Back to top

A jégkár mérsékelhető, de teljes mértékben nem akadályozható meg

Az elmúlt napokban az ország több térségéből is érkeztek jégkárról jelentések. Veszprém megyében tegnap például több helyen is nagyobb méretű jég esett. Mi az oka ennek- kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától.

Kedden délelőtt 11 óra előtt megkezdődött a védekezés a nyugati határszélen. A teljes védekezési időszakban (a szerda hajnali órákig) gyakorlatilag az egész országban működtek a generátorok.

Amint azt a korábbiakban is hangsúlyoztuk, nincs olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető ez az időjárási jelenség. Az azonban garantált, hogy a NAK által választott legmodernebb és leghatékonyabb, talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz - hangsúlyozta a magyarmezogazdasag.u megkeresésére a köztestület.

Érdemes megemlíteni a múlt hét pénteki esetet, amikor Szlovéniában alma nagyságú jég esett, és a jég szó szoros értelmében átlyukasztotta az autókat. A határ innenső oldalán, Zala megyében is volt jégeső, de a jégszemek mérete és az okozott kár nagysága össze sem hasonlítható a Szlovéniában tapasztaltakkal.

Kedden ugyanez a helyzet állt elő: Kárpátalját hatalmas jégverés érte, de hazánk északkeleti határszélein sokkal kisebb jégszemek hullottak.

Annak ellenére, hogy az idei májusra és júniusra az átlagosnál jóval nagyobb légköri labilitás, és ezáltal a megszokottnál sokkal zivatarosabb időjárás jellemző, az összes mezőgazdasági kárbejelentésen belül éves szinten harmadával csökkent a jégkár aránya - tette hozzá a kamara.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az idei év hőse a jégkárt mérséklő rendszer

Május 1-jén kezdte meg működését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kiépített országos jégkármérséklő rendszer. Heves megyében azóta többször, s nem ritkán több napig is működtek ezek a berendezések, így a jégkárbejelentések 87 százalékkal csökkentek a tavalyi időszakhoz viszonyítva.

Veszíthet, aki késlekedik

Igyekezniük kell a termelőknek, nehogy lemaradjanak az időjárás okozta károk enyhítését célzó támogatásról. Az agrárkárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-ig kell befizetniük a kockázatközösség tagjainak. Ha ezt a kötelezettséget elmulasztják, búcsút inthetnek az ez évre járó juttatásnak is. A tavalyi bejelentések alapján mintegy 7,1 milliárd forintot fizettek ki ezen a jogcímen a károsult gazdáknak.

Békésben beváltak a jégkármérséklő talajgenerátorok

Május 1-jétől tizenhét automata és negyvenhat manuális, vagyis kézi erővel működő jégkármérséklő talajgenerátor üzemeltetését kezdte meg Békés megyében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága. Az eszközöket csütörtökön mutatták be a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Békés Megyei Kormányhivatal szakemberei számára Kamuton és Gyomaendrődön.

Új szuperszámítógép mondja meg a jövőt

Jelentősen megnöveli az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) számítási kapacitását az az informatikai rendszer, amelyet csütörtökön adtak át Budapesten. A géppel gyorsabban és pontosabban jelezhető előre több időjárási esemény, és a súlyos viharok is.

Újabb jégeső Spanyolországban

Rájár a rúd a gyümölcstermesztőkre Spanyolország Valencia tartományában: július elsején egyszer már letarolt a jég nem kevesebb, mint 11 ezer hektárt, július közepén pedig újabb 4 ezer hektárt tett tönkre.

Júliusban reggeltől estig járnak a kombájnok Vas megyében

Megkezdték a repce aratását Vas megyében is. Idén korábban kezdődött az őszi kalászosok aratása, aminek részben az áp­ri­lis-májusi meleg, illetve a helyenként sok csapadék az oka.

Nem lesz spanyol gyümölcs? 11 ezer hektárt vert el a jég

Július elsején hatalmas jégverés tarolta le a gyümölcsöt és a zöldséget Spanyolország La Ribera és Valencia tartományában. Nem kevesebb mint 11 ezer hektárt érintett, néhol százszázalékos a veszteség, az előzetes számítások szerint 47 millió euró a kár.

A szárazság ellen is igyekeznek védekezni Fülöpházán

Májustól üzemel az országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer. Ilyen berendezés védi a fülöpházi földeket, a szárazság elleni védekezést pedig rövidesen az aszálymonitoring-rendszer segíti.

Folytatódik a fagy- és jégkárenyhítés

Az idei tél végi, tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak a hazai mezőgazdasági kultúrákban, amit a gyümölcstermelők úgy fogalmaztak meg, hogy a fagyok már jórészt elvégezték helyettük a betakarítást. Mindezt még tetézték a június eleji jégverések. Egyes tájegységek termelői szerint, amit a fagy meghagyott, azt a jég elvitte.

Hóember a kertben, jégkása az utakon Borsodban

Ellepték a közösségi oldalakat a havas és zöld táj egybeolvadását ábrázoló fotók. Szinyei Róbert Gönc és Telkibánya között készítette szombaton azokat a felvételeket, melyeken bokáig érő hókása borítja a füvet. A meteorológiai szolgálat munkatársai szerint szó sincs rendkívüli időjárásról, hisz a nyári zivatarokkal gyakran jég is érkezik.