Back to top

Trendi a körforgás: ananászlevélből textil, cipőkből sportpálya

Becslések szerint mintegy évi 4 500 milliárd dolláros üzleti lehetőség rejlik a körforgásos gazdaságban. Az új modell nem csak azért szükséges, mert a nyersanyagok szűkössége határt szab a környezet kizsákmányolásának.

A körforgásos gazdaság nem csak az újrahasznosítást jelenti, hanem azt, hogy az adott cég a beszállítóktól a gyártás módjáig, a kereskedőlánc megválasztásáig, a fogyasztók tájékoztatásáig terjed a lánc- írja a Népszava. Ennek az utolsó szeme az újrahasznosítás. Ez a rendszer akkor igazán hatékonya, ha iparágakon átívelve működik: újradefiniálja a terméktervezés, gyártás, fogyasztás folyamatát, ezzel megnyitva új, eddig kiaknázatlan (másod)piacokat a vállalatok számára.

Így válhat az egyik iparág hulladéka a másik alapanyagává.

A körforgásos gazdaság mozgatórugói: az átalakuló fogyasztói igények, a szűkös erőforrások és a technológiai áttörések térnyerése.

A világban már ma is sok cég, startup vállalkozás elkötelezett a körforgásos gazdaság kritériumainak. Ananászlevelekből készül textil, ledarált használt sportcipőkből sportpálya, a kávéhulladékból környezetbarát nyomdafesték állítható elő.

Több kezdeményezés – köztük az EU által támogatott FLAW4LIFE is - felismerte, hogy rengeteg zöldség és gyümölcs sokszor el sem jut a boltokig, csupán azért, mert formája nem „tökéletes”. A kezdeményezés célja, hogy Portugáliában helyi termelők, fogyasztók és koordinátorok olyan hálózatát hozza létre, melyben a kevésbé tökéletes gyümölcsök és zöldségek is gazdát tudnak cserélni erre a célra létrehozott felvevő pontokon.

A lisszaboni és portói projektek hét felvevő ponton heti 8,7 tonna élelmiszerhulladékot „mentettek meg”.

Egy magyar stratup cég pedig műanyag, illetve építési törmelék és napelemből olyan térburkoló lapokat készít, amelyek segítségével egy parkban feltölthető a mobiltelefon, vagy az e-mobil akkumulátora.

A közösségi közlekedésben is jelen lehet a körforgás. A GreenGo egy magyar applikáció, amely segítségével a regisztrált felhasználó gyorsan megkeresheti a hozzá legközelebb parkoló GreenGo autót, amit percdíj alapon használhat. A vállalkozás a közösségi megosztáson alapszik, aminek a célja egy adott eszköz – jelen esetben az autó – kihasználtságának maximalizálása. A szolgáltatás megoldást nyújthat a környezetterhelésre és a parkolók hiányára.

Célkeresztben az autóipar

Az egyik legnagyobb szennyező és nyersanyag felhasználó az autóipar. A gyártáshoz, illetve a működtetéshez felhasznált ólom, kobald, lítium olyan anyagok, amelyek belátható időn belül kifogyhatnak – figyelmeztetett Végh Bálint, a PwC Magyarország autóipari szakértője a cég és a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért közös tanulmányának csütörtöki bemutatóján. A károsanyag-kibocsátás csökkentésének egyik módja, hogy kisebb súlyú járművek közlekedjenek. Ennek érdekében az acélt műanyagokkal váltják ki.

Jelenleg átlagosan egy autó 12 százalék műanyagot tartalmaz, de ezt 17 százalékra kellene feltornázni, és hatékonyabb motort beszerelni.

Így a kilométerenként fölhasznált egységnyi üzemanyag csökkenhet. A távlati cél a gépkocsi teljes anyagának újra hasznosítása. Természetesen az alternatív hajtás, az elektromos motorok fejlesztése, terjedése is jótékonyan hat a környezetre. Bár ma még az autókban felhasznált elektromos energia előállítása nem csak alternatív forrásokból történik. Lengyelországban például, ahol az elektromos energiát nagy részt szénerőművekből nyerik, az ország egészét tekintve sokkal szennyezőbb lehet az e-autó, mint a hagyományos szénhidrogén üzemanyaggal közlekedő járművek.

