Back to top

Módosult az erdőtörvény: nyolcszáz gazdálkodónak döntenie kell Zalában

Az erdőtörvény módosítása szerint ez év végén megszűnnek az erdőgazdálkodási tevékenység ellátására szóló megbízási szerződések. Az erre történő felkészülést segítendő tartott szakmai fórumot szerdán az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) zalaegerszegi helyi csoportja.

Gyérítésjelölés
Gyérítésjelölés
A megbízási szerződés alapján bejegyzett erdőgazdálkodókat az erdészeti hatóság törli a nyilvántartásból – írja a zaol.hu. A magánerdőkben, azokon belül az osztatlan közös tulajdonú erdőkben, tehát Zala megyében is nagyon jellemző az erdőgazdálkodásnak ez a formája, és sok jó szakember évtizedek óta lelkiismeretesen végzi a megbízási szerződés alapján a munkát. Viszont a törvénymódosítás váltásra kényszeríti őket. Mindennek lebonyolítását segítendő az egyesület meghívására Balogh Ákos, az agrárminisztérium erdészeti referense adott tájékoztatást a lehetőségekről.

A szakértő a lehetséges erdőgazdálkodási formákról beszélt az érdeklődőknek.

Részletesen szólt az erdőkezelő, az erdőbirtokossági társulat és a tulajdonostársnak többlethasználati megállapodással adott erdőgazdálkodási formákról. A rendezvényen szó esett olyan elképzelésekről is, amelyeknek még hiányzik a törvényi előkészítése, de már szó van róla, mint például a nagy vitát kiváltó integrátor cég megbízása az erdőgazdálkodással.

Mint az egyesület tagjai számára jelezték, a témával kapcsolatos észrevételeiket és javaslataikat várják, és továbbítják a jogszabályokat előkészítő tárcához. Varga István és Vissi Géza, az OEE zalaegerszegi csoportjának elnöke és titkára elmondta:

Zala megyében található mintegy 118 ezer hektár területű erdőnek körülbelül a fele van magántulajdonosok birtokában, többnyire osztatlan közös tulajdonban.

A Zala megyében folyó magánerdő-gazdálkodás 14 százalékát erdőbirtokossági társulatok, 1 százalékát szövetkezetek, 15 százalékát egyéb gazdasági társaság (korlátolt felelősségű társaság, betéti társaság), 37 százalékát magánszemélyek folytatják, 5 százalékban a magánerdőt más szektor kezeli.

Mindezek mellett a zalai magánerdőknek mintegy 28 százaléka, azaz 16 000 hektár erdő rendezetlen, mert nincs erdőkezelője.

Összesen 3200 erdőgazdálkodó dolgozik a megyében, és a szakmai összejövetel apropóját adó törvényi változás, az erdőgazdálkodásra kötött megbízási szerződések megszűnése közülük mintegy 800 magánszemélyre vonatkozik. Nekik kell lépniük valamilyen irányba, hogy jövőre folytathassák a gazdálkodást.

Forrás: 
zaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Közös érték, közös felelősség

Áder János köztársasági elnök kiemelt figyelmet fordít a minket körülvevő természetre. Az elmúlt évek során több kezdeményezéséből kiderült, hogy fontos számára a környezet sorsa. Köztudott, hogy elhivatott horgász, és szabadidejében szívesen evez, vagy kirándul családjával.

A Pécsi havi-hegyi mandulafa az Év Fája

A július óta tartó online szavazás végén, több mint ezer szavazattal előzte meg a második helyen állót a pécsi mandulafa az Év Fája versenyen, melyet 2010 óta szerveznek meg. Az Év Fája címet idén a pécsi havi hegyi mandulafa nyerte el, 4779 szavazattal. A Hős Fa címet a Római-parti fák, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig egy óriási tölgyfa, a szebényi nagy fa kapta.

Az állatorvos inkább gyógyítson

Tudomásom szerint az Európai Unióban minden állatfajnak egyedeinek ellenőrzöttnek kell lennie. Mivel nem minden kecsketartó szeretné állatai után a támogatást felvenni, nem minden kecske szerepel a nyilvántartásban. Helyette olyan döntés született, hogy az állatorvosok a működésük területén tegyenek füljelzőt a kecskék fülébe. Viszont nem minden állatorvos foglalkozik szívesen a kecskékkel.

Jön a jó idő: irány az erdő!

A hosszú hétvégén szép őszi időben várnak mindenkit az erdőbe, ahol a színes falevelek csodálatos látványt nyújtanak. Az időjósok szerint napsütésre és kisebb esőre is lehet számítani, a hőmérő higanyszála meghaladja a 15 fokot. Kicsik és nagyok, túrázásra fel, irány az erdő!

A pécsi havi-hegyi mandulafa az Év Fája

A július óta tartó online szavazás végén, több mint ezer szavazattal előzte meg a második helyen állót a pécsi mandulafa az Év Fája versenyen, melyet 2010 óta szervez meg az Ökotárs Alapítvány.

Trófeamustra: a 2018-as vadászati főszezonban elejtett gímbikái

Vadászok és erdészek idén is a mátrai Nagy-Halmaj-réten gyűltek össze, hogy megtekintsék a 2018-as vadászati főszezonban elejtett gímbika trófeákat.

A Debreceni Nagyerdő védetté nyilvánítására emlékeztek

79 éve, 1939. október 10-én nyilvánították védetté a Debreceni Nagyerdő észak-keleti sarkának egy harminchektáros tölgyesét. A magyar Természetvédelmi Törzskönyv első tételeként jegyezték be ezt a területet és alább még öt kisebb darabot.

A cinkelányok félrelépnek

A japán széncinege (Parus minor) tojói alapvetően monogám párkapcsolatban élnek, azonban ha az első költés sikertelen, hajlamosak félrelépni a sikeres szaporodás reményében.

Méhlegelő-fejlesztés mezővédő erdősávokkal I.

Hazánk több mint 66%-a mezőgazdasági terület. Ez a fontos nemzetgazdasági ágazat egyben súlyos környezetvédelmi problémák forrása is: az eróziónak kitett terület eléri a 2,3 millió hektárt, és több mint 1,3 millió hektárt sújt a defláció. Az intenzív gazdálkodás jelentős terhelést jelent az élővilágra, a nagyüzemi szemlélet következményeként pedig az Alföldön több száz kilométer fasort irtottak ki.

Esőben is felfedezték az erdőt az erdészekkel

Az Erdők Hetén ötödik alkalommal rendezte meg a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája a „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” elnevezésű programot. A nyíregyházi Sóstói-erdőben két nap alatt csaknem 1100 gyerek és mintegy 110 kísérőjük ismerkedett az erdészek tevékenységével.