Back to top

ProNutiva programot indít jövőre repcében az Arysta

Vácdukán jelentette be az Arysta LifeScience az induló ProNutiva programját, amit hazánkban először repcében vezetnek be jövőre. A program konkrét technológiai ajánlások révén több és jobb minőségű terméshez segíti a termelőket. A cég 40 éves algaalapú biológiai megoldásait és a hagyományos növényvédelmet ötvözik úgy, hogy az innovatív módszerrel mérhető eredményre lehessen jutni.

Véglesi János, az Arysta LifeScience Magyarország Kft. ügyvezetője bevezetőjében az iparág helyzetét elemezte, majd bemutatta a céget, ami élen jár az algaalapú biológiai megoldások fejlesztésében. A Goëmar Biosolutions gyárnak ugyanis, amelyet megvett az Arysta, több mint 40 éves tapasztalta van e téren. Ezt a tudást ötvözik a hagyományos növényvédelemmel az innovatív ProNutiva programban, amit hazánkban a repcében vezetnek be, és elsőként Vácdukán, az Eurotrust Consult Kft. repcetábláiban mutatták be a termelőknek.

Az Arysta LifeScience világszerte elindítja a biológiai megoldásokra és kémiai növényvédelemre alapuló ProNutiva programját, de mindenütt a helyi problémákra keresi a választ. A hazai hátteréről Nádudvari Éva elmondta, hogy Magyarországon tavaly 280 ezer hektárról 871 ezer tonna repcét takarítottak be, a termésátlag eléri a 3,3 tonnát. A repcetermesztés további bővülésére lehet számítani, ugyanis a párizsi klímacsúcson elfogadták a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének menetrendjét, aminek következtében mindenütt nő a zöld energia szerepe.

Az Európai Unió különösen klímatudatos, kötelező arányban kell repceolajat bekeverni a dízelüzemanyagba, és a közös agrárpolitika is elmozdul a nagy szántóföldi kultúráktól a fehérje- és olajnövények felé.

Váőcdukán ismerhették meg a termelők az új technológiát
Fotó: Horváth Csilla
A repce intenzív kultúra, amihez az Arysta gyomirtó, rovarölő, gombaölő, csávázó szereket, tápanyagokat, biostimulátorokat és különböző segédanyagokat kínál. Az ajánlott technológiát Valovics Attila fejlesztőmérnök részletezte: alapos gombák elleni védelem, retardálás és az áttelelés segítése szerepel benne, valamint biostimulátorokkal segítik elő, hogy több oldalelágazás fejlődjön és több becő kötődjön. Végül a betakarítás hatékonyságát kipergésgátlóval javítják.

Gombabetegségek ellen első kezelésre a Spekfree, majd teljes virágzásban az Emerald Star javasolt, ezzel egészségesen tartható az állomány. Rovarok ellen a Markate, a Pyclorex Neo és a Cyperkill Max szerepelt a kísérletben, a kártevők betelepedéséhez igazítva a kijuttatást. A kötődés javítására a bórtartalmú Boroteket használták.

A növények őszi növekedését a metkonazol hatóanyagú Conatra retardánssal foghatjuk vissza, a repce négyleveles állapotában kijuttatva. Nagyon hatékonyan működik, szépen „leülteti” a repcét.

Tavaly két helyszínen, Vácdukán és Mezőfalván állították be a kísérletet, két független cég kivitelezésében, 80-120 négyzetméteres parcellákon, hat ismétlésben.

Az eredményt a gyökérátmérő, a tőszám, az oldalelágazások, a becőszám, az ezermagtömeg és az olajtartalom mérésével fogják megállapítani.

A technológiában három biostimulátort javasol az Arysta.

Az Atonik a cég jól ismert készítménye, legfőbb előnye a stresszoldás. Javasolt adagja 0,6 liter hektáronként. Három hatóanyag van benne, gyorsítja az anyagcserét, baktericid és fungicid hatása van, és emeli a lignintartalmat, amivel önmagában is nyújt némi rovarok elleni védelmet; a repcebecő gubacsszúnyog kevésbé tudja belerakni a petéit, ezáltal kisebb a kártétel. Gyomirtó szerrel együtt is kijuttatható, így biztosan folyamatos marad a repce fejlődése a hatékony gyomirtás után is. Szárbaindulás kezdetén használva növeli az elágazási hajlamot.

