Back to top

Újabb a madárinfluenzás esetek Bulgáriában

Ismét madárinfluenza vírus ütötte fel a fejét Bulgáriában: a kórt két héttel ezelőtt már kimutatták az országban, ezúttal pedig egy, az ország északkeleti részén fekvő gazdaságban terjedt el.

A védekezésnél követelmény a zárt etetés és itatás

A madárinfluenza H5-ös vírustörzsének kitörését jelentették a bolgár szakemberek a napokban – az eset az ország nyugati részén, a fővárostól, Szófiától 500 kilométerre fekvő Donchevo faluban történt.

A Bolgár Élelmiszerbiztonsági Hivatal a vírus által érintett gazdaság körül három kilométeres védőkörzetet állított fel, aminek sugarán belül tilos a tojások értékesítése, illetve a madarak szállítása. A hivatal szakemberei minden fertőzött madarat és a velük érintkezett egyedeket humánus módon, de haladéktalanul leölnek.

Hasonló eset legutóbb két héttel ezelőtt történt az országban, amikor is a vírus Stefanovo falu egy kacsafarmján tört ki – mindez 300 kilométerre történt a mostani észleléstől. Ezt a kitörést ugyanott egyébként egy októberi eset előzte meg: több mint 10 ezer kacsát kellett leölni akkor a vírus miatt.

Bulgáriában az elmúlt évben több kitörés is történt, s az esetek között többször mutattak ki magas patogenitású H5N8 madárinfluenza vírust.

A betegség kapcsán a legveszélyeztetettebbek vízimadarak, ugyanakkor Dél-Koreában fürjeket is le kellett ölni annak következményeként: a fővárostól, Szöultól 131 kilométernyire fekvő városban, Eumseong-ban 20 ezer fürjet kellett elpusztítani óvintézkedésként, ugyanis a szakemberek innen nem messze madárinfluenzát azonosítottak egy libában – a megelőző lépések 10 kilométeres sugarú körben kezdődtek meg.

Emberek esetében egyébként az elmúlt években a H7N9 vírus okozta a legnagyobb fenyegetettséget (2013 óta 612-en haltak meg a betegségben fertőzöttek közül), azonban az NHS – a brit Országos Egészségügyi Szolgálat – szerint a fertőzés kockázata csökkenő tendenciát mutat.

Forrás: 
express.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bevásárolták magukat a franciák a Tranzit Csoportba

Az LDC, a legnagyobb francia baromfifeldolgozó szerdán bejelentette, hogy megállapodott az ágazatban tevékenykedő debreceni Tranzit Csoport többségi részesésének a megszerzéséről, európai pozícióinak erősítése részeként.

Óvjuk kacsáinkat az alkoholtól!

Köztudott, hogy a kacsa sokféle takarmányt elfogyaszt, s az is, hogy a változatos takarmánnyal való ellátását igencsak meghálálja. Általában tavasztól őszig a gazdának inkább munkát szokott adni változatos táplálásuk, míg ősztől tavaszig inkább a pénztárcáját terheli meg.

Tavaly csak 76 esetben mutatta ki szalmonella jelenlétét a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közel 4000 tonna élelmiszert vont ki 2017-ben a forgalomból, a fogyasztók mintegy 3000 alkalommal tettek bejelentést. Szalmonella fertőzöttség miatt 76 esetben kellett intézkednie a hatóságnak, többségében előkészített és darált húsok miatt.

A vírus árnyékában tervezik a jövőt a baromfitartók

A héten megkezdődött a baromfitartó-telepek ellenőrzése, amelynek során a szakemberek a járványvédelmi előírások betartását vizsgálják. A fokozott óvintézkedésekre még jó darabig szükség lesz, hiszen ahogyan azt korábban megírtuk: a madárinfluenza vírus fenyegetés ismételten aktuálissá vált, miután Szlovákiában kimutatták a jelenlétét. Valóban jogos a félnivaló?

Fertőzött alapanyagból vírusmentes szaporítóanyag

A Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének Biotechnológiai Laboratóriumában olyan módszereket fejlesztettek ki, amelyekkel a vírusfertőzött burgonya-alapanyagokból nagy hatékonysággal lehet vírusmentes szaporítóanyagot előállítani.

Egyre közelebb ér hozzánk a madárinfluenza

Világszerte újra fenyeget a madárinfluenza. Az elmúlt hét folyamán Európában, Ázsiában és Afrikában is megjelent a magas patogenitású madárinfluenza vírus. Világszerte legalább három vírustörzs fertőzéseit azonosították eddig.

Ősszel indul a próbavágás Mélykúton

Ősszel megkezdődhetnek a próbavágások a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. mintegy 12,6 milliárd forintos beruházással épülő új víziszárnyas-vágóhídján - közölte Kiss István, a zrt. igazgatósági elnöke a Bács-Kiskun megyei Mélykúton. A kormány által 4,4 milliárd forinttal támogatott zöldmezős beruházással mintegy 350 új munkahelyet hoznak létre a felső-bácskai városban.

Nem szállnak el a kacsa- és libahúsárak az európai kereslet ellenére sem

Az év eleji madárinfluenza-járvány okozta kiesést követően ismét van elég liba- és kacsahús a piacon. A lúdszövetség vezetője szerint a hazai és az európai kereslet is jelentős, drasztikus drágulást azonban nem látni: az előző évhez képest 10 százalékkal magasabb áron kerülhet a boltokba a pecsenyének való.

Megnyílt a thai piac a magyar baromfi előtt

A jövőben kacsa- és libamájat, valamint napos baromfit és keltető tojást is kiszállíthatnak a magyar vállalkozások Thaiföldre, miután az ottani állategészségügyi hatóság megfelelőnek találta a hazai felügyeleti rendszert.

Kicsi, egészséges és eladható

A japán császárok tuberkulózis ellen ették, Kínában pedig ma is gyógyszerként használják – vagy inkább fogyasztják. Az antioxidánsban gazdag aprócska fürjtojás ötször annyi foszfort, hétszer annyi vasat, tízszer több B-vitamin komplexet tartalmaz, mint a tyúktojás – fele annyi koleszterin mellett.