Back to top

Szúnyogűzés, természetesen

Mindig nagy kérdés, hogy nyári estéken hogyan tartsuk távol magunktól a nemkívánatos szúnyograjokat úgy, hogy irtásukra ne használjunk vegyszereket. Számos praktika van a kellemetlen rovarok elűzésére, ezekből állítottunk össze egy csokorra valót. 

A szúnyogot nem csak azért nem szeretjük, mert zümmög, csíp, mar és nagyon viszket, hanem azért sem, mert vérszívó lévén járványok és fertőzések okozója is lehet. Az eső eláll, az árvíz megszűnik, de a sok-sok tócsa egy ideig megmarad, amit a vérszívók igen kedvelnek, hiszen ez mind-mind egy szúnyogkeltető. A nőstények a felelősek mindenért, ők rakják le a petéket, amiből rengeteg új egyed fejlődik ki, és ők okozzák a csípéseket is. A nőstényszúnyog rendszerint pocsolyák, viszonylag háborítatlan állóvizek vagy lassan folyó vizek felszínére rakja petéit, amelyek fajtól függően 50 és 300 között van. A petékből néhány nap alatt kelnek ki a lárvák.

A szúnyogok látása nem túl jó, de a szaglásuk és a hőérzékelésük rendkívül kifinomult. A vérszívó nőstényszúnyogokat a testhő, néhány illatkomponens és a kilélegzett szén-dioxid vezeti el áldozatához. A számukra vonzó illatokat már 50 méterről megérzik, és lecsapnak rá. Kutatások szerint azok jobban csábítják a vérszívókat, akiknek a szervezetükben nagyobb koncentrációban fordulnak elő szteroidok, vagy magas koleszterinszinttel rendelkeznek. Mivel a nagyobb ember több szén-dioxidot bocsát ki, a szúnyogok inkább választják a felnőtteket, mint a gyerekeket. 

Mindig nagy kérdés, hogy nyári estéken hogyan tartsuk távol magunktól a nemkívánatos szúnyograjokat úgy, hogy irtásukra ne használjunk vegyszereket. Számos praktika van a kellemetlen rovarok elűzésére, ezekből állítottunk össze egy csokorra valót. 

Először is érdemes eső után a ház körüli megmaradt pocsolyákat, vizes foltokat megszüntetni, kiszárítani, hogy ne váljanak szúnyogkeltetővé. A kertben már az ültetésnél érdemes figyelni arra, hogy ne alakuljanak ki túlzottan nedves, nehezen szellőző, kiszáradó növénycsoportok, mert ezek is a szúnyogok kedvenc helyeivé válnak.

Használjuk ki, hogy a szúnyogok bizonyos illatokat kifejezetten nem szeretnek, azokkal ugyanis távol tarthatjuk őket. Számos növény bocsát ki a virágából, vagy leveléből olyan illatot, amelyet nem kedvelnek a vérszívók. Érdemes például rozmaringot, citromfüvet, zsályát, levendulát, szegfűszeget, körömvirágot, macskamentát, dohányvirágot, barátcserjét vagy kakassarkantyút ültetni a kertbe. Ezeket tehetjük a balkonra, vagy a teraszra is a kerti bútorok közelébe.

Nyáron a grillezést is használhatjuk a vérszívók távoltartására, úgy, hogy a fentebb említett növényekből készíthetünk gyújtóst. A fűszerkötegeket tekerjük újságpapírba, és a tűzrakáskor gyújtósként használjuk, az égő fűszernövények illatát mi szeretni fogjuk, a kellemetlenkedő szúnyogok viszont messze repülnek tőle.

A szobában, vagy a teraszon jó hasznát vehetjük illóolajok párologtatásának. Természetesen a szúnyogok által kerülendő olajokat válasszunk: távol tartja a rovarokat a kámfor, az eukaliptusz, a borsmenta és a rozmaring, a levendula, a narancs, citrom, a borsmenta és a vanília is.

Meleg nyári estéken szívesen megyünk szabadtéri rendezvényekre, szeretünk ücsörögni tóparton, folyóparton, ahol előszeretettel rajzanak a vérszívók. Ilyenkor a leghatásosabb, ha ezeket az illóolajokat a bőrünkre kenjük. Az illóolajok töményen irritációt okozhatnak ezért mindenképpen hígítani szükséges. Ahhoz, hogy az illóolajok szúnyogriasztó hatását kihasználjuk, ugyanúgy kell használnunk, mint egy parfümöt.

