Back to top

Kelet-Európában mintha nem is létezne részmunkaidő

Az Európai Unióban a 15 és 64 év közötti korosztályból 43 millióan dolgoznak részmunkaidőben. Ez az unió lakosságának a 19,4 százalékát fedi le. Hazánkban ez az érték alig több mint 4 százalék. Bár sokan nem önszántukból választják ezt a megélhetésformát.

Az Európai Unióban a 15 és 64 év közötti korosztályból mintegy 43 millió dolgoznak részmunkaidőben. Ez az unió lakosságának a 19,4 százalékát fedi le. A részmunkaidős foglalkoztatás az elmúlt 15 évben 15,6 százalék és 19,6 százalék között ingadozott az Európai Unióban – írja vg.hu.

Az Eurostat friss elemzése szerint tavaly ez a részarány még mindig sokkal magasabb volt a nőknél (31,7 százalék), mint a férfiaknál (8,8 százalék). Ugyancsak valamivel magasabb az euróövezetben (21,6 százalék), mint az EU-ban (19,4 százalék).

Az EU-tagállamokban a részmunkaidős foglalkoztatás Hollandiában volt a leggyakoribb: a 15-64 év közöttiek fele (49,8 százalék) részmunkaidőben dolgozott 2017-ben. Ausztriában 27,9 százalék, Németországban 26,9 százalék, Dániában 25,3 százalék, az Egyesült Királyságban 24,9 százalék, Belgiumban 24,5 százalék és Svédországban 23,3 százalék dolgozott részmunkaidőben.

A lista végén kullog Bulgária (2,2 százalék), Magyarország (4,3 százalék) és Horvátország (4,8 százalék).

Arányait tekintve szintén kevés részmunkaidős munkavállaló van Szlovákiában (5,8 százalék), Csehországban (6,2 százalék), Lengyelországban (6,6 százalék), Romániában (6,8 százalék), Litvániában (7,6 százalék) és Lettországban (7,7 százalék) is.

Az EU-ban 2017-ben részmunkaidőben foglalkoztatottak több mint egynegyede (26,4 százalék) nem önként választotta ezt a fajta megélhetést. Görögországban ez az érték 70,2 százalék és Cipruson 67,4 százalék, Olaszországban 62,5 százalék, Spanyolországban 61,1 százalék, Bulgáriában 58,7 százalék, Romániában 55,8 százalék, Portugáliában 47,5 százalék és Franciaországban pedig 43,1 százalék.

Ezzel szemben ez az arány Észtországban 7,5 százalék, Belgiumban 7,8 százalék, Hollandiában 8,2 százalék, Csehországban 9,1 százalék, Máltán pedig 9,6 százalék.

Forrás: 
vg.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Saját apját gázolta el véletlenül a traktorral

„Csak pár méterre van a háztól az istálló, jó lesz nekem itt a fellépőn addig…” – ismerősek esetleg ezek a szavak? Rengeteg baleset származik abból, hogy az utast nem erre szolgáló helyen szállítják. Az agrarheute.de portál egy nemrég megtörtént esettel kívánta felhívni a gazdálkodók figyelmét arra, hogy a munkabiztonsági szabályok nem üres szavak – és nekünk is érdemes leszűrni a megfelelő tanulságot.

Munkaerőhiány a szőlő-bor ágazatban

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) február 19-én on-line felmérést indított, melynek célja a szőlő- és bortermelő vállalkozások foglalkoztatási jellemzőinek részletes feltérképezése.

Önellátóból őstermelő: „Ő a fákkal is beszélgetett”

Ángyán Józsefné szerint a magyar mezőgazdaság legnagyobb, már-már égető problémája az, hogy nincs „hadra fogható” munkaerő. A Somogy megyei Marcaliban gazdálkodó és a környéken piacozó asszony szerint úgyszólván tarthatatlan állapot uralkodik, és a fiatalok hozzáállása miatt nem is várható, hogy alapjaiban megváltozna a helyzet.

A digitalizáció a fejlődés kulcsa

A Közös Agrárpolitika forrásainak megőrzését célzó tárgyalásokon való eredményes fellépést, az osztatlan közös tulajdon körüli problémák felszámolását, az öntözésfejlesztést, valamint a digitalizáció elterjedésének támogatását nevezte a következő év, illetve évek legfontosabb feladatának Farkas Sándor.

Idén is lesz állásbörze az állatorvosoknak

A tavalyi első, állatorvosoknak szóló állásbörze sikerén felbuzdulva újabb, potenciális munkáltatóknak és lelkes pályakezdőknek szóló eseményt szerveznek idén is az Állatorvostudományi Egyetemen.

Szezonális vendégmunkások: kik dolgoznak a német földeken?

Évente 300 ezer, főként lengyel és román mezőgazdasági vendégmunkás érkezik Németországba, hogy – olykor embert próbáló feltételek között – részt vegyen a spárga vagy az eper és más zöldség- és gyümölcsfélék betakarításában.

Kincset ér a jó idénymunkás, mégis visszaélnek a külföldiek kiszolgáltatottságával

Egyfelől küzdenek az idénymunkásokért a németországi gazdák, hiszen nélkülük számos zöldség- és gyümölcskultúra elképzelhetetlen lenne, másfelől viszont még mindig sokan kritikán aluli munkakörülményeket biztosítanak nekik.

Megállapodás az uniós irányelv a munka és a magánélet közötti egyensúlyról

Megállapodás született a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtéséről szóló uniós irányelvről.

Az év magyar vállalata az AXIÁL Kft.

A 37. AGROmashExpón és 9. Agrárgépshow-n tartotta szokásos évértékelő sajtótájékoztatóját az AXIÁL Kft. Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető a vállalat eredményeiről, a szakmai utánpótlásról, a mezőgazdasági fejlesztésekről, illetve az ágazat innovatív digitalizációjáról tájékoztatta a megjelenteket.

Kevesebb feketén foglalkoztatott volt a mezőgazdaságban

Munkaügyi szabálytalanságot találtak a vizsgált 13 316 munkáltató 70 százalékánál, az ellenőrzött több mint 54 ezer munkavállalónak pedig a 68 százalékánál a 2018 első kilenc hónapjában tartott ellenőrzéseken, a legtöbb jogsértés a feketefoglalkoztatásból adódott – ismertette jelentésében a Pénzügyminisztérium munkaügyi főosztálya.