Több algaalapú készítményt kínál az Arysta, amelyekben a Goëmar gyár GA 142 nevű algakivonata felelős a sokféle kedvező hatásért, amelyeket a benne lévő szerves anyagok, hormonok váltanak ki. A Rooter idén kapott engedélyt, 2-6 leveles állapotban lehet kijuttatni hektáronként egy literes adagban. Algakivonatot, foszfort és káliumot tartalmaz, és a gyökérnövekedés serkentésére alkalmas, miközben a repce föld fölötti részeinek növekedésére nincs hatással. A nagyobb gyökértömeg miatt javul a növény tápanyagfelvétele és fotoszintetikus aktivitása.

A Multoleo kimondottan az olajos növényekre kifejlesztett készítmény, az algakivonat mellett bórt és nitrogént tartalmaz, adagja 2 liter egy hektárra. Szármegnyúlástól zöldbimbós állapotig lehet kijuttatni. Javítja a növények ásványi táplálkozását, ezáltal több becő kötődik, nem abortálódnak a fölsők. Több hazai kísérlet átlagában 19 százalékkal több becő maradt a növényeken, de ez a hatás erősen függ az évjárattól.

A betakarítás hatékonyságát növelhetjük az Elastiq Ultra kipergésgátlóval. Önmagában akkor használható, amikor a becő még V alakban meghajlítható anélkül, hogy elpattanna.

A kezelt repcén több az elágazás és a becő
Fotó: Horváth Csilla

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Poloskacsapdát fejleszt az MTA

Tömegével húzódnak be a házakba, lakásokba a vándorpoloskák és a márványospoloskák. Ajánlatos minél előbb elpusztítani a bejutó egyedeket, mert az áttelelő példányokból lesznek a következő évi populációk. Rossz hír, hogy természetes ellenségeiket egyelőre nem ismerjük, jó hír viszont, hogy az MTA növényvédelmi kutatói már dolgoznak egy hatékony poloskacsapda kifejlesztésén.

Növényvédelmi előrejelzés – jön a mezei pocok

A mezei pocok ez idáig sem a szántóföldön, sem pedig a gyümölcsös ültetvényekben nem okozott gondot. Most azonban fordulat állt be, mindenütt aktivizálódását lehet megfigyelni. Jelentős, gócos kolóniák alakultak ki a füvesített sorközökben, ahol semmi sem gátolja a szaporodását.

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

A Dunántúlon terem a legtöbb szelídgesztenye

A szelídgesztenye jellemzően októberben érik, így a napokban frissáruként megtalálható már a piacokon, az üzletek polcain; ha pedig beköszönt a hidegebb idő, az utcai gesztenyesütőknél is megjelenik. Hazánkban a legtöbb a Nyugat- és a Dél-Dunántúlon, valamint a Börzsönyben terem belőle.

Hogyan védjük meg a dáliáinkat?

A dália az egész világon ismert és kedvelt gumós dísznövény. Több mint 200 éve került Mexikóból Franciaországba, onnan pedig Európa többi államába. A nemesítők munkájának köszönhetően napjainkban több ezer, változatos színű és formájú fajtában gyönyörködhetünk a fagyok beálltáig. Újabban vágottvirágként is hasznosítják.

Kötelező ellenük védekezni

A kedvező körülmények, különösen a száraz őszi időjárás következtében szeptember óta a mezei pocok egyedszámának folyamatos növekedése tapasztalható hazánk több megyéjében. A Nébih felhívja a földhasználók figyelmét a mezei pocokfertőzöttség haladéktalan felmérésére.

Napraforgó-termesztésünk válaszúton

Egy-egy szántóföldi növényfaj termésátlaga akkor növekedett jelentősen, amikor termesztéstechnológiája elemeinek komplex fejlesztése megvalósult. Hazánkban a napraforgó termésátlagának változása, növekedése az elmúlt évtizedekben nem volt folyamatos.

Névtáblát cseréltek a NAIK-ban

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében (NAIK) rendezett Kováts Zoltán Emléknapon több kiemelt eseményre került sor. Felavatták az intézet új névtábláját, Kováts Zoltán emlékművét, valamint együttműködési megállapodást írt alá a NAIK a Magyar Díszkertészek Szövetségével.

Eddig négy kiemelkedő gímbikát bíráltak Somogyban

A gímszarvas vadászati szezonja szeptember elsején kezdődik, s ilyenkorra szép terítékkel büszkélkednek a vadászok. Az ország egyik leghíresebb szarvasállománya éppen Somogy megyében található. A szarvasbőgés véget ért, jó szezont zártak a somogyi nimródok.

Bayer: a tiakloprid marad

Szeptember 19-től már nem forgalmazhatók, december 19-től pedig már nem használhatók három neonikotinoid hatóanyagot, imidaklopridot, tiametoxámot és klotianidint tartalmazó rovarölő készítmények az EU-ban, de a tiakloprid továbbra is forgalomban marad.