Back to top

A világ legnagyobb lovai

A shire a világ legnagyobb lófajtája. Átlagos marmagassága durván 180 centimétem, de persze világrekordereket is rendszeresen ad a fajta, 2 méter feletti méretekkel. A kifejlett lovak súlya eléri, gyakran meghaladja az egy tonnát. Óriási termetükhöz képest arányosak, hidegvérűekhez képest hosszabb lábakkal, látványos, sűrű bokaszőrzettel, jó minőségű patákkal.

A modern shire ló elődeihez képest kevésbé zömök és nehéz, viszont valamivel magasabb. Atletikusabbak, mozgékonyabbak, mint az átlag hidegvérűek, ez teszi őket még alkalmasabbá a nyereg alatti munkára.

Fotó: Tóth Zsigmond

Ezek a lovak alapvetően későn érnek. Csikóként is hatalmasak, és meglehetősen nagy a növekedési ütemük, mégis – vagyis éppen ezért – fontos szem előtt tartani, hogy vázrendszerük és súlyuk csupán 5-7 éves korukra közelíti meg a felnőtt állapotot.

Az addig növésben lévő, a látszat ellenére relatíve gyenge csont- és ízületrendszert valódi munkával terhelni komoly egészségügyi kockázatot rejt magában!

Védjegyül szolgáló dús, impozáns bokaszőrzete és hosszú szőrei ápolása nem igényel túlontúl sok extra erőfeszítést – amennyiben tartási körülményei megfelelőek (ez alatt egészen nyugodtan érthetünk ridegtartást; természetes és egészséges körülmények között legfeljebb kicsit koszosabbak lesznek, de nem betegesek, mint sokszor a lovak istállóban tartva), karbantartható, és egészséges szőrrel, bőrrel megáldott, szívós lovat kapunk eredményül.

Méretei tekintetében nem éppen gyerek mellé való ló, felnőttek mellé ideális társ. Ám elbűvölő lénye óhatatlanul magához vonzza a kicsiket is. Jóindulata, kedvessége révén alkalmat nyújthat rá, hogy felügyelet mellett akár a gyerekek is kicsit dédelgessék, jobban megismerjék ezt a szelíd óriást.

Cikkünk e.d. a Kistermelők Lapja júniusi számában megjelent részletes írása alapján készült, melyben sok érdekességet olvashatunk a fajta kialakulásáról, s a tartás során alkalmazható mesterfogásokra is fény derül.

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

Új biológiai hulladéktechnológiát fejleszt a Profikomp Zrt.

Új, integrált biológiai hulladék feldolgozó technológiát fejleszt ki a gödöllői székhelyű Profikomp Környezettechnika Zrt. vezette konzorcium, amellyel elsősorban állattartó telepek állíthatnak elő új típusú szerves trágyát - közölték az MTI-vel.

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

A juhágazat hiányosságainak pótlása és új ismeretek szerzése a cél

"A hazai juhtartás eredményessége, termelékenysége, állategészségügyi helyzete, technológiai színvonala, és sajnos a juhtenyésztésé is elmarad az európai szinttől. Egy kutatóintézetnek nem feladata, hogy a hiányosság kialakulásának okát keresse. A mi feladatunk releváns megoldási javaslatok kidolgozása a felmerülő problémákra" - Dr. Monori István összefoglalóját olvashatják.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Hagyományos macskafajtáké a főszerep

Immár több mint másfél évtizedes hagyománya van annak, hogy a Magyar Macskamánia egyesület a Lurdy Házban rendezi meg kiállításait. Az idei első őszi seregszemlén különösen sok szép hazai tenyésztésű, fiatal állatot láthattunk. Ezek általában azon állatok leszármazottai, melyeket jellemzően 2005 és 2013 között pénzt, időt és fáradságot nem kímélve importáltak tulajdonosaik.

Magyar fejlesztés: új állategészségügyi és takarmányozási rendszer

Új állategészségügyi, szaporodásbiológiai és takarmányozási rendszert fejlesztett ki a komáromi Solum Zrt. és a balatonfüredi Adexgo Kft. 555 millió forintos beruházással - tájékoztatta a komáromi társaság vezérigazgatója az MTI-t.

Pincefeltörést is megakadályoznak a lovas polgárőrök

Lovas polgárőrök gyakorlati továbbképzését tartották a mögöttünk hagyott hétvégén, péntektől vasárnapig Békésen. Az ilyen jellegű szolgálatot vállaló lovasok több területen tevékenykednek, például az illegális fakitermelések, illegális szemétlerakók és parlagfűvel szennyezett területek felszámolásában.

Egy igazán hosszú fülű nyúl Budapesten

Nem mindennapi élményben volt része annak, aki az elmúlt hétvégén ellátogatott a budapesti Lurdy Házba, ahol immár hagyományosan megrendezték a fővárosban és az agglomerációban élő nyulászok első őszi kiállítását. Ezúttal igen sok volt a törpenyúl, de a nagytestű fajtákból is bőséggel láthattunk.

Medveháború tört ki Franciaországban

A medve-ellenes gazdákkal szemben az állatbarátok győzedelmeskedtek múlt csütörtökön, amikor a francia hatóságok titokban, légi úton juttatták el új élőhelyére a Pireneusokban azt a nősténymedvét, mely Szlovéniából érkezett.