0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A világ legnagyobb lovai

A shire a világ legnagyobb lófajtája. Átlagos marmagassága durván 180 centimétem, de persze világrekordereket is rendszeresen ad a fajta, 2 méter feletti méretekkel. A kifejlett lovak súlya eléri, gyakran meghaladja az egy tonnát. Óriási termetükhöz képest arányosak, hidegvérűekhez képest hosszabb lábakkal, látványos, sűrű bokaszőrzettel, jó minőségű patákkal.

A modern shire ló elődeihez képest kevésbé zömök és nehéz, viszont valamivel magasabb. Atletikusabbak, mozgékonyabbak, mint az átlag hidegvérűek, ez teszi őket még alkalmasabbá a nyereg alatti munkára.

Ezek a lovak alapvetően későn érnek. Csikóként is hatalmasak, és meglehetősen nagy a növekedési ütemük, mégis – vagyis éppen ezért – fontos szem előtt tartani, hogy vázrendszerük és súlyuk csupán 5-7 éves korukra közelíti meg a felnőtt állapotot.

Az addig növésben lévő, a látszat ellenére relatíve gyenge csont- és ízületrendszert valódi munkával terhelni komoly egészségügyi kockázatot rejt magában!

Védjegyül szolgáló dús, impozáns bokaszőrzete és hosszú szőrei ápolása nem igényel túlontúl sok extra erőfeszítést – amennyiben tartási körülményei megfelelőek (ez alatt egészen nyugodtan érthetünk ridegtartást; természetes és egészséges körülmények között legfeljebb kicsit koszosabbak lesznek, de nem betegesek, mint sokszor a lovak istállóban tartva), karbantartható, és egészséges szőrrel, bőrrel megáldott, szívós lovat kapunk eredményül.

Méretei tekintetében nem éppen gyerek mellé való ló, felnőttek mellé ideális társ. Ám elbűvölő lénye óhatatlanul magához vonzza a kicsiket is. Jóindulata, kedvessége révén alkalmat nyújthat rá, hogy felügyelet mellett akár a gyerekek is kicsit dédelgessék, jobban megismerjék ezt a szelíd óriást.

Cikkünk e.d. a Kistermelők Lapja júniusi számában megjelent részletes írása alapján készült, melyben sok érdekességet olvashatunk a fajta kialakulásáról, s a tartás során alkalmazható mesterfogásokra is fény derül.

Forrás: Kistermelők Lapja