0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

10 olajfinomítót vontak blokád alá a dühös gazdák

A francia gazdáknál elszakadt a cérna: vasárnap blokád alá vonták a Total olajfinomítóit, amiért az pálmaolajat importál és ezzel szerintük tisztességtelen versenyt teremt.

Franciaország északkeleti részén, a Marne régióban lévő Vatry üzemanyagtárolót vonták blokád alá vasárnap este: 100 gazda épített barikádokat traktorokkal és törmelékhalmokkal, tudta meg a Reuters az FNSEA gazda unió szóvivőjétől. Hangsúlyozták, hogy nem a cég, hanem az állam ellen irányul a tüntetés.

További öt területet is lezártak még aznap este, hétfő reggelre pedig összesen 13 blokád épült – mondta Christine Lambert, az FNSEA elnöke a France Info televízió csatornának adott interjújában.

A francia olaj és gázipari óriásvállalat, a Total a hatóságokkal együttműködve próbálja csökkenteni az ellátásbeli zavarokat. Üzemanyaghiány azonban nem várható, mivel Franciaországnak kiterjedt vésztartalékai vannak, és az üzemanyag gyártó szektor dolgozói sem szimpatizálnak a mostani tüntetéssel.

A gazdák elégedetlenségének kiváltó oka az volt, hogy múlt hónapban a francia hatóságok engedélyezték a Totalnak a pálmaolaj behozatalát azzal a céllal, hogy a La Mede bioetanol finomítóban üzemagyagot gyártson belőle. Ezzel az olajnövényeket termesztő gazdákat és a környezetvédőket is magukra haragították, akik a pálmaolajat okolják a délkelet-ázsiai erdőírtásokért.

A pálmaolaj olcsóbb, mint a repce, és a gazdák szerint a terjedése csak súlyosbítja az amúgy is nehéz helyzetüket, mivel Franciaországban magas adók és kemény környezetvédelmi szabályozás sújtja az ágazatot.

A pálmaolajat széles körben bírálják Európa szerte, mivel óriási környezeti károkat okoz, és egyes törvényhozók egyenesen a betiltását követelik az Európai Unió új energetikai politikájában.

A Total azonban kijelentette, hogy kevesebb pálmaolajat importál, mint amennyire engedélyt kapott, nyit a helyi repce felvásárlása felé, illetve nagy léptékű újrahasznosítási rendszert fejleszt ki használt olajra és zsírra.

A mostani tüntetés jól mutatja, hogyan romlik az EU legnagyobb mezőgazdasági termelő államának gazdái és Emmanuel Macron elnök közötti kapcsolat.

Sok gazda üdvözli az elnök törekvését az igazságosabb termelői árakra az élelmiszerláncban. Macron terve azonban, hogy minden EU-s országnál előbb tiltsa be a glifozátot, kiváltotta a szektor haragját.

 

youtube://v/g-TLMc8ODYg

 

Forrás: Euractiv.com