Back to top

Az éghajlatváltozás akár harmadával is csökkentheti a fehérjenövények hozamát

A klímaváltozás elleni érdemi és azonnali intézkedések nélkül az egészséges táplálkozás fontos összetevői válhatnak egyre nehezebben elérhetővé – figyelmeztet egy friss, a brit Nemzeti Tudományos Akadémia lapjában megjelent tanulmány.

2050-re a világ fehérjenövény ellátása több mint harmadával eshet vissza egy friss  kutatás szerint – legalábbis, ha az illetékesek nem tesznek sürgős lépéseket az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Az egyre nagyobb vízhiány és a növekvő átlaghőmérséklet komoly veszélyt jelent a világ mezőgazdasági termelésére, ez pedig hatással lehet a közegészségügyre is, hiszen így az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú összetevői - a pillangósvirágúak közé tartozó fehérjenövények - válhatnak egyre nehezebben elérhetővé, nem beszélve az élelmiszer-biztonsági kockázatokról.

A világ legnagyobb szójatermelője az USA, a második Brazília, őket pedig Argentína követi
Korábbi kutatások szerint a légkörben lévő üvegházhatású gázok - mint a szén-dioxid - szintjének emelkedésével a terméshozamok is nőhetnek. Ám az új kutatás szerint, amely 1975-ig visszamenőleg elemezte újra a kutatási eredményeket, ezt a lehetőséget az egyéb környezeti hatások eltörlik.

A kutatók éppen ezért több tényezőt is vizsgálnak a növénytermesztés jövőjét illetően: az emelkedő hőmérséklet és az öntözéshez szükséges vízkészletek csökkenése mellett az üvegházhatást okozó gázok növekvő szintjét is figyelembe veszik.

A kutatók prognózisa szerint az olyan haszonnövények és hüvelyesek globális átlaghozama, mint például a szójabab vagy a lencse 35, illetve 9 százalékkal csökkenhet néhány évtized múlva. 

Ha nem hoznak mihamarabb az ennek megelőzését célzó intézkedéseket. A kutatók szerint a világ minden pontján elsőbbséget kellene élvezniük azoknak a rendelkezéseknek, amikkel növelhető a mezőgazdasági ágazat környezeti változásokkal szembeni ellenállóképessége.

 

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiemelkedő a búzatermés a tamási járásban

Az országos átlagot meghaladó mennyiségű termést takarítottak be eddig Tolna megyében őszi árpából, őszi búzából és repcéből, a búza minősége azonban elmarad a várttól – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei igazgatója.

Mi lesz az árrobbanás nélkül is nehéz helyzetben lévő malomiparral?

Az aszályos idő és a kevesebb búzatermés hajthatja fel az árakat, de még nem tudni, hogy mennyivel – mondta az Inforádiónak az Erste Agrárközpontjának vezető agrárszakértője. Az iparág nagyon érzékenyen fogadna egy nagyarányú áremelést.

Korai kápia nagylégterű fóliában

A fokozódó keresletet kihasználva Szentesen, Janó Imre is növelte a kápiapaprika területét, idén a másfél hektáros nagylégterű fóliatelep 60 százalékában azt ültette. A minél korábbi szedés érdekében pedig az ültetés utáni négy hétben síkfóliával is takarták az állományt a fűtetlen sátrakban. Ennek köszönhetően június 9-én már szállítottak árut a DélKerTÉSZ-hez.

Idén sok pénzt spórolhatunk ezen

Amellett, hogy növekszik a kukorica ára, várhatóan egy fontos költségtényező is kiesik idén. A szárítás tonnánként több ezer forintba kerül, de ebben az évben van esély arra, hogy erre nem kell költeniük a termelőknek.

Egy millió tonnával kevesebb búza: a franciákat sem kímélte a hőség

A francia agrárminisztérium keddi előrejelzése szerint a helyi búza- és a kukoricatermelők is megszenvedték az egész Európára jellemző szélsőséges időjárás hatásait.

Szeptemberig lesz dinnye, de a minőség kérdéses

Sok termelő nem tudta időben leszedni a termést, a kiadós esők miatt romlott a kint maradt dinnye minősége. Rontotta a hazai termelők exportpozícióit, hogy a meghatározó Spanyolországban a hűvös miatt kitolódott az érés, így az egyébként a spanyol után érkező magyar dinnye július közepéig „beszorult” a hazai piacra.

Mindenki nyugodjon meg! Lesz elég komló a sörhöz

Ugyan komoly ellátási problémákkal küzdenek a sörgyártók, több összetevő is csak nehézkesen szerezhető be, és az árak is elszálltak, de komlóból világszinten – a rossz időjárás ellenére – elfogadható termés ígérkezik.

Egy hónappal rövidebb lesz idén a dinnyeszezon

Egy hete kezdődött el az igazi kánikula, most fogyna a dinnyéből a legtöbb, a termelők viszont azt mondják, még egy hét, és vége a szezonnak. Erre még nem volt példa, hiszen még csak augusztus legeleje van, egy átlagos évben még legalább egy hónapig tart a dinnyeszezon. A medárdi esők, majd a hűvös éjszakák tönkretették azt a termést, melynek most kellene beérni.

Közel háromszorosára nőtt az amerikai import szója mennyisége

Mintegy 280 százalékkal nőtt az importált amerikai szójabab mennyisége az Európai Unióban júliusban a tavaly júliusihoz képest - közölte csütörtökön az Európai Bizottság.

A kukorica termesztéséhez mindenki ért hazánkban?

Hazánk Európa legnagyobb csemegekukorica-termesztője, mégis kevés figyelem övezi a növényt. Világszinten is csak az Egyesült Államok előz meg bennünket.