0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Új őszi árpa Karcagról

Új ősziárpa-fajtát mutatott be hagyományos nyár eleji szakmai napján a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézete. A programon a térség gazdálkodói mellett hazai és külföldi kutatási partnerek is részt vettek.

Saját nemesítésű őszi kalászosait: 10 őszi búza, 5 őszi árpa és 5 tritikálé fajtáját mutatta be a Debreceni Egyetem AKIT Karcagi Kutatóintézete a június 13-ai nyílt napon. A résztvevőket Zsembeli József igazgató köszöntötte, majd Murányi Eszter és Cseke Petra tudományos segédmunkatársak jellemezték az intézmény fajtáit, köztük a legújabb őszi árpát, ami a KG Nagykun nevet kapta.

A KG Nagykun korai érésű, hatsoros takarmányárpa. A NÉBIH által vizsgált három év átlagában 1,3  százalékkal felülmúlta a standard fajták átlagtermését (8,19 t/ha), a szemek nyersfehérje-tartalma a takarmány standard átlagnál 0,4 százalékkal magasabb (12,1 százalék). Télállóképessége és állóképessége is kedvezőbb a standard átlagnál. A fajta az árpalisztharmattal szemben mérsékelten rezisztens, hálózatos levélfoltosságra közepesen fogékony, az árpa törperozsdával szemben mérsékelten rezisztens.

Az Őszi Kalászos Nyílt Napon új, Magyarországon hamarosan piacra kerülő talaj- és növénykondicionáló termékeket is megismerhettek a térség gazdálkodói, a kutatóintézet cseh és szlovák kutatópartnerei révén pedig olyan új technológiákról értesülhettek, amelyeket a talajállapot javítására dolgoztak ki.

A szakmai programot szántóföldi bemutatóval zárta az AKIT Karcagi Kutatóintézete. Farkas Béla, az intézmény Szakmai Tanácsadó Testületének elnökhelyettese a gyakorló gazda szemszögéből jellemezte a karcagi őszi kalászos növényeket.

 

 

Forrás: Debreceni Egyetem sajtóközlemény