Back to top

Kelet-Európában mintha nem is létezne részmunkaidő

Az Európai Unióban a 15 és 64 év közötti korosztályból 43 millióan dolgoznak részmunkaidőben. Ez az unió lakosságának a 19,4 százalékát fedi le. Hazánkban ez az érték alig több mint 4 százalék. Bár sokan nem önszántukból választják ezt a megélhetésformát.

Az Európai Unióban a 15 és 64 év közötti korosztályból mintegy 43 millió dolgoznak részmunkaidőben. Ez az unió lakosságának a 19,4 százalékát fedi le. A részmunkaidős foglalkoztatás az elmúlt 15 évben 15,6 százalék és 19,6 százalék között ingadozott az Európai Unióban – írja vg.hu.

Az Eurostat friss elemzése szerint tavaly ez a részarány még mindig sokkal magasabb volt a nőknél (31,7 százalék), mint a férfiaknál (8,8 százalék). Ugyancsak valamivel magasabb az euróövezetben (21,6 százalék), mint az EU-ban (19,4 százalék).

Az EU-tagállamokban a részmunkaidős foglalkoztatás Hollandiában volt a leggyakoribb: a 15-64 év közöttiek fele (49,8 százalék) részmunkaidőben dolgozott 2017-ben. Ausztriában 27,9 százalék, Németországban 26,9 százalék, Dániában 25,3 százalék, az Egyesült Királyságban 24,9 százalék, Belgiumban 24,5 százalék és Svédországban 23,3 százalék dolgozott részmunkaidőben.

A lista végén kullog Bulgária (2,2 százalék), Magyarország (4,3 százalék) és Horvátország (4,8 százalék).

Arányait tekintve szintén kevés részmunkaidős munkavállaló van Szlovákiában (5,8 százalék), Csehországban (6,2 százalék), Lengyelországban (6,6 százalék), Romániában (6,8 százalék), Litvániában (7,6 százalék) és Lettországban (7,7 százalék) is.

Az EU-ban 2017-ben részmunkaidőben foglalkoztatottak több mint egynegyede (26,4 százalék) nem önként választotta ezt a fajta megélhetést. Görögországban ez az érték 70,2 százalék és Cipruson 67,4 százalék, Olaszországban 62,5 százalék, Spanyolországban 61,1 százalék, Bulgáriában 58,7 százalék, Romániában 55,8 százalék, Portugáliában 47,5 százalék és Franciaországban pedig 43,1 százalék.

Ezzel szemben ez az arány Észtországban 7,5 százalék, Belgiumban 7,8 százalék, Hollandiában 8,2 százalék, Csehországban 9,1 százalék, Máltán pedig 9,6 százalék.

Forrás: 
vg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Balesetből az egy is sok

„Fókuszban a mezőgazdaság – első a munkavégzés biztonsága” munkavédelmi kampány alapvető célkitűzése volt a munkabalesetek számának csökkentése, és az ágazatban tevékenykedő munkaadók, munkavállalók figyelmének felhívása a biztonságos munkavégzésre. A kampány eredményesnek bizonyult: az ágazatban 33 százalékkal csökkent a halálos kimenetelű munkabalesetek száma.

Elbocsátások a Bayernél

Világszerte 12 ezer munkatársától válik meg a Bayer. A BBC riportja szerint ez azt jelenti, hogy minden tizedik dolgozóját elbocsátja a német nagyvállalat, többségüket Németországban. A cég közleménye szerint gyógyszeripari, humánegészségügyi és mezőgazdasági üzletágainak fejlesztésére kíván a jövőben koncentrálni.

Emelkedtek a karácsonyfa árak, nem is kevéssel

Megkezdődött a karácsonyfavásár, a fő kérdés pedig nyilván minden médiumban az, hogy mennyibe fog kerülni az idén, drágább lesz-e mint tavaly. Erre évek óta az volt a válasz, hogy nem. Az idén azonban némi áremelkedésről kell beszámolnunk.

Kevesebben haltak bele a munkába

Idén eddig szerencsére csak kilencen vesztették életüket mezőgazdasági munkavégzés közben. A kedvező változáshoz hozzájárult a szaktárca és a NAK közös tájékoztató sorozata is.

Forradalom az üvegházakban. Nézze meg a paprikaszüretelő robotot!

A mezőgazdasági automatizálás fő célja, hogy átvegye a munkaigényes és ismétlődő feladatokat az üvegházakban. Itt lép be a SWEEPER (Sweet Pepper Harvesting Robot), egy az EU által finanszírozott projekt, amelynek célja egy olyan robot fejlesztése, mely elvégzi az paprika betakarítását, így csökkentve a gazdálkodók költségeit.

Amiért a vevő nem fizet, az veszteség: a vállalatirányítás karbantartása

A megfelelő vállalatirányítási elv alkalmazásával hatékonyabban működtethető egy élelmiszer-előállító vállalkozás is – derült ki a kamara élelmiszeripari igazgatóságának 2018. november 20-i tanácskozásán. A leannel, a TPM-mel, a projektmenedzsmenttel tanácsos ismerkedni.

Év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságát

A Munka törvénykönyve rendelkezése szerint év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságát, a jogszabálytól csak kivételes esetekben lehet eltérni.

"Next Gen" munkakeresők: nagyobb szabadság, több pénz és őszinteség

A rugalmas munkavégzés, az alapfizetés és a munkatársak személye a legfontosabb tényezők a jövő munkavállalói számára leendő munkahelyük kiválasztásakor - derül ki a PwC Magyarország felméréséből.

Belendültek az édességgyártók

Növekszik az édességgyártók forgalma, a vásárlók a minőségi termékeket keresik, és a tendencia várhatóan folytatódik. Ám a szektor tart a népegészségügyi termékadó jövő évi emelésének hatásától, és sújtja a munkaerőhiány is.

Kedvezmények és szigorítások az őszi adócsomagban

Cafeteria kérdésben ugyan nem hátrált meg, de más egyéb területen adna kedvezményeket a kormány az új, őszi adócsomaggal – áll a MAZARS legfrissebb elemzésében.