Back to top

Döntős Magyarország a Bocuse d’Or szakácsversenyen

Magyarország bejutott a Bocuse d’Or szakácsversenyen villágdöntőjébe, miután az előkelő nyolcadik helyen végzett az európai döntőn. A verseny az észak-európai országok sikerével zárult kedden. Norvégia nyert, a második helyen Svédország, a harmadikon Dánia csapata végzett.

A Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjét Torinóban rendezték a tét. A világ legrangosabb gasztronómiai megmérettetésének tartott szakácsverseny kontinensdöntőjén két nap alatt Európa tíz-tíz országának egy-egy szakácsa mérte össze tudását, közülük tízen jutottak tovább a 2019-es lyoni világdöntőbe: a három dobogós és Magyarország mellett Finnország, Franciaország, Belgium, Izland, Nagy-Britannia és Olaszország csapata. Különdíjat a finn és a francia csapat kapott.

A Magyarországot képviselő Pohner Ádám az első napon, hétfőn versenyezhetett;

munkáját Vomberg Frigyes coach, Csillag Richárd commis (segéd) és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke segítette.

Fotó: facebook
Pohner Ádám a hétfői versenynap után a csapat teljesítményét értékelve kifejtette:

„Jól ment minden, mindent meg tudtunk csinálni úgy, ahogyan szerettük volna. Bent a boxban maximálisan tudtunk koncentrálni, semmi nem zavart meg bennünket. Volt néhány dolog az előző napi piacon, amivel másképp számoltunk, de csak apróságok, ezeket is tudtuk kezelni. Minden olyan lett, ahogy terveztük.”

A több mint ötórás szakácsverseny résztvevőinek a gasztronómiai hagyományáról ismert Piemonte tartomány klasszikus termékeit is fel kellett használniuk, például a Castelmagno sajtot, Fassona Piemontese marhafilét, Sant'Andrea típusú Baraggia Biellese e Vercellese rizst, valamint piemonti borjúmirigyet.

A versenyzők egy kötelezően felhasználandó, "meglepetés" alapanyagot is kaptak, amelyről csupán a döntő előtti napon derült ki, hogy a spagetti lesz.

A magyar menü

A magyar csapat vegetáriánus tányérján Castelmagno sajttal, tojássárgája krémmel, spárgával, vargányával, barnavajas kenyérrel és castelmagnós sajtos morzsával töltött "tojáshéj" szerepelt, ebbe a töltelékbe került bele a spagetti. Mellette sáfrányos burgonyapüré, paradicsomos tarte; feketekenyér padlizsánnal töltve; póréhagyma-spárga tekercs mogyorómajonézzel; zöldségsaláta lila spárgával, édesköményzöldes tápiókával, marinált uborkával, gombával és szezonális zöldségekkel, valamint petrezselymes-pórés velouté került a tálra.

A hústálat bélszín sült zellerkrémmel és vargányamorzsával, rókagomba, borjúbríz citromos kakukkfűvel, égetett zellerbe tekerve, szarvasgomba, cékla karamellizált hagymával, karalábé borsóval és petrezselyemmel; kacsamáj almával; vargányás jus tokaji aszúval és kakukkfűvel, valamint petrezselymes rizottó vadspárgával és rókagombával alkotta.

A magyar csapatot szép számú, mintegy hatvan-hetven fős szurkolócsoport buzdította Torinóban.

A Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködésben a versenyen felállított magyar stand "Magyarország legjobb arcát" mutatta be a világ vezető gasztronómusainak, konyhafőnökeinek, szakíróinak; az első nap visszajelzései alapján nagy sikerrel.

A zsűrit idén Széll Tamás vezeti, aki a magyar szakácsok között elsőként 2016-ban a Bocuse d'Or európai győztese lett, majd a 2017-es lyoni világdöntőben a 4. helyezést szerezte meg.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tájértékek és turizmus az Etyek-Budai borvidéken

A turisztikai márka felépítésének etyeki tapasztalatairól jelent meg tanulmány az MTÜ szakmai folyóiratában, a Turizmus Bulletin legújabb számában. A szerzők célkitűzései között szerepelt a táj, a tájelemek, a tájértékek és a turizmus kapcsolatának vizsgálata az Etyek-Budai borvidék borturizmusának tükrében.

Sulyom: irtsuk vagy együk?

A sulyom (Trapa natans) a lassú folyású vizek, holtágak növénye. Érett termése a víz aljára süllyed – ha a Tisza-tóban fürdőzve a víz alatt rálépünk - irgalmatlanul szúr, viszont cserébe kellemesen édeskés az íze, ezért a kísérletező séfek kezdik újra felfedezni.

Legendás borok kalapács alatt

A becsült ár több mint ötszöröséért, 34,5 millió svájci frankért (9,64 milliárd forint) keltek el a legendás francia borász, a néhai Henri Jayer saját pincéjéből származó burgundi borok, köztük a világ legdrágábbjai közé tartozó palackok egy svájci aukción.

Hamburgermánia: közel 3 milliárdos profittal zárt a magyar McDonald's

A McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. az éttermek felét tulajdonló franchise partnereken kívül tavaly 27,62 milliárd forint árbevételre tett szert, ami 3,91 milliárd forinttal több az előző évinél, adózott eredménye pedig 2,9 milliárd forint volt és 1,23 milliárddal haladta meg a 2016. évi értéket.

Idén Egerbe költözött a VinAgora Nemzetközi Borverseny

A Vinagora Nemzetközi Borversenyt 19 alkalommal rendezik meg június 16. és 18. között Egerben, ahová tizenhárom országból összesen 548 bort neveztek.

Lövészverseny erdész módra

Az erdészek munkája nagyon sokrétű tevékenységet foglal magába. Az erdőállomány ápolása, védelme, az értékes erdővagyon fakitermeléssel való hasznosítása, utak, átereszek karbantartása, turistautak fenntartása, erdei házak, kisvasutak üzemeltetése is mind-mind az erdészek feladata.

Szüret a fűszerkertben

A tartósítás egyik legegyszerűbb és legősibb módja a szárítás. A nyár közepe a legalkalmasabb a fűszernövények betakarításához, akkor érdemes megkezdeni, amikor hajtásaikon az első virágok kinyíltak, mert ekkor tartalmazzák a legtöbb illóolajat, ízt, illatot, aromát és zamatot.

Nemzetközi mezőnyben mérettek meg a magyar sörök

Átadták a gyulai Kézműves Sörfesztivál apropóján meghirdetett Central European Beer Awards 2018 sörverseny díjait hétvégén a békési fürdővárosban.

Bocuse d'Or: ringbe lép a magyar versenyző

Ma kezdődik a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntője Torinóban, melynek első napján versenyez a Magyarországot képviselő Pohner Ádám is.

Túl a záróvizsgán

Lezajlott a Talent Program záróvizsgája, azt megelőzően pedig megtartottuk a szezon harmadik díjugrató és díjlovagló edzőtáborát. Ebben a szezonban már új lehetőségekkel is élhettek a résztvevők a programszabályzat módosításának köszönhetően.