Back to top

Az éghajlatváltozás akár harmadával is csökkentheti a fehérjenövények hozamát

A klímaváltozás elleni érdemi és azonnali intézkedések nélkül az egészséges táplálkozás fontos összetevői válhatnak egyre nehezebben elérhetővé – figyelmeztet egy friss, a brit Nemzeti Tudományos Akadémia lapjában megjelent tanulmány.

2050-re a világ fehérjenövény ellátása több mint harmadával eshet vissza egy friss  kutatás szerint – legalábbis, ha az illetékesek nem tesznek sürgős lépéseket az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Az egyre nagyobb vízhiány és a növekvő átlaghőmérséklet komoly veszélyt jelent a világ mezőgazdasági termelésére, ez pedig hatással lehet a közegészségügyre is, hiszen így az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú összetevői - a pillangósvirágúak közé tartozó fehérjenövények - válhatnak egyre nehezebben elérhetővé, nem beszélve az élelmiszer-biztonsági kockázatokról.

A világ legnagyobb szójatermelője az USA, a második Brazília, őket pedig Argentína követi
Korábbi kutatások szerint a légkörben lévő üvegházhatású gázok - mint a szén-dioxid - szintjének emelkedésével a terméshozamok is nőhetnek. Ám az új kutatás szerint, amely 1975-ig visszamenőleg elemezte újra a kutatási eredményeket, ezt a lehetőséget az egyéb környezeti hatások eltörlik.

A kutatók éppen ezért több tényezőt is vizsgálnak a növénytermesztés jövőjét illetően: az emelkedő hőmérséklet és az öntözéshez szükséges vízkészletek csökkenése mellett az üvegházhatást okozó gázok növekvő szintjét is figyelembe veszik.

A kutatók prognózisa szerint az olyan haszonnövények és hüvelyesek globális átlaghozama, mint például a szójabab vagy a lencse 35, illetve 9 százalékkal csökkenhet néhány évtized múlva. 

Ha nem hoznak mihamarabb az ennek megelőzését célzó intézkedéseket. A kutatók szerint a világ minden pontján elsőbbséget kellene élvezniük azoknak a rendelkezéseknek, amikkel növelhető a mezőgazdasági ágazat környezeti változásokkal szembeni ellenállóképessége.

 

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nálunk is súlyos következményei lehetnek az amerikai vámháborúnak

Donald Trump amerikai elnök mára gyakorlatilag teljesen szétzilálta a világkereskedelmet. Bár régen sem működött minden olajozottan, ami most van, az teljes káosz, amelyben minden szereplőnek újra kell keresnie a helyét.

Feldman: az új KAP támogassa a gmo-mentes szójatermelést

Növelni kell az Európában előállított, gmo-mentes fehérjetakarmány-alapanyagok mennyiségét, ehhez pedig az unió 2020 utáni támogatáspolitikájában (KAP) legalább szinten kell tartani a termeléshez kötött támogatásokat – jelentette ki Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Németországban, az 5. Nemzetközi Duna-Szója Kongresszuson.

Megtizedelheti az ültetvényeket a túltermelés

Bár csak augusztusban lesz a bodzaszüret, már most látszik, hogy sok jóra nem számíthatnak a termelők: az utóbbi évek nagy területű telepítéseinek termőre fordulásával a tavalyihoz hasonlóan idén is túltermelés és alacsony árak valószínűsíthetők.

Tovább növelnénk a gmo-mentes szójatermesztést

Régiós együttműködéssel terjeszthetőek ki a génmódosítástól mentes szója termesztésének lehetőségei – emelte ki a mezőgazdaságért felelős államtitkár a Magyar Szója és a Donau Soya közös rendezvényén. Feldman Zsolt hozzátette, az együttes fellépésből számottevő gazdasági, társadalmi, környezeti és egészségügyi előnyök származnak.

Kevesebb lehet az idei globális búzatermés

A tavalyinál néhány százalékkal alacsonyabb lehet a globális búzatermés idén, de a hatalmas átmenőkészletek miatt jelentős drágulás nem várható; a magyar termelők számára biztató, hogy Oroszország idei exportja csökken és Romániában, valamint Bulgáriában is kevesebb lesz a termés - közölte a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára Hódmezővásárhely-Batidán.

Idén is segít a borszőlő kereslet és a kínálat összehangolásában a HNT

A tavaly eredményesnek bizonyult intézkedések tapasztalataira alapozva a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2018. május 29-én megtartott tanácsülése döntött arról, hogy a szervezet a 2018. évi szüret alkalmával is aktív szerepet vállal a piaci egyensúly megteremtésében, a kereslet és a kínálat összehangolásában.

Elszaladó szójaárak drágíthatják az élelmiszereket

Folyamatosan megy fel a szójabab világpiaci ára, amely sok más termék árára is kihathat hosszútávon. A klímaváltozás tett be a termelésnek, de tovább ronthat a helyzeten, ha új front nyílik a kereskedelmi háborúban.

Komoly meglepetést okozhatnak a búzahozamok aratáskor

Az aranyat érő eső ellenére csak közepes termésre számítanak a búzatermesztők, viszont nagy szélsőségek mellett: lesznek egészen kiváló és nagyon gyenge hozamok. A világpiaci árak ugyanakkor az elmúlt hetekben elindultak felfelé, ami hat a magyar piacra is.

Durván elverte a jég a szőlőket Bordeaux környékén

A leghíresebb francia borvidéken, Bordeaux-ban és környékén nagy pusztítást okozott a szőlőültetvényekben a hétvégi jégeső. A felmérés még tart, annyi azonban már biztos, hogy 500 és 1000 közé tehető azoknak a szőlőtermelőknek a száma, akiknek jelentősebb kára keletkezett.

Milliárdos áfacsalás szójakereskedéssel

A gyanú szerint csaknem egymilliárd forinttal károsította meg egy cégláncolat a költségvetést, az elkövetők külföldről beszerzett szója áfájával "ügyeskedtek" - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-dunántúli bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense pénteken az MTI-t.