Back to top

A legelőknek jót tett a júniusi eső

Szeszélyes időjárás jellemezte a tavaszi hónapokat, júniusban azonban csapadékosabbra fordult az idő országszerte, kizöldültek a rétek, legelők. Látható-e már, milyen lesz az idei szénatermés, van-e mit legelni a jószágnak – kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától.

 

A tavaszi aszály nem tett jót a legelőknek és a kaszálóknak sem. Az utóbbi időben leesett csapadéktól azonban a növényzet magához tért, szerte az országban zöldek a legelők és a kaszálók.

A jelenlegi állapot alapján az állatállomány ellátásához elegendő lesz a szénatermés, és a legelőkön is kellő mennyiségű növényzet áll az állatok rendelkezésére - közölte a a magyarmezogazdasag.hu megkeresésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A későbbi kaszálások eredménye a júliusi időjárástól függ majd.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecsketartás: az eredmény szüli az eredményt

Nyakunkon a fedeztetési szezon, most kellene a kecskéseknek megalapozniuk a jövő generációkat, és bizony, ilyenkor alaposan át kell gondolni bizonyos kérdéseket.

Betiltják a cink-oxidot a sertéstakarmányokban

Túlzott környezetkárosító hatása miatt 2022-re az Európai Unió teljes mértékben betiltja a cink-oxid adalékok felhasználását a sertéstakarmányokban. Felmerül a kérdés, hogy akkor miért is kerül bele ez az ártalmas vegyület a választási malacok takarmányába?

Nyulak takarmányozása csillagfürttel

A jelen és a jövő mezőgazdaságának egyik legnagyobb kihívása, hogy bolygónk növekvő népességének megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot biztosítson úgy, hogy közben a természeti erőforrásokat is megóvja. A Föld növekvő népességének élelmiszerszükségletét egyre csökkenő földterületen kell előállítani.

Van hova növelni a szója termőterületét

Az Agrárminisztérium stratégiai célja, hogy 100 ezer hektárra növelje a szója termőterületét – jelentette be a napokban Nagy István agrárminiszter. A fehérjenövény vetésterülete – a támogatásoknak is köszönhetően – emelkedett az elmúlt években, idén azonban a zöldítési szabályok változása miatt a tavalyi 75 ezerről 60 ezer hektárra csökkent.

A sertéshús ára is nőhet

A hazai sertéspiaci helyzetet alapvetően határozza meg, hogy továbbra is 3 millió alatt van a sertésállomány. A KSH június 1-jei adatai 2,86 millió sertést mutattak, ami ugyan bő 50 ezer darabbal több, mint egy évvel azelőtt, de a decemberi létszámhoz képest tíz­ezres csökkenést mutat.

Nagy volt a forróság, de jól áll a kukorica

A legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk a kukorica. A júliusi és augusztusi nagy hőség miatt előreláthatóan előbb lesz a betakarítás körülbelül 2-3 héttel a megszokott október elejéhez képest.

Áll a bála: jól termett Somogyban a szalma

A nagy hőség miatt Nyugat-Európában csillagászati ára van a gabonaszárnak. Somogyban a legtöbb gazdálkodó saját célra báláztatja fel a szalmát, s vannak, akik visszadolgozzák inkább a földbe.

Legeltetéses állattartási képzések indulnak

Már csak a hét végéig, augusztus 31-ig lehet jelentkezni a gödöllői Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karán induló legeltetéses állattartási szakmérnök és specialista képzésekre. Mindkét szakon az oktatás októbertől indul, levelező munkarendben.

Bajban lesz a Mikulás…

A változó időjárási sémák miatt nagy bajban vannak a svéd rénszarvas állományok. Tulajdonosaik, a számik az államtól várják, hogy enyhítse a sarkköri klímaváltozás negatív hatásait.

Mentőöv a német gazdáknak: 110 milliárd forint az aszálykárok enyhítésére

Támogatási programot indít a német szövetségi kormány az utóbbi hónapok forró és csapadékszegény időjárása miatt csődveszélybe került mezőgazdasági termelők megmentésére, a szerdai kormányülésen hozott döntés szerint a tartományokkal együtt mintegy 340 millió eurót (110 milliárd forint) mozgósítanak.