Back to top

A világ legnagyobb lovai

A shire a világ legnagyobb lófajtája. Átlagos marmagassága durván 180 centimétem, de persze világrekordereket is rendszeresen ad a fajta, 2 méter feletti méretekkel. A kifejlett lovak súlya eléri, gyakran meghaladja az egy tonnát. Óriási termetükhöz képest arányosak, hidegvérűekhez képest hosszabb lábakkal, látványos, sűrű bokaszőrzettel, jó minőségű patákkal.

A modern shire ló elődeihez képest kevésbé zömök és nehéz, viszont valamivel magasabb. Atletikusabbak, mozgékonyabbak, mint az átlag hidegvérűek, ez teszi őket még alkalmasabbá a nyereg alatti munkára.

Fotó: Tóth Zsigmond

Ezek a lovak alapvetően későn érnek. Csikóként is hatalmasak, és meglehetősen nagy a növekedési ütemük, mégis – vagyis éppen ezért – fontos szem előtt tartani, hogy vázrendszerük és súlyuk csupán 5-7 éves korukra közelíti meg a felnőtt állapotot.

Az addig növésben lévő, a látszat ellenére relatíve gyenge csont- és ízületrendszert valódi munkával terhelni komoly egészségügyi kockázatot rejt magában!

Védjegyül szolgáló dús, impozáns bokaszőrzete és hosszú szőrei ápolása nem igényel túlontúl sok extra erőfeszítést – amennyiben tartási körülményei megfelelőek (ez alatt egészen nyugodtan érthetünk ridegtartást; természetes és egészséges körülmények között legfeljebb kicsit koszosabbak lesznek, de nem betegesek, mint sokszor a lovak istállóban tartva), karbantartható, és egészséges szőrrel, bőrrel megáldott, szívós lovat kapunk eredményül.

Méretei tekintetében nem éppen gyerek mellé való ló, felnőttek mellé ideális társ. Ám elbűvölő lénye óhatatlanul magához vonzza a kicsiket is. Jóindulata, kedvessége révén alkalmat nyújthat rá, hogy felügyelet mellett akár a gyerekek is kicsit dédelgessék, jobban megismerjék ezt a szelíd óriást.

Cikkünk e.d. a Kistermelők Lapja júniusi számában megjelent részletes írása alapján készült, melyben sok érdekességet olvashatunk a fajta kialakulásáról, s a tartás során alkalmazható mesterfogásokra is fény derül.

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Szociális csirkefarm” a tanácselnök kertjében

Először csak kicsiben, néhány közmunkással kezdődött el pár éve az a program a faluban, amely idén egy virágzó, mintegy tucat helyinek munkát adó, a környéket friss baromfi hússal ellátó vállalkozássá nőheti ki magát.

Jó tanuló a szamár!

A szamár hazánkban meglehetősen mostoha sorsú volt, mondhatni, csak a megtűrték a ló mellett – de nem csak a Kárpát-medencében volt így, hanem a világ számos országában is. Nálunk igazán csak a juhászok értékelték sokra ezt a jobb sorsra érdemes állatot.

Birkanyírás A-tól Z-ig

Tavasszal, az ellések befejeztével kezdetét veszi a birkanyírási szezon. Évente legalább egyszer, de még jobb, ha kétszer szabadítják meg az állatot a gyapjától annak érdekében, hogy az energiáját ne a teste hűtésére, hanem a megevett takarmány hasznosítására fordítsa. Így a legtöbb helyen nyáron is megnyírják a birkákat.

Öt köbméternyi állatbőrt dobtak ki Pápán

Mintegy 50-60 haszonállat, elsősorban birka lenyúzott bőrét rakták le ismeretlenek a pápai Határ utcának a Szabó Dezső utcához közeli, fákkal és bokrokkal körbevett egyik földútján az előző héten. A város a környezetszennyezés péntek délutáni észlelését követően néhány órán belül elszállíttatta a maradványokat. A rendőrség vizsgálja az ügyet.

Hét nógrádi települést nyilvánítottak fertőzött területté

Módosultak az afrikai sertéspestis (ASP) miatt korlátozás alá vont területek a napokban és megváltoztak az ártalmatlanított disznók után igényelhető állami kártalanítás szabályai a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megjelent új országos főállatorvosi határozat szerint.

A csapodár függőcinege

A függőcinege apró termetű, mozgásában a cinegékre emlékeztető madár, de nem rokona a hazánkban élő cinegéknek, például a szén- vagy a kék cinegének sem. A faj Európában elsősorban a középső és a keleti tájakon honos, nyugaton jóval ritkább, de például Portugáliában és a Brit-szigeteken teljesen hiányzik.

Feketehattyú-veszély?!

Amikor az Ausztráliában őshonos fekete hattyút a XIX. században elkezdték díszmadártartás céljára jelentősebb mennyiségben importálni Európába, biztos, hogy nem gondolt arra senki, hogy ezzel akár faunánkat is veszélyeztethetik.

Juh vagy kecske?

A sörényes juhok hímjeinek harántbordázott szarva gyakorta eléri akár a 80 centimétert is. Így nem meglepő, hogy a vadászok hőn áhított trófeáinak számítanak, s mivel a faj igen jól akklimatizálódik, a világ számos pontjára betelepítették.

A férfiszív próbája

Az angol lóversenyévad első felvonásának az ősztől tavaszig zajló gát- és akadályversenyek számítanak, ennek záróakkordjaként futják le a liverpooli Grand Nationalt, amely egyben a világ ugrósportjának legtekintélyesebb futama. Második felvonásnak nevezhetjük a tavasztól őszig zajló síkversenyeket.

Szigorodtak a sertéspestis miatti járványügyi intézkedések - FRISSÍTETT

Összeírják az ország valamennyi sertésállományát, ellenőrzik a járványvédelmi intézkedések betartását is. Az ASP megelőzésére és korai felismerésére vonatkozó intézkedések hatékonyságának növelése érdekében új országos főállatorvosi határozat lépett életbe Magyarországon. Számos változást tartalmaz az eddigi intézkedésekhez képest.