Back to top

Innováció a repcetermesztésben

Sokan hitték, hogy a rendszerváltással a lejárt nagybemutatók ideje. Ennek cáfolata a Syngenta Kft. évek óta megrendezett Szershowja, amelyre tömegével járnak el az információra, az innovatív megoldásokra kiváncsi gazdák. Az idei Dombóvár, Szilfás-pusztán megtartott eseményre is százával voltak kíváncsiak annak ellenére, hogy a reggeli eső nem sok jót ígért a szabadföldi bemutató számára.

„Ki a profi termelő?”- tette fel köszöntőjében a kérdést Tóth Tamás, a Syngenta dél-magyarországi régió vezetője. Nehéz eldönteni, hiszen a gazdák számára nincsen lehetőség több százszor, ezerszer megismételni a termelési folyamatokat, a technológia begyakorlására legfeljebb néhány évtized áll rendelkezésre. Ráadásul azok is egytől-egyig eltérőek. Nem véletlen, hogy azok a termelők érezhetik megukat nagyobb biztonságban, akik megfelelő ismeretekkel bírnak, s a rendelkezésükre álló eszközökkel megfelelően tudnak bánni.

Tonnánként 100 ezer forint feletti ár és kiváló genetika jellemzi ma a repce ágazatot.

Mindezt a területbejárás első állomásán Békési Zoltántól, a cég békés megyei területi képviselőjétől hallhattuk. Mint bemutatójából kiderült, a Syngenta hibridek egyre keresettebbek a hazai paicon, tavaly az összes terület 20 százalékán vetették (a piacvezető is csak 2 százalékkal előzi meg őket).

Vetés után a gabona árvakelés bosszantja a gazdákat, aminek megoldására egyik ajánlatuk az új egyszikűek elleni gyomirtó szerük, az Outplay, a kétszikűek ellen pedig ott van a Brasan, amelynek alkalmazása két százalék humusztartalom alatti talajokon nem javasolt.

Fotó: viniczai

Nehéz helyzetben is helytállnak a Syngenta repce hibridjei. Legalábbis ez derült ki a szakember elmondásából. A Bluestar és a Florida, mindkettő a legtöbbet termő középérésű fajta, amelyek gyors kezdeti fejlődéssel, jó sortakaró képességgel rendelkeznek. Ennek is köszönhető kiemelkedő gyomelnyomó képességük.

Mivel a repce becőinek 70 százalékát az oldalhajtásokon hozza, így ajánlott a Toprex regulátor alkalmazása. Mint tudjuk, a siker kulcsa a repce gyökerénél kezdődik, a Toprex gyökérfejlesztő hatással is rendelkezik. A Syngenta hibridek fómával szemben rezisztensek, így egy gonddal kevesebb jut a gazdáknak. Amikor viszont megjelennek a levél- és szárfoltosságot okozó gombabetegségek, érdemes az Amistar Sun-t segítségül hívni. Nem pusztán fungicid, hanem kiemelkedő élettani hatásáról ismert azoxistrobin és egy erősebb triazol, a difenokonazol tökéletes kombinációja.

A rovarkártevők ellen legjobb megoldás a csávázás lenne, ám a neonikotionidok visszahívásával erről le kell mondanunk. Viszont a repce legfontosabb kártevői ellen kéznél van a Lumiposa, amely kiváló levél- és hajtásvédelmet biztosít a növény legérzékenyebb időszakában. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a mindenki által kedvelt deszikkálót, a Reglone Air-t harmadával olcsóbban kínálja a Syngenta.

A tapasztalatok jó közepes terméskilátást vetítenek előre, ami természetesen az időjárással együtt változhat. Jó a becőszám, s az ezermagtömeg is megfelelő, s ami fontos, nem csak jó az ára, de kiváló elővetemény is.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Átmeneti mentességet kapnak egyes fertőzött másodvetések a növényvédőszer-használati tilalom alól

Az Európai Bizottság rendeletének módosítása értelmében 2018-tól a termelő ökológiai jelentőségű területeken tilos a növényvédőszerek-használata, ám bizonyos esetekben a védekezés szükségességét vis maior eseményként ismerhetik el.

