Back to top

A legelőknek jót tett a júniusi eső

Szeszélyes időjárás jellemezte a tavaszi hónapokat, júniusban azonban csapadékosabbra fordult az idő országszerte, kizöldültek a rétek, legelők. Látható-e már, milyen lesz az idei szénatermés, van-e mit legelni a jószágnak – kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától.

 

A tavaszi aszály nem tett jót a legelőknek és a kaszálóknak sem. Az utóbbi időben leesett csapadéktól azonban a növényzet magához tért, szerte az országban zöldek a legelők és a kaszálók.

A jelenlegi állapot alapján az állatállomány ellátásához elegendő lesz a szénatermés, és a legelőkön is kellő mennyiségű növényzet áll az állatok rendelkezésére - közölte a a magyarmezogazdasag.hu megkeresésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A későbbi kaszálások eredménye a júliusi időjárástól függ majd.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A zebracsíkos lótakaró nemcsak divathóbort

Régóta próbálják megfejteni a tudósok, hogy mi célt szolgálnak a zebrák csíkjai. Egy tanulmányhoz a valódi zebrák mellett csíkos és egyszínű takaróba burkolt lovakat is megfigyeltek, és meglepő következtetésre jutottak.

Haszongalambok takarmányozása (2. rész) - Takarmány-kiegészítők és természetes anyagok

Húsgalambjaink takarmányozásában az ásványi kiegészítők közül a konyhasó használata a leggyakoribb, mint erről már korábban is említést tettünk. Fontos a só tisztasága, és mivel nedvszívó anyag, gyorsan csomósodik. A galambok elé tett sóban előforduló sócsomók akár sómérgezést is okozhatnak.

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.

Túlzott vitamintartalma miatt hívnak vissza egy kutyaeledelt

Önkéntesen visszahívja egyes konzerv kutyaeledel termékeit a Hill’s Pet Nutrition. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) értesülései szerint a gyártó saját vizsgálatát követően, a termékek túl magas D-vitamintartalma miatt rendelte el azok visszahívását világszerte, így többek között Magyarországon is.

Szarvasmarha-takarmányt fejleszt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a szegedi egyetem

Tejelő szarvasmarháknak fejleszt takarmányt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a cég az MTI-t.

Lisztkukac: költöztetés kéthetente

A kistestű gyíkok, kétéltűek, a pókszabásúak, továbbá számos díszmadár rég bevált elesége a nagy lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvája, köznapi nevén a lisztkukac.

Csökkenteni kell az Európai Unió szójaimport-függőségét

A GMO-mentes fehérjenövény termesztés ösztönzésével kell csökkenteni az Európai Unió szójaimport-függőségét.

Haszongalambok takarmányozása (1. rész: takarmánykiegészítők)

A takarmánykiegészítők olyan anyagok, amelyek növelik a takarmányok táplálóértékét, biológiai hatékonyságát, viszont nem tartoznak az állatgyógyászati gyógyszerkészítmények közé. Általában természetes anyagok, egy részük azonban testidegen anyag (mint például egyes hozamfokozók), más részük szintén természetes anyag, de nem emelik a táplálóértéket és a biológiai hatékonyságot.

A szójatermesztők szeretik a kihívásokat?

A címben szereplő mondatot nem kérdésként, hanem állításként fogalmazta meg az Agromashexpón rendezett szójafórum egyik résztvevője. A kérdőjel azért indokolt, mert mások szerint inkább mazochistáknak nevezhetők, hiszen, mint ismert, a tavalyi évtől már tilos a zöldítés alá vont területeken vegyszert használni, ami, ismerve például a növény gyomelnyomó képességét, valóban nagy kihívást jelent.

Középpontban a nyúltenyésztés: Mitől függ a nyulak születési súlya? (2.)

A szopós-, a növendék-, sőt még a kifejlett nyulak termelésének alakulásában is kisebb vagy nagyobb szerepe van az anyai hatásnak, mivel a magzatok tápláltsága egy hónapon, a szopósnyulaké 3 héten keresztül kizárólag az anyjuktól függ.