Back to top

Újabb a madárinfluenzás esetek Bulgáriában

Ismét madárinfluenza vírus ütötte fel a fejét Bulgáriában: a kórt két héttel ezelőtt már kimutatták az országban, ezúttal pedig egy, az ország északkeleti részén fekvő gazdaságban terjedt el.

A védekezésnél követelmény a zárt etetés és itatás

A madárinfluenza H5-ös vírustörzsének kitörését jelentették a bolgár szakemberek a napokban – az eset az ország nyugati részén, a fővárostól, Szófiától 500 kilométerre fekvő Donchevo faluban történt.

A Bolgár Élelmiszerbiztonsági Hivatal a vírus által érintett gazdaság körül három kilométeres védőkörzetet állított fel, aminek sugarán belül tilos a tojások értékesítése, illetve a madarak szállítása. A hivatal szakemberei minden fertőzött madarat és a velük érintkezett egyedeket humánus módon, de haladéktalanul leölnek.

Hasonló eset legutóbb két héttel ezelőtt történt az országban, amikor is a vírus Stefanovo falu egy kacsafarmján tört ki – mindez 300 kilométerre történt a mostani észleléstől. Ezt a kitörést ugyanott egyébként egy októberi eset előzte meg: több mint 10 ezer kacsát kellett leölni akkor a vírus miatt.

Bulgáriában az elmúlt évben több kitörés is történt, s az esetek között többször mutattak ki magas patogenitású H5N8 madárinfluenza vírust.

A betegség kapcsán a legveszélyeztetettebbek vízimadarak, ugyanakkor Dél-Koreában fürjeket is le kellett ölni annak következményeként: a fővárostól, Szöultól 131 kilométernyire fekvő városban, Eumseong-ban 20 ezer fürjet kellett elpusztítani óvintézkedésként, ugyanis a szakemberek innen nem messze madárinfluenzát azonosítottak egy libában – a megelőző lépések 10 kilométeres sugarú körben kezdődtek meg.

Emberek esetében egyébként az elmúlt években a H7N9 vírus okozta a legnagyobb fenyegetettséget (2013 óta 612-en haltak meg a betegségben fertőzöttek közül), azonban az NHS – a brit Országos Egészségügyi Szolgálat – szerint a fertőzés kockázata csökkenő tendenciát mutat.

Forrás: 
express.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jól alakul a víziszárnyasok eladása

Jól alakul a víziszárnyasok eladása a belföldi és az exportpiacokon, az első félévben a kacsa kivitele megduplázódott, és libánál is jelentős növekedés látható tavalyhoz képest - mondta Fórián Zoltán agrárszakértő, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezetője a Magyar Hírlapnak.

Kicsi, de nagyon értékes

A pici, és barna foltos tojásokról ma már köztudott, hogy fürjtojások, de sokszor mégsem tesszük be a kosarunkba, mert nem tudjuk, mit is kezdjünk velük.

Egyelőre csak madarakra veszélyes az új vírus

Bizonyítottan halálos fenyegetést egyelőre csak madarakra, főleg feketerigókra jelent, de itt van, folyamatosan mutálódik, könnyen nagy baj lehet belőle. Az Usutu-vírus nemrég bukkant fel, de már több európai variánsa is kialakult, eddig az emberek egy százalékában mutatták ki.

Galambok és chili: egy aktív nyugdíjas Kajdácsról

Sok nyugdíjas példát vehetne a Kajdacson élő Kelemen Istvánról. Baromfit tart, fürjeket tenyészt, díszgalambokat versenyeztet, sokféle konyhakerti növénnyel foglalkozik, s nem mellesleg ő a világ legjobb nagypapája.

Lisztéria: nemcsak az üzemben fontos a higiénia!

A fagyasztott élelmiszerek annak idején új távlatokat nyitottak meg a táplálkozásban, így idővel az egész világon keresett termékekké váltak. A nemrégiben kitört lisztériabotrány azonban megingatta a fogyasztók egy részének beléjük vetett hitét. Hogy megalapozottak-e a félelmek, arról Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatósági elnöke beszélt albertirsai üzemük bemutatása alkalmával.

Seneca völgyi vírus - még alig ismert betegség

Egyre többször lehet olvasni külföldi szaklapokban a Seneca völgyi vírusról (SVV), amely főként a sertést fertőzi. A vírusok között is parányinak számító kórokozó megbetegítő képességéről ma is komoly viták folynak a szakemberek között, egyben viszont teljes az egyetértés, első az óvatosság! A Seneca Valley ugyanis olyan vírusokkal rokon, amiktől nincs tenyésztő, aki ne tartana…

Bevásárolták magukat a franciák a Tranzit Csoportba

Az LDC, a legnagyobb francia baromfifeldolgozó szerdán bejelentette, hogy megállapodott az ágazatban tevékenykedő debreceni Tranzit Csoport többségi részesésének a megszerzéséről, európai pozícióinak erősítése részeként.

Óvjuk kacsáinkat az alkoholtól!

Köztudott, hogy a kacsa sokféle takarmányt elfogyaszt, s az is, hogy a változatos takarmánnyal való ellátását igencsak meghálálja. Általában tavasztól őszig a gazdának inkább munkát szokott adni változatos táplálásuk, míg ősztől tavaszig inkább a pénztárcáját terheli meg.

Tavaly csak 76 esetben mutatta ki szalmonella jelenlétét a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közel 4000 tonna élelmiszert vont ki 2017-ben a forgalomból, a fogyasztók mintegy 3000 alkalommal tettek bejelentést. Szalmonella fertőzöttség miatt 76 esetben kellett intézkednie a hatóságnak, többségében előkészített és darált húsok miatt.

A vírus árnyékában tervezik a jövőt a baromfitartók

A héten megkezdődött a baromfitartó-telepek ellenőrzése, amelynek során a szakemberek a járványvédelmi előírások betartását vizsgálják. A fokozott óvintézkedésekre még jó darabig szükség lesz, hiszen ahogyan azt korábban megírtuk: a madárinfluenza vírus fenyegetés ismételten aktuálissá vált, miután Szlovákiában kimutatták a jelenlétét. Valóban jogos a félnivaló?