Csak ellenőrzött vetőmagot!

Minden termesztéstechnológiai elem kiindulópontja a vetőmag, hiszen erre lehet a talajművelést, a növényvédelmet vagy éppen a betakarítást alapozni. „A hazai vetőmagvak hivatalos laboratóriumi vizsgálatának kezdete 1878-ra datálódik”- magyarázta Károlyi Gyula a Fórum Sátorban tartott előadásában, aki a fémzárolt vetőmaghasználat fontosságára hívta fel a figyelmet.

Neonikotinoidos táplálék-láncreakció: a méhek után a madarakat is vizsgálják

A neonikotionoidok nem csak a méhekre fejtenek ki pusztító hatást, de a Guelph-i Egyetem friss tanulmánya szerint a vadpulyka-állományra is. Vadászok felhívása okán kezdték el kutatni a témát és bizonyításra került, hogy ez az általánosan használt vegyszer a szabad földeken táplálkozó nagytestű madarakra is pusztító hatással van.

Több kukorica termett idén

A kedvező időjárásnak köszönhetően a tavalyinál valamivel több kukorica teremhet az idén, napraforgóból pedig a múlt évihez hasonló mennyiséget takaríthatnak be a gazdák - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az utolsó permetezés

A növényvédőszer-maradvány kérdése mind a termelők, mind a borászok, mind a fogyasztók szempontjából kardinális kérdés. A kijuttatott növényvédő szereknél az élelmezés-egészségügyi és munkaegészségügyi várakozási idők betartása kötelező nemcsak az egészség és a környezet veszélyeztetése miatt, hanem az erjedés és a bor minősége szempontjából is.

Növényvédelmi előrejelzés – mindenki a moníliára panaszkodik

Zajlik a szőlő- és gyümölcsszüret, de már a következő idényre is gondolni kell, egyebek között azzal, hogy nem hagyjuk a fán a moníliás termést, és szükség esetén őszi olajos lemosó permetezést is bevetünk. Puszpángmoly-fronton sem árt az éberség.

Iskolakert a panelházak tövében

Budapesti iskolásoknak nyílik lehetőségük arra, hogy jobban megismerkedjenek a természettel, a saját maguk nevelte zöldségek, fűszerek zamatával az Agrárminisztérium és a Syngenta támogatásával átadott iskolakertben. A XVIII. kerületi Vörösmarty Mihály Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium udvarán köszmétebokrokat, szedret, évelő dísznövényeket ültettek és magaságyásokat alakítottak ki.

Szőlőtermelés permetezés és betegségek nélkül

Amellett, hogy nem terheljük vegyszerekkel a környezetünket, a permetezés elhagyásával, minimalizálásával a szőlőtermelés költségeit is csökkentjük, ha a rezisztens fajták mellett tesszük le a voksunkat. Igaz, a gyümölcs, illetve a belőle készült bor minőségén még van mit „csiszolni”, de a szakemberek jó úton járnak.

Ha a fele védett, az egész védett

Hatékonyan vissza lehet szorítani a burgonya fitoftórás betegségét, ha regionális szinten megszervezik, melyik parcellákon teremjenek rezisztens fajták. A teljes régió akkor tekinthető kellően védettnek, ha összességében a termőterület ötven százalékán fitoftórarezisztens burgonyát ültetnek – állítja doktori disszertációjában a Wageningen Egyetem kutatója, Francine Pacilly.

Kamionban, vasúton és uszályban is szállítják a somogyi gabonát

Szeptember elején felgyorsult a somogyi gabonaexport: a szárazság miatt korábban lelassult a dunai hajózás, ám mostanra normalizálódott a helyzet. Eddig nagyjából hárommilliárd forint értékű termény várt elszállításra.