Back to top

Innováció a repcetermesztésben

Sokan hitték, hogy a rendszerváltással a lejárt nagybemutatók ideje. Ennek cáfolata a Syngenta Kft. évek óta megrendezett Szershowja, amelyre tömegével járnak el az információra, az innovatív megoldásokra kiváncsi gazdák. Az idei Dombóvár, Szilfás-pusztán megtartott eseményre is százával voltak kíváncsiak annak ellenére, hogy a reggeli eső nem sok jót ígért a szabadföldi bemutató számára.

„Ki a profi termelő?”- tette fel köszöntőjében a kérdést Tóth Tamás, a Syngenta dél-magyarországi régió vezetője. Nehéz eldönteni, hiszen a gazdák számára nincsen lehetőség több százszor, ezerszer megismételni a termelési folyamatokat, a technológia begyakorlására legfeljebb néhány évtized áll rendelkezésre. Ráadásul azok is egytől-egyig eltérőek. Nem véletlen, hogy azok a termelők érezhetik megukat nagyobb biztonságban, akik megfelelő ismeretekkel bírnak, s a rendelkezésükre álló eszközökkel megfelelően tudnak bánni.

Tonnánként 100 ezer forint feletti ár és kiváló genetika jellemzi ma a repce ágazatot.

Mindezt a területbejárás első állomásán Békési Zoltántól, a cég békés megyei területi képviselőjétől hallhattuk. Mint bemutatójából kiderült, a Syngenta hibridek egyre keresettebbek a hazai paicon, tavaly az összes terület 20 százalékán vetették (a piacvezető is csak 2 százalékkal előzi meg őket).

Vetés után a gabona árvakelés bosszantja a gazdákat, aminek megoldására egyik ajánlatuk az új egyszikűek elleni gyomirtó szerük, az Outplay, a kétszikűek ellen pedig ott van a Brasan, amelynek alkalmazása két százalék humusztartalom alatti talajokon nem javasolt.

Fotó: viniczai

Nehéz helyzetben is helytállnak a Syngenta repce hibridjei. Legalábbis ez derült ki a szakember elmondásából. A Bluestar és a Florida, mindkettő a legtöbbet termő középérésű fajta, amelyek gyors kezdeti fejlődéssel, jó sortakaró képességgel rendelkeznek. Ennek is köszönhető kiemelkedő gyomelnyomó képességük.

Mivel a repce becőinek 70 százalékát az oldalhajtásokon hozza, így ajánlott a Toprex regulátor alkalmazása. Mint tudjuk, a siker kulcsa a repce gyökerénél kezdődik, a Toprex gyökérfejlesztő hatással is rendelkezik. A Syngenta hibridek fómával szemben rezisztensek, így egy gonddal kevesebb jut a gazdáknak. Amikor viszont megjelennek a levél- és szárfoltosságot okozó gombabetegségek, érdemes az Amistar Sun-t segítségül hívni. Nem pusztán fungicid, hanem kiemelkedő élettani hatásáról ismert azoxistrobin és egy erősebb triazol, a difenokonazol tökéletes kombinációja.

A rovarkártevők ellen legjobb megoldás a csávázás lenne, ám a neonikotionidok visszahívásával erről le kell mondanunk. Viszont a repce legfontosabb kártevői ellen kéznél van a Lumiposa, amely kiváló levél- és hajtásvédelmet biztosít a növény legérzékenyebb időszakában. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a mindenki által kedvelt deszikkálót, a Reglone Air-t harmadával olcsóbban kínálja a Syngenta.

A tapasztalatok jó közepes terméskilátást vetítenek előre, ami természetesen az időjárással együtt változhat. Jó a becőszám, s az ezermagtömeg is megfelelő, s ami fontos, nem csak jó az ára, de kiváló elővetemény is.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesen tudnak a növényvédőszer-hamisításról

A hazai fogyasztók kevesebb mint fele (40%) számára számít csak ismert jelenségnek az illegális növényvédőszer-kereskedelem, illetve a növényvédőszer-hamisítás, derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) legfrissebb kutatásából. A szervezet 500 főt kérdezett meg online felmérés formájában a zöldség-gyümölcs vásárlási szokásairól és preferenciáiról.

Növényvédelmi előrejelzés – itt az utolsó pillanat a tél végi lemosó permetezésekre

Aki még nem tette meg, az most még gyorsan szakíthat időt a lemosó permetezésre, de már legyünk óvatosak a töménységgel, mert bimbósak a gyümölcsfák. Az örökzöldeket is érdemes lemosni réztartalmú készítménnyel, a puszpángbokraink belsejét pedig alaposan nézzük át, mert már várható a puszpángmoly éledése.

Négy ország értékeli újra a glifozátot

Az EU Bizottság javaslatára Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország közös jelentéstevőként értékeli a glifozát - növényvédő szer hatóanyag - megújítását.

Fonálférgekkel a krumplibogarak ellen

A fonálférgek általában, mint kártevők ismertek, de akadnak olyan fajok, melyek pont a kártevő rovarokat támadják meg, így a növényvédelem során is hasznosíthatók. Új kutatások szerint a krumplibogarak ellen is jól jöhetnek.

Így védjük meg a karalábénkat

A karalábé termesztésével már a rómaiak is foglalkoztak. Hazánkban a 16. században kezdték termeszteni, ekkor már hajtatták is. C-vitamin-tartalma a levélben mintegy háromszorosa a gumóénak, amit Néhány országban szívesen fogyasztanak. Mivel hidegtűrő növény, főleg fűtés nélküli fólia alatt hajtatják. Kórokozói és kártevői az alacsony termesztési hőmérséklet ellenére is akadnak.

Elektronikus orr a hagymatárolókban

A korszerű klímatechnikának köszönhetően mind tovább és jobb minőségben tárolható az étkezési hagyma. De vajon milyen gyorsan terjednek a kórokozók a tárolókban, és mekkora a különbség tárolhatóság szempontjából a fajták között? Ezeket a kérdéseket vizsgálják a Julius Kühn Intézet kutatói. A vizsgálatokról és eredményeiről a Gemüse szaklap számolt be.

Növényvédelmi előrejelzés – csodát tesz a gyepszellőztetés

Nem várhatunk tovább a lemosó permetezéssel, mert a kifakadt rügyekben már perzselést okozhatnak a szerek. Itt az ideje a gyepszellőztetésnek is: ha a levegőhöz jut a fű gyökere, magunk is meg fogunk lepődni, milyen lendülettel kezd majd fejlődni.

Glifozát-ügy: nem ér titkolózni

Megsemmisítette az Európai Unió Bírósága az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak (EFSA) azt a döntését, mely szerint nem nyilvánosak a glifozát toxicitásával, illetve rákkeltő mivoltával kapcsolatos tanulmányok.

A málna betegségei

A málna ízletes, vitaminokban gazdag gyümölcsének köszönhetően kertünk egyik legkedveltebb növénye, manapság a legjelentősebb bogyós gyümölcsünk. A méhészetben a málna nektárja magas, 36-70 százalékos cukortartalma miatt a méhek számára is megbecsült mellék-tápanyagforrás. Termesztésének biztonsága, sikere elsősorban a bokrok tápanyag-ellátottságától, egészségi állapotától függ.

Aranyszínű sárgaság, a szőlő új veszedelme

A Bayer növényvédelmi fórumon Székely Tamás, a NÉBIH Növényegészségügyi Osztályának vezetője, aki a szőlő aranyszínű sárgaságát – Flavescence dorée - vette górcső alá, kis visszatekintéssel kezdte előadását. Mint elmondta, az európában honos kórokozó akkor vált igazán veszélyforrássá, amikor megjelent a vektora, a szőlőkabóca.