Forrás: 
nepszava.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Határozott közös V4-fellépés az élelmiszerek kettős minőségének felszámolásáért

Elégedetlenségüket fejezték ki az élelmiszerek kettős minőségének gyakorlatát megszüntető szabályozás hiánya miatt a V4-országok agrárminiszterei a Mezőgazdasági és Halászati Tanács december 17-i ülésén, Brüsszelben. Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, elfogadhatatlan, hogy a kelet-európai tagállamok állampolgárait másodrendűként kezeljék a multinacionális élelmiszeripari cégek.

Karácsonyi receptek az erdő fekete aranyával

Manöken alkatú tölgyek – bár már hatvanévesek is elmúltak – sorolnak 510 hektáron a NEFAG Zrt. Szolnoki Erdészetének Karcag–Apavári területén. Az erősen kötött-szikes terület ugyanis gátolja gyökereik mélyre húzódását. A kedvezőtlen talajadottságokon sokat segítenek a fáknak a gyökereikkel szorosan együtt élő talajlakó gombák.

Igazit vagy műfenyőt karácsonyra? Melyik környezetbarátabb?

Mindenki más és más módon oldja meg a karácsonyfa-vásárlást: sokan a kertészetekben, piacokon kapható igazi fenyőfákat választják, mások csak felmennek a padlásra és lehozzák az előző évi műfenyőt, vagy újat vásárolnak egy hipermarketben. De melyik választás minősül környezettudatosabb megoldásnak?

Bővült a napi fogyasztási cikkek magyarországi piaca

Európa-szerte stabil a kiskereskedelem teljesítménye: a kontinens 2018 harmadik negyedévi 3,7 százalékos bővüléséhez a töretlen fogyasztói bizalom és az alacsony infláció is hozzájárult. Ehhez az eredményéhez képest a magyar kiskereskedelem több mint kétszer gyorsabb ütemben, 7,6 százalékkal bővült a vizsgált időszakban, ezzel tartja bérelt helyét a top 3-ban.

Le sem szedik a narancsot

Katasztrofálisan rossznak titulálta az idei narancs- és mandarinidény első felét a spanyolországi Murcia tartomány gazdaszervezetének vezetősége, és elsősorban a déli féltekéről, főleg Dél-Afrikából érkező árut tették felelőssé a spanyol citruságazat vergődéséért.

Több feladathoz több pénz kell

Továbbra sem engedne a Közös Agrárpolitika (KAP) büdzséjéből Kis Miklós, aki szerint a legoptimistább forgatókönyv szerint szinten maradhat az elosztható források összege. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára lapunknak elmondta: a többi fő kérdésben, legalábbis a célokat tekintve, egyetért az Európai Bizottság szándékaival – a hozzájuk rendelt eszközökkel azonban nem.

Zöld hét – fókuszban a zab és a hering

A sok évtizedes hagyománynak megfelelően január derekán újra benépesül a berlini vásár több mint két tucatnyi kiállítási csarnoka: az idén január 18. és 27. között megrendezésre kerülő Nemzetközi Zöld Héten ismét mintegy 60 ország több mint 1.700 kiállítója várja a vásár iránt érdeklődő 400 ezer látogatót, s – nem utolsósorban – a vásáron kiállító nemzetek szakminisztereit és agrárszakembereit.

Karácsonykor háromszor annyit vásárolunk

Bár a legerősebb hét most kezdődik az élelmiszerüzletekben, az eddigi tapasztalatok alapján a CBA a decemberi forgalom 3-5 százalékos növekedésére számít az előző év azonos időszakához képest - mondta Fodor Attila, a társaság kommunikációs igazgatója vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Mindenkinek jut elég hal Karácsonyra

Elegendő hal lesz idén az ünnepekre, a közepesnek mondható haltermés ellenére, az árak tavalyhoz képest csak mintegy 5-7 százalékkal emelkednek - közölte a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője az MTI érdeklődésére.

Ezúttal Magyarországon zavarta drón a vadakat

Valószínűleg sokan látták november elején az anyamedvéről és bocsáról készült tündérinek látszó videót, melyről később kiderült: azért menekültek fel a meredek hegyoldalra, mert egy drón zavarta meg őket. Ezen a hétvégén pedig egy Baranya megyében készült videón ámultunk, melyen egy hatalmas szarvas rudli kel át az úton. Sajnos itt is hasonló a helyzet.