Back to top

Az éghajlatváltozás akár harmadával is csökkentheti a fehérjenövények hozamát

A klímaváltozás elleni érdemi és azonnali intézkedések nélkül az egészséges táplálkozás fontos összetevői válhatnak egyre nehezebben elérhetővé – figyelmeztet egy friss, a brit Nemzeti Tudományos Akadémia lapjában megjelent tanulmány.

2050-re a világ fehérjenövény ellátása több mint harmadával eshet vissza egy friss  kutatás szerint – legalábbis, ha az illetékesek nem tesznek sürgős lépéseket az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Az egyre nagyobb vízhiány és a növekvő átlaghőmérséklet komoly veszélyt jelent a világ mezőgazdasági termelésére, ez pedig hatással lehet a közegészségügyre is, hiszen így az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú összetevői - a pillangósvirágúak közé tartozó fehérjenövények - válhatnak egyre nehezebben elérhetővé, nem beszélve az élelmiszer-biztonsági kockázatokról.

A világ legnagyobb szójatermelője az USA, a második Brazília, őket pedig Argentína követi
Korábbi kutatások szerint a légkörben lévő üvegházhatású gázok - mint a szén-dioxid - szintjének emelkedésével a terméshozamok is nőhetnek. Ám az új kutatás szerint, amely 1975-ig visszamenőleg elemezte újra a kutatási eredményeket, ezt a lehetőséget az egyéb környezeti hatások eltörlik.

A kutatók éppen ezért több tényezőt is vizsgálnak a növénytermesztés jövőjét illetően: az emelkedő hőmérséklet és az öntözéshez szükséges vízkészletek csökkenése mellett az üvegházhatást okozó gázok növekvő szintjét is figyelembe veszik.

A kutatók prognózisa szerint az olyan haszonnövények és hüvelyesek globális átlaghozama, mint például a szójabab vagy a lencse 35, illetve 9 százalékkal csökkenhet néhány évtized múlva. 

Ha nem hoznak mihamarabb az ennek megelőzését célzó intézkedéseket. A kutatók szerint a világ minden pontján elsőbbséget kellene élvezniük azoknak a rendelkezéseknek, amikkel növelhető a mezőgazdasági ágazat környezeti változásokkal szembeni ellenállóképessége.

 

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hagymasirató optimista felhangokkal

A vöröshagyma a paradicsom és a sárgarépa mellett a világon a legnagyobb felületen termelt zöldség, és vetésterülete – valamint hozama - folyamatosan nő. Európában szinte minden országban dobogós helyen áll. Míg 1990-ben 27 millió tonnát termeltek a világon, az elmúlt esztendőben ez 70-74 millió tonnára nőtt, és a prognózisok szerint 2050-ben elérheti a 150 millió tonnát.

A szója észszerű tápanyagellátása

A szakmabeliek tudják, hogy a mezőgazdasági termelésnek juttatott támogatások szerepe döntő jelentőségű a termelők számára. Mértéke jelentős, és egyben ijedelemre is okot ad.

A szerb mezőgazdasági termelés 16,3 százalékkal nőtt

Jó évet zárt Szerbia 2018-ban, jelentősen csökkent az államadósság, a gazdasági növekedés pedig régiós szinten kiemelkedő - közölte Miladin Kovacevic, a szerbiai statisztikai hivatal vezetője a hét végén a Politika című belgrádi napilapnak adott interjúban.

A vöröshagyma ára

Csapadékos, nedves tél, majd tavasz tolta ki az elmúlt évben a vöröshagyma vetésidejét. Ezt követően egyik pillanatról a másikra beköszöntött a nyár, amit hűvösebb és esős vegetáció követett. Mindez azon a szakmai esten hangzott el, melyet a Rit-Sat Kft., a holland Bejo Zaden kizárólagos hazai importőre szervezett Békéscsabán.

Veszélyben az argentin szójatermés

Özönvízszerű esőzés és jégviharok hátráltatják a mezőgazdasági munkálatokat Argentínában. Jelenleg leginkább a szója került veszélybe. Elemzők jelentős visszaesésre számítanak a 2018-19-es szezonban.

Szélsőséges időjárás nehezítette tavaly a gazdálkodók munkáját

Aszály, belvíz, téli és tavaszi fagyok nehezítették a gazdák munkáját 2018-ban. Gáspár Ferencet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Bács-Kiskun megyei elnöke elemezte a múlt évet.

Pentele szerte jól sikerült az elmúlt év

Sok csapás érte a mezőgazdaságot Dunaújváros környékén is ebben az évben, de összességében jól végződött a munka.

250 milliós adócsalás szójával

Egymilliárd forint értékben hozott be szóját az országba egy közép-magyarországi vállalkozás, ám az importált áru után nem fizetett adót, ezért a NAV 250 tonna szóját lefoglalt, zárolta a vállalkozás bankszámláját, egyidejűleg büntetőeljárás is indult az ügyben. A vállalkozás több mint 250 millió forint adót nem fizetett be - tájékoztatta szerdán az MTI-t a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Hőmérséklet, fajta, időzítés

Piaci viszonyokról, termesztési nehézségekről, a tenyészidő eltolódásáról és az azok elkerülésére alkalmas megoldásokról is hallhattak az érdeklődő kertészek Csanyteleken. Tóth Ákos kertészetében a ZFW Hortiservice Kft. tartott karfiolos szakmai napot és fajtabemutatót.

Minőségi mézet méhészkitartással

A magyar méhészet ezer éves, ezer éve jól működik. Nem hagyható, hogy elveszítse értékeit és az Európában kivívott rangját – fogalmazott Kiss László Tibor, a Selecta Flóra Kft. ügyvezetője, aki szerint egy rosszabb esztendő miatt nem szabad feladni a méhészkedést.