0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A jövő genetikája az embrióátültetők „kezében” van

Immár kétéves múltra tekint vissza a Nébih és a Kaposvári Egyetem oktatói bázisára alapozott szarvasmarha-embrióátültető képzés. A két intézmény közös szervezésében lezajlott 3 tanfolyamon eddig 11-en tettek eredményes elméleti és gyakorlati vizsgát. Az intenzív kurzust sikeresen teljesítők bizonyítványuk birtokában kérelmezhetik felvételüket az embrióátültetők névjegyzékébe.

A szarvasmarhafélék egyet ellő (unipara) fajként a hosszú generációs intervallumú fajok közé tartoznak, éppen ezért a szarvasmarha-tenyésztés hosszú távú gondolkodást igényel – írja a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) . Mára több mint 70 év telt el a mesterséges termékenyítés, azaz a hímivarú állatokon alapuló tenyészkiválasztás bevezetése óta Magyarországon, de több mint 40 éves múltra tekint vissza egy másik biotechnikai eljárás, az embrióátültetés hazai meghonosodása is. Az utóbbi eljárás különösen a kiemelkedő genetikai és küllemi tulajdonságokkal bíró nőivarú egyedek szelekciójában és a családtenyésztés elterjedésében jelentett nagy előrelépést.

Napjainkban – a genomikus tenyészérték-becslésnek köszönhetően – már embrionális korban mindent tudhatunk a születendő egyedről.

Sőt a fejlett technológia révén arra is van lehetőség, hogy a magzati korban, műtéti úton eltávolított petesejt „in vitro” termékenyítésével az anya és utódja néhány hónap elteltével, szinte együtt jöjjön világra.

A Nébih és a Kaposvári Egyetem évek óta munkálkodott a mai kor elvárásainak megfelelő embrióátültető szakember képzés megteremtése érdekében, amelynek jogi alapjait a 2015-ben megkötött stratégiai megállapodásuk teremtette meg.

A kooperáció szakmai tartalmaként mára három tanfolyam várja az érdeklődő szakembereket az egyetemen: szarvasmarha embrióátültető, szarvasmarha inszeminátor és szarvasmarha/sertés vágott-test minősítő.

A gyakorlati oktatás magas színvonalú hátterét a Kaposvári Egyetem embrióátültető állomása adja, amelynek vezetői teendőit az EU-szerte elismert elméleti és gyakorlati szakember, Zubor Tibor agrármérnök látja el.

A két intézmény együttes szervezésében 2017-ben és 2018-ban 3 embrióátültető tanfolyam zajlott le sikeresen, ahol ez idáig 11 fő tett eredményes elméleti és gyakorlati vizsgát. A 10 napos szuperintenzív tanfolyam hallgatói a jogi/igazgatási és az elméleti szakmai ismeretek elsajátításán túl, akár éjszakába nyúló gyakorlati oktatáson vesznek részt, igazodva a recipiens egyedek nemi ciklusához. A hallgatók először preparált nemi készülékeken kezdik a gyakorlást, majd áttérnek az élő egyedek kezelésére.

A kimosott embriók manipulálása az állomás területén megoldott, a tripszines kezelésük, betöltésük, fagyasztásuk és felolvasztásuk pedig laboratóriumi körülmények között kerül bemutatásra.

A tanfolyam elméleti és gyakorlati vizsgával zárul. A sikeres vizsgát követően kiadott bizonyítvány megfelel az embrióátültetők névjegyzékbe vételéhez szükséges kérelem mellékletének. A program részleteiről a Kaposvári Egyetem honlapján olvashatnak az érdeklődők.

Forrás: Nébih