Készíthetünk házilag is szúnyogriasztó parfümöt: a kiválasztott illóolajat keverjük össze egy bázis olajjal, ami lehet olíva olaj, de még jobb a szója olaj, mivel az már önmagában is szúnyogriasztó hatású. Jó arány, ha 30 milliliter bázisolajhoz 10 csepp valódi illóolajat teszünk, Parfümös üvegbe töltjük, összerázzuk, majd a bőrünkre permetezzük és bedörzsöljük.

Egyes emberek allergiások lehetnek némely illóolajokra, főleg a citronellára, citromra, indiai citromfűre, ezért tanácsos egyszerre csak egyfélét kipróbálni, így könnyebben kiszűrhető, hogy megfelelő-e a bőrünknek.

A szúnyogok elleni küzdelembe bevethetjük a B1 vitamint is, a bőrünkön keresztül kisugárzó illattól szintén menekülnek szúnyogok.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jól sikerült a levendulaszüret a karitásznál

Összesen 20 ezer tő levendula virágát szedték le az elmúlt hetekben a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznál. A legtöbbet, 12 ezer 500 tő „aratását” kedden fejezték be Vásárosmiskén.

Július második hetében is folytatódik a szúnyogok gyérítése

Ezen a héten 176 településen és hét budapesti kerületben – az országos szúnyoggyérítési program keretében – légi és földi kémiai, valamint biológiai kezeléseket is végrehajtanak a kivitelezők. Hétfőtől vasárnapig összesen 63 ezer hektárt kezelnek ilyen módszerekkel a szakemberek.

Júliusban is zajlik a szúnyoggyérítés

Ezen a héten 199 településen és Budapest öt kerületében folytatódik az országos szúnyoggyérítési program, amelynek keretében légi és földi kezeléseket is végrehajtanak a kivitelezők. Hétfőtől vasárnapig 56 ezer hektárt kezelnek ilyen módszerekkel a szakemberek.

Tudta, hogy Nógrádnak levendulaszörp-üzeme is lesz?

Megkezdődött a levendulaszezon, a megyében pedig több helyen is hozzájuthatnak az év gyógynövényéhez, amely napjainkban nagy népszerűségnek örvend köszönhetően kellemes illatának és az egészségre gyakorolt pozitív hatásainak.

Továbbra is a gyűjtésre épít a gyógynövény ágazat

Bár terv, szándék, sőt még támogatás is van a gyógynövénytermesztés fellendítésére, továbbra is a vadon termő növények felvásárlása dominál a hazai beszerzésekben az Agrárgazdasági Kutató Intézet 2017-es felvásárlási jelentése szerint.

Az egri füvesember tanácsai

A jó idő beköszöntével a természet gyógyító kincseivel ajándékozza meg az erdőn mezőn járókat. Az, aki figyelmes sok gyógynövényt gyűjthet. Számos esetben még azok is hasznosak, melyek elsőre kiirthatatlan gyomnövénynek tűnnek.

Nyolcadik hete folyik a szúnyoggyérítés

Ezen a héten összesen 148 település belterületén permetezik a szúnyogokat, csaknem 60 ezer hektárt kezelnek, amennyiben azt az időjárás megengedi. A tervek alapján Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Csongrád és Bács-Kiskun megyében, valamint Sopron térségében folytatódik a védekezés.

A termesztett gyógynövényeké a jövő

Újjáalakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gyógynövény alosztálya, amely a Gyógynövény Szövetség és Terméktanáccsal (GYSZT) is szorosabbá fűzte kapcsolatát. Cél a termesztett és a gyűjtött gyógynövények arányának megfordítása az előbbi javára.

217 településen gyérítik a szúnyogokat a héten

A héten több helyen lesz biológiai és kémiai szúnyoggyérítés is. A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a kémiai szúnyoggyérítés csak a települések belterületein és az üdülő övezeteken zajlik, így a kezelések környezeti hatása csekély, még a lakott területen élő madarak táplálékát sem veszélyezteti.

Denevérekkel a szúnyogok ellen

Közismert az az általános megállapítás, miszerint a denevérek fontosak a szúnyogok ellen folytatott küzdelemben. Eddig azonban kevés bizonyíték támasztotta alá, hogy a denevérek valóban jelentős mértékben apasztják a szúnyogpopulációt.