Back to top

Szúnyogűzés, természetesen

Mindig nagy kérdés, hogy nyári estéken hogyan tartsuk távol magunktól a nemkívánatos szúnyograjokat úgy, hogy irtásukra ne használjunk vegyszereket. Számos praktika van a kellemetlen rovarok elűzésére, ezekből állítottunk össze egy csokorra valót. 

A szúnyogot nem csak azért nem szeretjük, mert zümmög, csíp, mar és nagyon viszket, hanem azért sem, mert vérszívó lévén járványok és fertőzések okozója is lehet. Az eső eláll, az árvíz megszűnik, de a sok-sok tócsa egy ideig megmarad, amit a vérszívók igen kedvelnek, hiszen ez mind-mind egy szúnyogkeltető. A nőstények a felelősek mindenért, ők rakják le a petéket, amiből rengeteg új egyed fejlődik ki, és ők okozzák a csípéseket is. A nőstényszúnyog rendszerint pocsolyák, viszonylag háborítatlan állóvizek vagy lassan folyó vizek felszínére rakja petéit, amelyek fajtól függően 50 és 300 között van. A petékből néhány nap alatt kelnek ki a lárvák.

A szúnyogok látása nem túl jó, de a szaglásuk és a hőérzékelésük rendkívül kifinomult. A vérszívó nőstényszúnyogokat a testhő, néhány illatkomponens és a kilélegzett szén-dioxid vezeti el áldozatához. A számukra vonzó illatokat már 50 méterről megérzik, és lecsapnak rá. Kutatások szerint azok jobban csábítják a vérszívókat, akiknek a szervezetükben nagyobb koncentrációban fordulnak elő szteroidok, vagy magas koleszterinszinttel rendelkeznek. Mivel a nagyobb ember több szén-dioxidot bocsát ki, a szúnyogok inkább választják a felnőtteket, mint a gyerekeket. 

Mindig nagy kérdés, hogy nyári estéken hogyan tartsuk távol magunktól a nemkívánatos szúnyograjokat úgy, hogy irtásukra ne használjunk vegyszereket. Számos praktika van a kellemetlen rovarok elűzésére, ezekből állítottunk össze egy csokorra valót. 

Először is érdemes eső után a ház körüli megmaradt pocsolyákat, vizes foltokat megszüntetni, kiszárítani, hogy ne váljanak szúnyogkeltetővé. A kertben már az ültetésnél érdemes figyelni arra, hogy ne alakuljanak ki túlzottan nedves, nehezen szellőző, kiszáradó növénycsoportok, mert ezek is a szúnyogok kedvenc helyeivé válnak.

Használjuk ki, hogy a szúnyogok bizonyos illatokat kifejezetten nem szeretnek, azokkal ugyanis távol tarthatjuk őket. Számos növény bocsát ki a virágából, vagy leveléből olyan illatot, amelyet nem kedvelnek a vérszívók. Érdemes például rozmaringot, citromfüvet, zsályát, levendulát, szegfűszeget, körömvirágot, macskamentát, dohányvirágot, barátcserjét vagy kakassarkantyút ültetni a kertbe. Ezeket tehetjük a balkonra, vagy a teraszra is a kerti bútorok közelébe.

Nyáron a grillezést is használhatjuk a vérszívók távoltartására, úgy, hogy a fentebb említett növényekből készíthetünk gyújtóst. A fűszerkötegeket tekerjük újságpapírba, és a tűzrakáskor gyújtósként használjuk, az égő fűszernövények illatát mi szeretni fogjuk, a kellemetlenkedő szúnyogok viszont messze repülnek tőle.

A szobában, vagy a teraszon jó hasznát vehetjük illóolajok párologtatásának. Természetesen a szúnyogok által kerülendő olajokat válasszunk: távol tartja a rovarokat a kámfor, az eukaliptusz, a borsmenta és a rozmaring, a levendula, a narancs, citrom, a borsmenta és a vanília is.

