0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bivalyhúst népszerűsítő program indult

Vendéglátóipari szakemberek számára tartottak gasztronómiai napot szerdán Ópusztaszeren, annak a most indulót programnak az első állomásaként, mely a bivalyhúst és az abból készült ételeket hivatott népszerűsíteni. Dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a rendezvényen úgy fogalmazott: noha a bivalyhús nagyon ízletes és értékes portéka, mégis kevéssé ismert.

A házi bivaly egykor a legfőbb igavonó állat volt, s míg az 1900-as évek elején még 150 ezer példányt tartottak az akkori Magyarország területén, az 1990-es évekre azonban csaknem eltűnt. Jelenleg a teljes magyarországi állomány mintegy 5700 egyedre tehető, ebből 2800 a tenyészállat.

Húsa a marhahúsnál szálkásabb, vörösebb színű, édeskésebb illatú, kiemelkedően magas a fehérje- és alacsony a zsírtartalma, ásványi anyagokban pedig igen gazdag – foglalta össze az államtitkár, majd hozzátette: a nemzeti parkokban csaknem 2400 házi bivalyt tartanak, a legtöbbet, szám szerint 950 állatot a Kiskunsági Nemzeti Parkban.

A bivalyokat a megközelíthetetlen vizes élőhelyek karbantartására használják, hiszen az állatok olyan területekre is eljutnak, és illetve olyan növényeket is fogyasztanak, amelyeket más fajok nem.

Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója a rendezvényen kifejtette: az elmúlt évtizedek munkájának köszönhetően mára az országban már életképes állomány jött létre, amely folyamatosan elérhető árualapot biztosít ebből a prémium termékből.

 

Forrás: MTI/AM Sajtóiroda