Back to top

Trendi a körforgás: ananászlevélből textil, cipőkből sportpálya

Becslések szerint mintegy évi 4 500 milliárd dolláros üzleti lehetőség rejlik a körforgásos gazdaságban. Az új modell nem csak azért szükséges, mert a nyersanyagok szűkössége határt szab a környezet kizsákmányolásának.

A körforgásos gazdaság nem csak az újrahasznosítást jelenti, hanem azt, hogy az adott cég a beszállítóktól a gyártás módjáig, a kereskedőlánc megválasztásáig, a fogyasztók tájékoztatásáig terjed a lánc- írja a Népszava. Ennek az utolsó szeme az újrahasznosítás. Ez a rendszer akkor igazán hatékonya, ha iparágakon átívelve működik: újradefiniálja a terméktervezés, gyártás, fogyasztás folyamatát, ezzel megnyitva új, eddig kiaknázatlan (másod)piacokat a vállalatok számára.

Így válhat az egyik iparág hulladéka a másik alapanyagává.

A körforgásos gazdaság mozgatórugói: az átalakuló fogyasztói igények, a szűkös erőforrások és a technológiai áttörések térnyerése.

A világban már ma is sok cég, startup vállalkozás elkötelezett a körforgásos gazdaság kritériumainak. Ananászlevelekből készül textil, ledarált használt sportcipőkből sportpálya, a kávéhulladékból környezetbarát nyomdafesték állítható elő.

Több kezdeményezés – köztük az EU által támogatott FLAW4LIFE is - felismerte, hogy rengeteg zöldség és gyümölcs sokszor el sem jut a boltokig, csupán azért, mert formája nem „tökéletes”. A kezdeményezés célja, hogy Portugáliában helyi termelők, fogyasztók és koordinátorok olyan hálózatát hozza létre, melyben a kevésbé tökéletes gyümölcsök és zöldségek is gazdát tudnak cserélni erre a célra létrehozott felvevő pontokon.

A lisszaboni és portói projektek hét felvevő ponton heti 8,7 tonna élelmiszerhulladékot „mentettek meg”.

Egy magyar stratup cég pedig műanyag, illetve építési törmelék és napelemből olyan térburkoló lapokat készít, amelyek segítségével egy parkban feltölthető a mobiltelefon, vagy az e-mobil akkumulátora.

A közösségi közlekedésben is jelen lehet a körforgás. A GreenGo egy magyar applikáció, amely segítségével a regisztrált felhasználó gyorsan megkeresheti a hozzá legközelebb parkoló GreenGo autót, amit percdíj alapon használhat. A vállalkozás a közösségi megosztáson alapszik, aminek a célja egy adott eszköz – jelen esetben az autó – kihasználtságának maximalizálása. A szolgáltatás megoldást nyújthat a környezetterhelésre és a parkolók hiányára.

Célkeresztben az autóipar

Az egyik legnagyobb szennyező és nyersanyag felhasználó az autóipar. A gyártáshoz, illetve a működtetéshez felhasznált ólom, kobald, lítium olyan anyagok, amelyek belátható időn belül kifogyhatnak – figyelmeztetett Végh Bálint, a PwC Magyarország autóipari szakértője a cég és a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért közös tanulmányának csütörtöki bemutatóján. A károsanyag-kibocsátás csökkentésének egyik módja, hogy kisebb súlyú járművek közlekedjenek. Ennek érdekében az acélt műanyagokkal váltják ki.

Jelenleg átlagosan egy autó 12 százalék műanyagot tartalmaz, de ezt 17 százalékra kellene feltornázni, és hatékonyabb motort beszerelni.

Így a kilométerenként fölhasznált egységnyi üzemanyag csökkenhet. A távlati cél a gépkocsi teljes anyagának újra hasznosítása. Természetesen az alternatív hajtás, az elektromos motorok fejlesztése, terjedése is jótékonyan hat a környezetre. Bár ma még az autókban felhasznált elektromos energia előállítása nem csak alternatív forrásokból történik. Lengyelországban például, ahol az elektromos energiát nagy részt szénerőművekből nyerik, az ország egészét tekintve sokkal szennyezőbb lehet az e-autó, mint a hagyományos szénhidrogén üzemanyaggal közlekedő járművek.

Forrás: 
nepszava.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Áprilisban is többet költöttünk a boltokban

Áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 4,4 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva - főként a húsvéthatás miatt - 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az év első négy hónapjában a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 6,9 százalékkal emelkedett.

Világszerte csökken a földek termékenysége

A talajromlás jelenleg a földterületek több mint 75 százalékát érinti, 2050-re ez 90 százalékra nő - derül ki az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja által közzétett, az elsivatagosodást bemutató világatlasz új kiadásából. 2050-re a szűkös talajerőforrásokból eredő problémák akár 700 millió embert is arra kényszeríthetnek, hogy elhagyják lakóhelyüket.

Nagy István: a környezetvédelmi problémákat közösen kell megoldani

A környezetvédelmi kérdések, problémák mindig globális jellegűek, határon átívelők, ezért a megoldásnak is mindig közösnek kell lennie - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön Budapesten, a visegrádi négyek (V4) környezetvédelmi találkozóján.

Gluténmentes spagettiket ellenőrzött a Nébih

Az év hatodik Szupermenta terméktesztjén a gluténmentes spagettiket ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek laboratóriumban ellenőrizték többek között a termékek glutén-, laktóz-, tejfehérje tartalmát, de a tojásfehérje allergén jelenlétét is. A vizsgálatokon mind a 9 kukoricaliszt alapú száraztészta megfelelt.

Magyarország a negyedik legolcsóbb ország az EU-ban

Az élelmiszerek, és az alkoholt nem tartalmazó italok ára Magyarországon az EU-átlag 82 százalékát tette ki az Eurostat felmérése szerint.

Ökotakarítás: citrom, ecet és társai

Minden háztartásban kéznél vannak azok az anyagok, szerek, amelyekkel feloldhatjuk a zsírt, eltávolíthatjuk a vízkövet, és megszabadulhatunk a makacs szennyeződésektől, bacilusoktól, penésztől.

Még nincsenek meg a tettesek a kidobott marhatetemek ügyben

A tél és a tavasz folyamán több alkalommal is széttrancsírozott szarvasmarha-maradványokat raktak le Nagylóc, Kozárd és Ecseg községek határában, a műutak mellett. Az elhullott állatok egy részéről már kiderült, hogy nagyüzemi telepről származtak, de hogy melyikből, az még nem, az sem biztos, hogy hazai volt az a gazdaság. Mit tud erről a Nébih, kellett-e intézkedniük az ügyben?

"Okosvizet" palackoznak majd Zalaszentgróton

Mintegy 1,8 milliárd forintos beruházással bővítette zalaszentgróti gyártókapacitását a Coca-Cola HBC Magyarország, amely egy új prémium termék, az "okosvíz" palackozását indította el több ország piacára - tájékoztatta a cég hétfőn az MTI-t.

Dám az erdőben és a tányéron

A dámszarvas Gyulaj szent állata. Érzik is a megtiszteltetést, az ember közelsége nem okoz riadalmat köreikben. Egy alkalommal odáig vetemedtek, hogy az Óbiródi Vadászháznál az esküvői kocsiról éjszaka lelegelték a virágdíszítést.

Fejlesztenek az éttermek, hogy kevesebb étel kerüljön a szemétbe

Az élelmiszerpazarlásból az éttermek is alaposan kiveszik a részüket, így felelősségük olyan megoldásokat keresni, mely csökkenti a veszteséget. Néhány innovatív megoldással már jelentős eredmények érhetőek el.