Back to top

10 olajfinomítót vontak blokád alá a dühös gazdák

A francia gazdáknál elszakadt a cérna: vasárnap blokád alá vonták a Total olajfinomítóit, amiért az pálmaolajat importál és ezzel szerintük tisztességtelen versenyt teremt.

Franciaország északkeleti részén, a Marne régióban lévő Vatry üzemanyagtárolót vonták blokád alá vasárnap este: 100 gazda épített barikádokat traktorokkal és törmelékhalmokkal, tudta meg a Reuters az FNSEA gazda unió szóvivőjétől. Hangsúlyozták, hogy nem a cég, hanem az állam ellen irányul a tüntetés.

További öt területet is lezártak még aznap este, hétfő reggelre pedig összesen 13 blokád épült - mondta Christine Lambert, az FNSEA elnöke a France Info televízió csatornának adott interjújában.

A francia olaj és gázipari óriásvállalat, a Total a hatóságokkal együttműködve próbálja csökkenteni az ellátásbeli zavarokat. Üzemanyaghiány azonban nem várható, mivel Franciaországnak kiterjedt vésztartalékai vannak, és az üzemanyag gyártó szektor dolgozói sem szimpatizálnak a mostani tüntetéssel.

A gazdák elégedetlenségének kiváltó oka az volt, hogy múlt hónapban a francia hatóságok engedélyezték a Totalnak a pálmaolaj behozatalát azzal a céllal, hogy a La Mede bioetanol finomítóban üzemagyagot gyártson belőle. Ezzel az olajnövényeket termesztő gazdákat és a környezetvédőket is magukra haragították, akik a pálmaolajat okolják a délkelet-ázsiai erdőírtásokért.

A pálmaolaj olcsóbb, mint a repce, és a gazdák szerint a terjedése csak súlyosbítja az amúgy is nehéz helyzetüket, mivel Franciaországban magas adók és kemény környezetvédelmi szabályozás sújtja az ágazatot.

A pálmaolajat széles körben bírálják Európa szerte, mivel óriási környezeti károkat okoz, és egyes törvényhozók egyenesen a betiltását követelik az Európai Unió új energetikai politikájában.

A Total azonban kijelentette, hogy kevesebb pálmaolajat importál, mint amennyire engedélyt kapott, nyit a helyi repce felvásárlása felé, illetve nagy léptékű újrahasznosítási rendszert fejleszt ki használt olajra és zsírra.

A mostani tüntetés jól mutatja, hogyan romlik az EU legnagyobb mezőgazdasági termelő államának gazdái és Emmanuel Macron elnök közötti kapcsolat.

Sok gazda üdvözli az elnök törekvését az igazságosabb termelői árakra az élelmiszerláncban. Macron terve azonban, hogy minden EU-s országnál előbb tiltsa be a glifozátot, kiváltotta a szektor haragját.

 

French farmers block refineries in palm oil row

 

Forrás: 
Euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A tojástól a tepsiig, a teljes életút visszakövethető

Az Európai Unióban elsőként a Carrefor francia élelmiszerlánc indította el a teljes átláthatóságát garantáló nyomonkövetést. Az új, úgynevezett blockchain technológia bevezetése a szabad tartású Auvergne csirkével kezdődött az üzletekben.

Medveháború tört ki Franciaországban

A medve-ellenes gazdákkal szemben az állatbarátok győzedelmeskedtek múlt csütörtökön, amikor a francia hatóságok titokban, légi úton juttatták el új élőhelyére a Pireneusokban azt a nősténymedvét, mely Szlovéniából érkezett.

Olajozottan folyik a tökmag "betakarítása"

Zajlik az olajtök betakarítása Nógrád megyében, nagy részével már végeztek is a gazdák. Szécsényben, illetve környékén, csaknem kilencezer hektáron foglalkoznak ezzel a növényi kultúrával. A betakarított termés egy részét tökmagként értékesítik, de egyre inkább jellemző, hogy tökmagolajat készítenek belőle, ami kedvező hatással bír az egészségre.

Francia tanulmányút a juh- és kecsketej-feldolgozás jegyében

Juh- és kecsketej feldolgozása témában szervez franciaországi tanulmányutat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A program a résztvevők technológiai ismereteit bővíti, francia tapasztalatokkal segít az egyéni és családi állattartásból származó kecske-, és juhtej feldolgozásában, piacképes termékek előállításában és piacra juttatásában.

A sötétzöld arany titka

Ősszel se szeri se száma a tökkel kapcsolatos programoknak. Már ott vannak a tökök a falvak őszi díszleteinél, tökfesztiválokat hirdetnek a közösségek, tökfaragásos kézműves foglakozásokra invitálnak a művelődési házak, az iskolák.

Jól szerepelt a magyar tökmagolaj

A Great Taste Awards szakmai zsűrije ismét 3 csillaggal díjazta a Donum Terrae Tökmagolaját, a cég Tökmagkrémje pedig végre belépett a 2 csillagosok táborába.

Nem minden olíva szűz

Az olívaolaj az olajfa (Olea europaea) terméséből, azaz az olajbogyóból préseléssel előállított zöldessárga, jellegzetes illatú, kellemes, édeskés ízű, folyékony növényi zsiradék.

Harmadával több borra számítanak Franciaországban

Közel egyharmadával több szőlőt szüretelhetnek az idén Franciaországban tavalyhoz képest, bár a Bordeaux-i borvidéket a peronoszpóra-járvány és jégeső rendkívüli mértékben sújtotta. A szüret a legtöbb borvidéken a szokásosnál két héttel korábban kezdődhet.

A legjobbak között a magyar kukoricacsíra-olaj

Great Taste nyertes a magyar Grapoila. A Great Taste a világ leghíresebb és leghitelesebb vakteszten alapuló ételkóstoló versenye. A verseny zsűrijének nagyon ízlett a hidegen sajtolt BIO kukoricacsíra-olaj.

Egy millió tonnával kevesebb búza: a franciákat sem kímélte a hőség

A francia agrárminisztérium keddi előrejelzése szerint a helyi búza- és a kukoricatermelők is megszenvedték az egész Európára jellemző szélsőséges időjárás hatásait.