Back to top

Éjjel is beporzáson dolgoznak a drónok Amerikában

A méhek száma világszerte csökken. Gazdálkodók, természetvédők és kutatók egyaránt a megoldásokat keresik erre a problémára, de arra is, miként lehetne mesterségesen megoldani a virágok beporzását. Egy New York-i cég a legmodernebb technológiákat teszteli.

Egy New York melletti gyümölcsösben egyre nagyobb gondot jelent, hogy miként porozzák be a növényeket 120 hektár területen – ugyanis a méhek munkája, csökkenő számuk következtében, nem elég.

A LaFayette nevű kisvárosban található The Beak & Skiff almaültetvény tulajdonosa megkeresett egy Dropcopter nevű startup céget, hogy hajtsák végre a világ első almaültetvény beporzását drónok segítségével.

A cég alapítója Adam Fine azt nyilatkozta egy amerikai újságnak:

„2015 óta sikerrel porzunk be mandulaültetvényeket. Jelenleg a saját tervezésű UAV járművünk (unmanned aerial vehicles – pilóta nélküli repülőgép) szabadalmaztatási eljárás alatt van.

Ezek a drónok meghatározott mennyiségű virágport képesek pontosan szétszórni a lombkorona felett.

A drón előre beprogramozott tervet hajt végre, önállóan szabályozza a sebességét, hogy minél hatékonyabban teljesíthesse feladatát. Jelenleg az Egyesült Államokban mi vagyunk az egyetlen cég, mely ilyen technológia tesztelésével foglalkozik.”

A beporzás drónokkal – bár nem az egyetlen megoldás, mely kiválthatja a rovarok munkáját –, de egyértelműen jelenleg a legolcsóbb, leghatékonyabb és legkönnyebben elérhető.

almonds

 

A Dropcopter drónjai 16 hektárt képesek bejárni egy óra alatt. Mivel éjszaka is tudnak dolgozni, ezért teljesítményük megkétszerezhető – még a méhekhez képest is. Jelenleg a startup befektetőket keres további fejlesztéseik támogatásához. Adam Fine kiemelte:

„A megtermelt élelmiszerek egyharmada függ a rovarok beporzásától. Ehhez képest az elmúlt 25 évben a világ elvesztette rovarállományának egyharmadát (biomassza értékben).

Ráadásul a klímaváltozás, népességnövekedés, a városiasodás mind azt eredményezi, hogy jóval kisebb „helyen” kell növényeket termesztenünk jóval több embernek.

Sokkal hatékonyabb mezőgazdaságra lesz szükségünk, ha időben el akarjuk érni a 60 százalékos terménynövekedést, mely 9 milliárd ember élelmezéséhez szükséges.”

Nem a méhek ellen, hanem mellett

A cégalapító hozzátette, hogy a növények beporzására irányuló kísérletek nem azt jelentik, hogy megfeledkezhetünk a méheket sújtó létszámcsökkenésről. Sőt, a természetvédelem és a földi fajok megmentése most is elsődleges feladatunk. Ezzel párhuzamosan azonban kötelességünk olyan előremutató megoldásokon gondolkodni, melyek kiegészíthetik, vagy helyettesíthetik a méhek munkáját extrém klíma, vagy időjárási viszonyok közepette is.

Forrás: 
http://www.beeculture.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megúsztuk az évet: a halászati ágazat tavalyi eredménye

Magyarország hosszú évtizede jelentős szerepet tölt be Európa édesvízi haltermelésében. Ennek legfőbb oka, hogy országunk kedvező vízrajzi adottságokkal és nagy termelési hagyományokkal rendelkezik. Kiemelkedő halas múltunk ellenére mára az ágazat nehezen alkalmazkodik a nemzetközi kihívásokhoz, kevésbé igazodik a fogyasztói szokások, az értékesítési csatornák változásához.

Növényvédelmi előrejelzés – mindenki a moníliára panaszkodik

Zajlik a szőlő- és gyümölcsszüret, de már a következő idényre is gondolni kell, egyebek között azzal, hogy nem hagyjuk a fán a moníliás termést, és szükség esetén őszi olajos lemosó permetezést is bevetünk. Puszpángmoly-fronton sem árt az éberség.

Hamarosan fizetik a méhészeti támogatásokat

A Magyar Államkincstár a Magyar Méhészeti Nemzeti Program 2017/2018-as végrehajtási időszakához kapcsolódóan az elmúlt hónapokban tizenkét alintézkedés keretében már összesen 502 millió forint támogatást fizetett ki a méhész-gazdálkodóknak, illetve méhész szervezeteknek.

Aprítjuk a metélőket: levélzöldségek betakarítása

A levélzöldségek közé tartoznak a különböző, színben és formában eltérő saláták (fejes saláta, madársaláta, tépősaláta, rukkola), továbbá a spenót, a sóska, a mángold, a kapor, a levélpetrezselyem, a metélőpetrezselyem, a metélőzeller és a metélőhagyma. Betakarításukra speciális vágógépeket alkalmaznak.

A termelők együttműködésére van szükség a mezőgazdaságban

A mezőgazdasági ágazatokat sújtó legnagyobb probléma, hogy különvált a termelés és a feldolgozás, és ezen a termelők együttműködésével lehet változtatni - mondta Nagy István agrárminiszter szombaton a Nógrád megyei Karancskesziben.

Több mint 2 hektárral bővíti palántanevelő-felületét az Árpád-Agrár Zrt.

A szentesi Árpád-Agrár Zrt. az elmúlt néhány évben egymás után építette korszerű, termálvíz-fűtésű hajtatóházait. Decemberi átadással pedig összesen 22 ezer négyzetméterrel bővül a palántanevelő ágazata a szegvári telephelyén. A beruházás segíthet abban, hogy az országosan megnövekedett hajtatófelület miatti nagyobb palántaigényt minél nagyobb arányban itthonról elégítsük ki.

Az indások beporzására fejlesztett „robot-poszméh” - videóval

A természetes beporzók példátlan gyorsasággal tűnnek el. Ez komoly veszélyt jelent a mezőgazdaságra és a gazdaságra, valamint az állatok és emberek fennmaradására. Mivel számtalan élelmiszer-növény beporzói is a méhek, az eltűnésük az élelmiszertermelést is veszélyezteti.

Bérelhető babérok

A babérról legtöbbünknek a győztesek jutalmául adott koszorú vagy a karakteres konyhai fűszer jut az eszébe. A babérból azonban elegáns dísznövény is nevelhető, amit akár királyi esküvőkre is bérbe lehet venni.

Virágba borultak a szilvafák a kaposmérői háznál

A kaposmérői férfi háza előtt az összes szilvafa virágba borult. A nem mindennapi jelenség a kellemes időjárásnak köszönhető.

Növényvédelmi előrejelzés – gyorsan a szőlőszürettel

Szeptember első napjaiban gyökeresen megváltozott az időjárás a korábbi időszakhoz képest: a Dunántúlon és Közép-Magyarországon néhány nap alatt a sokévi átlag másfél-kétszerese hullott csapadékból, helyenként jéggel társulva, ami a szüret alatti gyümölcsösöket és szőlőt károsította. Csapadékos vidékeken a szőlőt a szürkepenészes rothadás, a gyümölcsféléket pedig a gyümölcsmonília-fertőzés veszélyezteti, különösen a jégjárta helyeken.