Back to top

Innováció a repcetermesztésben

Sokan hitték, hogy a rendszerváltással a lejárt nagybemutatók ideje. Ennek cáfolata a Syngenta Kft. évek óta megrendezett Szershowja, amelyre tömegével járnak el az információra, az innovatív megoldásokra kiváncsi gazdák. Az idei Dombóvár, Szilfás-pusztán megtartott eseményre is százával voltak kíváncsiak annak ellenére, hogy a reggeli eső nem sok jót ígért a szabadföldi bemutató számára.

„Ki a profi termelő?”- tette fel köszöntőjében a kérdést Tóth Tamás, a Syngenta dél-magyarországi régió vezetője. Nehéz eldönteni, hiszen a gazdák számára nincsen lehetőség több százszor, ezerszer megismételni a termelési folyamatokat, a technológia begyakorlására legfeljebb néhány évtized áll rendelkezésre. Ráadásul azok is egytől-egyig eltérőek. Nem véletlen, hogy azok a termelők érezhetik megukat nagyobb biztonságban, akik megfelelő ismeretekkel bírnak, s a rendelkezésükre álló eszközökkel megfelelően tudnak bánni.

Tonnánként 100 ezer forint feletti ár és kiváló genetika jellemzi ma a repce ágazatot.

Mindezt a területbejárás első állomásán Békési Zoltántól, a cég békés megyei területi képviselőjétől hallhattuk. Mint bemutatójából kiderült, a Syngenta hibridek egyre keresettebbek a hazai paicon, tavaly az összes terület 20 százalékán vetették (a piacvezető is csak 2 százalékkal előzi meg őket).

Vetés után a gabona árvakelés bosszantja a gazdákat, aminek megoldására egyik ajánlatuk az új egyszikűek elleni gyomirtó szerük, az Outplay, a kétszikűek ellen pedig ott van a Brasan, amelynek alkalmazása két százalék humusztartalom alatti talajokon nem javasolt.

Fotó: viniczai

Nehéz helyzetben is helytállnak a Syngenta repce hibridjei. Legalábbis ez derült ki a szakember elmondásából. A Bluestar és a Florida, mindkettő a legtöbbet termő középérésű fajta, amelyek gyors kezdeti fejlődéssel, jó sortakaró képességgel rendelkeznek. Ennek is köszönhető kiemelkedő gyomelnyomó képességük.

Mivel a repce becőinek 70 százalékát az oldalhajtásokon hozza, így ajánlott a Toprex regulátor alkalmazása. Mint tudjuk, a siker kulcsa a repce gyökerénél kezdődik, a Toprex gyökérfejlesztő hatással is rendelkezik. A Syngenta hibridek fómával szemben rezisztensek, így egy gonddal kevesebb jut a gazdáknak. Amikor viszont megjelennek a levél- és szárfoltosságot okozó gombabetegségek, érdemes az Amistar Sun-t segítségül hívni. Nem pusztán fungicid, hanem kiemelkedő élettani hatásáról ismert azoxistrobin és egy erősebb triazol, a difenokonazol tökéletes kombinációja.

A rovarkártevők ellen legjobb megoldás a csávázás lenne, ám a neonikotionidok visszahívásával erről le kell mondanunk. Viszont a repce legfontosabb kártevői ellen kéznél van a Lumiposa, amely kiváló levél- és hajtásvédelmet biztosít a növény legérzékenyebb időszakában. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a mindenki által kedvelt deszikkálót, a Reglone Air-t harmadával olcsóbban kínálja a Syngenta.

A tapasztalatok jó közepes terméskilátást vetítenek előre, ami természetesen az időjárással együtt változhat. Jó a becőszám, s az ezermagtömeg is megfelelő, s ami fontos, nem csak jó az ára, de kiváló elővetemény is.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Korábban indult a betakarítás, de nem sok jót ígér

Az elmúlt napokban több országos sajtóorgánum is megkongatta a vészharangot, és az időjárás szélsőségességére hivatkozva olyan mértékű terméshozam csökkenésről ír, illetve olyan megdrágult betakarításról beszél, amely a vizionált kép szerint egyenes utat jelent a kenyérár emelkedéséhez.

Organikus rovarriasztó a mezőgazdaságnak

A hagyományos inszekticidek nemcsak a kártevőket pusztítják, hanem veszélyt jelentenek a méhekre, a hasznos rovarokra és hatással vannak a talajok, felszíni vizek és tengerek biológiai sokféleségére. A Müncheni Műszaki Egyetem egyik kutatócsoportja egy alternatív lehetőséget fejlesztett ki erre a problémára: biológiai ágens, amely nem mérgezi, hanem távol tartja a kártevőket.

Műtrágyával a gyomok ellen

Egy újonnan kifejlesztett műtrágyázási rendszer tápanyaggal látja el a génmódosított gyapotot és eközben pusztítja a herbicidekre egyre rezisztensebbé váló gyomokat.

Idén is látogatható a velencei növény- és talajvédelmi kiállítás a múzeumok éjszakáján

Talán kevesen tudják, hogy Velencén, a Fejér Megyei Kormányhivatal épületegyüttesében létezik egy Európában is egyedülálló kiállítás a növény- és talajvédelem 60 éves történetéről. Az eredetileg magángyűjteményként indult tárlatanyag mára alaposan kibővült.

Bővíti növényvédőszer-gyártó kapacitását az Agrokémia Sellye Zrt.

Több mint félmilliárd forintos beruházással bővíti kapacitását a Dél-Baranyában működő, növényvédő szereket gyártó Agrokémia Sellye Zrt.

Félbeszakították az aratást Dunaújváros környékén

A heves esők, szelek miatt a múlt héten kedden elkezdődött aratás egyetlen nap múltán, szerdán hajnalban félbeszakadt. Többnapi kihagyás után csak a hét végén kezdődött újra a munka Dunaújváros környékén.

Növényvédelmi előrejelzés – Medárd után

Az elmúlt hét időjárása teljes mértékben a Medárdra jellemző csapadékos, párás, fülledt időt idézte. A gyümölcsféléket károsító molyfajok mellett a nedvességet igénylő kórokozók is megtalálták életfeltételeiket a gyors felszaporodáshoz.

ProNutiva programot indít jövőre repcében az Arysta

Vácdukán jelentette be az Arysta LifeScience az induló ProNutiva programját, amit hazánkban először repcében vezetnek be jövőre. A program konkrét technológiai ajánlások révén több és jobb minőségű terméshez segíti a termelőket. A cég 40 éves algaalapú biológiai megoldásait és a hagyományos növényvédelmet ötvözik úgy, hogy az innovatív módszerrel mérhető eredményre lehessen jutni.

Növényvédelmi előrejelzés – rajzanak a molyok

Az elmúlt héten folytatódott a nyári meleg, melyet országszerte kiszámíthatatlanul szakítottak meg záporok, zivatarok. A fülledt, meleg idő most egyaránt kedvez a betegségeknek és kártevőknek is.

Tüntettek a francia méhészek a méhpusztulások miatt

A francia méhészek szövetsége (UNAF) tüntetést szervezett csütörtökön Párizsba, hogy így sarkallja végre lépésekre a kormányt a méhek drasztikus halálozása miatt - írta az Euronews. Az elmúlt harminc évben 3-5 százalékról 60-90 százalékra nőtt a méhek halálozási aránya Franciaországban. A problémát okozó növényvédő szerek tiltása viszont legkorábban másfél év múlva lép érvénybe.