0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Már csak pár nap maradt az egységes kérelmek módosítására

A termelőknek június 19-ig van lehetőségük  az egységes kérelmek előzetes ellenőrzése során feltárt hibák szankciómentes javítására - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A Magyar Államkincstár (MÁK) az idén is előzetesen ellenőrizte a benyújtott egységes kérelmeket, amelyek hibáiról, hiányosságairól értesítette a gazdálkodókat, kamarai falugazdászokat, szaktanácsadókat az ügyfélkapun keresztül. Az ellenőrzés kiterjedt egyebek között a blokkban való túligénylésre, a berajzolt táblák átfedésére, a kötelezően csatolt dokumentumok meglétére, illetve az állatállományra történő igénylésre.

Szankciómentesen kizárólag az értesítésben foglalt hibák módosíthatók.

A MÁK idei ellenőrzési eredményei szerint megközelítőleg 27 ezer termelő kérelme érintett, jellemzően kisebb hibával. Ebből kevesebb mint 11 ezer a falugazdászok közreműködésével beadott kérelem, ezek közül több mint 8 ezer termelő esetében már javították a kérelmeket.

A gazdálkodók május 31-ig 173 ezer egységes kérelmet adtak be, ennek kétharmadánál, mintegy 120 ezer kérelemnél segítséget nyújtottak a kamarai falugazdászok – ismertette a NAK.

Megjegyezték: az előzetes ellenőrzés tapasztalatai is azt mutatják, hogy érdemes igénybe venni a NAK ingyenes szolgáltatását, a falugazdászok közreműködésével történő kérelembeadást, ugyanis a falugazdászok által benyújtott kérelmek mindössze 9 százalékánál tártak fel hibát, míg az egyénileg benyújtott kérelmeknél ez megközelíti a 30 százalékot.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara