Back to top

A jégkár mérsékelhető, de teljes mértékben nem akadályozható meg

Az elmúlt napokban az ország több térségéből is érkeztek jégkárról jelentések. Veszprém megyében tegnap például több helyen is nagyobb méretű jég esett. Mi az oka ennek- kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától.

Kedden délelőtt 11 óra előtt megkezdődött a védekezés a nyugati határszélen. A teljes védekezési időszakban (a szerda hajnali órákig) gyakorlatilag az egész országban működtek a generátorok.

Amint azt a korábbiakban is hangsúlyoztuk, nincs olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető ez az időjárási jelenség. Az azonban garantált, hogy a NAK által választott legmodernebb és leghatékonyabb, talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz - hangsúlyozta a magyarmezogazdasag.u megkeresésére a köztestület.

Érdemes megemlíteni a múlt hét pénteki esetet, amikor Szlovéniában alma nagyságú jég esett, és a jég szó szoros értelmében átlyukasztotta az autókat. A határ innenső oldalán, Zala megyében is volt jégeső, de a jégszemek mérete és az okozott kár nagysága össze sem hasonlítható a Szlovéniában tapasztaltakkal.

Kedden ugyanez a helyzet állt elő: Kárpátalját hatalmas jégverés érte, de hazánk északkeleti határszélein sokkal kisebb jégszemek hullottak.

Annak ellenére, hogy az idei májusra és júniusra az átlagosnál jóval nagyobb légköri labilitás, és ezáltal a megszokottnál sokkal zivatarosabb időjárás jellemző, az összes mezőgazdasági kárbejelentésen belül éves szinten harmadával csökkent a jégkár aránya - tette hozzá a kamara.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Veszélyes idők járnak nyáron növényeinkre – érdemes előrelátónak lenni

A nyár utolsó két hónapjában fokozottan ki vannak téve az időjárás okozta veszélyeknek a növényi kultúrák. Ennek kapcsán fontos tudni: az idei esztendőben 4 milliárd forint keretösszegből igényelhetnek támogatást a gazdák a növénybiztosítási díjak összegének csökkentésére.

Jégkármérséklő teszt: rakéták helyett vegyszer és gyufa

Az elmúlt 35 évben a biztosított mezőgazdasági kártípusok közül 20 százalék volt a jégeső által okozott veszteség aránya. 2017-ben több mint 70 ezer hektár területet vert el a jég. Évente 50 milliárdos veszteségtől védheti meg a magyar mezőgazdaságot a május elsejétől üzemelő országos jégkármérséklő rendszer.

Egyelőre sikerült megelőzni a nagyobb jégkárokat

Szűk egy hónapja, hogy hivatalosan is üzembe helyezték a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakemberei az egész országot lefedő jégkármérséklő rendszert, amit az elmúlt hetek viharokkal tarkított időjárása miatt többször is be kellett indítani: a tapasztalatok szerint jó néhány komoly jégkárt sikerült megakadályozni vele, kisebb hibák azonban akadtak a rendszerrel.

Durván elverte a jég a szőlőket Bordeaux környékén

A leghíresebb francia borvidéken, Bordeaux-ban és környékén nagy pusztítást okozott a szőlőültetvényekben a hétvégi jégeső. A felmérés még tart, annyi azonban már biztos, hogy 500 és 1000 közé tehető azoknak a szőlőtermelőknek a száma, akiknek jelentősebb kára keletkezett.

Még lehet jó gyümölcs szezonunk

Nem okozott zavart a hazai gyümölcsösökben a hirtelen jött forróság, és a napokban helyenként tapasztalt jégverés sem tett kárt a legtöbb ültetvényben. A terméskilátások a kajszi- és az őszibaracktól eltekintve egyelőre kedvezőek, az országos jégkármérséklő rendszer működése pedig tovább növelheti a termesztés biztonságát.

Egyre nagyobb agrárkárokért állnak helyt a biztosítók

Az utóbbi években egyre nagyobb károkat okoz a mezőgazdaságban a hektikus, kiszámíthatatlan időjárás. A Groupama Biztosítóhoz 2017-ben közel kétszer annyi növénybiztosítási kárbejelentés érkezett az elmúlt öt év átlagához viszonyítva.

Megelőzte a jég az elhárító rendszert - Eger környékén oda a termés

Amíg a februári nagy fagyot megúszták a gyümölcsösök és a szőlők, addig az áprilisi jeget már nem. Több helyen a termés kilencven százaléka is odalett Eger környékén a jégesőket követően.

Akár az egész Kárpát-medencét is lefedhetné a jégkármérséklő rendszer

A május 1-jén induló országos jégkármérséklő rendszer az egész Kárpát-medencében működhet majd - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke csütörtökön Szekszárdon.

Zalát negyven ezüst-jodid generátor védi a jégkártól

Zala megyében is telepítik a jégkármentesítés részét képező talajgenerátorokat. Az országos védelmi rendszer összesen 986 generátorból áll, mely a Nemzetei Agrárgazdasági Kamara tervei szerint májusban lép működésbe.

Jégeső vadászat

Akkortól üzemel majd az a hálózat, melynek keretében 986 talajgenerátor juttatja riasztáskor a légtérbe nagy koncentrációban az ezüst-jodid oldatot.