Back to top

Újabb a madárinfluenzás esetek Bulgáriában

Ismét madárinfluenza vírus ütötte fel a fejét Bulgáriában: a kórt két héttel ezelőtt már kimutatták az országban, ezúttal pedig egy, az ország északkeleti részén fekvő gazdaságban terjedt el.

A védekezésnél követelmény a zárt etetés és itatás

A madárinfluenza H5-ös vírustörzsének kitörését jelentették a bolgár szakemberek a napokban – az eset az ország nyugati részén, a fővárostól, Szófiától 500 kilométerre fekvő Donchevo faluban történt.

A Bolgár Élelmiszerbiztonsági Hivatal a vírus által érintett gazdaság körül három kilométeres védőkörzetet állított fel, aminek sugarán belül tilos a tojások értékesítése, illetve a madarak szállítása. A hivatal szakemberei minden fertőzött madarat és a velük érintkezett egyedeket humánus módon, de haladéktalanul leölnek.

Hasonló eset legutóbb két héttel ezelőtt történt az országban, amikor is a vírus Stefanovo falu egy kacsafarmján tört ki – mindez 300 kilométerre történt a mostani észleléstől. Ezt a kitörést ugyanott egyébként egy októberi eset előzte meg: több mint 10 ezer kacsát kellett leölni akkor a vírus miatt.

Bulgáriában az elmúlt évben több kitörés is történt, s az esetek között többször mutattak ki magas patogenitású H5N8 madárinfluenza vírust.

A betegség kapcsán a legveszélyeztetettebbek vízimadarak, ugyanakkor Dél-Koreában fürjeket is le kellett ölni annak következményeként: a fővárostól, Szöultól 131 kilométernyire fekvő városban, Eumseong-ban 20 ezer fürjet kellett elpusztítani óvintézkedésként, ugyanis a szakemberek innen nem messze madárinfluenzát azonosítottak egy libában – a megelőző lépések 10 kilométeres sugarú körben kezdődtek meg.

Emberek esetében egyébként az elmúlt években a H7N9 vírus okozta a legnagyobb fenyegetettséget (2013 óta 612-en haltak meg a betegségben fertőzöttek közül), azonban az NHS – a brit Országos Egészségügyi Szolgálat – szerint a fertőzés kockázata csökkenő tendenciát mutat.

Forrás: 
express.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megbízható pritaminpaprikák

Régóta termesztett fajtatípus hazánkban a paradicsom alakú paprika, a bolgár kertészek honosították meg. A kezdetben termesztett szabad elvirágzású (konstans) fajtákat idővel fölváltották a nagyobb termőképességű, jobb bogyóminőségű hibridek.

Megtalálták a legrégebbi növényi vírust

Arizona egyik ókori településén, az ősi pueblo indiánok által lakott területen a kutatók egy 1000 éves kukoricacsutka vizsgálatakor egy ez idáig még nem ismert, eddig felfedezett legrégebbi növényi vírust találtak.

Virginiai fogasfürj mindenkinek

Napjainkban, aki valamilyen érdekes fürjet szeretne tartani, annak nem kell messzire utazni, hiszen hazánkban is szép számmal akadnak olyan kistermelők, akik a japán gazdasági fürj mellett más, ritkább fajokat is tartanak, melyek sok örömöt okozhatnak gazdáiknak. Ezek közül az egyik leggyakoribb a virginiai fogasfürj.

Elindult a nemzeti húsgalambprogram

Nemzeti galamb-, nyúl- és díszmadár-kiállítást rendeztek december 7. és 9. között Budapesten, a Hungexpo B pavilonjában. A rangos rendezvényt Dr. Nagy István agrárminiszter és Dr. Pintér József Zsolt, az MGKSZ elnöke nyitotta meg. Évtizedeken át hagyomány volt, hogy a budapesti vásárváros ad helyet a hazai kisállattenyésztés legrangosabb eseményének, mely egy bő évtizeddel ezelőtt megszakadt.

Madárinfluenza Bulgáriában

November első felében a betegség hét új esetét regisztrálták az országban. A vírus Dobrics, Plovdiv, Haskovo, Sztara Zagora és Jambol térségében jelent meg. Becslések szerint, területenként egymillió szárnyas a veszteség.

Akiknek a Márton-nap a szilveszter

A magyar víziszárnyas-ágazat ismét jól teljesít. Ez nem kacsa, ez a valóság, még ha a gyakorlatban a liba- és a kacsatartásról van is szó. A madárinfluenza okozta sokkból múlt év közepére sikerült talpra állni, és azóta érezhető fejlődés.

Van elég liba Márton napra

Széles kínálatból válogathatnak a Márton-napi libasült kedvelői, ráadásul drágulástól sem kell tartani az ünnepi időszakot megelőzően. A madárinfluenza hatása mára végérvényesen eltűnt a piac­ról, így a libamáj is olcsóbb lett a tavalyi jelentős drágulás után.

Jól alakul a víziszárnyasok eladása

Jól alakul a víziszárnyasok eladása a belföldi és az exportpiacokon, az első félévben a kacsa kivitele megduplázódott, és libánál is jelentős növekedés látható tavalyhoz képest - mondta Fórián Zoltán agrárszakértő, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezetője a Magyar Hírlapnak.

Kicsi, de nagyon értékes

A pici, és barna foltos tojásokról ma már köztudott, hogy fürjtojások, de sokszor mégsem tesszük be a kosarunkba, mert nem tudjuk, mit is kezdjünk velük.

Egyelőre csak madarakra veszélyes az új vírus

Bizonyítottan halálos fenyegetést egyelőre csak madarakra, főleg feketerigókra jelent, de itt van, folyamatosan mutálódik, könnyen nagy baj lehet belőle. Az Usutu-vírus nemrég bukkant fel, de már több európai variánsa is kialakult, eddig az emberek egy százalékában mutatták ki.