Back to top

Növényvédelmi előrejelzés – rajzanak a molyok

Az elmúlt héten folytatódott a nyári meleg, melyet országszerte kiszámíthatatlanul szakítottak meg záporok, zivatarok. A fülledt, meleg idő most egyaránt kedvez a betegségeknek és kártevőknek is.

A kiváló körülmények miatt az almafa-vértetű már 1-1,5 méter magasságban fertőzi a vesszőket, ágakat és hajtásokat
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
Almaültetvényeinkben
a baktériumos tűzelhalást jelző számítógépes szoftverek most is maximális fertőzési veszélyt jeleznek. A fertőzésre fogékony fajtákon most is lehet fertőzött hajtásokat találni, mellettük néhány elkésett virágcsomó csak fokozza a fertőzési veszélyt. Ha van rá lehetőség, a beteg hajtásokat és a virágokat távolítsuk el a fákról és permetezzünk mikroformulázott rézhidroxid-készítményekkel, melyek egyúttal gátolják a varasodás terjedését is, bár most a lisztharmat másodlagos terjedésének is igen kedveznek az időjárási körülmények.

Az almamoly rajzása a feromoncsapdák fogási adatai alapján nem csillapodik, hetente 10-15 lepke is csapdába kerül. A levelek takarásában levő alma- és körtegyümölcsökön megfigyelhető a hernyók rágása, amit most még a terméskezdemény lehullása követ majd.

Az almástermésűek mellett már a dió termését is veszélyezteti az almamoly, ráadásul a baktériumos és gnomóniás fertőzés mellett a szemölcsös és nemezes gubacsatka is terjedőben van. A kiváló körülmények miatt az almafa-vértetű már 1-1,5 méter magasságban fertőzi a vesszőket, ágakat és hajtásokat. Az intenzív terjedést most kell megállítani, mert a lombkorona záródása után ez lehetetlen feladat lesz.

Az almamoly mellett továbbra is igen erős a szilvamoly, a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása. Az intenzív rajzást jól jellemzi, hogy a csapdák heti lepkefogása eléri a 30-35 darabot.

A cseresznye és a meggy termését most főként a gyümölcsmonília és az antraknózis veszélyezteti, különösen ott, ahol az esőzések miatt megkezdődött a gyümölcsök felrepedése. Itt csak rövid várakozási idejű készítménnyel állíthatjuk meg a termés rothadását. Ha kell, védekezzünk a levéltetvek ellen is, mert még most is intenzíven terjed a hajtásvégeken a fertőzés.

A tarka szőlőmoly lárváinak kelése már a hűvösebb tájegységekben is megkezdődött május utolsó napjaiban. A szőlőfürtök általános fogékonysága miatt együttesen védekezzünk a moly, a lisztharmat, a peronoszpóra, a szürkerothadás és a feketefoltosság károsítók ellen.

Zöldségféléinkben egyre gyakoribb a vetési bagolylepke hernyójának (mocskospajor) kártétele, ami különösen a ritka térállású növényeknél idéz elő nagy veszteséget, a tövek kipusztításával. Az egyéb bagolylepkefajok rajzása közül figyelemre méltó a gyapottok bagolylepke rajzáskezdete, mely a nyár folyamán még többször szóba fog kerülni sokoldalú károsítása kapcsán.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyaralókká "változott" szőlészetek: a hatóságok szemet hunynak

Drámai mértékben csökkent az utóbbi bő egy évtizedben a Balaton-felvidék szőlőterülete, miután az ültetvényeket felvásárlók jogellenesen nyaralókat építenek, továbbá felhagynak a szőlőműveléssel. Eközben pedig a szőlőtelepítés támogatott tevékenység.

Az Agrárminisztérium kiáll az almatermesztők mellett

Az Agrárminisztérium számára kiemelten fontos az almatermelő gazdák és családjaik mezőgazdasági termelésből történő megélhetése, a hazai almatermesztés jövője, ezért kulcsfontosságúnak tartja, hogy a felvásárlók, feldolgozóüzemek a piaci viszonyokat figyelembe vevő, az elvégzett munka értékének megfelelő árat fizessenek az almáért.

Csúcstermés lesz az idén almából

Az utóbbi tíz év legnagyobb almatermésére számítanak az Európai Unió 28 tagállamában, ahol az idén 12 millió 611 ezer tonna termést jeleznek előre. Hazánk az idei évre becsült 729 ezer tonnás almatermésével az ötödik helyen áll Európában.

Több termett meggyből és a főbb növényekből Vas megyében

Magyarországon tavalyhoz képest, a szélsőséges időjárás miatt, minden szántóföldi növényből 200–300 ezer tonnával kevesebb termett. Vas megyében szinte mindenből több termett, mint az országos átlag, meggyből különösen jól teljesítettek a helyi gazdálkodók.

Nem éri meg ennyiért almát termeszteni, tüntetnek a gazdák

Méltatlan helyzetbe hozza a termelőket az ipari alma kirívóan alacsony ára, mivel a jelenlegi kilogrammonként 13 forintos felvásárlási ár mellett a termelők önköltsége, így a betakarítás és a beszállítás költsége sem térül meg.

Harmadával több borra számítanak Franciaországban

Közel egyharmadával több szőlőt szüretelhetnek az idén Franciaországban tavalyhoz képest, bár a Bordeaux-i borvidéket a peronoszpóra-járvány és jégeső rendkívüli mértékben sújtotta. A szüret a legtöbb borvidéken a szokásosnál két héttel korábban kezdődhet.

Már fizetik a szőlőültetvény szerkezetátalakítási támogatásokat

A Magyar Államkincstár (Kincstár) 2018. augusztus első hetében elindította a jogos támogatási igények kifizetését, így 123 kérelem alapján, 81 szőlész-borász gazdálkodó részére mintegy 230 millió forint összegű támogatás kifizetéséről gondoskodott.

Kerti segítőinknek katica albérlet

Becse Ildikó, a Föngyöskert Gyógyító Völgy tervezője tele van jó ötletekkel. A Vértesacsa határában fekvő közel 10 hektáros területen katicák óvják a gyümölcsfákat. Ehhez a kert gondozói jópofa „szobácskát” tartanak fönt számukra.

A fekete veszedelem

Hiába a korai szüret, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete, valamint a Mogyoródi Hegyközség által szervezett szőlő növényvédelmi tanácskozás évek óta komoly vonzerővel bír a szakemberek körében. Az érdeklődést látva természetes, hogy a kísérletekbe szívesen kapcsolódnak be a jelentősebb növényvédelmi és tápanyag utánpótlással foglalkozó cégek.

Nem dől be a léalma ára, pedig nagyon jó termés várható

Átlagon felüli termés mellett átlagos árakra számíthatnak a szüret indulásakor a magyar almatermelők. Arányaiban több léalma terem majd, így a tavalyival ellentétben nem lesz hiány sűrítmény-alapanyagból, ez a mélybe taszíthatná a léalma felvásárlási árát, de a hazai termelők szerencséjére más tényezők is hatnak a piacon.