Back to top

ProNutiva programot indít jövőre repcében az Arysta

Vácdukán jelentette be az Arysta LifeScience az induló ProNutiva programját, amit hazánkban először repcében vezetnek be jövőre. A program konkrét technológiai ajánlások révén több és jobb minőségű terméshez segíti a termelőket. A cég 40 éves algaalapú biológiai megoldásait és a hagyományos növényvédelmet ötvözik úgy, hogy az innovatív módszerrel mérhető eredményre lehessen jutni.

Véglesi János, az Arysta LifeScience Magyarország Kft. ügyvezetője bevezetőjében az iparág helyzetét elemezte, majd bemutatta a céget, ami élen jár az algaalapú biológiai megoldások fejlesztésében. A Goëmar Biosolutions gyárnak ugyanis, amelyet megvett az Arysta, több mint 40 éves tapasztalta van e téren. Ezt a tudást ötvözik a hagyományos növényvédelemmel az innovatív ProNutiva programban, amit hazánkban a repcében vezetnek be, és elsőként Vácdukán, az Eurotrust Consult Kft. repcetábláiban mutatták be a termelőknek.

Az Arysta LifeScience világszerte elindítja a biológiai megoldásokra és kémiai növényvédelemre alapuló ProNutiva programját, de mindenütt a helyi problémákra keresi a választ. A hazai hátteréről Nádudvari Éva elmondta, hogy Magyarországon tavaly 280 ezer hektárról 871 ezer tonna repcét takarítottak be, a termésátlag eléri a 3,3 tonnát. A repcetermesztés további bővülésére lehet számítani, ugyanis a párizsi klímacsúcson elfogadták a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének menetrendjét, aminek következtében mindenütt nő a zöld energia szerepe.

Az Európai Unió különösen klímatudatos, kötelező arányban kell repceolajat bekeverni a dízelüzemanyagba, és a közös agrárpolitika is elmozdul a nagy szántóföldi kultúráktól a fehérje- és olajnövények felé.

Váőcdukán ismerhették meg a termelők az új technológiát
Fotó: Horváth Csilla
A repce intenzív kultúra, amihez az Arysta gyomirtó, rovarölő, gombaölő, csávázó szereket, tápanyagokat, biostimulátorokat és különböző segédanyagokat kínál. Az ajánlott technológiát Valovics Attila fejlesztőmérnök részletezte: alapos gombák elleni védelem, retardálás és az áttelelés segítése szerepel benne, valamint biostimulátorokkal segítik elő, hogy több oldalelágazás fejlődjön és több becő kötődjön. Végül a betakarítás hatékonyságát kipergésgátlóval javítják.

Gombabetegségek ellen első kezelésre a Spekfree, majd teljes virágzásban az Emerald Star javasolt, ezzel egészségesen tartható az állomány. Rovarok ellen a Markate, a Pyclorex Neo és a Cyperkill Max szerepelt a kísérletben, a kártevők betelepedéséhez igazítva a kijuttatást. A kötődés javítására a bórtartalmú Boroteket használták.

A növények őszi növekedését a metkonazol hatóanyagú Conatra retardánssal foghatjuk vissza, a repce négyleveles állapotában kijuttatva. Nagyon hatékonyan működik, szépen „leülteti” a repcét.

Tavaly két helyszínen, Vácdukán és Mezőfalván állították be a kísérletet, két független cég kivitelezésében, 80-120 négyzetméteres parcellákon, hat ismétlésben.

Az eredményt a gyökérátmérő, a tőszám, az oldalelágazások, a becőszám, az ezermagtömeg és az olajtartalom mérésével fogják megállapítani.

A technológiában három biostimulátort javasol az Arysta.

Az Atonik a cég jól ismert készítménye, legfőbb előnye a stresszoldás. Javasolt adagja 0,6 liter hektáronként. Három hatóanyag van benne, gyorsítja az anyagcserét, baktericid és fungicid hatása van, és emeli a lignintartalmat, amivel önmagában is nyújt némi rovarok elleni védelmet; a repcebecő gubacsszúnyog kevésbé tudja belerakni a petéit, ezáltal kisebb a kártétel. Gyomirtó szerrel együtt is kijuttatható, így biztosan folyamatos marad a repce fejlődése a hatékony gyomirtás után is. Szárbaindulás kezdetén használva növeli az elágazási hajlamot.

Több algaalapú készítményt kínál az Arysta, amelyekben a Goëmar gyár GA 142 nevű algakivonata felelős a sokféle kedvező hatásért, amelyeket a benne lévő szerves anyagok, hormonok váltanak ki. A Rooter idén kapott engedélyt, 2-6 leveles állapotban lehet kijuttatni hektáronként egy literes adagban. Algakivonatot, foszfort és káliumot tartalmaz, és a gyökérnövekedés serkentésére alkalmas, miközben a repce föld fölötti részeinek növekedésére nincs hatással. A nagyobb gyökértömeg miatt javul a növény tápanyagfelvétele és fotoszintetikus aktivitása.

A Multoleo kimondottan az olajos növényekre kifejlesztett készítmény, az algakivonat mellett bórt és nitrogént tartalmaz, adagja 2 liter egy hektárra. Szármegnyúlástól zöldbimbós állapotig lehet kijuttatni. Javítja a növények ásványi táplálkozását, ezáltal több becő kötődik, nem abortálódnak a fölsők. Több hazai kísérlet átlagában 19 százalékkal több becő maradt a növényeken, de ez a hatás erősen függ az évjárattól.

A betakarítás hatékonyságát növelhetjük az Elastiq Ultra kipergésgátlóval. Önmagában akkor használható, amikor a becő még V alakban meghajlítható anélkül, hogy elpattanna.

A kezelt repcén több az elágazás és a becő
Fotó: Horváth Csilla

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borszakírók a porondon

A nyár elején indított online borszakíróverseny első fordulója után a 6 zsűritag a 46 beérkezett írásból választotta ki a döntősöket, majd a közönség szavazhatott a kedvenc, döntőbe jutott írásra. Az írások magyar és angol nyelven érkezhettek, és nagy örömünkre a külföldi borírók is aktívak voltak: érkezett nevezés amerikai, ázsiai, szerb, orosz és spanyol szerzőtől.

Az összetevők közül csak egy közös: a kovász

Igazi különlegességeket adott a fogyasztóknak a Magyar Pékszövetség 2018-as, augusztus 20-i termékversenye. Az idén Innovatív, Teljes kiőrlésű és Búzakenyér kategóriákban meghirdetett verseny nyertesei a Mézalmás Rozskenyér, Hajsza és Várhegyi Deres nevet kapták, és mindegyik egészen egyedi élményt ad.

Szilvakülönlegességek Érden

A 19. században még a szilvafajták fele sárga gyümölcsű volt, néhányukat ma is láthatjuk a NAIK Gyümölcstermeszáti kutatóintézet érdi génbankjában. ahol nyitott napon mutatták be a fajtákat. A kutatóintézet három állomásán is találhatók szilvaváltozatok, Érden 348, Cegléden 220, Újfehértón 138 fajta és tájfajta.

Már fizetik a szőlőültetvény szerkezetátalakítási támogatásokat

A Magyar Államkincstár (Kincstár) 2018. augusztus első hetében elindította a jogos támogatási igények kifizetését, így 123 kérelem alapján, 81 szőlész-borász gazdálkodó részére mintegy 230 millió forint összegű támogatás kifizetéséről gondoskodott.

Migránsok dolgoznak a földeken

Meghosszabbítják és jelentősen kiterjesztik Svájcban a menekülteket a mezőgazdaságban alkalmazó programot, miután többségében pozitív tapasztalatokkal zárult a termelők és a szaktárca korábbi kezdeményezése.

Kerti segítőinknek katica albérlet

Becse Ildikó, a Föngyöskert Gyógyító Völgy tervezője tele van jó ötletekkel. A Vértesacsa határában fekvő közel 10 hektáros területen katicák óvják a gyümölcsfákat. Ehhez a kert gondozói jópofa „szobácskát” tartanak fönt számukra.

Gigászi összeget buknak a meleg miatt

Csillagászati összegekben mérhető az aszály miatt a mezőgazdaságot ért kár Dániában is. Észak- és Nyugat-Európát korábban nem látott hőhullám sújtotta az elmúlt hetekben, a termelők csaknem mindenen rajtavesztettek.

Idén sok pénzt spórolhatunk ezen

Amellett, hogy növekszik a kukorica ára, várhatóan egy fontos költségtényező is kiesik idén. A szárítás tonnánként több ezer forintba kerül, de ebben az évben van esély arra, hogy erre nem kell költeniük a termelőknek.

A fekete veszedelem

Hiába a korai szüret, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete, valamint a Mogyoródi Hegyközség által szervezett szőlő növényvédelmi tanácskozás évek óta komoly vonzerővel bír a szakemberek körében. Az érdeklődést látva természetes, hogy a kísérletekbe szívesen kapcsolódnak be a jelentősebb növényvédelmi és tápanyag utánpótlással foglalkozó cégek.

Ellenálló fajhibridek: milyen bor lesz belőlük?

Mind nagyobb jelentősége lesz az ellenálló szőlőfajtáknak, ahogy folyamatosan szűkül a használható növényvédő szerek köre, derült ki a Makó Szabolcs növényvédelmi tanácskozáson. Balatonbogláron a gyártók által ajánlott technológiákat hasonlítják össze. Ezúttal részletes előadást hallhattunk a rezisztens fajtákról, és a szerkivonások jegyében soraljművelő gépeket is bemutattak.