0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kutatási pénzeket akarnak a V4-ek

Közös stratégiát alkotnának a kelet-európai országok a balti tagállamokkal annak érdekében, hogy a következő ciklusban innovációra fordítható uniós forrásokat hatékonyabban tudják kiaknázni.

Nyilatkozatot írt alá tíz közép- és kelet-európai ország annak érdekében, hogy növeljék 2020 után a mezőgazdasági innovációra lehívható uniós pénzek arányát. A közös szándékot kifejező nyilatkozatot a négy visegrádi állam jelentette be szerdán Bábolnán.

A V4 országokon kívül Horvátország, Románia, Bulgária valamint Szlovénia és a balti államok vettek részt a közös nyilatkozat megfogalmazásában. A nyilatkozat értelmében az érintett uniós tagállamok közös stratégiát alkotnak a Bioeast néven elindított programban való részvételről.

Az eseményen Feldman Zsolt elmondta: a mezőgazdasági innovációban nagy lehetőségek rejlenek amiatt is, mert az Európai Bizottság a 2021-27-es időszakra tízmilliárd eurót javasolt az agrárélelmiszer és biomassza alapú gazdasággal összefüggő kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységre. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára hozzátette: a korábbi időszakokban a keleti tagállamok a rendelkezésre álló forrásoknak csak kisebb részét tudták lehívni. Ezen lehet változtatni azzal, hogy a résztvevő tagállamok egy makroregionális kutatási és innovációs stratégiát alkotnak, mely közös programokat segít megvalósítani.

A biomassza-alapú gazdaságon belül a mezőgazdaság további fenntartható növekedésének biztosítása céljából és a tudásalapú fejlődés előmozdítása érdekében nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kutatásra, az innovációra és a határokon átnyúló együttműködésekre, a régió közös fellépésére.

A Bioeast kezdeményezéssel az abban részt vevő tagországok célja a biomassza-alapú gazdaságon belüli tudásalapú mezőgazdaság, akvakultúra és erdészet fenntartható fejlődésének elősegítése a közép-kelet-európai régióban. Ezen felül az is szempont, hogy ez a régió az Európai Kutatási Térségben nagyobb súllyal jelenjen meg, növekedjen részesedése az európai uniós kutatás-fejlesztési célú források felhasználásában.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu