Back to top

Szüret a fűszerkertben

A tartósítás egyik legegyszerűbb és legősibb módja a szárítás. A nyár közepe a legalkalmasabb a fűszernövények betakarításához, akkor érdemes megkezdeni, amikor hajtásaikon az első virágok kinyíltak, mert ekkor tartalmazzák a legtöbb illóolajat, ízt, illatot, aromát és zamatot.

Szinte minden zöldfűszernövényt tartósíthatunk szárítással, a leggyakrabban bazsalikomot, oregánót, mentát, citromfüvet, majorannát, rozmaringot, zsályát, kakukkfüvet, izsópot, tárkonyt teszünk el télire ezzel a módszerrel.

A legtöbb fűszernövényből kétszer is szüretelhetünk: nyár közepén és szeptemberben. De ehhez tudnunk kell, hogyan kell a betakarításukat elvégezni.  A bazsalikom akkor hozza nekünk a legtöbb illatos levelet, ha rendszeresen visszavágjuk, és erre a „szüret” a legalkalmasabb.  A rendszeres visszavágást már akkor elkezdhetjük, amikor a bazsalikom eléri a 20-25 cm magasságot és legalább 4-6 egészséges levélpárt hozott. Az alsó két levélpár fölött elvághatjuk. Ha már nagyobb növényeink vannak, azokat is bátran visszametszhetjük, mert a növény vészhelyzetként értékeli ezt a beavatkozást, és önvédelemből gyorsan új hajtásokat hoz, mi pedig pont ezt szeretnénk elérni. A legtöbb fűszernövénnyel eljárhatunk így.

A szüreteléshez elegendő egy metszőolló, egy kosár, vagy egy nagyobb tál. Nejlon zacskóba vagy tasakba soha ne gyűjtsük, mert a levek összetörnek és megfeketednek. A lemetszett növényeket laza csokrokba kötjük és egymástól kis távolságra levegős helyen függesszük fel őket. Tűző napra semmiképpen ne tegyük, mert a nagy hőhatásban elvesztik illóolaj tartalmukat. Ez alól csak a sáfrányos szeklice a kivétel, mert ennek szirmait éppen tűző napon kell szárítani.

A szárításra alkalmas például a fedett terasz, vagy a szellős kamra, ahol a tető alá felfüggeszthetjük az illatos csokrokat. Kreatív kertészek készíthetnek léckeretből vagy régi képkeretből és szúnyoghálóból több emeletes szárítót, amelyet szintén szellős árnyékos helyre kell felfüggeszteni. Ha ilyen szárító alkalmatosságot készítünk, akkor a leveleket le lehet szedni a szárakról, és azokat szétteríteni a szúnyoghálón.

A szárítás a nyári hónapokban 6-8 napot vesz igénybe. Nagyon sokáig ne hagyjuk a szabadban a csokrokat, mert elkoszolódnak, beporosodnak, esetleg rovarok költöznek beléjük.

Ha nincs a házunkban, vagy a lakásunkban olyan hely, ami alkalmas lenne a zöldfűszerek szárítására, akkor a konyhában, a sütőben is elvégezhető ez a művelet. A sütőben sütőlapra, vagy a rácsra rakjuk a levágott ágakat, és teremtsünk 30-40 fokos meleget a szárításhoz. A sütőajtót célszerű félig, vagy egészen nyitva hagyni, hogy a pára folyamatosan távozhasson. Pár óra múlva száraz, ropogós, és illatos fűszereket kapunk.

Szárítás után a csokrokat szétbontjuk, a leveleket lehúzzuk a hajtásról és gyengéden elmorzsoljuk. Nem tanácsos nagyon apróra törni, vagy porítani, mert akkor nagymértékben veszít élvezeti értékéből.

Jól záródó üvegben, vagy dobozban tároljuk.

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már kaszálásból is van világrekord: videó

A múlt hétvégén a szlovének felállították a kaszálás Guinness rekordját. Az akcióba még a szlovén elnök is beszállt.

Ínyencek figyelem: hétvégén nyílik a Magyar Ízek Utcája

A Magyar Ízek Utcájában, a Szent István-napi ünnepségekhez kapcsolódó gasztronómiai programon a Kárpát-medence jellegzetes ételei mellett meg lehet majd kóstolni Magyarország születésnapi tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is augusztus 18. és 20. között - hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Nem éri meg ennyiért almát termeszteni, tüntetnek a gazdák

Méltatlan helyzetbe hozza a termelőket az ipari alma kirívóan alacsony ára, mivel a jelenlegi kilogrammonként 13 forintos felvásárlási ár mellett a termelők önköltsége, így a betakarítás és a beszállítás költsége sem térül meg.

Evett már Ön füstölt dinnyét?

Will Horowitz, New York-i séf különleges étellel, sóban szárított, füstölt görögdinnyével kápráztatja el vendégeit a Ducks Eatery étteremben. Az étel külsőre teljesen úgy néz ki, mint a marhasteak vagy füstölt sonka, íze azonban semmihez sem fogható.

Uborkaszedés kézzel vagy géppel

A szántóföldön termesztett uborka kézzel és géppel egyaránt betakarítható, de mivel nem egyszerre érik, a taroló rendszerű gépi szedésnél tetemes a terméskiesés. Ha sikerül sérülés nélkül osztályozni, különböző méretű uborkák értékesíthetők, hiszen a konzervipar szinte minden méretet fölhasznál.

Igyuk ki és dobjuk el

A vízzel vagy üdítővel teli műanyag palackokat magunkkal visszük a napon átmelegedett táskánkban a városba, az autóban hagyjuk a parkolóban. Ha kifogy belőle az innivaló újra töltjük, és ismét magunkkal visszük az útra. Ezeket mind nem szabadna tennünk az eldobható PET, azaz polietilén-tereftalátból készült palackokkal.

Idén 15 százalékkal több lesz a körtetermés

Az előzetes adatok alapján az idén a megszokottnál 15 százalékkal több, 38 ezer tonna lehet a körtetermés, a minőség jónak ígérkezik - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

Már a héten szüretelnek a Mátrában

Két héttel korábban kezdődik a szüret az egri és a mátrai borvidéken, a korai érésű szőlőfajták, az Irsai Olivér szürete már a héten elkezdődik a Mátraalján, később, augusztus 20. körül kezdenek az Egri borvidéken - közölte az MTI érdeklődésére Kovács Zita és Pál Sándor az ország második, illetve negyedik legnagyobb borvidéke hegyközségi tanácsának elnöke kedden.

Metsszük erősen a barackot!

Nem szabad sajnálni a barackfát a nyári metszés során, derült ki a Soroksáron rendezett metszési bemutatón. A hagyományosnak számító rendezvényen az intenzív kajszi- és őszibarack-ültetvények metszésének finomságaival ismerkedhettek meg az érdeklődők a SZIE Kertészettudományi Kar tangazdaságában.

Korai szüret, jó minőségű bor

A szokatlanul meleg és csapadékos időjárás miatt hetekkel korábban megkezdődik a szőlő szüretelése – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc adásában. Ilyen korai szüretre még az idősebb borászok sem emlékeznek.