Back to top

Növényvédelmi előrejelzés – rajzanak a molyok

Az elmúlt héten folytatódott a nyári meleg, melyet országszerte kiszámíthatatlanul szakítottak meg záporok, zivatarok. A fülledt, meleg idő most egyaránt kedvez a betegségeknek és kártevőknek is.

A kiváló körülmények miatt az almafa-vértetű már 1-1,5 méter magasságban fertőzi a vesszőket, ágakat és hajtásokat
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
Almaültetvényeinkben
a baktériumos tűzelhalást jelző számítógépes szoftverek most is maximális fertőzési veszélyt jeleznek. A fertőzésre fogékony fajtákon most is lehet fertőzött hajtásokat találni, mellettük néhány elkésett virágcsomó csak fokozza a fertőzési veszélyt. Ha van rá lehetőség, a beteg hajtásokat és a virágokat távolítsuk el a fákról és permetezzünk mikroformulázott rézhidroxid-készítményekkel, melyek egyúttal gátolják a varasodás terjedését is, bár most a lisztharmat másodlagos terjedésének is igen kedveznek az időjárási körülmények.

Az almamoly rajzása a feromoncsapdák fogási adatai alapján nem csillapodik, hetente 10-15 lepke is csapdába kerül. A levelek takarásában levő alma- és körtegyümölcsökön megfigyelhető a hernyók rágása, amit most még a terméskezdemény lehullása követ majd.

Az almástermésűek mellett már a dió termését is veszélyezteti az almamoly, ráadásul a baktériumos és gnomóniás fertőzés mellett a szemölcsös és nemezes gubacsatka is terjedőben van. A kiváló körülmények miatt az almafa-vértetű már 1-1,5 méter magasságban fertőzi a vesszőket, ágakat és hajtásokat. Az intenzív terjedést most kell megállítani, mert a lombkorona záródása után ez lehetetlen feladat lesz.

Az almamoly mellett továbbra is igen erős a szilvamoly, a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása. Az intenzív rajzást jól jellemzi, hogy a csapdák heti lepkefogása eléri a 30-35 darabot.

A cseresznye és a meggy termését most főként a gyümölcsmonília és az antraknózis veszélyezteti, különösen ott, ahol az esőzések miatt megkezdődött a gyümölcsök felrepedése. Itt csak rövid várakozási idejű készítménnyel állíthatjuk meg a termés rothadását. Ha kell, védekezzünk a levéltetvek ellen is, mert még most is intenzíven terjed a hajtásvégeken a fertőzés.

A tarka szőlőmoly lárváinak kelése már a hűvösebb tájegységekben is megkezdődött május utolsó napjaiban. A szőlőfürtök általános fogékonysága miatt együttesen védekezzünk a moly, a lisztharmat, a peronoszpóra, a szürkerothadás és a feketefoltosság károsítók ellen.

Zöldségféléinkben egyre gyakoribb a vetési bagolylepke hernyójának (mocskospajor) kártétele, ami különösen a ritka térállású növényeknél idéz elő nagy veszteséget, a tövek kipusztításával. Az egyéb bagolylepkefajok rajzása közül figyelemre méltó a gyapottok bagolylepke rajzáskezdete, mely a nyár folyamán még többször szóba fog kerülni sokoldalú károsítása kapcsán.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már drágábban is nehéz termőföldet venni

A 2015. őszén meghirdetett Földet a gazdáknak program egy évvel későbbi lezárása látványos visszaesést okozott 2017-ben a forgalomban a termőföld piacán. A forgalom 70 százalékos csökkenése mellett azonban az árak továbbra is emelkednek.

Organikus rovarriasztó a mezőgazdaságnak

A hagyományos inszekticidek nemcsak a kártevőket pusztítják, hanem veszélyt jelentenek a méhekre, a hasznos rovarokra és hatással vannak a talajok, felszíni vizek és tengerek biológiai sokféleségére. A Müncheni Műszaki Egyetem egyik kutatócsoportja egy alternatív lehetőséget fejlesztett ki erre a problémára: biológiai ágens, amely nem mérgezi, hanem távol tartja a kártevőket.

Rekord év vagy katasztrófa lesz 2018 a szőlőtermelőknek

Az idei tavasztól tapasztalható időjárás különleges helyzetet teremtett a szőlőtermesztésben országszerte. Március végén még hófúvások nehezítették a munkákat az ültetvényeken, három hétre rá pedig berobbant az azóta is tartó meleg idő. Az április és a május is nyáriasan meleg volt, és a rendkívül sok csapadék hatására a szőlővesszők robbanásszerű növekedésbe kezdtek.

Műtrágyával a gyomok ellen

Egy újonnan kifejlesztett műtrágyázási rendszer tápanyaggal látja el a génmódosított gyapotot és eközben pusztítja a herbicidekre egyre rezisztensebbé váló gyomokat.

Ellepték a krumplibogarak a kónyi kerteket

Krumplibogár-invázióval küzdenek Győr-Moson-Sopron megyei Kóny kerttulajdonosai. Ezerszám lepik el a bogarak birtokaikat és szinte mindent elpusztítanak, ami eléjük kerül.

Idén is látogatható a velencei növény- és talajvédelmi kiállítás a múzeumok éjszakáján

Talán kevesen tudják, hogy Velencén, a Fejér Megyei Kormányhivatal épületegyüttesében létezik egy Európában is egyedülálló kiállítás a növény- és talajvédelem 60 éves történetéről. Az eredetileg magángyűjteményként indult tárlatanyag mára alaposan kibővült.

Növényvédelmi előrejelzés – Medárd után

Az elmúlt hét időjárása teljes mértékben a Medárdra jellemző csapadékos, párás, fülledt időt idézte. A gyümölcsféléket károsító molyfajok mellett a nedvességet igénylő kórokozók is megtalálták életfeltételeiket a gyors felszaporodáshoz.

Még emlékeznek az '53-as aszályra: hatvan éve együtt borászkodnak

Hagyományos gyalogmunka a szőlőben, fahordók kénezése a pincében: a nyolcvanhárom éves Kern János és hetvenhét éves felesége még ma is művel egy kis darab szőlőt. A vegyszer nélküli borkészítés utolsó képviselői közé tartoznak Pakson.

Elmossa az eső a meggypiacot

A június harmadik hetében hullott sok csapadék számottevően rontotta az éppen szüretelt Érdi bőtermő minőségét, a konzervgyárakba szállított meggy tetemes hányadát kellett átirányítani a légyártóknak. A FruitVeB június 15-én kiadott meggypiaci előrejelzésében a minőségi problémákra és a később szüretelhető fajták együttérésére figyelmeztet. A termés mennyisége várhatóan 80 ezer tonna körül alakul.

Elkezdődött a rovarinvázió a földeken, marad a fülledt idő

A szokásosnál még mindig melegebb, párás, fülledt levegő alakította időjárásunkat június első felében. Több helyen hullott kiadós csapadék is, esetenként heves záporokból, zivatarokból. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaságból.