyoggyérítéshez tizedannyi irtószert kell kijuttatni hektáronként, mint a mezőgazdasági permetezés során.

A www.katasztrofavedelem.hu oldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon permeteznek. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

Forrás: BM OKF