Back to top

10 olajfinomítót vontak blokád alá a dühös gazdák

A francia gazdáknál elszakadt a cérna: vasárnap blokád alá vonták a Total olajfinomítóit, amiért az pálmaolajat importál és ezzel szerintük tisztességtelen versenyt teremt.

Franciaország északkeleti részén, a Marne régióban lévő Vatry üzemanyagtárolót vonták blokád alá vasárnap este: 100 gazda épített barikádokat traktorokkal és törmelékhalmokkal, tudta meg a Reuters az FNSEA gazda unió szóvivőjétől. Hangsúlyozták, hogy nem a cég, hanem az állam ellen irányul a tüntetés.

További öt területet is lezártak még aznap este, hétfő reggelre pedig összesen 13 blokád épült - mondta Christine Lambert, az FNSEA elnöke a France Info televízió csatornának adott interjújában.

A francia olaj és gázipari óriásvállalat, a Total a hatóságokkal együttműködve próbálja csökkenteni az ellátásbeli zavarokat. Üzemanyaghiány azonban nem várható, mivel Franciaországnak kiterjedt vésztartalékai vannak, és az üzemanyag gyártó szektor dolgozói sem szimpatizálnak a mostani tüntetéssel.

A gazdák elégedetlenségének kiváltó oka az volt, hogy múlt hónapban a francia hatóságok engedélyezték a Totalnak a pálmaolaj behozatalát azzal a céllal, hogy a La Mede bioetanol finomítóban üzemagyagot gyártson belőle. Ezzel az olajnövényeket termesztő gazdákat és a környezetvédőket is magukra haragították, akik a pálmaolajat okolják a délkelet-ázsiai erdőírtásokért.

A pálmaolaj olcsóbb, mint a repce, és a gazdák szerint a terjedése csak súlyosbítja az amúgy is nehéz helyzetüket, mivel Franciaországban magas adók és kemény környezetvédelmi szabályozás sújtja az ágazatot.

A pálmaolajat széles körben bírálják Európa szerte, mivel óriási környezeti károkat okoz, és egyes törvényhozók egyenesen a betiltását követelik az Európai Unió új energetikai politikájában.

A Total azonban kijelentette, hogy kevesebb pálmaolajat importál, mint amennyire engedélyt kapott, nyit a helyi repce felvásárlása felé, illetve nagy léptékű újrahasznosítási rendszert fejleszt ki használt olajra és zsírra.

A mostani tüntetés jól mutatja, hogyan romlik az EU legnagyobb mezőgazdasági termelő államának gazdái és Emmanuel Macron elnök közötti kapcsolat.

Sok gazda üdvözli az elnök törekvését az igazságosabb termelői árakra az élelmiszerláncban. Macron terve azonban, hogy minden EU-s országnál előbb tiltsa be a glifozátot, kiváltotta a szektor haragját.

 

French farmers block refineries in palm oil row

 

Forrás: 
Euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Harmadával több borra számítanak Franciaországban

Közel egyharmadával több szőlőt szüretelhetnek az idén Franciaországban tavalyhoz képest, bár a Bordeaux-i borvidéket a peronoszpóra-járvány és jégeső rendkívüli mértékben sújtotta. A szüret a legtöbb borvidéken a szokásosnál két héttel korábban kezdődhet.

A legjobbak között a magyar kukoricacsíra-olaj

Great Taste nyertes a magyar Grapoila. A Great Taste a világ leghíresebb és leghitelesebb vakteszten alapuló ételkóstoló versenye. A verseny zsűrijének nagyon ízlett a hidegen sajtolt BIO kukoricacsíra-olaj.

Egy millió tonnával kevesebb búza: a franciákat sem kímélte a hőség

A francia agrárminisztérium keddi előrejelzése szerint a helyi búza- és a kukoricatermelők is megszenvedték az egész Európára jellemző szélsőséges időjárás hatásait.

Kevesebb jövedéki bírságot szabtak ki tavaly

A jövedéki eljárásokat tekintve az elmúlt évben 11 624 esetben csaknem 7,45 milliárd forint jövedéki bírságot állapított meg jogerősen az adóhivatal. Számos aktuális jövedékiadó-változásra is érdemes figyelni. Például a NAV. Augusztus 1-jén hatályba lépett rendelkezése szerint adófelfüggesztési eljárás keretében megnyílt a kisüzemi bortermelők előtt a habzóbor bejelentésének lehetősége.

Új iparág: „zöld kémia”

A szén-dioxid és más a légkörre káros gázok hatásait már érzékeljük. A jelenlegi negatív tendenciák megállításához a szén-dioxid megkötésére van szükség. Ez a mai technológiai tudás szintjén leginkább a növények fotoszintézisével oldható meg.

Növekedett a májusi kiskereskedelmi forgalom, szakértők szerint ez tovább folytatódhat

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 7,2, naptárhatástól megtisztítva 7,8 százalékkal haladta meg májusban az előző év azonos időszakit - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Fejlesztés helyett borászatokra költötték a pénzt a kínaiak

A bordeaux-i pénzügyi rendőrség eljárást indított tíz, kastéllyal koronázott és kínai tulajdonban lévő borgazdaság ellen.

BIONYOM ügyfelek figyelem: elkezdődött az adatszolgáltatási időszak

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a BIONYOM ügyfelek figyelmét, hogy 2018. július 1-jén kezdetét vette az első BIONYOM adatszolgáltatási időszak. A BIONYOM adatszolgáltatás és annak mellékletei – a tavaly szeptemberben hatályba lépő új jogszabályi előírások értelmében – kizárólag elektronikus úton nyújthatók be a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül.

A pálmaolaj bojkottja nem csökkentené a fajpusztulás veszélyét

Az olajpálma-ültetvények 193 súlyosan veszélyeztetett faj, többek között az orángutánok, tigrisek és gibbonok létét fenyegetik. A pálmaolaj bojkottja nem jelentene megoldást a fajok pusztulásának problémájára a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint.

Tabudöntő borászati kísérlet Franciaországban

A francia borok élvezeti értékét jelentősen, sőt döntően befolyásolja az ital hőmérséklete. Most megdőlt egy tabu.