Back to top

Szüret a fűszerkertben

A tartósítás egyik legegyszerűbb és legősibb módja a szárítás. A nyár közepe a legalkalmasabb a fűszernövények betakarításához, akkor érdemes megkezdeni, amikor hajtásaikon az első virágok kinyíltak, mert ekkor tartalmazzák a legtöbb illóolajat, ízt, illatot, aromát és zamatot.

Szinte minden zöldfűszernövényt tartósíthatunk szárítással, a leggyakrabban bazsalikomot, oregánót, mentát, citromfüvet, majorannát, rozmaringot, zsályát, kakukkfüvet, izsópot, tárkonyt teszünk el télire ezzel a módszerrel.

A legtöbb fűszernövényből kétszer is szüretelhetünk: nyár közepén és szeptemberben. De ehhez tudnunk kell, hogyan kell a betakarításukat elvégezni.  A bazsalikom akkor hozza nekünk a legtöbb illatos levelet, ha rendszeresen visszavágjuk, és erre a „szüret” a legalkalmasabb.  A rendszeres visszavágást már akkor elkezdhetjük, amikor a bazsalikom eléri a 20-25 cm magasságot és legalább 4-6 egészséges levélpárt hozott. Az alsó két levélpár fölött elvághatjuk. Ha már nagyobb növényeink vannak, azokat is bátran visszametszhetjük, mert a növény vészhelyzetként értékeli ezt a beavatkozást, és önvédelemből gyorsan új hajtásokat hoz, mi pedig pont ezt szeretnénk elérni. A legtöbb fűszernövénnyel eljárhatunk így.

A szüreteléshez elegendő egy metszőolló, egy kosár, vagy egy nagyobb tál. Nejlon zacskóba vagy tasakba soha ne gyűjtsük, mert a levek összetörnek és megfeketednek. A lemetszett növényeket laza csokrokba kötjük és egymástól kis távolságra levegős helyen függesszük fel őket. Tűző napra semmiképpen ne tegyük, mert a nagy hőhatásban elvesztik illóolaj tartalmukat. Ez alól csak a sáfrányos szeklice a kivétel, mert ennek szirmait éppen tűző napon kell szárítani.

A szárításra alkalmas például a fedett terasz, vagy a szellős kamra, ahol a tető alá felfüggeszthetjük az illatos csokrokat. Kreatív kertészek készíthetnek léckeretből vagy régi képkeretből és szúnyoghálóból több emeletes szárítót, amelyet szintén szellős árnyékos helyre kell felfüggeszteni. Ha ilyen szárító alkalmatosságot készítünk, akkor a leveleket le lehet szedni a szárakról, és azokat szétteríteni a szúnyoghálón.

A szárítás a nyári hónapokban 6-8 napot vesz igénybe. Nagyon sokáig ne hagyjuk a szabadban a csokrokat, mert elkoszolódnak, beporosodnak, esetleg rovarok költöznek beléjük.

Ha nincs a házunkban, vagy a lakásunkban olyan hely, ami alkalmas lenne a zöldfűszerek szárítására, akkor a konyhában, a sütőben is elvégezhető ez a művelet. A sütőben sütőlapra, vagy a rácsra rakjuk a levágott ágakat, és teremtsünk 30-40 fokos meleget a szárításhoz. A sütőajtót célszerű félig, vagy egészen nyitva hagyni, hogy a pára folyamatosan távozhasson. Pár óra múlva száraz, ropogós, és illatos fűszereket kapunk.

Szárítás után a csokrokat szétbontjuk, a leveleket lehúzzuk a hajtásról és gyengéden elmorzsoljuk. Nem tanácsos nagyon apróra törni, vagy porítani, mert akkor nagymértékben veszít élvezeti értékéből.

Jól záródó üvegben, vagy dobozban tároljuk.

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit tudnak a szőlőkombájnok?

A szőlőkombájnon belül különböző szállítóberendezések mozgatják az anyagot. A vízszintes irányú szállítást szállítószalagok, kaparószalagok, a ferde és függőleges irányú anyagmozgatást nyitott vagy zárt házban futó kaparóelemes, rekeszes szállítószalagok, illetve serleges felvonók biztosítják. A szállítóberendezések rendszert képeznek, a szállítás végpontja a gyűjtőtartály.

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

Gabonatermesztők: jól haladnak az őszi munkák

Jó ütemben haladnak az őszi betakarítási és a vetési munkák is a száraz időjárásnak köszönhetően, ugyanakkor a megfelelő keléshez szükség lenne a csapadékra - mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek.

Új ORBIS-generáció

A CLAAS nemcsak a betakarítógépeket, hanem azok adaptereit is folyamatosan fejleszti, hiszen minden a gép elején kezdődik. Ezekre a fejlesztésekre példa a CLAAS legújabb, 6 és 7,5 méteres munkaszélességű ORBIS kukoricaadapter-családja.

Kétségbeesett aratás: versenyfutás egy hurrikánnal

Az előző hurikán valósággal letarolta a dohány- és gyapotültetvényeket, milliós nagyságrendben pusztított el csirkéket és sertéseket, most a Michael névre keresztelt szörnyeteg még nagyobb erővel készül lecsapni Észak- és Dél-Karolinára.

Figyeljünk egymásra! A sárfelhordás balesetet okozhat

A megyei rendőrkapitányságok kérésére a NAK felhívja a gazdálkodók figyelmét a KRESZ-ből adódó kötelezettségükre, illetve a közútra történő sárfelhordás közlekedésbiztonsági veszélyeire.

Kézre "gépesített" szüreti technológiák

A szőlőszüret technikai fejlesztése a kézi szüret műveleteinek könnyítésére és teljesítményének növelésére irányul, és mind korszerűbb szüretelőgépeket eredményez. Cikkünkben a kézi szedést könnyítő berendezéseket és a szőlőkombájn leválasztószerkezetét ismertetjük.

Drasztikusan csökkent a szarvasgomba ára

Míg tavaly a nyári szarvasgomba felvásárlási ára évtizedek óta nem látott magasságokba szökött, és az 500 eurós kilónkénti ár sem volt ritka a szezon folyamán, idén a nagy olasz kínálat miatt a gombaár 140 eurónál nem ment feljebb, mondta Ulrich József, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének (SZOE) elnöke.

Először díjazták a mentes élelmiszereket

Az ALDI, a Mizo és a Szarvasi Mozarella is a díjazottak között van Magyarország első, mentes élelmiszereket díjazó versenyén. A szervezők célja az iránymutatás volt az egyre növekvő mentes-piacon.

Rekord mennyiségű szőlő Németországban

Németországban a kedvező időjárás hatására közel húsz éve a legtöbb szőlőt takarítják be az idén - közölte a Német Borintézet (DWI) csütörtökön.