Back to top

Durum Nap Nádasdon

Egy termékpálya, így a durumbúza jövőjét is az határozza meg, hogy a szereplői jól tudnak-e együtt dolgozni, piaci és szakmai alapon jövedelmezően gazdálkodni. A támogatási rendszer ugyanis csak kiegészítő pénzforrás a fejlesztésekhez, hangsúlyozta Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára az Első Magyar Durumbúza Termelési Rendszer által szervezett nádasdi Durum Napon.

Feldman Zsolt: a jelenlegi támogatási rendszer 2020-ig stabilan működtethető
Feldman Zsolt: a jelenlegi támogatási rendszer 2020-ig stabilan működtethető
Fotó: Pap Edina
Látva a jelenlegi gabonapiaci folyamatokat, nagyon hasznos olyan speciális irányokat venni, ami stabil, kialakult piaci kereslethez kínál alapanyagot, illetve állít elő élelmiszert, jobb eredményt, jövedelmet és termelési biztonságot szavatol, hangsúlyozta Feldman Zsolt. Ilyen az Első Magyar Durumbúza Termelési Rendszer.

A jelenlegi, a magyar agrárgazdaság sajátosságaihoz jól illeszkedő, rugalmas és sokrétű célok megvalósítását lehetővé tevő támogatási rendszer 2020-ig - és ha késik az új uniós agrárpolitikai modell kidolgozása, az után is - stabilan működtethető - emelte ki Feldman Zsolt. A 2020 utáni költségvetési időszakra vonatkozó bizottsági javaslat szerint a mezőgazdaságnak még eredményközpontúbbnak kell lennie, még több közjót kell előállítani, mind szélesebb társadalmi rétegeket szolgálva. A javaslat szerint a teljes agrárbüdzsé 40 százalékát fenntarthatóságot erősítő célokra kell fölhasználni. Az új KAP több felelősséget kíván a tagállamokra átruházni a közösségi célkitűzések megvalósításában.

A környezet-, illetve klímavédelmi elemek a területalapú támogatásnál is alapkövetelményként jelennek meg.

Magyarország számára az új javaslatcsomag nem kedvező, mivel többletfeltételeket szab kevesebb pénzért, és nagyobb kiszolgáltatottságot eredményez - mondta Feldman Zsolt. Hozzátette: az egyeztető tárgyalás során a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy a gazdák érdekei ne sérüljenek.

Az Durum Nap házigazdája, a Nádasdi Agrár Kft. 10 éve foglalkozik durumbúza-termeléssel, integrációszervezéssel, vetőmag-termeléssel és terménykereskedelemmel. 100-120 hektáron termel durumbúza-vetőmagot, Superdur fajtából, amit az ország több termelőjéhez juttat el - hallottuk Neumann József rendszerigazgatótól. Az összegyűjtött tapasztalok birtokában állt a vállalat a minőségi durumbúza-termelést, -kereskedelmet és -feldolgozást összefogó szerveződés, a 2017-ben négy három másik, a teljes durum termékpályát átfogó konzorciumi tag által alapított Első Magyar Durumbúza Termelési Rendszer élére.

A vállalkozás célja, hogy egységesen magas minőséggel visszaállítsa a magyar búza hírnevét, és egy nemzetközileg elfogadott márkát hozzon létre.

A durumbúza hosszú távon stabil jövedelmet nyújtó, jó piaci lehetőségekkel bíró termény lehet. A belőle készült tésztafélék jól illeszkednek az egészséges táplálkozás irányába mutató trendekbe.

A nádasdi Durum Napon a növényfaj termesztésével, kereskedelmével és marketingjével kapcsolatos tapasztalatokról, jövőbeni tervekről, irányokról hallhattak a résztvevők. Megismerhették a nemzetközi piaci folyamatokat, előadást hallhattak a márkaépítés, a vásárlói kommunikáció, a „legendagyártás” fontosságáról. Szántóföldi bemutató keretében bemutatták az idén először, 14 fajtával beállított fajtakísérletet is.

A nádasdi Durum Nap témáiról részletesen a Magyar Mezőgazdaságban olvashat majd.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megkezdődött a 2020 utáni KAP érdemi vitája

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács július 16-i brüsszeli ülésén került sor az új Közös Agrárpolitika jövőbeni szabályainak első érdemi vitájára. Az uniós agrárminiszterek a szabályozás egyszerűsítésének lehetőségeiről folytattak vitát.

Jól sikerült a levendulaszüret a karitásznál

Összesen 20 ezer tő levendula virágát szedték le az elmúlt hetekben a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznál. A legtöbbet, 12 ezer 500 tő „aratását” kedden fejezték be Vásárosmiskén.

Gyengébb forint, nagyobb bevétel

Az elmúlt hetekben több alkalommal is 330 forint felett járt az euró árfolyama. A nyaralni indulóknak ez nem jó hír, ám a gazdáknak akár pluszbevételt is hozhat az átváltási arány változása. Igaz-e ez - kérdeztük Vancsura Józseftől, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnökétől.

A világ legnagyobb szabadkereskedelmi egyezményét írta alá az EU Japánnal

Az Európai Unió és Japán közti megállapodást négy éven keresztül készítették elő. Az egyezmény lehetővé teszi, hogy a két fél ezentúl vámmentesen kereskedhessen egymással.

Tápióbicskén gyűjtötték a búzát a Magyarok kenyeréhez

Megyei búzagyűjtő napot tartottak a Pest megyei Tápióbicskén a Magyarok kenyere program keretében hazai és határokon túli magyar gyermekeket segítő szervezetek támogatására.

10 tonna hal 15 ezer liter vízben főzve: újra hódít a halászlé Baján

Hivatalosan is megkezdődött a Bajai Halfőző Fesztivál szombaton kora este, amikor mintegy ezerötszáz bogrács alatt gyújtották meg a tüzet a Bács-Kiskun megyei városban. Nagy István agrárminiszter az eseményen célként jelölte meg, hogy emelkedjen az országos halfogyasztás átlaga.

Szélsőséges időjárás tett be az orosz búzának

A tavalyinál jóval kevesebb lesz az idei orosz búzatermés az orosz mezőgazdasági minisztérium és az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint is.

Brexit: reménykednek az ír gazdák

Zökkenőmentes agrárkereskedelemre számítanak az ír gazdák hazájuk és az Egyesült Királyság között a Brexitet követő időszakban is. A brit szándékokra alapozott reményeket azonban könnyedén szétzúzhatja a valóság.

Aranyat ér idén a repce

A befejezéséhez közeledik a betakarítás Tolna megyében. A repcével már végeztek a termelők, az őszi búzából még a vetett terület egyharmadán áll lábon a gabona. A gazdálkodók tapasztalata szerint a mennyiség elmarad a tavalyitól, de a minőséggel elégedettek.

Nem sajnálják a búzát a rászorulóktól a gazdák

A Békés megyei gazdák idén is kitesznek magukért, csak Kondoroson eddig közel tíz tonna búzát ajánlottak fel.