Back to top

Módosult az erdőtörvény: nyolcszáz gazdálkodónak döntenie kell Zalában

Az erdőtörvény módosítása szerint ez év végén megszűnnek az erdőgazdálkodási tevékenység ellátására szóló megbízási szerződések. Az erre történő felkészülést segítendő tartott szakmai fórumot szerdán az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) zalaegerszegi helyi csoportja.

Gyérítésjelölés
Gyérítésjelölés
A megbízási szerződés alapján bejegyzett erdőgazdálkodókat az erdészeti hatóság törli a nyilvántartásból – írja a zaol.hu. A magánerdőkben, azokon belül az osztatlan közös tulajdonú erdőkben, tehát Zala megyében is nagyon jellemző az erdőgazdálkodásnak ez a formája, és sok jó szakember évtizedek óta lelkiismeretesen végzi a megbízási szerződés alapján a munkát. Viszont a törvénymódosítás váltásra kényszeríti őket. Mindennek lebonyolítását segítendő az egyesület meghívására Balogh Ákos, az agrárminisztérium erdészeti referense adott tájékoztatást a lehetőségekről.

A szakértő a lehetséges erdőgazdálkodási formákról beszélt az érdeklődőknek.

Részletesen szólt az erdőkezelő, az erdőbirtokossági társulat és a tulajdonostársnak többlethasználati megállapodással adott erdőgazdálkodási formákról. A rendezvényen szó esett olyan elképzelésekről is, amelyeknek még hiányzik a törvényi előkészítése, de már szó van róla, mint például a nagy vitát kiváltó integrátor cég megbízása az erdőgazdálkodással.

Mint az egyesület tagjai számára jelezték, a témával kapcsolatos észrevételeiket és javaslataikat várják, és továbbítják a jogszabályokat előkészítő tárcához. Varga István és Vissi Géza, az OEE zalaegerszegi csoportjának elnöke és titkára elmondta:

Zala megyében található mintegy 118 ezer hektár területű erdőnek körülbelül a fele van magántulajdonosok birtokában, többnyire osztatlan közös tulajdonban.

A Zala megyében folyó magánerdő-gazdálkodás 14 százalékát erdőbirtokossági társulatok, 1 százalékát szövetkezetek, 15 százalékát egyéb gazdasági társaság (korlátolt felelősségű társaság, betéti társaság), 37 százalékát magánszemélyek folytatják, 5 százalékban a magánerdőt más szektor kezeli.

Mindezek mellett a zalai magánerdőknek mintegy 28 százaléka, azaz 16 000 hektár erdő rendezetlen, mert nincs erdőkezelője.

Összesen 3200 erdőgazdálkodó dolgozik a megyében, és a szakmai összejövetel apropóját adó törvényi változás, az erdőgazdálkodásra kötött megbízási szerződések megszűnése közülük mintegy 800 magánszemélyre vonatkozik. Nekik kell lépniük valamilyen irányba, hogy jövőre folytathassák a gazdálkodást.

Forrás: 
zaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vita a fúrt kutak körül

A termelés és a környezetvédelem sokak szerint nem összeegyeztethetetlen szempontjai csapnak össze abban a vitában, ami a fúrt kutakkal kapcsolatban alakult ki, és amelynek legújabb – nem várt – fordulataként a köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz utalta a jelenlegi szabályozást több ponton liberalizáló törvénymódosítást.

Mindenki segíthet a görög erdők újraélesztésében

Az Országos Erdészeti Egyesület és a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége közös felhívást tett közzé a görög tűzvészben elpusztult erdők felújításának támogatására

Marad a forróság, de az erdőkben hűvösebb van: irány kirándulni, akár kisvonattal is

Folytatódik a kánikula, de szombaton helyi zivatarokra is lehet számítani. A 30 fok feletti hőmérséklet folytatódik a jövő héten. A nagy melegben is érdemes az erdőben kirándulni, hiszen a fák árnyéka és a patakok hűsítő környezete jó pár fokkal alacsonyabb hőmérsékletet eredményez, mint a városokban és a standokon.

Egy helyen az összes mezőgazdaságot érintő adóváltozás

Nem könnyű kiigazodni a számtalan adójogszabály között, ráadásul idén több is jelentős mértékben változott. A NAK az elmúlt hetek törvénymódosításai közül kiválogatta a hazai mezőgazdaságot leginkább érintő elemeket.

Új állattenyésztési törvény: hol tartanak az előkészítéssel?

November 1-jétől az európai állattenyésztési rendelet hatályba lépését követően az eddigi nemzeti hatáskörből az EU illetékességébe kerül a szarvasmarha-, a ló-, a sertés-, a juh- és a kecsketenyésztés-szervezésének szabályozása. Hol tart az uniós állattenyésztési rendelet hazai jogharmonizációja? Elkészül-e addig a hazai állattenyésztési törvény – kérdeztük az Agrárminisztériumtól.

A parlagfű egyre jobban teljesít

A szerény külső adottságokkal rendelkező, de csodás latin nevet viselő parlagfű minden nyáron celebeket meghazudtoló érdeklődést vív ki magának: orvosok, allergiás betegek, gyógyszerészek, törvényhozók és természetgyógyászok foglalkoznak vele.

Értékes tölgyesek a Dráva mentén

Magyarország legdélebbi, Sellyei Erdészete mintegy 80 kilométer hosszan húzódik a horvát határ mentén, ahol a Dráva folyó meghatározó szerepet tölt be a táj kialakításában, így az erdők életében is. A síkvidéki erdőgazdálkodás főként a gyertyános-tölgyes és kocsányos tölgyes állományok felújítására épül.

Önuralmat gyakorol, és a társaival is kiszúr ez a kismadár

Döbbenetes felfedezést tettek a széncinkék viselkedését vizsgáló svéd tudósok a Lund Egyetemen: a madarak képesek uralkodni magukon. Ezt a viselkedési formát eddig főleg az intelligensebb főemlősöknél és hollóknál figyelték meg.

Nyárias meleg, számtalan programlehetőség

Forró nyári melegre lehet számítani a hétvégén, akár 35 fok felé is emelkedhet a hőmérséklet. A szikrázó napsütésben a forróságot csillapítja a fák árnyéka, a levelekkel játszadozó szellő és a patakok, források hűsítő vize. Az időjárásnak megfelelő ruházatban, zárt cipőben, megfelelő mennyiségű vízzel, élelemmel ellátva bátran induljanak útnak, az erdő ezen a hétvégén is vár mindenkit!

Ahol a természet összefonódik a művészettel

Nádudvar, a csendes észak-alföldi kisváros különleges szakközépiskolájában népi mesterségekre tanítanak. Jár a fűrész, kattog a szövőszék, hajlik a vessző. Ahogyan karácsonykor a mézeskalács illata betölti a házat, úgy telnek meg az iskola termei őseink tiszteletével, miközben ének és hegedűszó csendül, s a sok szorgos kéz közt új életre kel a nyers anyag.