Back to top

Innováció a repcetermesztésben

Sokan hitték, hogy a rendszerváltással a lejárt nagybemutatók ideje. Ennek cáfolata a Syngenta Kft. évek óta megrendezett Szershowja, amelyre tömegével járnak el az információra, az innovatív megoldásokra kiváncsi gazdák. Az idei Dombóvár, Szilfás-pusztán megtartott eseményre is százával voltak kíváncsiak annak ellenére, hogy a reggeli eső nem sok jót ígért a szabadföldi bemutató számára.

„Ki a profi termelő?”- tette fel köszöntőjében a kérdést Tóth Tamás, a Syngenta dél-magyarországi régió vezetője. Nehéz eldönteni, hiszen a gazdák számára nincsen lehetőség több százszor, ezerszer megismételni a termelési folyamatokat, a technológia begyakorlására legfeljebb néhány évtized áll rendelkezésre. Ráadásul azok is egytől-egyig eltérőek. Nem véletlen, hogy azok a termelők érezhetik megukat nagyobb biztonságban, akik megfelelő ismeretekkel bírnak, s a rendelkezésükre álló eszközökkel megfelelően tudnak bánni.

Tonnánként 100 ezer forint feletti ár és kiváló genetika jellemzi ma a repce ágazatot.

Mindezt a területbejárás első állomásán Békési Zoltántól, a cég békés megyei területi képviselőjétől hallhattuk. Mint bemutatójából kiderült, a Syngenta hibridek egyre keresettebbek a hazai paicon, tavaly az összes terület 20 százalékán vetették (a piacvezető is csak 2 százalékkal előzi meg őket).

Vetés után a gabona árvakelés bosszantja a gazdákat, aminek megoldására egyik ajánlatuk az új egyszikűek elleni gyomirtó szerük, az Outplay, a kétszikűek ellen pedig ott van a Brasan, amelynek alkalmazása két százalék humusztartalom alatti talajokon nem javasolt.

Fotó: viniczai

Nehéz helyzetben is helytállnak a Syngenta repce hibridjei. Legalábbis ez derült ki a szakember elmondásából. A Bluestar és a Florida, mindkettő a legtöbbet termő középérésű fajta, amelyek gyors kezdeti fejlődéssel, jó sortakaró képességgel rendelkeznek. Ennek is köszönhető kiemelkedő gyomelnyomó képességük.

Mivel a repce becőinek 70 százalékát az oldalhajtásokon hozza, így ajánlott a Toprex regulátor alkalmazása. Mint tudjuk, a siker kulcsa a repce gyökerénél kezdődik, a Toprex gyökérfejlesztő hatással is rendelkezik. A Syngenta hibridek fómával szemben rezisztensek, így egy gonddal kevesebb jut a gazdáknak. Amikor viszont megjelennek a levél- és szárfoltosságot okozó gombabetegségek, érdemes az Amistar Sun-t segítségül hívni. Nem pusztán fungicid, hanem kiemelkedő élettani hatásáról ismert azoxistrobin és egy erősebb triazol, a difenokonazol tökéletes kombinációja.

A rovarkártevők ellen legjobb megoldás a csávázás lenne, ám a neonikotionidok visszahívásával erről le kell mondanunk. Viszont a repce legfontosabb kártevői ellen kéznél van a Lumiposa, amely kiváló levél- és hajtásvédelmet biztosít a növény legérzékenyebb időszakában. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a mindenki által kedvelt deszikkálót, a Reglone Air-t harmadával olcsóbban kínálja a Syngenta.

A tapasztalatok jó közepes terméskilátást vetítenek előre, ami természetesen az időjárással együtt változhat. Jó a becőszám, s az ezermagtömeg is megfelelő, s ami fontos, nem csak jó az ára, de kiváló elővetemény is.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Precíziós vagy sem, működjön a gyakorlatban

Bár az elektronizálás az egyik fejlesztési irány a kertészeti gépek gyártásában, elektromos traktort csak korlátozottan lehet használni a ma ismert akkumulátorok mellett, nagyobb jövő előtt állnak a különböző robotok és önjáró eszközök. Gyümölcsszedő robotok is léteznek mechanikus vagy pneumatikus fogószerkezettel, amelyek fölismerik és leszedik a gyümölcsöt.

