Back to top

10 olajfinomítót vontak blokád alá a dühös gazdák

A francia gazdáknál elszakadt a cérna: vasárnap blokád alá vonták a Total olajfinomítóit, amiért az pálmaolajat importál és ezzel szerintük tisztességtelen versenyt teremt.

Franciaország északkeleti részén, a Marne régióban lévő Vatry üzemanyagtárolót vonták blokád alá vasárnap este: 100 gazda épített barikádokat traktorokkal és törmelékhalmokkal, tudta meg a Reuters az FNSEA gazda unió szóvivőjétől. Hangsúlyozták, hogy nem a cég, hanem az állam ellen irányul a tüntetés.

További öt területet is lezártak még aznap este, hétfő reggelre pedig összesen 13 blokád épült - mondta Christine Lambert, az FNSEA elnöke a France Info televízió csatornának adott interjújában.

A francia olaj és gázipari óriásvállalat, a Total a hatóságokkal együttműködve próbálja csökkenteni az ellátásbeli zavarokat. Üzemanyaghiány azonban nem várható, mivel Franciaországnak kiterjedt vésztartalékai vannak, és az üzemanyag gyártó szektor dolgozói sem szimpatizálnak a mostani tüntetéssel.

A gazdák elégedetlenségének kiváltó oka az volt, hogy múlt hónapban a francia hatóságok engedélyezték a Totalnak a pálmaolaj behozatalát azzal a céllal, hogy a La Mede bioetanol finomítóban üzemagyagot gyártson belőle. Ezzel az olajnövényeket termesztő gazdákat és a környezetvédőket is magukra haragították, akik a pálmaolajat okolják a délkelet-ázsiai erdőírtásokért.

A pálmaolaj olcsóbb, mint a repce, és a gazdák szerint a terjedése csak súlyosbítja az amúgy is nehéz helyzetüket, mivel Franciaországban magas adók és kemény környezetvédelmi szabályozás sújtja az ágazatot.

A pálmaolajat széles körben bírálják Európa szerte, mivel óriási környezeti károkat okoz, és egyes törvényhozók egyenesen a betiltását követelik az Európai Unió új energetikai politikájában.

A Total azonban kijelentette, hogy kevesebb pálmaolajat importál, mint amennyire engedélyt kapott, nyit a helyi repce felvásárlása felé, illetve nagy léptékű újrahasznosítási rendszert fejleszt ki használt olajra és zsírra.

A mostani tüntetés jól mutatja, hogyan romlik az EU legnagyobb mezőgazdasági termelő államának gazdái és Emmanuel Macron elnök közötti kapcsolat.

Sok gazda üdvözli az elnök törekvését az igazságosabb termelői árakra az élelmiszerláncban. Macron terve azonban, hogy minden EU-s országnál előbb tiltsa be a glifozátot, kiváltotta a szektor haragját.

 

French farmers block refineries in palm oil row

 

Forrás: 
Euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Greta után az Európai Parlament is lépéseket sürget

Az Európai Parlament március 13-ai ülésén a képviselők többek között a légszennyezés megfékezésére is tettek javaslatot, eszerint például a jövőbeli mezőgazdasági támogatásokat össze kell kapcsolni a légszennyezés mértékével.

A franciák miniatűr birkái a Föld legkisebb ökológiai fűnyírói

Az ouessant (ejtsd: ueszan) a legkisebb testméretű ismert juhfajta Földünkön. Több évszázados szelekciója során alig módosították eredeti tulajdonságait. Nevezetesen kevésbé szapora, az anyák évente csak egy utódot hoznak világra.

Tyúkok csípték nyakon a betolakodó rókát

Egészen szokatlan módon vesztette életét a kíváncsi ravaszdi egy francia iskola tyúkóljában. Az ól automatikusan záródó ajtaja, és a harcias baromfik okozták a vesztét.

Nem változott a bioüzemanyag-termékek nyomon követhetőségére vonatkozó szabályozás

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – reagálva az elmúlt időszakban tapasztalt, megnövekedett számú ügyfélmegkeresésre – tájékoztatja a bioüzemanyag-értéklánc szereplőit, hogy 2019-ben sem módosult a rájuk vonatkozó jogszabályi környezet.

Képesek-e érvényesülni a magyar fajták?

Magyarországon az elmúlt évtizedekben folyamatosan bővült a termeszthető növényfajok és fajták száma: míg 1960-ban 600-nál is kevesebb államilag elismert fajta volt elérhető a gazdák számára (szántóföldi növények, zöldségfélék, gyógy- és fűszernövények, szőlő, gyümölcs), addig 2018-ban a Nemzeti Fajtalistán már több mint 3000 tételt tartottak számon.

Mégsem fenyeget bennünket az olívaolaj-hiány?

Olaszországban sokkal kevesebb olívaolajat tudtak előállítani, mint az előző években. A klímaváltozás világszinten is nagy kihívást jelent a gazdáknak. Szerencsére komolyabb készlethiány miatt – egyelőre – nem kell aggódnunk.

Nulla maradék: zöldség-gyümölcs termesztés természetesebben

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legnagyobb francia zöldség-gyümölcs termelői szervezet, a Rougeline kezdeményezésére 7 taggal 2017 áprilisában útjára indult a Nulla növényvédőszer-maradék elnevezésű mozgalom.

Most növelhető a bekeverési arány

Magyarország jóval az európai átlag alatt áll a megújuló energiaforrások üzemanyagba keverési arányában. Az agrárkamara és a bioüzemanyag-gyártók szerint most kellene nagyot lépni, mert a 2020-as szintet 2030-ig be kell fagyasztani.

Műgyantával az olívabogyók keserű íze ellen

Magas keserűfenol-tartalmuk (például oleuropein) miatt az olívabogyók ehetetlenek. Ezeket a vegyületeket a szokásos olívafeldolgozás során eltávolítják.

Megemelnék a bioüzemanyagok bekeverési arányát

A közös agrárpolitika jövőjéről tanácskoztak a Visegrádi Országok (V4) agrárkamaráinak elnökei Veszprémben. A szerdán zárult kétnapos egyeztetésen a köztestületek vezetői megállapodtak abban, hogy indítványozzák országuk döntéshozóinál a bioüzemanyagok bekeverési arányának növelését.