Back to top

Durum Nap Nádasdon

Egy termékpálya, így a durumbúza jövőjét is az határozza meg, hogy a szereplői jól tudnak-e együtt dolgozni, piaci és szakmai alapon jövedelmezően gazdálkodni. A támogatási rendszer ugyanis csak kiegészítő pénzforrás a fejlesztésekhez, hangsúlyozta Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára az Első Magyar Durumbúza Termelési Rendszer által szervezett nádasdi Durum Napon.

Feldman Zsolt: a jelenlegi támogatási rendszer 2020-ig stabilan működtethető
Feldman Zsolt: a jelenlegi támogatási rendszer 2020-ig stabilan működtethető
Fotó: Pap Edina
Látva a jelenlegi gabonapiaci folyamatokat, nagyon hasznos olyan speciális irányokat venni, ami stabil, kialakult piaci kereslethez kínál alapanyagot, illetve állít elő élelmiszert, jobb eredményt, jövedelmet és termelési biztonságot szavatol, hangsúlyozta Feldman Zsolt. Ilyen az Első Magyar Durumbúza Termelési Rendszer.

A jelenlegi, a magyar agrárgazdaság sajátosságaihoz jól illeszkedő, rugalmas és sokrétű célok megvalósítását lehetővé tevő támogatási rendszer 2020-ig - és ha késik az új uniós agrárpolitikai modell kidolgozása, az után is - stabilan működtethető - emelte ki Feldman Zsolt. A 2020 utáni költségvetési időszakra vonatkozó bizottsági javaslat szerint a mezőgazdaságnak még eredményközpontúbbnak kell lennie, még több közjót kell előállítani, mind szélesebb társadalmi rétegeket szolgálva. A javaslat szerint a teljes agrárbüdzsé 40 százalékát fenntarthatóságot erősítő célokra kell fölhasználni. Az új KAP több felelősséget kíván a tagállamokra átruházni a közösségi célkitűzések megvalósításában.

A környezet-, illetve klímavédelmi elemek a területalapú támogatásnál is alapkövetelményként jelennek meg.

Magyarország számára az új javaslatcsomag nem kedvező, mivel többletfeltételeket szab kevesebb pénzért, és nagyobb kiszolgáltatottságot eredményez - mondta Feldman Zsolt. Hozzátette: az egyeztető tárgyalás során a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy a gazdák érdekei ne sérüljenek.

Az Durum Nap házigazdája, a Nádasdi Agrár Kft. 10 éve foglalkozik durumbúza-termeléssel, integrációszervezéssel, vetőmag-termeléssel és terménykereskedelemmel. 100-120 hektáron termel durumbúza-vetőmagot, Superdur fajtából, amit az ország több termelőjéhez juttat el - hallottuk Neumann József rendszerigazgatótól. Az összegyűjtött tapasztalok birtokában állt a vállalat a minőségi durumbúza-termelést, -kereskedelmet és -feldolgozást összefogó szerveződés, a 2017-ben négy három másik, a teljes durum termékpályát átfogó konzorciumi tag által alapított Első Magyar Durumbúza Termelési Rendszer élére.

A vállalkozás célja, hogy egységesen magas minőséggel visszaállítsa a magyar búza hírnevét, és egy nemzetközileg elfogadott márkát hozzon létre.

A durumbúza hosszú távon stabil jövedelmet nyújtó, jó piaci lehetőségekkel bíró termény lehet. A belőle készült tésztafélék jól illeszkednek az egészséges táplálkozás irányába mutató trendekbe.

A nádasdi Durum Napon a növényfaj termesztésével, kereskedelmével és marketingjével kapcsolatos tapasztalatokról, jövőbeni tervekről, irányokról hallhattak a résztvevők. Megismerhették a nemzetközi piaci folyamatokat, előadást hallhattak a márkaépítés, a vásárlói kommunikáció, a „legendagyártás” fontosságáról. Szántóföldi bemutató keretében bemutatták az idén először, 14 fajtával beállított fajtakísérletet is.

A nádasdi Durum Nap témáiról részletesen a Magyar Mezőgazdaságban olvashat majd.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sikerrel zárult az Agrárminisztérium szerbiai intézményfejlesztési projektje

A mintegy két és fél éven át tartó szerbiai állategészségügyi intézményfejlesztési (Twinning) projekt célja az uniós csatlakozásra készülő szerb hatóságok kapacitásfejlesztése, valamint az állatokról emberekre terjedő fertőző betegségek (zoonózisok), és az élelmiszer eredetű betegségek kezelése volt.

Ezren pályáztak tanyafejlesztésre

Lezárult a Tanyafejlesztési Program, amelyre csaknem ezer pályázat érkezett. Az Agrárminisztérium duplájára emelte a program keretében elnyerhető támogatás összegét, így az idei évben mintegy 2,4 milliárd forint áll rendelkezésre. A program alapvető célkitűzése a tanyán élők életszínvonalának javítása, valamint a tanyasi gazdálkodás megújítása.

Egri Borműhely: közös célok

Az Egri Borműhelyt tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre. Világos volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék ismertségének növelésében.

Többet költünk élelmiszerre, mint bármi másra

A magyarok közel fele (46 százalék) úgy véli, jobban áll anyagilag, mint öt évvel korábban. A pénztöbbletből leginkább a kiskereskedelem profitált: 100-ból 42 magyar fogyasztó, saját bevallása szerint, többet költ élelmiszerre, mint öt évvel ezelőtt.

38 milliárd forintot természetvédelmi beruházásokra

Nyolc helyszínen több mint háromszáz millió forintból újultak meg az Aggteleki Nemzeti Park világörökség részét képező élő- és élettelen értékei - jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a beruházás zárórendezvényén, Jósvafőn.

Termelői piac nyílt Pusztaszeren

A helyben és a környékbeli tanyákon élők régóta felmerülő igényeit kiszolgáló új közösségi térrel gazdagodott Pusztaszer, ahol a kor követelményeinek megfelelő elárusítóhelyen találhat egymásra termelő és fogyasztó – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31 és fél millió forintból kialakított pusztaszeri piactér átadásán.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Történetekkel teli borospalackok Vidáéktól

A szekszárdi családi pincészet és egy spanyol dizájner közös, egyéves munkájával megszületett új címkék, arculat és portfólió egy következő fejezetet nyitnak meg a Vida Borbirtoknál.

Mezőhegyes megkerülhetetlen a magyar agrárium jövője szempontjából

Mezőhegyes a magyar agrárium története és jövője szempontjából egyaránt megkerülhetetlen - mondta Nagy István agrárminiszter kedden a Békés megyei városban egy szakmai fórum előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.