0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Zárótanulmányút: 5 nap, 5 erdőgazdaság a Dunán innen

Június elején az EGERERDŐ Zrt.-nél jártak a végzős erdőmérnök hallgatók, akik az 5 éves képzés után, a zárótanulmányút keretében meglátogatták az erdőgazdaságot. A Pilisi Parkerdő Zrt. után a második napon Egerben fogadtuk a leendő mérnököket.

A keddi napon az EGERERDŐ Zrt. egri tűzifaudvarán jártak a hallgatók. A lakosságnak szánt tűzifa mellett az apríték előállítását, gépsorát, tárolását is megtekinthették az érdeklődők.

A szakmai nap a Szilvásváradi Erdészet terültén folytatódott, ahol a kétpólusú szerepvállalás élesen megmutatkozik. Először kisvonatra szálltak a hallgatók a turisták egyik kedvenc kirándulóhelyén, a szilvásváradi Szalajka-völgyben, hogy a Gloriette-tisztás és az Istállós-kői-barlang közötti hókárral sújtott erdőrészleteket megnézhessék. A hókár felszámolásánál, a helyi szakemberek kitértek a fakitermelési technológia sokszínűségére és a természetvédelmi korlátozásokra is, mely jelentősen befolyásolta az összetermelhető faanyag mennyiségét.

Tovább haladva a völgyön a hallgatók a cég két erdészeti múzeumba is betértek, majd tovább indultak az erdészet másik sajátos erdőterületére, ahol teljesen más feladatai vannak az erdész kollégáknak.

Az ózdi Hétes-völgy is híres az EGERERDŐ Zrt. által kezelt erdőterületek közül, de sajnos negatív értelemben, hiszen a turisztikai attrakciók helyett a falopás és a tűzkár tette ismertté ezt az erdőtömböt. Az Ózd térségében bezáró bányák hatására a lakosság jelentős része elszegényedett, ami nagy szerepet játszott az illegális fakitermelés növekedésében, akár csoportos szerveződésben is.

A falopás mellett a területet gyakori erdőtűz is károsítja, mely a kivágott erdők felújulását rendkívül megnehezíti. A falopásos erdők sokszor egybeesnek a tűzkárral érintett erdőrészletekkel, így sajnos előfordul, hogy a lelopott bükkösök helyén elakácosodott, elbozótosodott utódállomány alakul ki.

A program jól mutatja, hogy egy kisebb területen is milyen sokrétű az erdőmérnökök és az erdészek munkája.

Bízunk benne, hogy a gyakorlatban élő szakemberek tájékoztatása sokat segített a hallgatóknak és ezáltal mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy mindenki sikeres vegye a közelgő próbatételt.

Forrás: EGERERDŐ Zrt. sajtóközlemény