Mégsem pusztul ki a banán?

Decemberben megkezdődött a szedés a világ első talaj nélkül nevelt banánállományában, számol be róla a freshfruitportal.com. A holland Wageningen Egyetem és a Chiquita Brands International együttműködésében megvalósuló kísérleti projekt célja, hogy megfékezzék a banánültetvényekben mérhetetlenül nagy károkat okozó ún. Panama-betegség terjedését.

Ne a kártevők fogyasszák el a salátánkat

A salátát elő- vagy utónövényként hajtatják, rendszerint a melegigényes növények előterményeként. Termesztőberendezésünk fűtési szintjétől függően ősztől tavaszig bármikor ültethetjük. Nem tartozik a hőigényes primőrök közé, fényigénye viszont fajtánként változó. A szélsőséges klimatikus viszonyokra érzékenyen reagál, ezért nagy odafigyelést igényel.

Több fémzárolt vetőmag került idén a földbe

A Magyarországon előállított, fémzárolt vetőmag mennyisége tavaly összesen 316,3 ezer tonnát tett ki – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI).

Újabb Xylella-észlelés

A hivatalos növényegészségügyi monitorozás keretében újabb Xylella-fertőzéseket találtak Olaszországban. Ezúttal erdei fák és díszcserjék is vannak a beteg növények között. Az Európai Unió karanténlistáján szereplő kórokozó terjedését szigorú intézkedésekkel, kivágással és növényvédelmi zárlattal igyekeznek megakadályozni, több-kevesebb sikerrel.

Nehéz helyzetben a német gazdaságok

A Német Parasztszövetség (DBV) felmérése és előrejelzése szerint, az előző évihez képest 21,8 százalékkal kevesebb gabona és repce termett az idén, és a szálas, illetve tömegtakarmányokból is rosszul alakultak a terméseredmények, és ez nehéz helyzetbe hozza a német gazdaságokat.

Két növényvédő hatóanyag megújítását utasította el az Európai Bizottság

Nem lehet majd forgalomba hozni és felhasználni az EU területén a tirám és a dikvát hatóanyagokat tartalmazó készítményeket. A tirám főleg vetőmagkezelésre használt gombaölő hatóanyag, míg a dikvátot tartalmazó gyomirtókat elsősorban állományszárításkor alkalmazzák.

Amiről szőlész eleink nem is hallottak: tőkepótlás szőlőültetvényeinkben

Ha az interneten kutakodunk a tőkepótlás témakörében, azt tapasztaljuk, hogy a keresőprogramok általában gazdasági-pénzügyi oldalak felé irányítanak bennünket. Olvasóinkat – gyanítjuk – jobban érdekli a pótlás gyakorlata, így jelen írásunkban ezt szeretnénk körüljárni egy elismert szőlész kollégánk megjegyzéseivel, tanácsaival kiegészítve.

Új stratégiát jelentett be a BASF

Ludwigshafenben ismertette a BASF új stratégiáját dr. Martin Brudermüller, a cég igazgatótanácsának elnöke. A német vegyipari vállalat 2012 óta töretlenül fejlődik, jövedelemnövekedése meghaladta a globális vegyipari termelés évi 3,7%-os növekedését. Az új stratégia legfőbb célja az értékesítés és a volumen növelése.

Biogazdaságokban "használt elemmel" trágyáznak

Érdekes, első hallásra egyenesen megdöbbentő innovációval állt elő egy finn cég, amely egy veszélyes hulladékból, használt alkálielemekből vonja ki a cinket és a mangánt. Az így kinyert anyagokból lombtrágyát állít elő, amit már a világ számos országában sikerrel értékesítenek.