Back to top

Tóbiás, Sára és a három fióka jól van

Szárnyra kapott a hír, hogy a Gemenci erdőben feketególya-fiókákat támadott meg egy réti sas. A hír igaz, a támadás azonban nem az élő internetes adásban is nyomonkövethető Tóbiás és Sára fészke ellen irányult, a pár három fiókája jól van.

A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével zajló kutatási projekt keretében egy másik feketególya-pár mindennapjait is kamera figyeli, a felvételeket azonban csak rögzítik, de nem továbbítják az internetre. Ezt a fészket támadta meg a réti sas, és onan ragadta el a fiókákat, adta hírül a Gemenc Zrt. 

Az eset fontos információt szolgáltat a tudósoknak, kutatóknak, ornitológusoknak, valamint az erdészeknek egyaránt. Először sikerült dokumentálni, hogy egy rétisas ilyen módon szerzi be a táplálékát. Több közvetett jel, így a kifosztott feketególya-fészekben talált sastoll alapján eddig is feltételezték a kutatók, hogy ilyen támadás előfordulhat, azonban a teljes bizonyossághoz a mostani gemenci felvételekre volt szükség.

A rétisasok általában halakkal táplálkoznak a Gemenci ártér vizes élőhelyein. A gólyafészket kifosztó középkorú, ereje teljében lévő rétisas feltehetőleg eredménytelenül próbált halászni, ezért támadta meg a feketególya-fiókákat. Közel két órán keresztül próbálta távol tartani a fészektől a betolakodót az egyik szülő, azt azonban a sas végül elzavarta, majd elpusztította a három fiókát.

A madarak fészkelőhelyén elhelyezett webkamera egyedülálló lehetőséget nyújt, hogy a természetet a maga valójában és zavartalanságában figyelhessék meg az érdeklődők. A webkameráknak köszönhetően a szakemberek és tudósok szemlélői a költés sikerességének vagy sikertelenségének, a fiókák cseperedésének, a természet rendjébe azonban nem kívánnak beavatkozni. Ezt tartották szem előtt most is.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Gemenc Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol az erdő és a zene összefonódik

A 15 éve megfogalmazott célok nem változtak: az erdő, a zene, a művészetek erejével a környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítani az embereket, hangzott el a Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok idei eseménysorozatának beharangozóján. A bővülő, a kultúrát és az erdők világát a helyi értékekkel ötvöző programsorozatot a kezdetektől támogatja az Országos Erdészeti Egyesület.

Módosult az erdőtörvény: nyolcszáz gazdálkodónak döntenie kell Zalában

Az erdőtörvény módosítása szerint ez év végén megszűnnek az erdőgazdálkodási tevékenység ellátására szóló megbízási szerződések. Az erre történő felkészülést segítendő tartott szakmai fórumot szerdán az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) zalaegerszegi helyi csoportja.

Vendégségben a Pörbölyi Titánnál

Gemenc déli területén különleges teremtmény várja a bakancsos turistákat és az erdei iskolából érkező gyerekeket: egy 100 éves óriás, Magyarország legnagyobb kerületű fája. A Móricz-Duna partján álló csomoros fekete nyár alig három kilométerre található a Pörbölyi Pihenőháztól, és mindenképpen megérdemel egy hatalmas ölelést.

Nyáron is virágokban pompázik a Jeli Varázskert

A rododendronk májusi virágzása után nyíló cserjéket telepített a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a kezelésében lévő Jeli Varázskertbe. Így egész nyáron virágkavalkád várja a látogatókat.

Boszorkányos feladatok a Soproni Parkerdőben

Új meseösvénnyel bővült a Soproni Parkerdő Károly-magaslati Látogatóközpontjának kínálata, amely a parkolótól a Károly-kilátóig vezet.

Sümegi középiskolások nyerték az országos erdőismereti vetélkedőt

Közel ötszáz középiskolás mérte össze tudását a Fedezd fel az örökséged! országos online erdőismereti vetélkedőn. Idén a klímaváltozás és az ember kapcsolatának feltárására irányultak az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett verseny feladatai. Az elméleti fordulók eredményei és a saját készítésű videó értékelése alapján a sümegi Kisfaludy Sándor Gimnázium "Borostyánok" csapata győzött.

Mit kell tudni a Mátrában túrázóknak az afrikai sertéspestisről?

Magyarországon először a Mátra térségét érte el az afrikai sertéspestis (továbbiakban ASP), a Heves Megyei Kormányhivatal által kijelölt fertőzött terület összesen 47 vadászatra jogosult területét érinti, köztük az EGERERDŐ Zrt. több vadászterületét. Az érintett térséget nem zárják le a túrázók előtt, de jelzik, ha belépnek rá.

Kincsvadász családok a Vértesben

2018 a családok éve. A Vértesi Erdő Zrt. a családok számára kiírt vetélkedőjével hívja fel a figyelmet erre. A Vértes Legnagyobb Kincsvadásza verseny április 27-én indul, és egészen augusztus 31-éig tart.

Már tojást rakott Tóbiás és Sára

Tóbiás és Sára, a híres gemenci fekete gólyapár fészkében március végén megjelent az első tojás, majd nemsokára újabb kettő. A bekamerázott fészek eseményeit bárki nyomon követheti.

Megteltek a Nyuszivonat járatai

A húsvéti hétvége sok esőt hozott, sőt vasárnap estére a Mátra és a Bükk magasabb csúcsait ismét hótakaró borította be. Hétfőre azonban a szeszélyes tavasz szikrázó napsütéssel ajándékozott meg minket. A változatos tavaszi időben közel hatezer kiránduló választotta EGERERDŐ Zrt. Nyuszivonat programját, mely Mátrafüreden, Szilvásváradon és Felsőtárkányban került megrendezésre.