Back to top

Borok és lekvárok megmérettetése

Idén már az V. Nemzertközi Bor- és Lekvárversenyt szervezték meg a szlovákiai Peszekteregnyén. A rendezvény gondolatának az a különlegessége, hogy összeköti a családban a férfi és a nő hagyományos munkáját, a lekvárfőzést és a borkészítést, és mind a kettő abban közös, hogy készítésük generációkat átívelő tapasztalatokon alapul.

Borversenyt nagyon régóta és sok helyen rendeznek. És szinte kizárólag a férfiak. A szlovákiai Peszektergenyén, a Palik Pincészet is már sokszor volt helyszíne jelentős, rangos borismereti képzéseknek, előadásoknak, borkóstolóknak. Palik László, a Biocentrum s.r.o. ügyvezetője ezt koronázta meg egy nemzetközi borversennyel.

Feleségének, Klára asszonynak volt az ötlete, hogy a borverseny mellé szervezzenek lekvárversenyt is. 

Teljes harmóniában a bor- és lekvár zsűri
Fotó: viniczai

Idén így szervezték meg már az V. Nemzertközi Bor- és Lekvárversenyt. A rendezvény gondolatának az a különlegessége, hogy összeköti a családban a férfi és a nő hagyományos munkáját, a lekvárfőzést és a borkészítést, és mind a kettő abban közös, hogy készítésük generációkat átívelő tapasztalatokon alapul. Mind a borban, mind a lekvárban, családok, közösségek, települések, térségek hagyománya öröklődik.

A Kárpát-medence ízei
Fotó: viniczai

A borok és a lekvárok zártkörű zsűrizésére azonos időpontban, a peszektergenyei kultúrházban került sor. A kezdeményezés sikerét jelzi a nagyszámú nevezés, borból és lekvárból is négyszázat meghaladó minta érkezett a Kárpát-medencéből -  Szlovákiából, Magyarországról, Csehországból, Ausztriából, Ukrajnából, Romániából, Szlovéniából -, továbbá Németországból és idén először Oroszországból is. Ennek köszönhetően a verseny, melyhez hasonlót még sehol sem tapasztalt a szakma, a határokon átívelő összefogás jelképévé és egyben a családokat összekapcsoló szimbólummá is vált.

A borbírálat - főként - a férfias munka
Fotó: viniczai

A bor- és lekvármintákat a 100 pontos bírálati rendszernek megfelelően, gyakorlott nemzetközi szakmai zsűri értékelte. Jöhettek szilvalekvárok, barack- és eperlekvárok, meggy- és cseresznyelekvárok, bogyós gyümölcsökből készült lekvárok, erdeigyümölcsökből készült lekvárok valamint egyéb különlegességek.

Borból kiemelt figyelmet kapott a Peszeki leányka (száraz, félszáraz, félédes, édes) minden évjárata, de neveztek száraz, félszáraz, félédes és édes fehérborokkal, rozékkal, vörösborokkal. Megjelentek a versenyen nem Vitis viniférából készült borok, borkülönlegességek (hibrid-, gyümölcs-, alkohollal dúsított és direkt termő szőlőből készített borok) is.

Mint a bírálaton is tapasztalhattuk, a háziasszonyok – a borászokhoz hasonlóan - gondos odafigyeléssel és sok-sok munkával készítik minden évben a lekvárokat és egyéb finomságokat a kertben megtermett gyümölcsökből.

Fotó: viniczai

A borászok mindig is örömmel mutatták és kóstoltatták meg boraikat a barátaiknak, és vállalták fel a borversenyeken a megmérettetést. A szervezők kíváncsiak voltak, hogy az asszonyok, akik évek, évtizedek óta főzik a kertjükben évente megtermelt gyümölcsből a család részére a lekvárt, a dzsemet, mennyire lesznek vállalkozó kedvűek, hogy megmérettessék magukat. Idén már ötödik alkalommal tettek bizonyságot vállalkozó kedvükről.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zúg a kombájn, tartályban már a bornak való

Javában tart a szüret a balatonboglári szőlőben. A Viti Coop Kft. jelenleg a fehérszőlőket szedi, s úgy tűnik jó bor, illetve pezsgő készülhet a beszállított szőlőből.

Növényvédelmi előrejelzés – mindenki a moníliára panaszkodik

Zajlik a szőlő- és gyümölcsszüret, de már a következő idényre is gondolni kell, egyebek között azzal, hogy nem hagyjuk a fán a moníliás termést, és szükség esetén őszi olajos lemosó permetezést is bevetünk. Puszpángmoly-fronton sem árt az éberség.

Szőlőtermelés permetezés és betegségek nélkül

Amellett, hogy nem terheljük vegyszerekkel a környezetünket, a permetezés elhagyásával, minimalizálásával a szőlőtermelés költségeit is csökkentjük, ha a rezisztens fajták mellett tesszük le a voksunkat. Igaz, a gyümölcs, illetve a belőle készült bor minőségén még van mit „csiszolni”, de a szakemberek jó úton járnak.

Fogynak a balatoni szőlőterületek - lép az Agrárminisztérium is

A balatoni bortermelők aggasztónak tartják, hogy a nyaralóépítések miatt is fogyatkoznak a tó körüli szőlőterületek. A probléma miatt levelet írtak Nagy István agrárminiszternek, aki az InfoRádió kérdésére reagált a borászok felvetéseire.

Keserédes dinnyeszezon

Nem panaszkodhattak a szezon egyhangúsága miatt idén a magyar görögdinnye-termelők. A korai meleget júliusban erős lehűlés és eső követte, ami a termésmennyiséget és a keresletet is visszavetette, az exportpia­cokon is nagyon nyomott árak alakultak ki. Bár az augusztusi hőségnek köszönhetően megugrott forgalom az árakra is jó hatással volt, ez már nem tudta kompenzálni a korábbi veszteségeket.

Az élelmiszerárak felpörgették az inflációt

Az elemzők várakozása ellenére nem mérséklődött az éves infláció augusztusban, de a maginfláció csökkenése továbbra is az inflációs nyomás hiányát jelzi a magyar gazdaságban - így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó piaci elemzők a KSH kedd reggel kiadott jelentését.

Gyümölcsevéssel a vízpazarlás ellen

Ha az emberek egészségesebb, több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrendre térnek át, akár 55 százalékkal is csökkenhet a "vízlábnyom" egy új tanulmány szerint.

Sikeresek a magyar fehérborok a nemzetközi piacon

Bővült az első fél évben hazánk borexportja: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gyöngyözőbor és a pezsgő nélkül számított kivitel mennyiségben 79 százalékkal, csaknem 501 ezer hektoliterre bővült, értékben 47 százalékkal, 13 milliárd forintra emelkedett az év első hat hónapjában. A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb részét, mintegy 72 százalékát az úgynevezett lédig borok tették ki.

Virágba borultak a szilvafák a kaposmérői háznál

A kaposmérői férfi háza előtt az összes szilvafa virágba borult. A nem mindennapi jelenség a kellemes időjárásnak köszönhető.

Népszerű volt a 15. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál

Az önkormányzat, KonTuRplusz Egyesület és a keszthelyi Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központ közös rendezvényét pénteken főleg kulturális programkavalkád színesítette. Estére úgy megtelt a tér emberekkel, hogy egy gombostűt sem lehetett volna leejteni.