Meleg nyári estéken szívesen megyünk szabadtéri rendezvényekre, szeretünk ücsörögni tóparton, folyóparton, ahol előszeretettel rajzanak a vérszívók. Ilyenkor a leghatásosabb, ha ezeket az illóolajokat a bőrünkre kenjük. Az illóolajok töményen irritációt okozhatnak ezért mindenképpen hígítani szükséges. Ahhoz, hogy az illóolajok szúnyogriasztó hatását kihasználjuk, ugyanúgy kell használnunk, mint egy parfümöt.

Készíthetünk házilag is szúnyogriasztó parfümöt: a kiválasztott illóolajat keverjük össze egy bázis olajjal, ami lehet olíva olaj, de még jobb a szója olaj, mivel az már önmagában is szúnyogriasztó hatású. Jó arány, ha 30 milliliter bázisolajhoz 10 csepp valódi illóolajat teszünk, Parfümös üvegbe töltjük, összerázzuk, majd a bőrünkre permetezzük és bedörzsöljük.

Egyes emberek allergiások lehetnek némely illóolajokra, főleg a citronellára, citromra, indiai citromfűre, ezért tanácsos egyszerre csak egyfélét kipróbálni, így könnyebben kiszűrhető, hogy megfelelő-e a bőrünknek.

A szúnyogok elleni küzdelembe bevethetjük a B1 vitamint is, a bőrünkön keresztül kisugárzó illattól szintén menekülnek szúnyogok.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

Betiltják a cink-oxidot a sertéstakarmányokban

Túlzott környezetkárosító hatása miatt 2022-re az Európai Unió teljes mértékben betiltja a cink-oxid adalékok felhasználását a sertéstakarmányokban. Felmerül a kérdés, hogy akkor miért is kerül bele ez az ártalmas vegyület a választási malacok takarmányába?

A gyógynövények hatásosak, de nem mindegy, honnan valók

Szabó György, vagyis a bükki füvesember több évtizede segíti azokat az embereket, akik nyitottak a kiegészítő gyógymódok iránt.

A térségbeli gazdák terményeit dolgozzák fel

Főként alma, körte, szőlő és levendula kerül be abba a csáfordi feldolgozóüzembe, amelynek az a célja, hogy a térségbeli gazdák által megtermelt gyümölcsök, zöldségek ne menjenek veszendőbe. Gyümölcslé és illóolaj is készül a nonprofit alapon működő szövetkezetben.

Az állatokra nagyobb veszélyt jelent a nyugat-nílusi láz, mint az emberekre

Mivel az állatok kevésbé védettek a szúnyogfertőzéssel szemben, veszélyeztetettebbek a nyugat-nílusi lázra - mondta Rusvai Miklós virológus az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Kérészrajzás miatt változott a szúnyogirtás rendje

Ezen a héten több mint háromszáz településen és öt fővárosi kerületben (III., IV., XI., XXI., XXII.) zajlik majd szúnyoggyérítés, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. A szakemberek mintegy százezer hektáron terveznek beavatkozni a vérszívók számának csökkentése érdekében.

Gyógynövénytermesztői tanfolyamot szervez a SZIE

Különleges gyógynövénytermesztői tanfolyamot indít ősszel a Szent István Egyetem (SZIE). A két félévig tartó kurzus célja, olyan szakemberek képzése, akik a szakirányú továbbképzés elvégzését követően képesek helytállni a gyógynövény ágazat különböző területein.

Húszféle gyógynövény Nógrád megyéből

Csaknem húszféle gyógynövényt dolgoznak fel a mezőgazdasági közmunkaprogram keretében a Nógrád megyei Varsányban. Szörpöket, illatpárnákat, teákat és tinktúrákat is készítenek.

Katasztrófavédelem: százezer hektáron folytatódik a szúnyogirtás

Ezen a héten 283 településen, illetve százezer hektáron irtják a szúnyogokat az országos szúnyoggyérítési program keretében.

A parlagfű egyre jobban teljesít

A szerény külső adottságokkal rendelkező, de csodás latin nevet viselő parlagfű minden nyáron celebeket meghazudtoló érdeklődést vív ki magának: orvosok, allergiás betegek, gyógyszerészek, törvényhozók és természetgyógyászok foglalkoznak vele.