Back to top

A világ legnagyobb lovai

A shire a világ legnagyobb lófajtája. Átlagos marmagassága durván 180 centimétem, de persze világrekordereket is rendszeresen ad a fajta, 2 méter feletti méretekkel. A kifejlett lovak súlya eléri, gyakran meghaladja az egy tonnát. Óriási termetükhöz képest arányosak, hidegvérűekhez képest hosszabb lábakkal, látványos, sűrű bokaszőrzettel, jó minőségű patákkal.

A modern shire ló elődeihez képest kevésbé zömök és nehéz, viszont valamivel magasabb. Atletikusabbak, mozgékonyabbak, mint az átlag hidegvérűek, ez teszi őket még alkalmasabbá a nyereg alatti munkára.

Fotó: Tóth Zsigmond

Ezek a lovak alapvetően későn érnek. Csikóként is hatalmasak, és meglehetősen nagy a növekedési ütemük, mégis – vagyis éppen ezért – fontos szem előtt tartani, hogy vázrendszerük és súlyuk csupán 5-7 éves korukra közelíti meg a felnőtt állapotot.

Az addig növésben lévő, a látszat ellenére relatíve gyenge csont- és ízületrendszert valódi munkával terhelni komoly egészségügyi kockázatot rejt magában!

Védjegyül szolgáló dús, impozáns bokaszőrzete és hosszú szőrei ápolása nem igényel túlontúl sok extra erőfeszítést – amennyiben tartási körülményei megfelelőek (ez alatt egészen nyugodtan érthetünk ridegtartást; természetes és egészséges körülmények között legfeljebb kicsit koszosabbak lesznek, de nem betegesek, mint sokszor a lovak istállóban tartva), karbantartható, és egészséges szőrrel, bőrrel megáldott, szívós lovat kapunk eredményül.

Méretei tekintetében nem éppen gyerek mellé való ló, felnőttek mellé ideális társ. Ám elbűvölő lénye óhatatlanul magához vonzza a kicsiket is. Jóindulata, kedvessége révén alkalmat nyújthat rá, hogy felügyelet mellett akár a gyerekek is kicsit dédelgessék, jobban megismerjék ezt a szelíd óriást.

Cikkünk e.d. a Kistermelők Lapja júniusi számában megjelent részletes írása alapján készült, melyben sok érdekességet olvashatunk a fajta kialakulásáról, s a tartás során alkalmazható mesterfogásokra is fény derül.

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állattartó telep félmilliárd forintból

Sokkal nagyobb megbecsülést érdemelnek a természetvédelmi területek, nemzeti parkok - jelentette ki az agrárminiszter kedden Makó-Rákoson.

Bodza is hozzájárulhat a vizslagének megőrzéséhez

Bodza, a két és fél éves magyar vizsla is tagja annak a programnak, amely a magyar kutyafajták génmegőrzését tűzte ki céljául. A projekt keretein belül a hazai nemzeti parkok igazgatóságai egy-egy magyar kutyafajtával kapcsolatos feladatot kaptak.

Zsinórban ötödször nagydíj: a juhtenyésztés élvonalában

A Vad Andrea-Barna Miklós házaspár története arra utal, nincs igaza a közmondásnak, ők „próféták lehettek a saját hazájukban”. Hódmezővásárhely melletti tanyájukban juhokat tenyésztenek, és az idén sorrendben ötödször nyerték el a gazdanapok Juhtenyésztési Nagydíját.

A szürkemarhának van jövője

A magyar szürkemarha sorsa a bizonyíték arra, hogy múltján és jelenén túl nagyon komoly jövő elé is néz - mondta Nagy István agrárminiszter a VI. Szürkemarha Fesztiválon szombaton Harsányban.

Döntős a magyar díjugrató csapat

A magyar csapat a második helyen végzett az eddigi legrangosabb hazai díjugrató viadal vasárnapi záró- egyúttal főszámában, a 200 ezer euró összdíjazású Nemzetek Díján.

Mit tegyünk, ha malacunkat „megüti a guta”?

Ebben az időszakban gyakori, hogy romlik a termelőképesség, szaporodásbiológiai zavarok jelentkezhetnek és nő az elhullások száma. A sertések alkatuknál fogva különösen érzékenyek a hőstresszre.

A világ szeme rajtunk van

A bábolnai CSI-n beszélgettem a verseny nemzetközi bírónőjével, az osztrák Inés Bejdllel, akiről kiderült, hogy magyar ősökkel rendelkezik. Gyerekkorától lovagol, sikeres fiatal lovas volt díjlovaglásban és díjugratásban is, díjugratóként Európa- és világbajnokságokon szerepelt eredményesen, tagja volt az osztrák díjugrató-válogatottnak.

A rókáknál lehet a háziasítás genetikájának kulcsa

A 20. század közepe táján Szibériában végeztek háziasítási kísérleteket ezüstrókákkal. Ennek eredményeképpen olyan állatok születtek, melyek viselkedése a kutyáékhoz hasonlít: keresik az ember társaságát, bújnak, nyüszítenek, akár egy golden retriver. Azonban eddig senki nem vizsgálta a rókákban lezajló genetikai változásokat.

Gyöngyös nyak, kedves hang

Hazánkban a rendszerváltásig a vadgalambkedvelőknek igen kevés faj állt rendelkezésére. Ezek közül egyik volt a nálunk is olykor-olykor felbukkanó gyöngyös nyakú gerle, melyeknek legtöbbjét a szerencsés madarászok a hajdani NSZK-ból vásárolták, de jellemzően csak egy-egy párt hoztak belőle, így vérfrissítés hiányában a faj rendre eltűnt a portákról.

Augusztus 18-án nyílik meg Szilvásváradon a lipicai lovasközpont

Augusztus 18-án nyílik meg Szilvásváradon a lipicai lovasközpont, ahol ezen a napon az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szervezésében családi napot rendeznek