Back to top

Éjjel is beporzáson dolgoznak a drónok Amerikában

A méhek száma világszerte csökken. Gazdálkodók, természetvédők és kutatók egyaránt a megoldásokat keresik erre a problémára, de arra is, miként lehetne mesterségesen megoldani a virágok beporzását. Egy New York-i cég a legmodernebb technológiákat teszteli.

Egy New York melletti gyümölcsösben egyre nagyobb gondot jelent, hogy miként porozzák be a növényeket 120 hektár területen – ugyanis a méhek munkája, csökkenő számuk következtében, nem elég.

A LaFayette nevű kisvárosban található The Beak & Skiff almaültetvény tulajdonosa megkeresett egy Dropcopter nevű startup céget, hogy hajtsák végre a világ első almaültetvény beporzását drónok segítségével.

A cég alapítója Adam Fine azt nyilatkozta egy amerikai újságnak:

„2015 óta sikerrel porzunk be mandulaültetvényeket. Jelenleg a saját tervezésű UAV járművünk (unmanned aerial vehicles – pilóta nélküli repülőgép) szabadalmaztatási eljárás alatt van.

Ezek a drónok meghatározott mennyiségű virágport képesek pontosan szétszórni a lombkorona felett.

A drón előre beprogramozott tervet hajt végre, önállóan szabályozza a sebességét, hogy minél hatékonyabban teljesíthesse feladatát. Jelenleg az Egyesült Államokban mi vagyunk az egyetlen cég, mely ilyen technológia tesztelésével foglalkozik.”

A beporzás drónokkal – bár nem az egyetlen megoldás, mely kiválthatja a rovarok munkáját –, de egyértelműen jelenleg a legolcsóbb, leghatékonyabb és legkönnyebben elérhető.

almonds

 

A Dropcopter drónjai 16 hektárt képesek bejárni egy óra alatt. Mivel éjszaka is tudnak dolgozni, ezért teljesítményük megkétszerezhető – még a méhekhez képest is. Jelenleg a startup befektetőket keres további fejlesztéseik támogatásához. Adam Fine kiemelte:

„A megtermelt élelmiszerek egyharmada függ a rovarok beporzásától. Ehhez képest az elmúlt 25 évben a világ elvesztette rovarállományának egyharmadát (biomassza értékben).

Ráadásul a klímaváltozás, népességnövekedés, a városiasodás mind azt eredményezi, hogy jóval kisebb „helyen” kell növényeket termesztenünk jóval több embernek.

Sokkal hatékonyabb mezőgazdaságra lesz szükségünk, ha időben el akarjuk érni a 60 százalékos terménynövekedést, mely 9 milliárd ember élelmezéséhez szükséges.”

Nem a méhek ellen, hanem mellett

A cégalapító hozzátette, hogy a növények beporzására irányuló kísérletek nem azt jelentik, hogy megfeledkezhetünk a méheket sújtó létszámcsökkenésről. Sőt, a természetvédelem és a földi fajok megmentése most is elsődleges feladatunk. Ezzel párhuzamosan azonban kötelességünk olyan előremutató megoldásokon gondolkodni, melyek kiegészíthetik, vagy helyettesíthetik a méhek munkáját extrém klíma, vagy időjárási viszonyok közepette is.

Forrás: 
http://www.beeculture.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki milyen műtrágyát?

A világon és Európában is a nitrogén hatóanyagú műtrágyákból termelnek és juttatnak ki a legtöbbet. Az európai felhasználás a jóval kisebb mennyiségben termelt káliumhoz és foszforhoz hasonlóan nitrogénből is alulmúlja a gyártást. Hazánkban is nitrogén hatóanyagból fogy a legtöbb, abból is a kalcium-ammónium-nitrátból. Szerzőink a Faostat-adatokból állították össze a műtrágyapiaci helyzetképet.

Szebb és főleg olcsóbb termények: a bolgárkertészek titka

Az 1800-as évek végén Magyarországra települt, nagyobb, szebb és főleg olcsóbb terményeik miatt sokszor utált bolgár kertészcsaládok sikerének egyik titka az öntözés volt.

Két héttel hamarabb érkezik az őszibarack

Kajszibarackból nagyon gyenge, őszibarackból pedig átlag alatti termés válható idén a kora tavaszi erős fagy miatt - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója, Hunyadi István.

Az idei magyar dinnyeszezon számokban - videó

Idén a görögdinnye várható termésmennyisége 192 ezer tonna lesz, mintegy 5 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Pedig az éves dinnyefogyasztás 10 éve fejenként csak 8-9 kilogramm volt, míg mostanában 13-15 kilogrammot eszünk évente.

Növényvédelmi előrejelzés – jégverés után rezezzünk

Terjed az alma- és körtevarasodás, az almamoly folyamatosan rajzik, erősödött a vértetűfertőzés, az őszibarack pedig lisztharmatosodik. Sajnos jég is volt, az érintett ültetvényekben azonnal kezelni kell a sebeket, mielőtt fertőzés súlyosbítja a bajt.

Rohamosan terjednek a pettyesszárnyú muslicák

Rohamos tempóban terjedt el világszerte, és az idei enyhébb, csapadékosabb nyáron Magyarországon is jelentős károkat okozhat a bogyós gyümölcsökben a pettyesszárnyú muslica.

Mégsem tűnik el a magyar málna

Szomorú hírrel volt tele a magyar sajtó néhány napig: eszerint kiveszőfélben van hazánkból a málna. Venyimen rácáfolnak, ahol Rendkívül finom termést hoznak az új nemesítésű málnafajták.

Egyre népszerűbb ez az egészséges gyümölcs

Napjainkban az áfonya iránti kereslet folyamatosan növekszik, hiszen a gyümölcs amellett, hogy finom, egészséges is, jól illik az egészségtudatos táplálkozás alapanyagai közé. Jó tudni azonban, hogy hazánkban kevés helyen terem meg. A vásárlók megtévesztésének megakadályozása érdekében a Nébih fokozottan ellenőrzi a hazai boltokban és piacokon eladásra kínált áfonya származását.

Meggy-exportban verhetetlenek vagyunk

Nagyot nőtt tavaly a meggy kivitele, az idén ugyanakkor visszaesésre számíthatnak a termelők. Nemcsak nálunk, hanem a versenytársainknál is bőséges volt az idei termés, így a külföldi érdeklődés is alacsonyabb a friss magyar alapanyag iránt.

Egészségesek az iskolakerti talajok

2017 végétől 2018 elejéig immár harmadik alkalommal zajlottak le sikeresen az Iskolakert-hálózat kertjeinek talajvizsgálatai. A Nébih tanakajdi laboratóriumának szakemberei 9 iskolakert 2-2 talajmintáját analizálták. Az iskolakertek egyéni kiértékelést és javaslatokat is kapnak a talajjal kapcsolatos további teendőikről.