0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Növényvédelmi előrejelzés – rajzanak a molyok

Az elmúlt héten folytatódott a nyári meleg, melyet országszerte kiszámíthatatlanul szakítottak meg záporok, zivatarok. A fülledt, meleg idő most egyaránt kedvez a betegségeknek és kártevőknek is.

Almaültetvényeinkben a baktériumos tűzelhalást jelző számítógépes szoftverek most is maximális fertőzési veszélyt jeleznek. A fertőzésre fogékony fajtákon most is lehet fertőzött hajtásokat találni, mellettük néhány elkésett virágcsomó csak fokozza a fertőzési veszélyt. Ha van rá lehetőség, a beteg hajtásokat és a virágokat távolítsuk el a fákról és permetezzünk mikroformulázott rézhidroxid-készítményekkel, melyek egyúttal gátolják a varasodás terjedését is, bár most a lisztharmat másodlagos terjedésének is igen kedveznek az időjárási körülmények.

Az almamoly rajzása a feromoncsapdák fogási adatai alapján nem csillapodik, hetente 10-15 lepke is csapdába kerül. A levelek takarásában levő alma- és körtegyümölcsökön megfigyelhető a hernyók rágása, amit most még a terméskezdemény lehullása követ majd.

Az almástermésűek mellett már a dió termését is veszélyezteti az almamoly, ráadásul a baktériumos és gnomóniás fertőzés mellett a szemölcsös és nemezes gubacsatka is terjedőben van. A kiváló körülmények miatt az almafa-vértetű már 1-1,5 méter magasságban fertőzi a vesszőket, ágakat és hajtásokat. Az intenzív terjedést most kell megállítani, mert a lombkorona záródása után ez lehetetlen feladat lesz.

Az almamoly mellett továbbra is igen erős a szilvamoly, a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása. Az intenzív rajzást jól jellemzi, hogy a csapdák heti lepkefogása eléri a 30-35 darabot.

A cseresznye és a meggy termését most főként a gyümölcsmonília és az antraknózis veszélyezteti, különösen ott, ahol az esőzések miatt megkezdődött a gyümölcsök felrepedése. Itt csak rövid várakozási idejű készítménnyel állíthatjuk meg a termés rothadását. Ha kell, védekezzünk a levéltetvek ellen is, mert még most is intenzíven terjed a hajtásvégeken a fertőzés.

A tarka szőlőmoly lárváinak kelése már a hűvösebb tájegységekben is megkezdődött május utolsó napjaiban. A szőlőfürtök általános fogékonysága miatt együttesen védekezzünk a moly, a lisztharmat, a peronoszpóra, a szürkerothadás és a feketefoltosság károsítók ellen.

Zöldségféléinkben egyre gyakoribb a vetési bagolylepke hernyójának (mocskospajor) kártétele, ami különösen a ritka térállású növényeknél idéz elő nagy veszteséget, a tövek kipusztításával. Az egyéb bagolylepkefajok rajzása közül figyelemre méltó a gyapottok bagolylepke rajzáskezdete, mely a nyár folyamán még többször szóba fog kerülni sokoldalú károsítása kapcsán.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu