Back to top

Növényvédelmi előrejelzés – rajzanak a molyok

Az elmúlt héten folytatódott a nyári meleg, melyet országszerte kiszámíthatatlanul szakítottak meg záporok, zivatarok. A fülledt, meleg idő most egyaránt kedvez a betegségeknek és kártevőknek is.

A kiváló körülmények miatt az almafa-vértetű már 1-1,5 méter magasságban fertőzi a vesszőket, ágakat és hajtásokat
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
Almaültetvényeinkben
a baktériumos tűzelhalást jelző számítógépes szoftverek most is maximális fertőzési veszélyt jeleznek. A fertőzésre fogékony fajtákon most is lehet fertőzött hajtásokat találni, mellettük néhány elkésett virágcsomó csak fokozza a fertőzési veszélyt. Ha van rá lehetőség, a beteg hajtásokat és a virágokat távolítsuk el a fákról és permetezzünk mikroformulázott rézhidroxid-készítményekkel, melyek egyúttal gátolják a varasodás terjedését is, bár most a lisztharmat másodlagos terjedésének is igen kedveznek az időjárási körülmények.

Az almamoly rajzása a feromoncsapdák fogási adatai alapján nem csillapodik, hetente 10-15 lepke is csapdába kerül. A levelek takarásában levő alma- és körtegyümölcsökön megfigyelhető a hernyók rágása, amit most még a terméskezdemény lehullása követ majd.

Az almástermésűek mellett már a dió termését is veszélyezteti az almamoly, ráadásul a baktériumos és gnomóniás fertőzés mellett a szemölcsös és nemezes gubacsatka is terjedőben van. A kiváló körülmények miatt az almafa-vértetű már 1-1,5 méter magasságban fertőzi a vesszőket, ágakat és hajtásokat. Az intenzív terjedést most kell megállítani, mert a lombkorona záródása után ez lehetetlen feladat lesz.

Az almamoly mellett továbbra is igen erős a szilvamoly, a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása. Az intenzív rajzást jól jellemzi, hogy a csapdák heti lepkefogása eléri a 30-35 darabot.

A cseresznye és a meggy termését most főként a gyümölcsmonília és az antraknózis veszélyezteti, különösen ott, ahol az esőzések miatt megkezdődött a gyümölcsök felrepedése. Itt csak rövid várakozási idejű készítménnyel állíthatjuk meg a termés rothadását. Ha kell, védekezzünk a levéltetvek ellen is, mert még most is intenzíven terjed a hajtásvégeken a fertőzés.

A tarka szőlőmoly lárváinak kelése már a hűvösebb tájegységekben is megkezdődött május utolsó napjaiban. A szőlőfürtök általános fogékonysága miatt együttesen védekezzünk a moly, a lisztharmat, a peronoszpóra, a szürkerothadás és a feketefoltosság károsítók ellen.

Zöldségféléinkben egyre gyakoribb a vetési bagolylepke hernyójának (mocskospajor) kártétele, ami különösen a ritka térállású növényeknél idéz elő nagy veszteséget, a tövek kipusztításával. Az egyéb bagolylepkefajok rajzása közül figyelemre méltó a gyapottok bagolylepke rajzáskezdete, mely a nyár folyamán még többször szóba fog kerülni sokoldalú károsítása kapcsán.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vis maior helyzet a mezei pocok miatt

A jelenleg fennálló mezei pocok fertőzöttségre tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szükséghelyzeti engedélyt adott ki a Redentin 75RB rágcsálóirtó szer felhasználására. Az engedély csak a fertőzéssel érintett megyékre vonatkozik, területi kiterjesztése a fertőzés növekedésének megfelelően változhat. Részletek a Nébih honlapján (portal.nebih.gov.hu) találhatóak.

Mit kell tudni a poloskákról?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a poloskákkal kapcsolatos főbb tudnivalókat és a „bogárinvázióval” szembeni védekezés hatékony módjait.

Mit tudnak a szőlőkombájnok?

A szőlőkombájnon belül különböző szállítóberendezések mozgatják az anyagot. A vízszintes irányú szállítást szállítószalagok, kaparószalagok, a ferde és függőleges irányú anyagmozgatást nyitott vagy zárt házban futó kaparóelemes, rekeszes szállítószalagok, illetve serleges felvonók biztosítják. A szállítóberendezések rendszert képeznek, a szállítás végpontja a gyűjtőtartály.

Agrárvonatkozású miniszteri rendeletek módosulnak októberben

A Magyar Közlönyben 2018. október 11-én megjelent a 30/2018. (X.11.) AM rendelet az egyes agrártárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. A NAK elemzése következik:

Poloskacsapdát fejleszt az MTA

Tömegével húzódnak be a házakba, lakásokba a vándorpoloskák és a márványospoloskák. Ajánlatos minél előbb elpusztítani a bejutó egyedeket, mert az áttelelő példányokból lesznek a következő évi populációk. Rossz hír, hogy természetes ellenségeiket egyelőre nem ismerjük, jó hír viszont, hogy az MTA növényvédelmi kutatói már dolgoznak egy hatékony poloskacsapda kifejlesztésén.

Növényvédelmi előrejelzés – jön a mezei pocok

A mezei pocok ez idáig sem a szántóföldön, sem pedig a gyümölcsös ültetvényekben nem okozott gondot. Most azonban fordulat állt be, mindenütt aktivizálódását lehet megfigyelni. Jelentős, gócos kolóniák alakultak ki a füvesített sorközökben, ahol semmi sem gátolja a szaporodását.

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

A Dunántúlon terem a legtöbb szelídgesztenye

A szelídgesztenye jellemzően októberben érik, így a napokban frissáruként megtalálható már a piacokon, az üzletek polcain; ha pedig beköszönt a hidegebb idő, az utcai gesztenyesütőknél is megjelenik. Hazánkban a legtöbb a Nyugat- és a Dél-Dunántúlon, valamint a Börzsönyben terem belőle.

Drágulhatnak az élelmiszerek a mezőgazdasági árak emelkedése nyomán

Az élelmiszerárak emelkedését vetíti előre, hogy augusztusban 6 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak éves összehasonlításban - írta a szombati Népszava.

Gyümölcsösök trágyázása szüret után

A lágyszárúaktól eltérően a fás kultúrák a szüret utáni időszakban is folytatják élettevékenységüket, egészen addig, amíg a lombjuk le nem hullik, és be nem következik a téli nyugalom. A fák tápanyagellátásához jól kell ismerni a növényélettant, mert a különböző elemeket más ütemben veszik és használják föl.