Back to top

Szüret a fűszerkertben

A tartósítás egyik legegyszerűbb és legősibb módja a szárítás. A nyár közepe a legalkalmasabb a fűszernövények betakarításához, akkor érdemes megkezdeni, amikor hajtásaikon az első virágok kinyíltak, mert ekkor tartalmazzák a legtöbb illóolajat, ízt, illatot, aromát és zamatot.

Szinte minden zöldfűszernövényt tartósíthatunk szárítással, a leggyakrabban bazsalikomot, oregánót, mentát, citromfüvet, majorannát, rozmaringot, zsályát, kakukkfüvet, izsópot, tárkonyt teszünk el télire ezzel a módszerrel.

A legtöbb fűszernövényből kétszer is szüretelhetünk: nyár közepén és szeptemberben. De ehhez tudnunk kell, hogyan kell a betakarításukat elvégezni.  A bazsalikom akkor hozza nekünk a legtöbb illatos levelet, ha rendszeresen visszavágjuk, és erre a „szüret” a legalkalmasabb.  A rendszeres visszavágást már akkor elkezdhetjük, amikor a bazsalikom eléri a 20-25 cm magasságot és legalább 4-6 egészséges levélpárt hozott. Az alsó két levélpár fölött elvághatjuk. Ha már nagyobb növényeink vannak, azokat is bátran visszametszhetjük, mert a növény vészhelyzetként értékeli ezt a beavatkozást, és önvédelemből gyorsan új hajtásokat hoz, mi pedig pont ezt szeretnénk elérni. A legtöbb fűszernövénnyel eljárhatunk így.

A szüreteléshez elegendő egy metszőolló, egy kosár, vagy egy nagyobb tál. Nejlon zacskóba vagy tasakba soha ne gyűjtsük, mert a levek összetörnek és megfeketednek. A lemetszett növényeket laza csokrokba kötjük és egymástól kis távolságra levegős helyen függesszük fel őket. Tűző napra semmiképpen ne tegyük, mert a nagy hőhatásban elvesztik illóolaj tartalmukat. Ez alól csak a sáfrányos szeklice a kivétel, mert ennek szirmait éppen tűző napon kell szárítani.

A szárításra alkalmas például a fedett terasz, vagy a szellős kamra, ahol a tető alá felfüggeszthetjük az illatos csokrokat. Kreatív kertészek készíthetnek léckeretből vagy régi képkeretből és szúnyoghálóból több emeletes szárítót, amelyet szintén szellős árnyékos helyre kell felfüggeszteni. Ha ilyen szárító alkalmatosságot készítünk, akkor a leveleket le lehet szedni a szárakról, és azokat szétteríteni a szúnyoghálón.

A szárítás a nyári hónapokban 6-8 napot vesz igénybe. Nagyon sokáig ne hagyjuk a szabadban a csokrokat, mert elkoszolódnak, beporosodnak, esetleg rovarok költöznek beléjük.

Ha nincs a házunkban, vagy a lakásunkban olyan hely, ami alkalmas lenne a zöldfűszerek szárítására, akkor a konyhában, a sütőben is elvégezhető ez a művelet. A sütőben sütőlapra, vagy a rácsra rakjuk a levágott ágakat, és teremtsünk 30-40 fokos meleget a szárításhoz. A sütőajtót célszerű félig, vagy egészen nyitva hagyni, hogy a pára folyamatosan távozhasson. Pár óra múlva száraz, ropogós, és illatos fűszereket kapunk.

Szárítás után a csokrokat szétbontjuk, a leveleket lehúzzuk a hajtásról és gyengéden elmorzsoljuk. Nem tanácsos nagyon apróra törni, vagy porítani, mert akkor nagymértékben veszít élvezeti értékéből.

Jól záródó üvegben, vagy dobozban tároljuk.

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Készül a magyar csapat a január végi Bocuse d'Orra

Jól halad a magyar csapat felkészülése a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny január 28-29-i lyoni világdöntőjére, Pohner Ádám séf, Segal Viktor coach és Csillag Richárd commis (segítő) már a finomhangolásokat végzik.

Pentele szerte jól sikerült az elmúlt év

Sok csapás érte a mezőgazdaságot Dunaújváros környékén is ebben az évben, de összességében jól végződött a munka.

A legjobb bor-étel párosítások az ünnepekre

A klasszikus ünnepi fogásokhoz leginkább illő borokat azonban nem olyan könnyű feladat kiválasztani. Dr. Podmaniczky Péter, a Bognár Pincészet borászati vezetője az alábbi borajánlóval segít eligazodni, milyen italt válasszunk a különböző karácsonyi ételekhez.

Hamburgerező lesz a három Michelin-csillagos éttermből

Három Michelin-csillagos marbellai éttermét alakítja át hamburgerezővé Dani García spanyol séf.

Karácsonyi receptek az erdő fekete aranyával

Manöken alkatú tölgyek – bár már hatvanévesek is elmúltak – sorolnak 510 hektáron a NEFAG Zrt. Szolnoki Erdészetének Karcag–Apavári területén. Az erősen kötött-szikes terület ugyanis gátolja gyökereik mélyre húzódását. A kedvezőtlen talajadottságokon sokat segítenek a fáknak a gyökereikkel szorosan együtt élő talajlakó gombák.

17 tonna feletti átlagtermés: szenvedélyük a kukorica

Ha nem is dőltek meg a korábbi rekordok, szép sikerek születtek az idei, X. Kukorica Termésversenyen. Minderről ünnepélyes keretek között számolt be a Magyar Kukorica Klub Egyesület elnöksége. A gödöllői Grassalkovich Kastélyban tartott díjátadó ünnepségen az ország öt régiójából jöttek el termelők, hogy együtt örüljenek saját és egymás sikereinek.

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus területén listavezető Németország, ahol minden tizedik ember húsmentes diétán él. Európa sok országában népszerűek a növényekből készült termékek. Egy kutatás szerint a válaszadók 3,7%-a vallotta magát vegetáriánusnak, 1,6%-a pedig a vegán étrendet követi. Az élelmiszeripar intenzíven reagál erre.

Két új rekord egy kombájnnal

8 óra alatt 1111 tonna és 12 óra alatt 1620 tonna szemes kukorica betakarításával a Yorkville-i Steward Farms Partnership gazdaság egy CLAAS LEXION 760 TERRA TRAC kombájnnal rögtön két új Guiness-világrekordot is felállított.

Amit eddig nem tudtunk a paradicsomléről

A paradicsomlé többek között káliumot tartalmaz, amely segíti az izmok és az idegrendszer megfelelő működését és támogatja a megfelelő vérnyomás fenntartását. 100 ml paradicsomlé 260 mg káliumot tartalmaz, ami a napi ásványi anyag bevitel referenciaértékének 13% -át biztosítja.

Mi lesz Magyarország étele 2019-ben?

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete meghirdette a Magyarország étele 2019 élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, valamint az Okés Országos Közétkeztetési szakács-megmérettetést.