Back to top

Borok és lekvárok megmérettetése

Idén már az V. Nemzertközi Bor- és Lekvárversenyt szervezték meg a szlovákiai Peszekteregnyén. A rendezvény gondolatának az a különlegessége, hogy összeköti a családban a férfi és a nő hagyományos munkáját, a lekvárfőzést és a borkészítést, és mind a kettő abban közös, hogy készítésük generációkat átívelő tapasztalatokon alapul.

Borversenyt nagyon régóta és sok helyen rendeznek. És szinte kizárólag a férfiak. A szlovákiai Peszektergenyén, a Palik Pincészet is már sokszor volt helyszíne jelentős, rangos borismereti képzéseknek, előadásoknak, borkóstolóknak. Palik László, a Biocentrum s.r.o. ügyvezetője ezt koronázta meg egy nemzetközi borversennyel.

Feleségének, Klára asszonynak volt az ötlete, hogy a borverseny mellé szervezzenek lekvárversenyt is. 

Teljes harmóniában a bor- és lekvár zsűri
Fotó: viniczai

Idén így szervezték meg már az V. Nemzertközi Bor- és Lekvárversenyt. A rendezvény gondolatának az a különlegessége, hogy összeköti a családban a férfi és a nő hagyományos munkáját, a lekvárfőzést és a borkészítést, és mind a kettő abban közös, hogy készítésük generációkat átívelő tapasztalatokon alapul. Mind a borban, mind a lekvárban, családok, közösségek, települések, térségek hagyománya öröklődik.

A Kárpát-medence ízei
Fotó: viniczai

A borok és a lekvárok zártkörű zsűrizésére azonos időpontban, a peszektergenyei kultúrházban került sor. A kezdeményezés sikerét jelzi a nagyszámú nevezés, borból és lekvárból is négyszázat meghaladó minta érkezett a Kárpát-medencéből -  Szlovákiából, Magyarországról, Csehországból, Ausztriából, Ukrajnából, Romániából, Szlovéniából -, továbbá Németországból és idén először Oroszországból is. Ennek köszönhetően a verseny, melyhez hasonlót még sehol sem tapasztalt a szakma, a határokon átívelő összefogás jelképévé és egyben a családokat összekapcsoló szimbólummá is vált.

A borbírálat - főként - a férfias munka
Fotó: viniczai

A bor- és lekvármintákat a 100 pontos bírálati rendszernek megfelelően, gyakorlott nemzetközi szakmai zsűri értékelte. Jöhettek szilvalekvárok, barack- és eperlekvárok, meggy- és cseresznyelekvárok, bogyós gyümölcsökből készült lekvárok, erdeigyümölcsökből készült lekvárok valamint egyéb különlegességek.

Borból kiemelt figyelmet kapott a Peszeki leányka (száraz, félszáraz, félédes, édes) minden évjárata, de neveztek száraz, félszáraz, félédes és édes fehérborokkal, rozékkal, vörösborokkal. Megjelentek a versenyen nem Vitis viniférából készült borok, borkülönlegességek (hibrid-, gyümölcs-, alkohollal dúsított és direkt termő szőlőből készített borok) is.

Mint a bírálaton is tapasztalhattuk, a háziasszonyok – a borászokhoz hasonlóan - gondos odafigyeléssel és sok-sok munkával készítik minden évben a lekvárokat és egyéb finomságokat a kertben megtermett gyümölcsökből.

Fotó: viniczai

A borászok mindig is örömmel mutatták és kóstoltatták meg boraikat a barátaiknak, és vállalták fel a borversenyeken a megmérettetést. A szervezők kíváncsiak voltak, hogy az asszonyok, akik évek, évtizedek óta főzik a kertjükben évente megtermelt gyümölcsből a család részére a lekvárt, a dzsemet, mennyire lesznek vállalkozó kedvűek, hogy megmérettessék magukat. Idén már ötödik alkalommal tettek bizonyságot vállalkozó kedvükről.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb jégeső Spanyolországban

Rájár a rúd a gyümölcstermesztőkre Spanyolország Valencia tartományában: július elsején egyszer már letarolt a jég nem kevesebb, mint 11 ezer hektárt, július közepén pedig újabb 4 ezer hektárt tett tönkre.

Lisztéria: nemcsak az üzemben fontos a higiénia!

A fagyasztott élelmiszerek annak idején új távlatokat nyitottak meg a táplálkozásban, így idővel az egész világon keresett termékekké váltak. A nemrégiben kitört lisztériabotrány azonban megingatta a fogyasztók egy részének beléjük vetett hitét. Hogy megalapozottak-e a félelmek, arról Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatósági elnöke beszélt albertirsai üzemük bemutatása alkalmával.

Már kötik a szerződéseket Tokajban

A Grand Tokaj Zrt., Tokaj-Hegyalja legnagyobb felvásárlójaként és borászataként, a korábbi évekhez hasonlóan, különféle minőségi és terméskategóriában, több mint ezer helyi kistermelővel megkezdi a szerződéskötést a szőlő felvásárlására - közölte a társaság az MTI-vel csütörtökön.

Ízlett a dinnye az Erzsébet-táborokban is

Az Erzsébet-táborokban nyaraló gyermekek idén is nagy örömmel fogadják a friss dinnyét. Az Agrármarketing Centrum Fonyódligeten 1500, Zánkán pedig 2500 kg sárga- és görögdinnyét osztott szét. Volt, aki életében először most evett dinnyét, más azt mondta, hogy ilyen finomat még soha nem kóstolt korábban.

Ki milyen műtrágyát?

A világon és Európában is a nitrogén hatóanyagú műtrágyákból termelnek és juttatnak ki a legtöbbet. Az európai felhasználás a jóval kisebb mennyiségben termelt káliumhoz és foszforhoz hasonlóan nitrogénből is alulmúlja a gyártást. Hazánkban is nitrogén hatóanyagból fogy a legtöbb, abból is a kalcium-ammónium-nitrátból. Szerzőink a Faostat-adatokból állították össze a műtrágyapiaci helyzetképet.

Napozásnál is segítenek a zöldségek, gyümölcsök

A színes zöldségek és gyümölcsök segítik megvédeni a bőrt a napozás káros hatásaitól - mondta Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának tanszékvezetője az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

Rekordmennyiségű erdei gyümölcs a Pilisben

Rekordmennyiségű erdei gyümölcs termett az idei évben a Pilisi Parkerdő magasabban fekvő területein. A Pilisbe indulóknak érdemes figyelniük a gyümölcsök érésére, és a túrára kosarat, vagy dobozt vinni, amelybe napi két kilónyi bogyót szüretelhetnek.

Szebb és főleg olcsóbb termények: a bolgárkertészek titka

Az 1800-as évek végén Magyarországra települt, nagyobb, szebb és főleg olcsóbb terményeik miatt sokszor utált bolgár kertészcsaládok sikerének egyik titka az öntözés volt.

Két héttel hamarabb érkezik az őszibarack

Kajszibarackból nagyon gyenge, őszibarackból pedig átlag alatti termés válható idén a kora tavaszi erős fagy miatt - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója, Hunyadi István.

Korán indul a szüret Tokajban

A megszokottnál jóval korábban, már augusztusban megkezdődhet a hagyományos szőlőfajták szüretelése Tokaj-Hegyalján - közölte Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke kedden az MTI-vel.