Back to top

A jégkár mérsékelhető, de teljes mértékben nem akadályozható meg

Az elmúlt napokban az ország több térségéből is érkeztek jégkárról jelentések. Veszprém megyében tegnap például több helyen is nagyobb méretű jég esett. Mi az oka ennek- kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától.

Kedden délelőtt 11 óra előtt megkezdődött a védekezés a nyugati határszélen. A teljes védekezési időszakban (a szerda hajnali órákig) gyakorlatilag az egész országban működtek a generátorok.

Amint azt a korábbiakban is hangsúlyoztuk, nincs olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető ez az időjárási jelenség. Az azonban garantált, hogy a NAK által választott legmodernebb és leghatékonyabb, talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz - hangsúlyozta a magyarmezogazdasag.u megkeresésére a köztestület.

Érdemes megemlíteni a múlt hét pénteki esetet, amikor Szlovéniában alma nagyságú jég esett, és a jég szó szoros értelmében átlyukasztotta az autókat. A határ innenső oldalán, Zala megyében is volt jégeső, de a jégszemek mérete és az okozott kár nagysága össze sem hasonlítható a Szlovéniában tapasztaltakkal.

Kedden ugyanez a helyzet állt elő: Kárpátalját hatalmas jégverés érte, de hazánk északkeleti határszélein sokkal kisebb jégszemek hullottak.

Annak ellenére, hogy az idei májusra és júniusra az átlagosnál jóval nagyobb légköri labilitás, és ezáltal a megszokottnál sokkal zivatarosabb időjárás jellemző, az összes mezőgazdasági kárbejelentésen belül éves szinten harmadával csökkent a jégkár aránya - tette hozzá a kamara.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb jégeső Spanyolországban

Rájár a rúd a gyümölcstermesztőkre Spanyolország Valencia tartományában: július elsején egyszer már letarolt a jég nem kevesebb, mint 11 ezer hektárt, július közepén pedig újabb 4 ezer hektárt tett tönkre.

Júliusban reggeltől estig járnak a kombájnok Vas megyében

Megkezdték a repce aratását Vas megyében is. Idén korábban kezdődött az őszi kalászosok aratása, aminek részben az áp­ri­lis-májusi meleg, illetve a helyenként sok csapadék az oka.

Nem lesz spanyol gyümölcs? 11 ezer hektárt vert el a jég

Július elsején hatalmas jégverés tarolta le a gyümölcsöt és a zöldséget Spanyolország La Ribera és Valencia tartományában. Nem kevesebb mint 11 ezer hektárt érintett, néhol százszázalékos a veszteség, az előzetes számítások szerint 47 millió euró a kár.

A szárazság ellen is igyekeznek védekezni Fülöpházán

Májustól üzemel az országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer. Ilyen berendezés védi a fülöpházi földeket, a szárazság elleni védekezést pedig rövidesen az aszálymonitoring-rendszer segíti.

Folytatódik a fagy- és jégkárenyhítés

Az idei tél végi, tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak a hazai mezőgazdasági kultúrákban, amit a gyümölcstermelők úgy fogalmaztak meg, hogy a fagyok már jórészt elvégezték helyettük a betakarítást. Mindezt még tetézték a június eleji jégverések. Egyes tájegységek termelői szerint, amit a fagy meghagyott, azt a jég elvitte.

Hóember a kertben, jégkása az utakon Borsodban

Ellepték a közösségi oldalakat a havas és zöld táj egybeolvadását ábrázoló fotók. Szinyei Róbert Gönc és Telkibánya között készítette szombaton azokat a felvételeket, melyeken bokáig érő hókása borítja a füvet. A meteorológiai szolgálat munkatársai szerint szó sincs rendkívüli időjárásról, hisz a nyári zivatarokkal gyakran jég is érkezik.

Veszélyes idők járnak nyáron növényeinkre – érdemes előrelátónak lenni

A nyár utolsó két hónapjában fokozottan ki vannak téve az időjárás okozta veszélyeknek a növényi kultúrák. Ennek kapcsán fontos tudni: az idei esztendőben 4 milliárd forint keretösszegből igényelhetnek támogatást a gazdák a növénybiztosítási díjak összegének csökkentésére.

Jégkármérséklő teszt: rakéták helyett vegyszer és gyufa

Az elmúlt 35 évben a biztosított mezőgazdasági kártípusok közül 20 százalék volt a jégeső által okozott veszteség aránya. 2017-ben több mint 70 ezer hektár területet vert el a jég. Évente 50 milliárdos veszteségtől védheti meg a magyar mezőgazdaságot a május elsejétől üzemelő országos jégkármérséklő rendszer.

Egyelőre sikerült megelőzni a nagyobb jégkárokat

Szűk egy hónapja, hogy hivatalosan is üzembe helyezték a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakemberei az egész országot lefedő jégkármérséklő rendszert, amit az elmúlt hetek viharokkal tarkított időjárása miatt többször is be kellett indítani: a tapasztalatok szerint jó néhány komoly jégkárt sikerült megakadályozni vele, kisebb hibák azonban akadtak a rendszerrel.

Durván elverte a jég a szőlőket Bordeaux környékén

A leghíresebb francia borvidéken, Bordeaux-ban és környékén nagy pusztítást okozott a szőlőültetvényekben a hétvégi jégeső. A felmérés még tart, annyi azonban már biztos, hogy 500 és 1000 közé tehető azoknak a szőlőtermelőknek a száma, akiknek jelentősebb kára keletkezett.