Back to top

Módosult az erdőtörvény: nyolcszáz gazdálkodónak döntenie kell Zalában

Az erdőtörvény módosítása szerint ez év végén megszűnnek az erdőgazdálkodási tevékenység ellátására szóló megbízási szerződések. Az erre történő felkészülést segítendő tartott szakmai fórumot szerdán az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) zalaegerszegi helyi csoportja.

Gyérítésjelölés
Gyérítésjelölés
A megbízási szerződés alapján bejegyzett erdőgazdálkodókat az erdészeti hatóság törli a nyilvántartásból – írja a zaol.hu. A magánerdőkben, azokon belül az osztatlan közös tulajdonú erdőkben, tehát Zala megyében is nagyon jellemző az erdőgazdálkodásnak ez a formája, és sok jó szakember évtizedek óta lelkiismeretesen végzi a megbízási szerződés alapján a munkát. Viszont a törvénymódosítás váltásra kényszeríti őket. Mindennek lebonyolítását segítendő az egyesület meghívására Balogh Ákos, az agrárminisztérium erdészeti referense adott tájékoztatást a lehetőségekről.

A szakértő a lehetséges erdőgazdálkodási formákról beszélt az érdeklődőknek.

Részletesen szólt az erdőkezelő, az erdőbirtokossági társulat és a tulajdonostársnak többlethasználati megállapodással adott erdőgazdálkodási formákról. A rendezvényen szó esett olyan elképzelésekről is, amelyeknek még hiányzik a törvényi előkészítése, de már szó van róla, mint például a nagy vitát kiváltó integrátor cég megbízása az erdőgazdálkodással.

Mint az egyesület tagjai számára jelezték, a témával kapcsolatos észrevételeiket és javaslataikat várják, és továbbítják a jogszabályokat előkészítő tárcához. Varga István és Vissi Géza, az OEE zalaegerszegi csoportjának elnöke és titkára elmondta:

Zala megyében található mintegy 118 ezer hektár területű erdőnek körülbelül a fele van magántulajdonosok birtokában, többnyire osztatlan közös tulajdonban.

A Zala megyében folyó magánerdő-gazdálkodás 14 százalékát erdőbirtokossági társulatok, 1 százalékát szövetkezetek, 15 százalékát egyéb gazdasági társaság (korlátolt felelősségű társaság, betéti társaság), 37 százalékát magánszemélyek folytatják, 5 százalékban a magánerdőt más szektor kezeli.

Mindezek mellett a zalai magánerdőknek mintegy 28 százaléka, azaz 16 000 hektár erdő rendezetlen, mert nincs erdőkezelője.

Összesen 3200 erdőgazdálkodó dolgozik a megyében, és a szakmai összejövetel apropóját adó törvényi változás, az erdőgazdálkodásra kötött megbízási szerződések megszűnése közülük mintegy 800 magánszemélyre vonatkozik. Nekik kell lépniük valamilyen irányba, hogy jövőre folytathassák a gazdálkodást.

Forrás: 
zaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A termeszek, mint az esőerdő megmentői

Ugyan hazánkban nem élnek, de valószínűleg mindenki hallott már arról, mekkora kárt képesek okozni a termeszek a fából készült tárgyakban. Ebből arra következtethetnénk, hogy az erdőben a jelenlétük a fáknak inkább gond, sem mint segítség. Azonban úgy tűnik, mégiscsak hasznosak ezek a rovarok az erdőnek.

Ahol a Kisalföld és a Bakony összeér

A Bakonyerdő Zrt.-ről elsőként a nevében szereplő hegyvidék, vagy a Balaton-felvidék jut legtöbbek eszébe, de területünk nem csupán e két tájra terjed ki. A hegyvidék lábánál, a Marcal folyó medencéjében fekvő Pápa–Devecseri síkság erdeinek jó részét is mi kezeljük, s e változatos, gyönyörű vidék számos fölfedezni valót tartogat az ide érkezőknek.

Misztikumokkal övezett az idei év kétéltűje

Hűvös erdeink egzotikus küllemű kétéltűjét, a foltos szalamandrát választotta a Magyar Madártani Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya az év kétéltűjének 2019-ben. A látványos színezetű állathoz kötődő számtalan mendemonda rengeteg példány vesztét okozta. De mi a valóság?

Pacsmagol az Év Emlőse

A Vadonleső facebook oldalán jelentették be a hírt, hogy megvan az év emlőse. Az idei év "nyertese" a titokzatos eurázsiai hiúz lett.

Vajda Bertalan: Teliholdnál

Egy fotós, egy kép, egy történet sorozatunk következő részének szereplője pályafutását egy amatőr fotóstanfolyamon kezdte, azóta autodidakta módon tökéletesíti tudását. A telihold fényénél megörökített lecsapó villám saját megítélése szerint is az egyik legkülönlegesebb hangulatú fotója erről a természeti jelenségről.

Több száz odú a hévízi tó körül

A város világhírű gyógytava körüli égeresekben, valamint a tófürdő területén és parkjában több mint száz odúba költözhetnek be énekes madarak és egyéb kistestű állatok. Ezeket az „albérleteket” gondos emberi kezek telepítették és ellenőrzik azóta is rendszeresen.

Továbbra is kísérleteznek kukoricahibridekkel Zalában

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködésben tizenkettedik alkalommal szervezte meg a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) a kukorica posztregisztrációs fajtakísérleteket.

A párizsi klímamegállapodás alapján erdőt telepít a magyar állam a Balkánon

Az uniós csatlakozás előtt álló balkáni államok légszennyezés-csökkentő beruházásainak támogatásra a magyar állam a párizsi klímamegállapodás négy évvel ezelőtti aláírása kapcsán tett ígéretet.

Az év gombája a bronzos vargánya lett

Hagyománnyá vált, hogy a különböző szakmai szervezetek minden évben megválasztják a maguk szakterületén belül az adott év élőlényét. Így létezik az év madara, emlőse, rovara, fája, kétéltűje, hala, mint ahogy megválasztják az év gombáját is, ami ezúttal a bronzos vargánya lett.

Amit a lopásról tudni kell: a kis érték „eltűnését” is jelentsük!

Sajnos valamennyien találkozunk a mindennapjainkban vagyont érintő bűncselekményekkel, a vagyonunk elleni támadással. A mezőgazdasági termelők helyzetükből adódóan nem mindig tudják minden vagyonukat folyamatosan védeni, minden földet nem lehet bekeríteni, egy komolyabb mezőgazdasági telepet nehéz minden részében állandóan őrizni.