Back to top

10 olajfinomítót vontak blokád alá a dühös gazdák

A francia gazdáknál elszakadt a cérna: vasárnap blokád alá vonták a Total olajfinomítóit, amiért az pálmaolajat importál és ezzel szerintük tisztességtelen versenyt teremt.

Franciaország északkeleti részén, a Marne régióban lévő Vatry üzemanyagtárolót vonták blokád alá vasárnap este: 100 gazda épített barikádokat traktorokkal és törmelékhalmokkal, tudta meg a Reuters az FNSEA gazda unió szóvivőjétől. Hangsúlyozták, hogy nem a cég, hanem az állam ellen irányul a tüntetés.

További öt területet is lezártak még aznap este, hétfő reggelre pedig összesen 13 blokád épült - mondta Christine Lambert, az FNSEA elnöke a France Info televízió csatornának adott interjújában.

A francia olaj és gázipari óriásvállalat, a Total a hatóságokkal együttműködve próbálja csökkenteni az ellátásbeli zavarokat. Üzemanyaghiány azonban nem várható, mivel Franciaországnak kiterjedt vésztartalékai vannak, és az üzemanyag gyártó szektor dolgozói sem szimpatizálnak a mostani tüntetéssel.

A gazdák elégedetlenségének kiváltó oka az volt, hogy múlt hónapban a francia hatóságok engedélyezték a Totalnak a pálmaolaj behozatalát azzal a céllal, hogy a La Mede bioetanol finomítóban üzemagyagot gyártson belőle. Ezzel az olajnövényeket termesztő gazdákat és a környezetvédőket is magukra haragították, akik a pálmaolajat okolják a délkelet-ázsiai erdőírtásokért.

A pálmaolaj olcsóbb, mint a repce, és a gazdák szerint a terjedése csak súlyosbítja az amúgy is nehéz helyzetüket, mivel Franciaországban magas adók és kemény környezetvédelmi szabályozás sújtja az ágazatot.

A pálmaolajat széles körben bírálják Európa szerte, mivel óriási környezeti károkat okoz, és egyes törvényhozók egyenesen a betiltását követelik az Európai Unió új energetikai politikájában.

A Total azonban kijelentette, hogy kevesebb pálmaolajat importál, mint amennyire engedélyt kapott, nyit a helyi repce felvásárlása felé, illetve nagy léptékű újrahasznosítási rendszert fejleszt ki használt olajra és zsírra.

A mostani tüntetés jól mutatja, hogyan romlik az EU legnagyobb mezőgazdasági termelő államának gazdái és Emmanuel Macron elnök közötti kapcsolat.

Sok gazda üdvözli az elnök törekvését az igazságosabb termelői árakra az élelmiszerláncban. Macron terve azonban, hogy minden EU-s országnál előbb tiltsa be a glifozátot, kiváltotta a szektor haragját.

 

French farmers block refineries in palm oil row

 

Forrás: 
Euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Legendás borok kalapács alatt

A becsült ár több mint ötszöröséért, 34,5 millió svájci frankért (9,64 milliárd forint) keltek el a legendás francia borász, a néhai Henri Jayer saját pincéjéből származó burgundi borok, köztük a világ legdrágábbjai közé tartozó palackok egy svájci aukción.

Robot ajánl borokat az Auchan-nál

Elbeszélgethetünk otthonunkban egy robottal a borászat árnyalatnyi érdekességeiről és azonnal rendelhetünk valami különlegességet – legalábbis Franciaországban, ugyanis a Google és az Auchan elindította első hangvezérlésű cset-robotját.

Tüntettek a francia méhészek a méhpusztulások miatt

A francia méhészek szövetsége (UNAF) tüntetést szervezett csütörtökön Párizsba, hogy így sarkallja végre lépésekre a kormányt a méhek drasztikus halálozása miatt - írta az Euronews. Az elmúlt harminc évben 3-5 százalékról 60-90 százalékra nőtt a méhek halálozási aránya Franciaországban. A problémát okozó növényvédő szerek tiltása viszont legkorábban másfél év múlva lép érvénybe.

A bioetanol bekeverési arányának növelését sürgeti a Copa-Cogeca

Hamarosan elkezdődik az egyeztetés az Európai Unió megújuló energia politikájáról. A Copa-Cogeca levélben sürgeti az EU-t, hogy a Tanács általános álláspontját követve valódi célokat határozzon meg a megújuló energiaforrások terén annak érdekében, hogy a közlekedési ágazatot széndioxid-mentesítse. A hagyományos, gabonából készülő bioetanolok kötelező bekeverési arányáért is lobbiznak.

Durván elverte a jég a szőlőket Bordeaux környékén

A leghíresebb francia borvidéken, Bordeaux-ban és környékén nagy pusztítást okozott a szőlőültetvényekben a hétvégi jégeső. A felmérés még tart, annyi azonban már biztos, hogy 500 és 1000 közé tehető azoknak a szőlőtermelőknek a száma, akiknek jelentősebb kára keletkezett.

Ezt kell tudni az új repcebetegségről

A Vas és Zala megyében feltűnt repcebetegség nem ismeretlen a káposztatermesztők körében. A káposzta plazmodiofórás gyökérgolyvája savanyú talajokon fordul elő, hazánkban nem számít a gyakori betegségek közé, de vegyszeres védekezés nem lehetséges ellene. A betegségről Virág Attila, a Rapool déli régiójának vezetője beszélt az Arysta LifeScience rádpusztai növényvédelmi tanácskozásán.

Lesz-e elég bor?

Bár a világ borfogyasztása folyamatosan nő, és újabb országokban válik mind népszerűbb itallá, a globális bortermelés azonban évek óta csökken. Hova vezethet mindez? Lesz-e elég bor, és milyen áron? A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) most közzétett adatai szerint tavaly 250 millió hektoliter bort termeltek világszerte, ami 2016-hoz képest 8,6 százalékos visszaesés.

Lendületesen kezdte az évet a Danone

A piaci várakozásokat meghaladva növelte eladásait a Danone az idei első negyedévben. A francia élelmiszeripari konszern szerdán azt közölte, hogy 6,085 milliárd euró forgalmat bonyolított le a negyedévben. Ez 4,9 százalékos növekedés éves összevetésben, nagyobb a szakértők által várt 3,9 százaléknál.

Hideg ellen égetett bor?

Nyakunkon a dermesztő hideg idő. A fázósaknak vagy akinek csak úgy általában jól esne egy finom melengető rövidital, álljon itt némi ismertető a konyakokról.

Elárasztja a világot a francia szesz

A francia borok és szeszes italok exportja rekordot döntött tavaly több mint egymilliárd eurós, 8,5 százalékos forgalomnövekedéssel, ami mindenekelőtt a kínai és amerikai érdeklődésnek köszönhető - közölte a francia exportálók szövetsége.