0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Május közepén indult a cseresznyeidény

Nehéz cseresznyeidény elé nézünk az idén - derült ki Érden, a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet szokásos cseresznye- és meggytermesztési tanácskozóján és fajtabemutatóján. Közép-Európában korai szüretkezdet, Görög- és Törökországban igen bő termés jellemző, és a később induló spanyol idény is belezavar a megszokott piaci viszonyokba.

Az idei cseresznyeidény nagyon különösen alakul – mondta Kelemen Péter, az Agro-Consulting Trade Kft. vezetője . Az idén télen, december-januárban nagyon meleg volt, nem ritkán 15-16 °C-ot is mértek, ennek ellenére a legnagyobb hidegigényű (1100-1200 óra) fajták is megkapták a szükséges hideghatást januárra.

Átlagos évben ez már december közepén megtörténik. Márciusban aztán borzasztóan hideg lett, mínusz 20-22 °C-kal a nyugati országrészekben, az alföldön mínusz 18, a keleti vidékeken pedig mínusz 10-13 °C-os faggyal.

Március 23-án Szabolcsban és a Nyírségben nagy hó és újabb lehűlés volt, Nyírteleken, az Agro-Consulting Trade fajtagyűjteményében mínusz 12 °C volt, és jól elváltak egymástól a fagytűrő és fagyérzékeny fajták. Például a Kordia 39, a Frisco 40, a Sweet Aryana 50 százalékos rügykárt szenvedett, míg az Areko 7, a Carmen és a Regina 9 százalékost, és a magyar cseresznyefajták is jól bírták ezt a hideget. A Kordia duzzadt rügy állapotban már nagyon érzékeny a visszahűlésre, a Frisco és a Sweet Aryana pedig 700 órás hideghatást igényel, de nem korai virágzású fajták.

A meteorológusok szerint jellemző lesz, hogy Európába sarkvidéki hideg levegő tör be tavasszal, a fajtáknak ezt a kritikus mínusz 13-20 °C-ot kell elviselniük.

A márciusi hideg miatt 5-7 nappal késett a virágzás indulása, viszont az áprilisi melegben összecsúszott a fajták nyílása. Nagy volt a pollenbőség, viszont száraz meleg is volt (az Alföldön 30 százalékos relatív páratartalmat is mértek április második felében), ami rontotta a kötődést.

Különösen a Regina érzékeny a virágzáskori időjárásra, az idén rosszul is kötött. Emiatt a tulajdonsága miatt a német termesztők sokat szenvednek a fajtával az ország délnyugati vidékein – tette hozzá Kelemen Péter.

Április és május szokatlanul meleg volt, május 13-án már szedni lehetett a Ritát.

Nagy a szárazság, aki nem tud öntözni, gyors éréslefutással, apróbb gyümölcsökkel számolhat. A korai fajták (Rita, Bigarreau Burlat, Valerij Cskalov) a szokottnál korábban szedhetők és öntözetlen ültetvényekben sorra követik őket a későbbiek is.

Ahol tudnak öntözni, a későbbi fajták közelítenek a normál érésidőkhöz. Június második hetében 5 nappal jártunk előbb a megszokottnál, kajsziban pedig két héttel.

Közép-Európában hasonlóan alakult az időjárás, korábban indult a lengyel idény is, nem jönnek a lengyel kereskedők. Spanyolországban viszont 7-10 nappal később kezdett érni a cseresznye, sok az eső, komoly minőségi problémákkal kell szembenézniük. Görögországban kétszer annyi cseresznyét várnak (150 ezer tonna), mint tavaly. Rekordközeli a termés Törökországban is, úgyhogy nagyon nehéz az idei piaci helyzet.

Egyedül a 30 pluszos cseresznye hiányzik a piacról.

Ebben a helyzetben nagyon visszaüt, hogy a magyar termesztők jellemzően egyedül akarnak értékesíteni, mert elmaradtak a kis vásárlók a szomszédos országokból. Ha pedig nincs elég kivitel, itthon nem eszünk meg annyi cseresznyét, mint amennyi terem – hangsúlyozta Kelemen Péter. Az exporthoz viszont olyan fajták kellenek, amelyek kibírják a legalább 5 napos időszakot a szürettől a boltokig, de 10 nap még jobb lenne. A magyar fajták pultállósága még nem éri el ezt a kívánatos szintet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu